https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - direktan link

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: filipw 10.03.2010. 11:09:56Naslov: direktan link
Poruka od: filipw 10.03.2010. 11:09:56
Pozdrav,

Imam jedno konkretno pitanje ako neko sa iskustvom moze da mi odgovori. Razmisljam o otvaranju ISP koji bi koristio wireless lan infrastrukturu. Imam nedoumicu koliki (direktan)internet link bih trebao za pocetak da zakupim? Moja procena je da bi u prvih nekoliko meseci imao oko 100 korisnika. Mislio sam da pruzim uslugu sa vecom brzinom ali ogranicenim protokom posto bi naravno postojao i dc sa kog bi se podaci razmenjivali velikom brzinom i u neogranicenim kolicinama. U Telekomu su mi predlagali za pocetak 5mb/s ili 10mb/s. Sta vi mislite o tome? Da li je 5mb/s dovoljno? I ako uzmem 5mb/s na koju brzinu bi bilo preporucljivo da ogranicim korisnike? Ideja je da nema razlicitih korisnickih paketa(brzina) vec jedan standardni. Hvala unapred!


Naslov: Odg: direktan link
Poruka od: Pedja 10.03.2010. 14:10:45
Dobro razmisli pre nego sto udejs u ceo taj posao, jer je isplativost vrlo upitna. Danas korsinicima moras obezbediti najmanje onoliki link koji je najmanji kod drugih provadjera a to trenutno znaci 1 mbit, s tim da ocekuj da ce uskoro minimum biti oko 4 mbita.

Cena prema korisniku ne moze da ti se razlikuje od uobicajene cene na trzistu a to je oko 1000-1200 dinara za 1 mbit. To znaci da ti mozes racunati da mesecno prihodujes oko 100 do 120 hiljada dinara.

S obzirom na troskove (cena iznajmljivanja internet linka, rezijski troskovi, zakupi, plate, porezi, takse, popravke, amortizacija opreme i slicno), moraces da radis veliku agregaciju da bi mogao da pokrijes sve troskove. Velika agregacija znaci los kvalitet interneta kod krajnjih korisnika.

Ako uzmes link od 5 mbita da hoces da povezes 100 korisnika kojima obezbedjujes 1 mbit, to znaci da ces morati da radis agregaciju 20:1. Za moj ukus to je daleko od prihvatljivog, a verujem i za ukus tvojih potencijalnih korisnika. Dobra agregacije je 4:1 ili u najgoru ruku 8:1, a sve reko toga ce biti stalni izvor zalbi i nezadovoljstva korisnika. Dakle, neki minmum je da imas link od 12 mbit a bolje bi bilo da je 25 mbit.

Ako hoces da se bavis internet provajdingom, daleko je bolje da radis ADSL.