https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: zlatibor82 27.08.2009. 19:16:17



Naslov: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: zlatibor82 27.08.2009. 19:16:17
Zivim u Negotinu (u gradu od koga je i bog digao ruke), gde imam adsl. E sada zeleo bi napravim wifi mrezu do sela koji je udaljen oko 12 km i nemam mogucnost direktne opticke vidljivosti... Naime potrebno je povezati cetiri tacke, da bi se doslo do direktne opticke veze....

od adls rutera (siemens 6515) do prve tacke ima nekih 60m opticke vidljivosti, od prve do druge tacke ima nekih 4km opticke vidljivosti, od druge tacke do trece ima 14km i od trece do cetvrte 40ak metara...

ili ilustrirano

adsl ruter---60m---tacka 1---------4km--------tacka 2---------------14km-----------tacka 3-----40m-----tacka 4

kako sve ovo povezati, upotrebom sledece opreme

tp link wa501g
planet wap4033
dve kartice tl-wn651g
d-link g520
dve antene hyperlink 24db
dva 3d corner rucno pravljena

moze se takodje upotrebiti stari racunar kao MT (ali je problem sto racunar ima samo 2 pci slota)

ja sam razmisljao o sledecem


adsl ruter -----60m-----wa501g------4km------mt 2*wn651--------------14km---------------wap4033----40m-----g520
-----omnica--------omnica - 3d korner------3d korner - grid---------------------------------grid - omnica----------omnica


adje dajte predloge ukoliko mislite da ovo nije pametno....

unapred hvala svima na odgovorima...


Naslov: Odg: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: Pedja 28.08.2009. 09:35:11
Wa501g i wap4033 su bridzevi na koje sepovezuej samo jedna antena. Ne mozes da njih da stavljas po dve antene. RAzmisli o tome daova rastojanaj koja su kratka (40m, 60m) zavrsis UTP kablom. Jeftinije je i bolje.

Drugi problem je sto bi MT morao da namestis u bridz rezim. moja iskustva sa tim su losa i ne bih preporucivao. rutirani rezim je bolji ali tu je problem sto neces moci da ga podesis kako treba jer ADL ruter nema podrsku za takvo rutiranje. Trebalo bi da odmah kod ALDS-a stavis jedan Mikrotik tako da mozes da rutiras bez problema.

Rutiranje mozes da izbegnes ako umesto MT stavis dva bridza koje medjusobno spojis UTP kablom. To isto moras uraditi na mestima gde si predvideo ova dva bridza posto samo tako mozes da na tim metima imas po dve antene.


Naslov: Odg: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: zlatibor82 29.08.2009. 09:01:56
Najveci problem izmedju ova dva kratka rastojanja je sto su u pitanju dve razlicite zgrade pa je malo teze izvuci utp kabal.. skoro nemoguce...

Zar ne bi moglo da se naprai spliter na ap da bi se koristile dve antene... jer postoji neki drugi OS (slican mikrotiku) koji moze uraditi bridge dve wifi kartice...  

jer iskreno, ubice me ako jos treba da kupim 4 ap....

hvala


Naslov: Odg: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: Pedja 29.08.2009. 09:21:02
Imabridzeva koji umeju da rade u repeater rezimu, ali veci smao korsicenje bridzeva je budzevina a repeater mod bi tek bila komplikacija a pri tom utice vrlo destruktivno na kvalitet linka. Ionako ti je komplikovan link, ne treba ti jos i to.

Taj link koji mislis da napravis svakako ce da ispadne skup. Pretpsotavka je da taj kome je potreban jeste spreman dapalti potrebnu opremu. Ako nije, bolje se nemoj upustati u celu pricu, samo ces imati problema.

Na wireless postoji zlatno pravilo: sve sto ustedis na pocetku, kasnije ces platiti duplo.


Naslov: Odg: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: zlatibor82 29.08.2009. 11:20:22
Najgora stvar u svoj toj prici je sto link vucem za sebe :) da je neko drugi u pitanju najverovatnije bi od samog pocetka digao ruke...

Nesto sam mozgovao i sto pedja rece u nekom od postova (izgoreo mozak), i dosao na jednu ideju zar ne bi moglo da se uradi sledece

u mt da se napravi wlan1 koja bi bila u station client mod a druga u apbridge modu i posle wlan1 i wlan2 da se bridge...


Naslov: Odg: Potrebna pomoc oko umrezavanja vise ap i mikrotika
Poruka od: Pedja 29.08.2009. 22:33:48
Moze, ako imas MT verziju 3.xx ili noviju, ali ces iamti problema sa tim. Bridz u Mikrotiku jednostavno ne radi bas kako treba.