https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Privatnost korisnika wireless interneta, logovi mikrotika.

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: u_jogurtu_nema_kostiju 21.11.2008. 17:49:54Naslov: Privatnost korisnika wireless interneta, logovi mikrotika.
Poruka od: u_jogurtu_nema_kostiju 21.11.2008. 17:49:54
Evo jednog pitanja, koje me dugo kopka.

Naime, ukoliko sam ja korisnik wireless interneta, i ukoliko se kacim na neciju baznu stanicu, tacnije receno mikrotik, da li taj neko moze videti koje ja sajtove posecujem, znaci ne server koji hostuje sajt, nego tacno sajt. Konkretno me zanima sledece, ako ja posetim wireless.uzice.net i ako ukucam svoje korisnicko ime i lozinku, da li to moze videti i onaj koji je admin na mikrotiku, tacnije receno, da li je moja privatnost ugrozena.

Pitam zato sto mi se desavalo da mi se inbox otvori sa procitanom postom, a email adresu kao i password menjam svakih 7 dana, a desavalo se nekoliko puta.Naslov: Odg: Privatnost korisnika wireless interneta, logovi mikrotika.
Poruka od: Pedja 21.11.2008. 18:33:23
Nema to veze samo sa Mikrotikom. Administrator bilo koje mreze moze u nacelu da vidi sve sto mu zatreba i to zavisi samo od njegovog znanja i opreme koju poseduje.

Ali, ako si povezan u neku mrezu gde su u istom segmentu vise racunara, u nacelu se sa tih racunar amoze jednim delom pratiti saobracaj koji ti pravis u mrezi, pa i to koje sajtove posecujes.

Ako sumnajs da ti neko "skida" lozinku (u sta sumnjam, je ako neko zna kako to da uradi, onda sigurnonece zaboraviti daporuke kje je citao oznaci kao neprocitane da ti ne bi primetio da ih je citao), onda koristi SSL. Svaki bolji email servis omogucava da ga koristis preko SSL, bio preko emaila (tada umesto http://adresasajta korsitis https://adresasajta) bilo u okviru email klijenta kome samo ukljucis SSL opciju.

SSL je protokol za kriptovanje konekcije, koji obezbedjuja da niko ne moze da vidi sadrzaj konekcije osim dva racunara izmedju kojih je konekcija uspostavljena.


Naslov: Odg: Privatnost korisnika wireless interneta, logovi mikrotika.
Poruka od: u_jogurtu_nema_kostiju 22.11.2008. 11:36:36
Znaci u principu moze videti ime sajta, ali ne i moj user i pass za taj sajt? Hvala na odgovoru.


Naslov: Odg: Privatnost korisnika wireless interneta, logovi mikrotika.
Poruka od: Pedja 22.11.2008. 13:52:33
Ako koristis SSL onda ne moze, to jest moze, ali bas mora da zna sta i kako.