https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Potreban savet

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: Milance_83 23.10.2012. 00:44:36Naslov: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 23.10.2012. 00:44:36
Veliki pozdrav svim forumasima! Moram Vas pohvaliti,jer je forum sjajan i moram priznati da veoma cenim vas trud i svo znanje koje nesebicno delite sa svima. Nisam pocetnik sto se wireless-a tice,ali bih voleo da cujem savet i misljenje strucnjaka. Evo opisacu moju situaciju. Ja i komsija smo umrezeni pomocu Ovislinkovog Ap-a WL-5460AP v2,koji smo podesili da radi u WISP modu. E sad,hteli bi da se kacimo bezicno na komsijin hg520c ruter od adsl-a,kako bi delili 4 mb/sec sa njim. On je udaljen nekih 30 m od nas,ali je problem taj,sto ima dosta prepreka (3,4 zida otprilike),pa me zanima dal i bi omni antena od 8,ili 10 db resila ovaj problem i da li bi link bio moguc? Znam da je bolje resenje grid antena,ili sektorka,ali su solidno skuplje. Danas smo probali malu omni antenicu od 2 db i dala je lose rezultate (nekih 15 % signala),pa me zanima koliko bi pojacanje dobili i u kvalitetu signala sa onicom od 5,8,ili 10 db? Da li mi mozete reci koja omni antena je integrisana u onaj shit od rutera hg520c i koja mu je izlazna moc,posto pretpostavljam da je ocajna?  ;D

Hvala puno unapred na odgovoru i svako dobro!  :)


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Pedja 23.10.2012. 13:07:46
Omni nije za to. Najjeftinije vam je da napravite kantene ili bikvadove pa daprobate sa njima. Izrada tih antena nije skupa, a obavezno mora sa obe strane da ide takva antena i kod vas i kod tog komsšije.

Svakako očekujte da to neće raditi baš sjajno jer provlačenje wirelessa kroz 3 - 4 zida nije dobar pristup kako god okrenete..


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 23.10.2012. 16:01:28
Aha ok,pa znam da nije najbolje resenje,ali nemamo drugog izbora. Sta mislite da uperimo grid antenu od 24 db,da je namontiramo spolja na krovu kod nas i uperimo ka njegovoj sobi,tako ce prepreke biti svega 1 ili 2 zida kod njega? To je ova antena

http://www.winwin.rs/mreze-software-obezbedenje/wireless/wireless-antene-i-oprema/reinkjet-antena-2-4ghz-24dbi-75om-9m.html

Da li znate koliko je slabljenje kod ovog kabla? Antenu bi nabavili od prijatelja,njemu ne treba. Problem je najveci sto je hg520c jako slab predajnik,ako ne i najgori,mislim da ima ugradjenu fabricki omni antenu od svega 3db,samo ne znam kolika mu je predajna snaga u db,mozda Vi znate? Tako da tu imamo minimalno pojacanje signala s te strane i tu nema nadogradjivanja nicega,jer je on u vlasnistvu telekoma,pa moramo mi na prijemnoj strani da pojacavamo signal maksimalno. A zasto mislite da omni antena nije dobra na prijemnoj strani,samo na predajnoj? Kako onda funkcionisu ova dva uredjaja?

http://www.airlive.com/product/WL-1700USB
http://www.airlive.com/product/WN-370USB

Karakteristike su im fenomenalne,imaju veliku osetljivost i veliku prijemnu i predajnu snagu i hvale ih puno,pa me zanima vase misljenje o njima i da li je u Srbiji zabranjeno imati vise od 20 db na predajnoj i prijemnoj strani,tako da bi onda oni bili od slabe pomoci,ako sam dobro zakljucio?


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Pedja 23.10.2012. 17:15:25

Sta mislite da uperimo grid antenu od 24 db,da je namontiramo spolja na krovu kod nas i uperimo ka njegovoj sobi,tako ce prepreke biti svega 1 ili 2 zida kod njega?


To je debelo predimenzionisano pa bi trebalo da radi. Naravno uvek ostaje mogućnost da zidovi mogu da prave problem. Nije tu samo stvar jačine signala.

Citat

sto je hg520c jako slab predajnik,ako ne i najgori,mislim da ima ugradjenu fabricki omni antenu od svega 3db,samo ne znam kolika mu je predajna snaga u db,mozda Vi znate?


U vrh glave ima 3 Db a verovatno 1,5.

Citat

A zasto mislite da omni antena nije dobra na prijemnoj strani,samo na predajnoj?


Ne radi se o prijemnoj i predajnoj strani nego i usmerenosti zračenja. Omni antena zrači na sve strane pa u vašem slučaju to znači da jedno 70% signala ode tamo gde ne treba.

Vidi http://wireless.uzice.net/uputstva/ugao-zracenja-antena/
Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 23.10.2012. 18:00:46
Aha,pa tako sam i mislio...A sta mislite o ovom internom resenju sa omni antenom od 8db i da od nje napravimo sektorku,pomocu malog kucnog pojacivaca windsurfera,da li bi to moglo da odradi posao i koliko bi pojacalo signal?  :)

http://www.youtube.com/watch?v=YwW26jNWAQE

To bi mozda bilo i najbezbolnije,najjeftinije i najbolje resenje,sta mislite?

Molim Vas da mi kazete kakva su ona dva uredjaja wl-1700 usb i wn-370 usb i da li bi oni mogli da rade u nasoj zemlji sa vise od 20 db snage?


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Pedja 24.10.2012. 14:21:35
Windsurfer ima efekta a da li će to da dovoljno u vašem slučaju saznaćete samo ako probate.


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 24.10.2012. 14:50:57
Pa to cemo i probati izgleda na kraju...A da li mi mozete odgovoriti jel u nasoj zemlji dozvoljena veca izlazna i prijemna snaga od 20 db i da li bi ona dva uredjaja imala neku funkciju uz adekvatnu antenu u zavisnosti od namene i da li bi mogla da dodje do izrazaja njihova maksimalna snaga?


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Pedja 24.10.2012. 18:44:16
U Srbiji je dozvljen EIRP do 20 dBm. To znači da sabrana snaga predajnika i dobit antene ne smeju da prelaze 20 dBm.


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 24.10.2012. 20:02:37
Aha,a koje antene,predajne ili prijemne? Jel to AP nas odradjuje automatski,ili kako? Nisam ovo bas najbolje razumeo,ako Vam nije problem,pojasnite malo na konkretno ovom mom primeru. Moze li se u nasem slucaju izvrsiti proracun linka bar priblizno precizan,tu su skoro svi podaci: osetljivost naseg prijemnika (AP-a) je -91 db (kod 1 mb/sec),a pojacanje ce nam biti recimo 8 db omni antena (mozda i vise zbog windsurfera),gubici na kabelu od 1,3 m su oko 1 db,e sad problem je na predajnoj strani,jer ne znamo karakteristike hg520 c predajnika,tj njegovu izlaznu snagu (output power),a pretpostavimo da mu je antensko pojacanje svega bednih 1,5 db? ovo mi je jako vazno,molim pojasnjenje. Hvala puno unapred,zaista cenim svaki vas trud da mi ovo pojasnite,posto me jako zanima oblast wireless-a i puno toga sam sam procuio i izucio,ali ipak nisam fizicar po struci i jos uvek sebe smatram laikom po ovom pitanju.


Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Pedja 25.10.2012. 16:07:44
Najbolje bi bilo da procitas ona uputstva sto stoje na nasem sajtu http://wireless.uzice.net/uputstva/ posto izgleda ne baratas bas pojmovima pa yato ne mozes da ispratis sta je sta.

- Wireless uredjaji po pravilu koriste istu antenu i kao prijemnu i kao predajnu.

- Proracun je uvek moguce napraviti ako imas sve podatke, prateci uputstvo http://wireless.uzice.net/uputstva/proracun-linka/. U tvom slucaju trebaju ti podaci o slabljenju signala kroz zidove.
Naslov: Odg: Potreban savet
Poruka od: Milance_83 25.10.2012. 19:41:10
Aha razumem,procitao sam,hvala jos jednom! Ali jedno je teorija,drugo je praksa,probacemo vec nesto,pa cemo videti da li se podaci iz vasih tabela poklapaju sa praksom i da li je to zaista bas tako.