Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Bluefish 1.0.7  (Pročitano 1140 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 29.10.2007. 17:46:07 »

Svet kompjutera

Bluefish 1.0.7

Ono što vidite je upravo ono što vam treba


Programeri koji znaju svoj posao uvek će se snaći bez obzira na program kojim je potrebno uređivati kôd. To podrazumeva poznavanje i razumevanje programskog jezika na nivou na kom je običan tekst editor dovoljna alatka za produktivan rad. Međutim, povećanje produktivnosti i skraćivanje vremena potrebnog za dobijanje krajnjeg rezultata iziskuje određena rešenja koja često mogu imati negativne indikacije, poput „nečistog” kôda i problema koje je potrebno kasnije otklanjati. Jedna od dobrih ilustracija za to su WYSIWYG (X)HTML editori, koji umeju da ispišu parče nepotrebnog kôda koje kasnije može prouzrokovati probleme.

Pravo rešenje bi, dakle, trebalo da zadrži jednostavnost i korektnost programskog kôda, ali poveća produktivnost u odnosu na plain text editore. Jedan od programa koji bi tebalo da programerima olakša život, ali u isto vreme i zadrži kontrolu nad kôdom i učini ga optimalnim, spada u familiju WYSIWYN (What You See Is What You Need – ono što vidite upravo je ono što vam treba) editora koji svojim „kodocentričnim” pristupom predstavljaju suprotnost programima poput Dreamweavera ili NVU na primer.

Kôd na klik

Iako poseduje podršku za brojne programske jezike, Bluefish je naklonjen Web razvoju, pa su njegove mogućnosti i performanse veoma primenljive u ovoj oblasti. Interfejs Bluefisha je prilično intuitivan, pa će se korisnici koji se prvi put sretnu sa programom brzo snaći. U gornjem delu prozora je pored menija i toolbara smeštena traka sa alatima grupisanim po tabovima (rad sa fontovima, tabelama, listama, formama i sl.), ispod koje se nalaze meniji vezani za projekte koji idu dalje od (X)HTML-a i CSS-a, i omogućavaju umetanje recimo C, DocBook, DHTML, PHP ili SQL kôda. U ovom odeljku je moguće definisati i specifične menije koji mogu sadržati već postojeće, ali i elemente definisane od strane korisnika (recimo, posebne rutine koje se koriste).

Centralni deo prozora je rezervisan za projekat, a s leve strane se nalazi sidebar (aktivacija ili deaktivacija se obavlja tasterom ’F9’) u kojem je podrazumevano aktiviran fajl browser, ali se pomoću tabova u dnu mogu koristiti i druge mogućnosti poput pregleda dokumentacije i čuvanja bookmarkova.

Syntax highlighting se kod ovakvih programa podrazumeva, pa će kôd biti adektvano istaknut i osenčen. Bluefish poseduje dijalog za „brzi start” koji korisniku omogućava da u nekoliko klikova u grafičkom okruženju postavi osnovne parametre (X)HTML strane, kao što su pre svega DTD i naslov, zatim metatagovi (dostupni tagovi na listi uređuju se dvostrukim klikom na željeni), putanje ka CSS i skript fajlovima.

Glavna prednost u odnosu na obične tekst editore se uočava prilikom jednostavne akcije koja može biti iskošavanje slova ili centriranje bloka teksta. Ukoliko recimo u body sekciji unutar već spremnog (X)HTML fajla ukucamo Svet kompjutera, označimo tekst i kliknemo na taster ’Center’ u Standard baru, dobićemo kôd koji glasi
Svet kompjutera
. Na isti način se obavljaju sve operacije, dok su složeniji elementi opskrbljeni kompleksnijim dijalozima koji prethode unošenju kôda. Tako je, na primer, formiranje tabele moguće putem dijaloga koji pruža priliku za definisanje svih elemenata važnih za nju, poput razmaka ili veličine, pa se klikom na OK dobija kompletan kôd koji odgovara unetim parametrima.

Princip funkcionisanja programa je pogledom na prethodne primere prilično jasan. Bluefish pre svega štedi vreme potebno za unošenje kôda, jer je za nekoliko klikova potrebno manje vremena nego za kucanje onoga što se dobija. Ukoliko se programer, pak, odluči za ručno unošenje potrebnog, program nudi mogućnost automatskog zatvaranja tagova, što često može biti od koristi. Procedure za automatizaciju i mogućnost kreiranja sopstvenih procedura takođe su dobra osobina programa koji programerima nudi mogućnost prilagođavanja okruženja u cilju što bolje produktivnosti.

Mašinerija

Razvojni tim Bluefisha ističe dobre performanse programa, skrećući pažnju na očuvanje brzine prilikom učitavanja velikog broja fajlova (na sajtu se pominje cifra od 500, dok je program testiran sa impozantnih 3500 učitanih fajlova). Kada se govori o tome ne treba zaboraviti Bluefishov fajl menadžer koji svoje mogućnosti vezane za prostor van diska na kom je instaliran vezuje za GNOME-ov virtualni fajl sistem (gnome-vfs). Na taj način program se može koristiti za uređivanje fajlova direktno na daljenim lokacijama, a u zavisnosti od postavki, moguće je povezivati se pomoću FTP, SFTP, HTTP, HTTPS, WebDAV, Samba ili SSH protokola. Testirali smo FTP i SSH konekcije, koje su funkcionisale korektno. Malo usporenje prilikom čuvanja promena, kada je FTP konekcija u pitanju, ide na račun same Internet veze, pošto je prilikom testiranja u lokalnoj mreži sve funkcionisalo besprekorno. Iako govorimo o GNOME-ovom virtuelnom fajl sistemu, povezivanje sa udaljenim lokacijama funkcioniše i van njega.

Pomenuti syntax highlighting se odnosi ne samo na (X)HTML i PHP, već i na Python, C, Java, JavaScript, JSP, SQL, XML, Perl, CSS, ColdFusion, Pascal, R, Octave/MATLAB, prema specifikaciji razvojnog tima. Podrška za UTF-8 je podrazumevana, dok su ostali kodni rasporedi takođe podržani.

Program je u velikoj meri podesiv, pa se korisniku pruža mogućnost prilagođavanja radnog okruženja do granica koje se mogu okarakterisati kao pristojne. To podrazumeva trivijalnosti počev od antialiasa i fontova za dokumente do podešavanja syntax highlightinga, parsera poput Tidy HTML validatora, tipova fajlova, eksternih programa ili omogućavanje kompatibilnosti sa aplikativnim serverom Zope.

• • •

Iz priloženog se može zaključiti da je Bluefish jedan od najbolih, ako ne i najbolji u svojoj klasi. Brzina, fleksibilnost i mogućnosti koje ovaj program ima učinili su ga omiljenim alatom mnogih web developera i programera. Važno je naglasiti da je program preveden na srpski jezik, pa će ljubitelji interfejsa na našem jeziku imati Bluefish na pozitivnoj listi.

Instalacija programa je veoma jednostavna jer većina distribucija ima već spremne pakete u repozitorijima i na optičkim medijima. Sve što treba jeste pronaći Bluefish u omiljenom paket menadžeru i za nekoliko trenutaka program biva spreman za akciju.

Stoga je Bluefish odlična preporuka za dobar alat, ali i odličan argument za sve rasprave na temu zašto nema adekvatne zamene sa Dreamweaver na GNU/Linuxu i ostalim slobodnim Unixima.

Ivan JELIĆ
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.709 sekundi sa 34 upita.