https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Debian 4.0

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Unix => Temu započeo: Rašo 29.12.2007. 16:19:20Naslov: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 29.12.2007. 16:19:20

Debian 4.0, nazvan Etch, se distribuira na impresivnom broju CD medija (21) odnosno 3 DVD-a sa enormno velikim brojem paketa na sebi (preko 18000). Tokom instalacije se koristi samo jedan disk (prvi), koji po defaultu instalira GNOME okruženje. On može biti zamenjen varijantama koje instaliraju KDE ili XFCE, a ostatali diskovi se koriste kao izvori paketa. Etch je moguće instalirati na 11 različitih hardverskih arhiektura, dok je AMD64  sada zvanično u ponudi.

Glavna novina kada je instalacija u pitanju, pored ugrađene podrške za kriptovane particije, je grafičko okruženje. Debian Installer je dobio GUI koji korake koje je do sada trebalo činiti u terminalu prebacuje u grafičko okruženje, pa se ovaj vid instalacije ne razlikuje puno od onog u terminalu, kada su kompleksnost i kontrola u pitanju.

Iako je oduvek važio za distribuciju namenjenu iskusnim korisnicima GNU/Linuxa, novo izdanje Debiana je na najboljem putu da promeni takvu reputaciju. Operativni sistem nakon instalacije će u većini slučajeva biti potpuno funkcionalan, sa uredno podešenim hardverom i regulisanim pravima običnog korisnika.

U srcu Debian Etcha se nalazi Linux kernel verzije 2.6.18 koji po defaultu ima podršku za višeprocesorske sisteme (SMP). X.org server se isporučuje u verziji 7.1, pa se AIGLX dobija već zapakovan kao deo X-a. GNOME u Etchu nije previše svež, pa je prema zvaničnim dokumentima zastupljen u verziji 2.14, mada ima paketa iz verzije 2.16. KDE 3.5.5 i XFCE 4.4 zaokružuju ponudu mainstream grafičkih okruženja. Programi su nešto aktuelniji, pa su prisutne debrendirane Mozilla aplikacije vrlo sveže - Iceweasel (Firefox) 2.0.0.3, Icedove (Thunderbird) 1.5 i Iceape (Seamonkey) 1.0.8. Fleksibilniji stav Debiana kada su u pitanju nove verzije paketa pokazuje i Gaim 2.0.0Beta5, dok je OpenOffice.org zapakovan u verziji 2.0.4. Mplayer 1.0 RC1 je takođe tu.

Nakon instalacije desktop sistema, uočavaju se napori Debian zajednice da Etch bude što prijemčiviji širokom krugu korisnika. Servisi za automatsku mrežnu konfiguraciju, podrška za bežične uređaje, ili userfriendly update menadžer se instaliraju i pokreću po defaultu, kako bi “out of the box” ugođaj bio što bliži optimalnom.

Instalacija sistema je sada daleko lakša za neiskusne korisnike, mada treba primetiti da instaler više ne dodaje diskove sa paketima u bazu, tako da je to potrebno učiniti nakon instalacije. Istina, to nije težak posao, pa ko ne voli terminal i apt-cdrom, može ga obaviti pomoću Synaptica koji nudi mogućnost dodavanja novih diskova u bazu paketa.


http://www.debian.org/Naslov: Odg: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 31.12.2007. 12:05:31
Ako nemate brz net ili ne možete da nabavite ovo brdo CD-a., može vam poslužiti i samo instalacioni disk.
Dobićete sistem sa manjim brojem programa nego obično, kada instalirate Gnome okruženje, ali to ćete dopuniti korišćenjem starog dobrog Synaptica.
Instalacijom nevelikih Gnumerica i Abiworda, možete zameniti OpenOffice. Još bi bilo neophodno dodati IM klijenta, gThumb i GIMP, da bi došli na nivo programa koji dobijamo instalacijom Ubuntu-a.


Naslov: Odg: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 10.01.2008. 22:41:00
Etch 4.0 r2 release

http://ftp.au.debian.org/debian/Dva korisna linka oko instalacije:

http://www.aboutdebian.com/install4.htm

http://new.linux.hr/debian/sarge/sarge-KAKO-index.html


Naslov: Odg: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 14.01.2008. 14:34:52
Debian Tips & Tricks linkovi:

http://www.option-c.com/xwiki/Debian_Tips_and_Tricks

http://forums.debian.net/viewforum.php?f=16

http://panuganty.tripod.com/debiantips/index.htm


Naslov: Odg: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 25.03.2008. 21:22:24
Poslednji “release update” pokazuje zanimljive informacije. Pre svega, otkriveno je da će Lenny biti označen kao verzija 5.0. Firefox, tj. Iceweasel 3 će takodje ući u izdanje, dok je možda najzanimljivija tema kada su verzije u pitanju KDE4.http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2008/03/msg00001.html


Naslov: Odg: Debian 4.0
Poruka od: Rašo 25.07.2008. 20:58:17
Debian Lenny 5.0


Ovako bi trebalo da se stigne do novog Debian-a:

Release schedule
~~~~~~~~~~~~~~~~
Though the number of release critical bugs concerns us, we are pleased
by the overall state of lenny. Most big software packages have been
updated to the major version that will be shipped in lenny, so we will
be able to concentrate on polishing in the following months:

Early of June 2008
Freeze of the non-essential toolchain
The "non-essential toolchain" means things like debhelper, cdbs
and a big chunk of other things usually needed to produce binary
packages.

End of June 2008
Freeze of all library packages
This will affect all packages that produce library packages used
by other packaged software. Packages without r-deps won't be
frozen at this point.

Mid of July 2008
Full freeze
Please don't wait with uploads for the last day before the freeze,
thanks.

September 2008
Release Lenny!