slazem se sa cinjenicom da je WiMax veza za buducnost,ali treba shvatiti da je sve to samo u planovima i obecanjima i sa je Ovo Srbija,a kod nas se obecanja ne ispunjavaju tako lako.
Ne radi se o obecanjima nego o biznisu. WiMax jos uvek nije propisima regulisan jer veliki igraci ne mogu da se doovore oko podele kolaca. Kada to urade, eto njega odmah ,jer su svi oni vec spremni samo cekaju znak da pritisnu dugme i puste ga u promet.
Ako bi ti neko ponudio net po istim uslovima kao i Telekom i sa neogranicenim downloadom zamislio bi se svaki korisnik adsl-a ili mobilnog interneta.
Kod ozbijlnih provajdera ne postoji rec neograniceno u znacenju koje joj mi pridajemo. Kod njih ona znaci "u razumnoj meri". Biznis intenet provajdinga je takav da se tezi ukrupnjavanju. Veliki igraci kolo vode i postavljaju uslove tako da sitni ili propadaju ili zivotare. Tajna je u velikm prometu.
Kvalitetan link od 512 MBps kosta 30000. Svako ko ga prodaje za znacajno manje para nesto mucka, i to uglavnom tako sto agregira. Kako neki sitni provajder moze da bude konkurentan na trzistu ako placa linkove u tom rangu cena? On jednostavno ne moze da ponudi link ADSL kvaliteta od 1 mbit po ceni od 100 do 1200 dinara koliko to sada kosta na trzistu. Takvu cenu mogu da ponude samo veliki koji imaju linkove reda velicine stotina megabita i time znatno nizu cenu i veliki stepen agregacije koji mogu da ostvare, a da se to primetno ne odrazi na kvalitet.
Koliko potencijalnih korisnika ima u Mokroj Gori? Ima li ih 30? Ako pretpostavimo da ima, i da je svako od njih spreman da plati 1000 dinara za Internet, eto ti sume od 30000, koja moze da pokrije samo cenu jednog linka od 512 mbita. Dakle nema govora ni o 1 mbitu za sve zajedno, a toliko bi svako od njih pojedinacno dobio na ADSL-u ili kablovskoj (da ih ima) za za te pare. Isplati li se? Ne, cak i kada se ne bi radilo na komercijalnoj osnovi nego kada bi ljudi hteli prosto da se udruze i medjusobno podele trosak.
Zato je u nasoj mrezi Internet besplatan. Ne postoji ekonomska racunica da se uopste ulazi u posao prodaje Interneta za ovako mali broj korisnika.
Mecavnik ima wireles za svoje potrebe ali brzina je ogranicena na 128 kb/s.Uzalud je i to kad ja u centru ne mogu da imam wireles ili bilo sta ozbiljnije .Cak i skype mi tesko radi samo za razgovor(video pozivi su mi misaona imenica)
Internet koji se emituje na Mecavniku je besplatan (upravo je uzet jedan taj link od 512mbps i pusten besplatno), tako da ne vidim svrhu ovakvoj kritici. Mozda nije sjajna brzina, ali je vise nego dovoljna za vecinu poslova. Primeti da su dovoljna samo cetiri korisnika sa 128k da potpuno opterete link. On ipak, omogucuje povezivanje znatno veceg broja korisnika, zahvaljujuci statistici i tome sto je internet besplatan te se od njega ne ocekuje kvalitet koji je obavezan kada se radi komercijalno.
To sto ti Skype ne radi kako treba nije do brzine. Za Skype telefoniranje je dovoljna cak i brzina od 3.6k preko obicnog modema. Veca je verovatnoca da do problema dolazi jer se koristi wireless koji po svojoj definiciji nije pogodan medij za intenret telefoniju, a pogotovo kada se primenjuje za otvoreni pristup kako se to radi na Mecavniku.