https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: eX 10.12.2007. 21:54:57



Naslov: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: eX 10.12.2007. 21:54:57
Pozz svima, prije nego iznesem moj problem, zelim vas pohvaliti da vam je extra stranica i da ima pravo dobrih textova.

Dakle moj problem je sljedeci, ja i par prijatelja imamo 4 laptopa, 2 desktopa i jedan ruter da 4 uticnice. Htijeli bi da smo svi konektujemo na jedno mrezu, al zbog manjeg broja uticnica na ruteru to je nemoguce, pa moje pitanje glasi da li je moguce da se dva dektopa povezu na ruter kao i jedan laptop, a ostali laptopi da preko wireless-a i laptopa, koji je ukljucen na ruter, pristupaju resursima desktop racunara. Ako neko zna volio bih kad bi mi pomogao oko toga ako je to moguce, na masinama je Win Xp. Da napomenem ja ne zelim internet vec samo neku malu mrezicu koja se kombinacija wireless-a i "zice" (ne znam kako bi se tacno izrazio)

zahvaljujem na svakoj pomoci


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: Pedja 10.12.2007. 21:57:11
Moze. Ako racunare mozes da spojis kablom, samo u mrezu dodaj jedan switch sa dovoljno prikljucaka. Ako su udaljeni i hoces d abudu povezani bezicno, onda ti treba jedan AP bridge uredjaj (a to je svako koji nije ruter) i onda na njega povezuj klijente bezicno. AP bridge se u mrezi ponasa isto kao i switch.



Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: eX 10.12.2007. 22:03:14
vidi ja ne znam da li si ti mene razumio, ja raspolazem sa ovim sto sam naveo. I ja samo hocu da znam da li je moguca kombinacija  3 kompa na ruter i 3 preko wireless-a tj tri laptopa bi pristupala ostalima preko onoga koji je ustekan u ruter, jer sam citao da je moguce recimo lan preko wireless-a i net da ide na adsl pa da se taj racunar ponasa kao gateway  ostalim racunarima, al ovo  nije takav slucaj. Ovo je cisto pravljenje jednog lana bez izlaza na net sa kombinaciom dvije vrste medija


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: Pedja 10.12.2007. 22:20:41
Mislis imas jedan racunar koji je kablom spojen na jednu mrezu a ima i wireles pa je preoko wireless-a psojen na drugu mrezu?

Teorterski to moze, ali nije jednostavno da se napravi.

Pre svega ta wireless karic au racunaru, ako je na racunaru Windows najverovatnije ne moze da radi kao AP (pristupna tacka) a i ako moze to radi veoma traljavo. Za tako nesto bi morao da imas namenski racunar sa odgovarajucim operativnim sistemom, Linux ili ponajbolje MikroTik.

Inace, ako uspes da spojis ostale racunare na taj jedan sa mreznom kartom, onda je dovoljno da njegovu mreznu akrtu stavis u bridge sa LAnkarticom koja je posjena kablom sa sotlaim racunarima. Bridge ce obezbeidti da se svi vide kao da su u jednoj mrezi. E sad, koliko je to funkcionalno ne znam. TCP/IP sigurno prolazi kroz takav bridge, a da li ce raditi Windows Network Neighborhood, to nisam nikada probao.

Sve su svemu to bi ti radilo traljavo jer je cisto krpljenje. Bolje je (i jeftinije) da nabavis jedan fabricki AP i ustekas ga u mrezu sa ostalim racunarima koji su na kablu pa da preko njega povezujes druge racunare bezicno.


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: Vlad Dracul 11.12.2007. 03:51:58
Boga ti ako je to sve u jednoj prostoriji lepo kupi SWITCH koji sad mozes naci za neke bagatelne cifre i resio si sebi problem par kablova i to je to.. ako je to vise prostorija da ne bi busio zidove uzmes kao sto Pedja rece jedan AP koji bi ti bio veza za te kompove koji imaju wireless na sebi.. manja komlikacija koja nije skupa kako god okrenes


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: eX 11.12.2007. 13:10:18
Ma nije vise to pitanje da li cemo kupit neku opremu vec da to proradi jer smo se kladili sa profesorom da cemo to napraviti, on je rekao da moze(pa da ne moze, a posto je veliki zaj**ant, nisam vise siguran :S) al nije htio da kaze detalje, kad se imaju dvije konekcije na net onda to radi, sa mali postavkama koje ste vi staviti za mikrotik, pokusao sam da kucam komande mikrotika u CMD i prepoznao ih je znaci da bi trebale da rade i na obicnom racunaru, a isto sam citao da je moguce konfigurisati dvije vrste, al nigdje nisam nasao ovaj moj problem, ako uspijem napraviti javim vam kako i sta sam uradio ili ako neko slucajno naleti nek samo posta.

route add 10.31.0.0 mask 255.255.0.0 10.31.21.1

vako se stima na mikrticu, a radi komanda i u CMD

P.S.

ako neko ima mail momka koji je postao za mikrotik da mi da da ga kontaktiram, izgleda da se pravo razumije oko mreza i tih cudesa

pozz ;)


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: Pedja 11.12.2007. 15:42:42
Rutiranje se na MT obicno ne podesava jer on sam to odradi u tako jednostavnim slucajevima.
Stvar je sto vama rutiranje ne treba, vec bridge.

Neozbiljno je od profesora da vam daje takve zadatke, jer je neophodno izvesno predznanje, a ocigledno je da ga vi nemate. To mi lici da se on samo rpavi pametan pred vama. Da je neki profesor, to sto treba da znate bi vas odavno naucio (to su osnovne stvari), pa vam ni takav zadatak i ne bi bio problem.


Naslov: Odg: Kako napraviti kombinaciju wireless-a i zicne mreze :S
Poruka od: eX 13.12.2007. 00:00:09
ma nije ba gigant je on legenda prava bas to nije zadatak koji se ocijenjuje vec vise neka kako reci opklada, i da nisam ja dijete neznam koliko ti imas godina al ja imam 21 pa eto da znas ;) u svakom slucaju