https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: jocko 22.10.2009. 23:46:29



Naslov: Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?
Poruka od: jocko 22.10.2009. 23:46:29
Neki problemi sa registracijom...
Postovana Godpodo wireless-ovci,
znam da sam na pravom mestu i nadam se da cu dobiti odgovor od nekoga od vas. Problem je sledeci:
do sada sam koristio antenu od 2.5 ghz (yagi ili kako se vec zove), a sada NanoStation5 od 5ghz i vise nemam problema sa interrnetom (brzina ne varira).
 Problem je dalje spajanje tri kucna racunara u mrezu i deljenje nterrnet konekcije preko wireless rutera. Do sada je kabal od antene bio u van-u rutera i u podesavanjima u ruteru bilo je ukucana staticka IP adresa, Subnet Mask, Default Gatreway i oba dns servera (vrednosti koje sam dobio od provajdera) i to je radilo dobro a sada nemam staticku IP vec dinamicku, tako da u bilo koji racunar ubacim kabal u lan karticu veza sa internetom se uspostavi a moguce je preko svicha da vise racunara koristi internet (probao sam - radi) ali kada u van-u rutera podesim Connection Type :  DHCP Client or Fixed IP {nudi mi jos i (PPPoE, PPTP, L2TP, BigPond Cable)} i Obtain IP Automatically - ne desava se nista.
Prlikom podesavanja su mi rekli da NanoStation5 moze da radi i kao ruter, mada neznam kako, i pitali su me da li da mi podese staticku ip kao do sada ili dinamicku ip i jao meni, izabrah ovu drugu misleci da je bolje (jednostavnije za naknadna podesavanja mog internog wirelessa). Postavlja se pitanje sta sada - ne radi ni van ni wlan ni lan mom AairLive  WL-1500R svi koji nesto malo znaju kazu mi ono sto i sam znam da podesim na DHCP Client i da automatski trazi ip adresu. Da li bi staticka adresa resila problem? Moli vas za odgovor - znam da sam na pravom mestu!  Unapred HVALA


Naslov: Odg: Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?
Poruka od: maler 23.10.2009. 03:18:52
Ja bih pokusao sa resetovanjem rutera na fabricka podesavanja. Nakon toga pokusaj ponovo da podesis DHCP klijent opciju.


Naslov: Odg: Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?
Poruka od: Pedja 23.10.2009. 10:31:29
To za staticku adresu se dnosi na adresu tvog uredjaja u mrezi provajdera, ne na tvoju lokalnu mrezu.

Najbolje je da za tog ubiguittija zakacis obican AP bridge, tako ce sigurno sve odmah da ti radi kao i sa switch-om. Ako koristis ruter, onda moras da ga podesis na odgovarajuci nacin, pre svega tako da racunaru koji su njemu u lokalu imaju razlicit IP opseg od racunara koji su na ubiquitti zakaceni preko switch-a.

ako mozes da taj uredjaj prebacis u bridge rezim to bi bilo najbolej resenje. Ako ne mozes, onda na njemu iskljuci DHCP server, a ubiquiti povezi na jedan od portova namenjen za lokalnu mrezu (WAN port nemoj uopste koristiti).


Naslov: Odg: Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?
Poruka od: jocko 27.10.2009. 00:17:09
Hvala Dusku i Pedji na odgovorima.
Problem je resen.  Normalno, nisam ga sam resio.  Trebalo je adresu rutera 192. 168. 1. 254 promeniti tj.  (trecu grupu brojeva . 1. ) obzirom da i dolazna adresa u toj trecoj grupi brojeva sadrzi samo jedinicu (. 1.  ) - u neki drugi broj - adresa rutera je promenjena u 192. 168. 100. 254 i sve je odmah proradilo.


Naslov: Odg: Molio bih nekoga za kratko objasnjenje !?
Poruka od: Pedja 27.10.2009. 08:38:20
То је најчешћи проблем: два рутера имају исте мрежне опсеге и долази до конфликта.