https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Premijera performansa "Sokolovi" na sceni u Tripkovi, kod Užica

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Umetnost i kultura => Temu započeo: Pedja 18.07.2007. 10:41:54Naslov: Premijera performansa "Sokolovi" na sceni u Tripkovi, kod Užica
Poruka od: Pedja 18.07.2007. 10:41:54
http://www.danas.co.yu/20070718/kultura1.html#7

Premijera performansa "Sokolovi" na sceni u Tripkovi, kod Užica

Pozorište na selu

Velikim aplauzom publika je nagradila izvođenje performansa pod nazivom "Sokolovi", na otvorenoj sceni Vašarište u selu Tripkova, nadomak Užica, u režiji kanadskog reditelja Majkla Divajna i izvođenju glumaca iz Beograda, Kraljeva i Čačka. Performans je rezultat dvonedeljne teatarske radionice koju je vodio Divajn, tokom koje ih je podučavao njegovom autorskom sistemu BOXWHATBOX. To je, objašnjava Divajn, "sistem koji podrazumeva fizičku obuku koja utiče na glumački pristup kreativnosti putem emocija". Performans je izveden u okviru Programa otvorenih scena (Open Arc Theatre Cluster), koji je organizovala užička Akademika, a realizuje se kroz Program za umetnost i kulturu - Otvoreni put E-761.

Tokom jednosatnog teatra pokreta i onomatopeje sokolova, koji bi možda mogao da bude i kraći, šestoro glumaca, koji su sve vreme bili pod maskama i u kostimima, pokazali su izuzetnu energiju, spretnost i fizičku izdržljivost. Ponudili su priču o sudbini šest sokolova koji su preživeli rat dvaju sukobljenih jata, izgublili sposobnost letenja i sklopili krhko primirje. Tokom predstave, koju je svakako moguće iščitavati i kao osvrt na nedavnu sudbinu našeg balkanskog prostora, zagađenog ratom i politikanstvom, sokolovi komuniciraju isključivo kricima i gestovima, prilagođavaju se novonastaloj situaciji, bore za prevlast, ali im ipak potreba za opstankom postaje najvažnija. Događja se i ljubav, ona šekspirovska, između dvoje mladih iz sukobljenih jata, koja se ovaploćuje jajetom, kao simboličnim začetkom nove budućnosti.

Glumci su koristili prirodni ambijent, obližnju šumu, proplanke, stene, ulazili u publiku, u okruženju ostataka raskomadanih sokolova, kao prizor ratnog epiloga. Među publikom bilo je i onih koji su svojim glasnim komentarima "aktivno učestvovali" u performansu, nudeći poruke tipa "vidi onog sokola ode u Vujadinovu livadu", "što toliko krešte", "udri ga jače", "kad će da se pare", a neki su reagovali i grohotnim smehom na scene koje ni najmanje nisu bile duhovite. Veoma zahtevne i naporne uloge sokolova odlično su izneli glumci Biljana Božović, Mirjana Radović, Lazar Dubovac, Vladan Slavković, Emir Ćatović i Ivan Belošević. Asistent reditelja bio je Boris Todorović, maske i rekvizite izradila je Biljana Ugren Kovačević, a kostime Ranka Delić.

N. Kovačević