https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Uputstvo - kako pruzati kablove

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: Pedja 20.10.2004. 22:22:55Naslov: Uputstvo - kako pruzati kablove
Poruka od: Pedja 20.10.2004. 22:22:55
Prilikom povezivanja u mrezu ne gine vam provlacenje kabla, mreznog ili antenskog a najcesce oba. Evo kratkih uputstava kako to raditi:

Kabal ne sme nikome da smeta ni u smislu da se saplicu ljudi oko njega ali ni u smislu da ga je ruzno vodeti

Kabal treba obavezno pricvrstiti, po mogucstvu na vise mesta a obavezno na krajevima tako da konektori na kablu ne nose nikakvu tezinu. Pricvrscivanje se moze uraditi kanapom ili plasticnim stezaljkama. pricvrscivati za nesto pogofno (sipku, cev, ekser) a u nedostatku niceg pogodnog, izbusiti zid i staviti tipl u koji se uvrne zavrtanj pa se zavrtanj koristi kao oslonac (ima i zavrtanja koji imaju usicu i bas su namenjeni za kacenje).

Kabal ne sme da nosi nikakvu dodatnu tezinu, jer ako je dugacak, ne moze ni sam sebe da nosi. Kablovi koji se korsite za umrezavanje nisu namenjeni da budu samonoseci, zato se njima ne mogu premosavati velika rastojanja a da se na vise mesta ne vrsi pricvrscivanje kabla.

Ako se kabal razavlaci horizontalno kroz vazduh, mora biti na visini vecoj od 4 metra iznad zemlje a narocito o tome treba voditi racuna ako se kabal prevlaci preko ulice. Ako je rastojanje vece, treba razapeti sajlu pa kabal okaciti o sajlu.

Kacenje treba vrsiti materijalima koji nisu osetljivi na preomenu temperature i UV zracenje. Vecina plasticnik zakacaljki, stezaljki i spojnica propada na jakom suncu.

Kabal treba provuci tako da ga ne cima vetar i da nije na suncu

Ako kabal visi treba na dnu napraviti mali "stomak", to jest pustiti ga da visi malo vise kako bi napravio luk a da se kraj vrati navise. Tako voda koja se sliva niz kabal nece da se sliva u uredjaj na dnu

Ako se kabal provlaci kroz stan, treba voditi racuna da niej previse blizu radijatora, grejalica i drugih grejnih tela. Treba voditi racuna da kabal ne bude prignjecen teskim predmetima, vratima ili na drugi nacin.

Kabal ne treba voditi paralelno a kablovima druge namene, narocito kablovima za napajanje. Ovi kablovi unose smetnje.

Ako se kabal razvlaci u prostoru u kome je moguce da se manifestuju smetnje (blizu drugih kablova, trafo stanica, razvodnih ormara, na velikoj visini gde postoji mogucnost indukcije od udara groma i slicno) treba koristiti oklopljeni kabal.

Po specifikacija UTP kabal izmedju dva uredjaja moze biti dug najvise 100 metara. Probano je, moze i vise ali vec preko 80m znatno opada brzina protoka podataka.

Ako spajate dva racunara direktno morate korititi ukrsteni UTP kabal. U njemu su dve parice ukrstene kako bi se obezbedila funkciaj komunikaciej izmedju dve UTP kartice. Ako se povezujete preko switch uredjaja onda kabal ne mora biti ukrsten a najcesce switch sam prepozna kakav je kabal pa zameni mesta paricama po potrebi.

Antenski kabal mora biti u propisanom kvalitetu za wireless. Kako je frekvencija na kojoj rade wireless uredjaji vrlo visoka (2.5 GHz) gubici su veliki i preporucuje se da se korsite samo veoma valitetni (i skupi kablovi). Ne toliko zbog cene, nego zbog gubitaka preporucuje se da se ne korsite antenski kablovi duzi od 10 metara, a najbolje je da budu sto kraci. Ukoliko je moguce, treba koristiti samo kratkospojnike (pigtail) kablove koji su tanki i vrlo kratki, ne duzi od jednog metra a najcesce su dvadeset do trideset centimetara.

Ukoliko kabal provlacite kroz rupu busenu metalu (okov prozora ili vrata), obavezno deo kabla koji ce nalegati na ostre ivice izbusene rupe zastitite. Najbolje je korsititi neku gumiranu navlaku ali ce znaciti i da obmotate kabal izolir trakom.

Nemojte busiti rube za kablove mnogo vece od promera kabla.