https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - amos ili fabricki sektor

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: ljubisa88 13.01.2009. 16:29:15Naslov: amos ili fabricki sektor
Poruka od: ljubisa88 13.01.2009. 16:29:15
pozdrav svima
Ja i par drugara pokrecemo jednu manju zajednicu u nasem mjestu cisto radi druzenja i komunikacije razmene podataka i slicno, ovaj vikend smo uspeli da napravimo skelet nase mreze  koristimo mikrotik kao ruter za sad imamo dva mikrotik rutera i jedan ovislink ap na njima su amosi za distribuciju signala e sad moje pitanje je kad bi stavili fabricke sektore da li bi dobili veci protok izmedju korisnika?  normalno ne bi odmah  zamijenili amose sektorima vec jedan po jedan, da li se to isplati?


Naslov: Odg: amos ili fabricki sektor
Poruka od: Pedja 13.01.2009. 23:42:27
AKo su nivoi signala dobri onda nema potrebe da menjate antene.


Naslov: Odg: amos ili fabricki sektor
Poruka od: ljubisa88 14.01.2009. 09:27:36
ok
u najgorem slucaju korisnik ima 70 posto signala, svi koriste gridove od 20 db i  wireless karte znaci nista bolji protok necemo imat?
hvala ti na odgovoru


Naslov: Odg: amos ili fabricki sektor
Poruka od: Pedja 14.01.2009. 12:35:12
Kada meris signal uvek, ali ama bas uvek, ga meri iskljucivo u decibelima. Procenti nista ne znace.


Sto se tice same antene, treba da utvrdite da li postojece antene zadovoljavaju potrebe, odnosno da li iz njih izvlacite maksimum. To ne znaci samo da li antena ima dovoljno pojacanje, vec i da li ima odgovarajuci horizontalni i vertikalni ugao zracenja i da li j epsotavljena tak da taj ugao zracenja bude maksimalno iskoriscena. Takodje, cesto moze da bude bitno da li se korsiti vertikalna ili horizontalna polarizacija.

Po mom iskustvu, za AP je dovoljna antena koja ima dobit od 12 dB, a najkraci Amos je upravo takva antena. Ako ga zamenis drugom anernom koja ima iste karakteristike, nista neces dobiti. ako ga zamenis antenom vece dobiti onda to znaci da su karakteristike antene promenjene, uglavnom tako sto je promenjen ugao zracenja, pa mozes imati nezeljeni efekat, da neki klijenti, koji su ranije bili dobro ozraceni, ali na ivici oblasti koju je slabija antena pokrivala, ispadnu iz oblasti koju jaca antena pokriva i da im signal znatno opadne.

Pogledaj http://wireless.uzice.net/uputstvo-ugao-zracenja-antena.htm, a kada su sektorske antene u pitanju, narocito obrati paznju na vertikalni ugao zracenja, koji je kod njih obicno kritican faktor u primeni: http://wireless.uzice.net/uputstvo-odredjivanje-sive-zone-pokrivenosti-antene.htm


Naslov: Odg: amos ili fabricki sektor
Poruka od: ljubisa88 14.01.2009. 13:36:00
hvala ti na opsirnom odgovoru puno mi je pomoglo.
pozdrav