https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Pomoć za premošćavanje signala

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: zeljkomar 24.01.2009. 11:46:13



Naslov: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: zeljkomar 24.01.2009. 11:46:13
U jednom selu kod Sokobanje imamo sledeći problem.

Tačka A. (antena provajdera)
Tačka B. (tačka za premošćavanje signala do tačke C koja pokriva celo selo)
Tačka C. (tačka sa koje se signal šalje svima koji žele da koriste wireless, 10 korisnika)

Razdaljina izmedju tačaka A i B, i tačaka B i C je oko 1km.
Šta nam je potrebno od opreme da bi smo premostili signal?
Hvala unapred.


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 24.01.2009. 14:48:18
sta mislis pod premoscavanje signala?
jel se izmedju tacaka a i c nalazi brdo ili nesto sto ometa signal mozes li nacrtati skicu ja bih pomogao ali ne znam sta tebi ustvari treba?


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: zeljkomar 24.01.2009. 18:39:11
Tacka A i tacka C se medjusobno nevide izmedju njih je brdo, tačka B ima optičku vidljivost i sa tackom A i sa tackom C ali korisnici nevide tačku B pa je ona tu samo da premosti signal od tačke A do tačke C. Udaljenost izmedju tačke A i tačke B je oko 1200m, tačke b i tačke C oko 1000m a tačka C bi trebala da pokrije površinu od nekih 100stepeni a daljine nekih 800m.


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 24.01.2009. 21:18:15
aha..... ako sam shvatio
imao sam isti problem, moras premostiti brdo, korisnici moraju vidjet ovu tacku za premostavanje, da bi moglo to da se uradi ja bih ti preporucio da to odradis sa mikrotikom ali mozes i sa dva ap-a po mogucnosti ista i prvi stavis u client mode i na njega stavis kakav grid od 16 do 20 db a drugi ap u ap bridge mode i na njega sektor antenu ap-ove povezes komadicem utp kabla.
i to je to.
znaci  prvi ap stavi u client mode i na njega grid i zakaci na tacku A drugi ap stavi u ap bridge mode na njega sektor, ap-ove povezi utp kablom, i na taj sektor zakaci tu mrezu u selu tj tacku c.
pozz


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 24.01.2009. 21:21:49
ako me nisi razumeo reci pa cemo polako.............
jel to izgleda ko na ovojh skici


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: zeljkomar 25.01.2009. 00:29:27
Ja nisam najbolje objasnio. Selo nevidi tačku B, tačka B je samo mesto koje treba da prima signal od tačke A i isti šalje do tačke C, tačka C je mesto sa kog selo treba da prima signal(tačka C da šalje signal na teritoriju sela(do korisnika)). Da li su mi u tom slučaju potrebna dva AP na tački B i dva na tački C ili bih to mogao da odradim sa po jednim AP i ruterom? Izvinjavam se što se javljam sa ovakvim vremenskim razmacima, ali dial-up veza mi je mnogo loša.


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 25.01.2009. 09:59:40
tacka b  ona mora da vidi i tacku a i tacku  c jer drugacije ne moze, koliko sam shvatio ti to imas tacka c vidi tacku b.
ne mozes poslati signal od tacke B do tacke C ako se ne vide a imaju razmak od 800m, wifi signal je takav da zahteva opticku vidljivost izmedju tacaka.
pozz


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 25.01.2009. 10:02:40

Ja nisam najbolje objasnio. Selo nevidi tačku B, tačka B je samo mesto koje treba da prima signal od tačke A i isti šalje do tačke C, tačka C je mesto sa kog selo treba da prima signal(tačka C da šalje signal na teritoriju sela(do korisnika)). Da li su mi u tom slučaju potrebna dva AP na tački B i dva na tački C ili bih to mogao da odradim sa po jednim AP i ruterom? Izvinjavam se što se javljam sa ovakvim vremenskim razmacima, ali dial-up veza mi je mnogo loša.


hmm sto se tice ap-ova u selu mozes koristit ruter ali kako ces ga povezat sa ap imas 800 m utp ne moze(opet ti treba ap u client modu da ga poveze sa tackom b) skupo je ovo sto tebi treba najbolje bi bilo da stavis za svaku tacku po dva ap ili dva MIKROTIK


ps. pogledaj malo mikrotik prije nego sto pocnes da radis jest nezgodan za pocet ali kad shvatis bices zahvalan onom ko ti je rekao imas sve na ovom sajtu pedja je napravio upustva.



TACKA A VIDI  TACKU  B A ONA(TACKA B) TACKU C  JEL TAKO????????????


Naslov: Odg: Pomoć za premošćavanje signala
Poruka od: ljubisa88 25.01.2009. 10:08:13
ap-imaju mogucnost wds rada pa bi teoretski mogao raditi sa jednim ap na tacki b ali to radi slabo sam sam se uverio pa je najbolje po dva ap za pristupnu tacku jedan u client modu a drugi u ap bridge modu


ali sve se to lepo resi sa mikrotikom kupis licencu  uzmes dvije kante pII jedna da ti radi na tacki b a drugi na tacki c
ljudi se kace na mikrotik ruter mozes deliti konekciju sto ap ne moze