https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Dupli gateway i kontrola

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: filler 16.07.2008. 13:36:48Naslov: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: filler 16.07.2008. 13:36:48
Objasnicu ukratko kako funkcionise mreza.

Na jednom kompjuteru postoje 2 mrezne kartice. 1. mrezna kartica je povezana sa ADSL ruterom, 2. mrezna kartica je povezana na switch sa ostatkom grupe. Podignut je takodje proxy server na ovom racunaru. Nazovimo ga "server" racunar.

Na drugom kompjuteru koji je prikacen na switch je share-ovan dial-up servis a na ostalim racunarima podesen gateway ka IP adresi tog racunara gde je shareovan. U web browserima i internet aplikacijama podeseno je koriscenje interneta preko proxy servera.

Situacija je sledeca:

Na "server" racunaru postoji potreba za koriscenjem tog deljenog dial-up servisa. Podesen je metric ADSL rutera na 20 a LAN mreze na 30 kako bi prioritet imao internet nad tim dial-upom.

Pitanje:

Kako usmeriti program koji koristi tu dial-up deljenu vezu, da radije koristi LAN vezu? Da li ce zbog metric podesavanja taj isti program ipak uspeti da ostvari transfer kad promeni sa ADSL na LAN prioritet jer ne nadje potrebnu adresu na ADSL-u?

Unapred zahvalan na pomoci


Naslov: Odg: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: maler 16.07.2008. 14:43:07
Koji OS je na serveru i koji program je u pitanju? Neki programi (npr. CS) imaju mogućnost da se startuju sa parametrom koji im određuje kako se povezuju na mrežu.
Slično, ako je u pitanju WinXP u Network Connections - Advances Settings (opcija Connections) može da se bira prioritet adaptera (i ovo se koristi za podešavanje CSa pa zato znam :D).


Naslov: Odg: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: Pedja 16.07.2008. 14:45:19
Metriku dial-up-a treba podesiti da bude veca od metrike LAN konekcije. Mejdutim, Dial-up nije stalna veza tako da u stvari nista i ne moras da radis - ako dialup nije uspotavljen onda ce racunar korsititi LAN, a ako dialup konekcija postoji onda ce ona imati prioritet.

Ne vidim razlog zasto bi uspostavljena dialup veza imala manji prioritet od LAN-a jer to znaci da nikada ne bi ni bila koriscena.

Naslov: Odg: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: filler 16.07.2008. 22:30:46
(at)maler, na serveru je xp, program vezan za spediciju. Fora je u tome sto je Pedja napisao da dial-up nije stalna konekcija.

(at)Pedja, u tome i jeste stvar, ta dial up veza je ka serveru koji je lokalnog tipa i nema pristup internetu, odnosno sluzi samo za prosledjivanje dokumenata nista vise, i kada je ona aktivna ostale vitalne aplikacije nemaju pristup internetu jer ta dial up veza ima veci prioritet.

Stavio sam da ta dial up veza ima manji prioritet jer sam isao logikom ako ne nadje adresu na jednom adapteru, da predje na taj drugi. Verujem da ce mi biti najlakse da dodelim route-u ka adresi tog lokalnog servera kad je dial up aktivan, mada nisam zaista siguran.

Hvala na odgovorimo :)


Naslov: Odg: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: Pedja 16.07.2008. 23:41:54
Ako se prilikom upostavljana dialup veze racunaru dodeljuje IP adresa iz loklanog opsega, ili javna ali u sitoj mreznoj masci kao i serveru kome se preko te konekcije pristupa, onda samo na dialup iskljuci opciju da ona sluzi kao default gateway. Tada ce ti lan biti default gateway a dialup ce sluziti samo za konekciju u okviru mreze kojoj dialup konekcija pripada.Naslov: Odg: Dupli gateway i kontrola
Poruka od: filler 17.07.2008. 09:37:28
Aham, dodeljuje se iz njihovog lokalnog opsega. Aham, ovako sve super radi, shvatio sam sta je pisac hteo reci.

Hvala puno