https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - odlazak najboljeg tenora na svetu :(

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Umetnost i kultura => Temu započeo: jelenica_ue 06.09.2007. 13:00:25Naslov: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: jelenica_ue 06.09.2007. 13:00:25
Preminuo Lućano Pavaroti

(http://www.lucianopavarotti.com/luciano-pavarotti1.jpg)
"I think a life in music is a life beautifully spend
and tis is what I have devoted my life to."

Rim -- Slavni italijanski operski tenor Lućano Pavaroti preminuo je rano jutros, izjavio je njegov menadžer Teri Robinson.

 Kako prenose agencije, 71-godišnji Pavaroti je preminuo u svom domu u Modeni, gde su se o njemu starali lekari. Ostaće upamćen kako jedan od najvećih tenora u istoriji, kao i po bogatoj i plodnoj 40-godišnjoj karijeri, koju je počeo u Beogradu.

Njegovo zdravstveno stanje se juče naglo pogoršalo, izgubio je svest i bubrezi su mu otkazali. "Maestro je vodio dugu, tešku bitku protiv raka pankreasa, koji mu je na kraju uzeo život", naveo je on.

"U skladu sa pristupom koji je karakterisao njegov život i rad, on je ostao pozitivan sve dok konačno nije podlegao završnim fazama svoje bolesti", navodi se u saopštenju Robinsona.

Rođen 12. oktobra 1935. godine u Modeni, Pavaroti je poticao iz muzikalne porodice. Njegov otac je takođe bio tenor, pevao je u crkvenom horu, ali nikad nije pokušao da od toga napravi karijeru.

Sanjao je da postane fudbalska zvezda. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, radio je dve godine kao učitelj u osnovnoj školi.

1956. odlučio je da postane operski pevač i počeo je da uzima časove pevanja. Debitovao je 29. aprila 1961. godine u Ređo Emiliji kao Rodolfo u Pučinijevoj operi "Boemi". Usledila su brojna putovanja i nastupi širom sveta.

Prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu, ali njegova svetska slava započela je 17. februara 1961. godine nastupom u njujorškom Metropolitenu, u Donicetijevoj operi "Kći puka", kada je savršeno izveo devet visokih C i bio 17 puta pozivan na bis.

 Pobede na međunarodnim muzičkim takmičenjima, brojni televizijski nastupi, video spotovi i koncerti doneli su mu popularost retku u svetu klasične muzike.

Godine 1990. udružio se sa Hoseom Karerasom i Plasidom Domingom, a nastup "trojice tenora" na Svetskom fudbalskom kupu u Italiji te godine preko televizije je pratilo oko 800 miliona ljudi širom sveta.

Dobitnik nekoliko nagrada "Gremi", Pavarotiji je bio među najbolje plaćenim operskim pevačima na svetu, a njegovi albumi su najbolje prodavani albumi klasične muzike svih vremena.

Zbog zdravstvenih problema odlučio je da se oprosti od nastupa i 2004. godine je započeo oproštajnu turneju, u okviru koje je 21. maja 2005. nastupio i u Beogradu.

U julu 2006. godine operisao je rak pankreasa i povukao se u svoju kuću u Modeni, gde je davao časove pevanja sve do nekoliko nedelja pred smrt. "Imao sam sve, baš sve", rekao je u jednom od poslednjih intervjua.Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: DJ_Uro_UE 06.09.2007. 13:16:31
R.I.P.

Voleo sam da ga slusham, a pogotovo gledam na TV-u.


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: Top 06.09.2007. 16:09:26
NE mogu da verujem .. Takva ljudina i majstor..


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: shadow 06.09.2007. 20:16:10
... i svaler! ;) Ja nisam bas upucen u tu klasiku i operu i to, ali cim sam i ja cuo onda za njega milion puta, i umem da prepoznam njegov glas, onda je bas velicina.

Najjace je sto je bio u beogradu skoro (u toj oprostajnoj turneji) , ko da je znao...


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: Top 07.09.2007. 00:20:02

... i svaler! ;)


Moglo mu se :) Ziveo chovek punim plucima ... :)


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: PSY-GIRL 07.09.2007. 01:30:38
Nisam volala ni da ga gledam ni da ga slusam...Ali u svakom slucaju sigurno je vredeo cim je bio pozat u celom svetu!Jbg


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: neo 07.09.2007. 08:30:21
Da je najjveci jeste.Da sam uzivo da ga slusam jos to radim.Obelezio je epohu opere i to ce verovatno jos dugo biti najjveci od najjvecih.


Naslov: Odg: odlazak najboljeg tenora na svetu :(
Poruka od: Svesna 08.09.2007. 00:51:55
Zaista steta sto je otisao tako veliki covek i jos veci pevac . Mislila sam da u zivotu nebi mogla da slusam i volim klasiku . Njega je bilo lepo slusati !  :'(