https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Fedora 8

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Unix => Temu započeo: Rašo 16.12.2007. 10:21:08Naslov: Fedora 8
Poruka od: Rašo 16.12.2007. 10:21:08
(http://i207.photobucket.com/albums/bb219/25573/550fedora-ss1.jpg)

Zajednica nezavisnih programera slobodnog i softvera otvorenog koda u saradnji i pod pokroviteljstvom korporacije Red Hat, pod nazivom Fedora Project, isfabrikovala je distribuciju Fedora u verziji 8 pod kodnim imenom Werewulf.

Osnovne novine nove Fedore su:

Ovo izdanje predstavlja GNOME 2.20. GNOME sada uključuje obaveštenja pošte u Evolution klijentu pošte, mogućnost popunjavanja PDF obrazaca u Evince pregledaču dokumenata, poboljšano upravljanje datotekama, obnovljeno programče upravljačkog panela Izgled, obnovljeni sistem za pomoć i mnoga druga poboljšanja.

Online Desktop (radno okruženje na vezi) pruža doživljaj radnog okruženja osmišljenog oko umreženih servisa. Pregled Online Desktopa je pružen kroz BigBoard, izborne bočne trake u GNOME-u.
KDE 3.5.8 je dostupan u KDE Živom otisku kao i na uobičajenom DVD-u. KDE 4 (beta) razvojno okruženje je dostupno u riznici.
Xfce 4.4.1 je dostupan kao deo ovog izdanja.

NetworkManager 0.7 pruža unapređenu podršku za upravljanje bežičnim mrežama. Sadrži podršku za višestruke uređaje i pruža mogućnost podešavanja širom sistema, između mnogih drugih poboljšanja.

PulseAudio je sada podrazumevano instaliran i uključen. PulseAudio je napredni zvučni server usklađen sa skoro svim postojećim Linux zvučnim sistemima. PulseAudio dozvoljava zamenu audio izlaza u letu, pojedinačnu kontrolu jačine zvuka za svaki audio tok, mrežni audio i još dosta toga.

CodecBuddy je sada uključen, i promoviše slobodne i otvorene formate nadmoćnijeg kvaliteta krajnjim korisnicima koji pokušavaju da reprodukuju multimedijalni sadržaj u vlasničkim ili formatima opterećenim patentima.

Compiz Fusion, kompozitni upravnik prozora koji spaja nazad Compiz i Beryl, je podrazumevano instaliran. Da bi omogućili Compiz Fusion u GNOME-u upotrebite alatku Sistem → Postavke → Efekti radnog okruženja. Tekući dugoročni rad na Xorgu se nastavlja kako bi se podrazumevano omogućio Compiz.

Potpuno slobodno i otvorenog koda Java okruženje pod nazivom IcedTea je podrazumevano instalirano. IcedTea je izvedeno iz OpenJDK-a, sadrži dodatak za veb čitače zasnovan na GCJ-u, i dostupno je za x86 i x86_64 arhitekture. GCJ je i dalje podrazumevano na PPC arhitekturi.

Bluetooth uređaji i alatke sada imaju bolju grafičku i sistemsku integraciju.

Korisnici prenosivih računara će imati koristi od mogućnosti „quirks“ (smicalica) u HAL-u, uključujući bolju podršku za zaustavljanje/nastavljanje i multimedijalnu tastaturu.

Sada postoji poboljšano upravljanje potrošnjom zahvaljujući bezotkucajnom jezgru u x86 i x86_64 arhitekturama, i smanjenju nepotrebnih buđenja procesora kroz powertop.

Fedora umetnički tim je pripremio za ovo izdanje Fedore novi izgled i ponašanje, nazvano Beskonačnost.
Tema Nodoka, sveža i nova GNOME tema napravljena osobito za Fedoru, je dostupna u ovom izdanju.
Nova početna stranica za veb čitače na vezi, http://start.fedoraproject.org, se pojavljuje u ovom izdanju.

Potpuno nova grafička alatka za podešavanje zaštitnog zida, system-config-firewall, koja zamenjuje system-config-securitylevel.
Među mnogim unapređenjima i promenama bezbednosnih polisa, ovo izdanje nudi i funkcionalnost Kiosk-a kroz SELinux

Paket glibc u Fedora 8 sada ima podršku za lozinke koristeći SHA256 i SHA512 heširanje. Ranije su bili dostupni samo DES i MD5. Alatke koje prave lozinke još uvek nisu proširene, ali ako je takva lozinka napravljena na druge načine, glibc će ih prepoznati i poštovati.

Eclipse 3.3 (Evropa), novo izdanje hvaljene razvojne platforme, je dostupno kao deo ovog izdanja.
U ovom izdanju, performanse programa yum, Pirut i Pup značajno su poboljšane.

Dodaj/ukloni softver alat, pirut, predstavlja novo grafičko sučelje za upravljanje riznicama softvera. Upotrebite Uredi → Riznice da bi uključili/isključili bilo koju od instaliranih riznica softvera.
Žive instalacije su brže i zahtevaju manji korenski sistem datoteka. Raspored sistema datoteka je takođe nešto izmenjen. Sistemske datoteke za Žive otiske su sada pod LiveOS/, a dostupna je i nova README datoteka kao kratak uvod u živi otisak.


http://fedoraproject.org/get-fedora


Naslov: Odg: Fedora 8
Poruka od: Rašo 18.12.2007. 11:42:04
(http://i207.photobucket.com/albums/bb219/25573/Untitled-140.gif)


Prvi utisak glasi: Fedora je lepa. Uglavnom se po forumima govori da to nije OS za početnika. Možda, ali mislim da je par meseci Ubuntu-a, dovoljna priprema za prelazak na Fedoru.
Budući da sam opet izabrao grafičko okruženje Gnome, programi koji su došli su gotovo identični. Funkcije u menijima su veoma slične, samo malo ispremeštane.
Win i Ubuntu particije ne dolaze vidljive po defaultu, nego se moraju ručno montirati.
Glavna razlika je u instalacionom menadžeru i vrsti paketa koji se koriste. Svakako je Ubuntuov Synaptic rešenje koje je privatljivije početnicima, a ja mislim i generalno bolji.
Postoji i sajt, gde nema šta nema od RPM paketa: http://rpm.pbone.net/
Ono što je Fedorin plus je bolji zvuk u plejerima. Iste muzičke numere daleko bolje zvuče u istom Rh.box plejeru nego na Ubuntu-u.