https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Unix - Non-Free - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Non-Free  (Pročitano 2394 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 26.04.2008. 15:32:00 »

U svetu programa koji slove za open source, za  programe zatvorenog koda koristi se termin Non-Free


Pixel image editor


Pixel Image Editor je program za grafičko editovanje, čiji je autor Pavel Kanzelsberger. Postoji verzija za Linux, Windows, Linspire, MacOSX, MorphOS, FreeBSD i još neke operativne sisteme. Na Ubuntu se instalira i radi bez problema. Program vizuelno podseća na Photoshop jer se meniji i alatke nalaze na sličnim mestima. Veličina mu je oko 13 MB.

Demo verziju u deb paketu možete skinuti na ovoj adresi.
Ukoliko zelite da imate punu verziju Pixel Image Editor-a na svojoj masini, za to ćete morati da izdvojite 38 dolara.

Screenshots

http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 26.04.2008. 15:34:23 »

Gizmo5 Voip program


Ako upitate korisnika Interneta da imenuje Voip over IP program oni će najverovatnije spomenuti Skype i nakon toga će ućutati. Skype je dobro poznati brend, tako da ga poznaju čak i oni ne baš tehnički potkovani korisnici Interneta.

Ali, da li ste čuli za Gizmo 5 VOIP program? Gizmo 5 je bio poznat kao Gizmo Project. On obezbeđuje klijente za desktop PC-je i mobilne telefone. Podržani su Windows, Macintosh i Linux.

Osnovni problem ovih konkurenata Skype-a je kako da ubede grupe korisnika da ih upotrebe. Ako se vama dopadne Gizmo 5, morate da ubedite svoje prijatelje na listi kontakata da se takođe prebace na njega, inače nema mnogo smisla koristiti ga, osim ako ne želite samo da obavljate internacionalne telefonske razgovore.

U suštini postoji četiri glavne funkcije Gizmo 5: VOIP pozivi, Instant Messenger, File Sharing i Video Calls.

Kao i u Skype Voice-u pozivi preko IP-a ka drugim Gizmo 5 korisnicima su besplatni a kada zovete druge korisnike veoma je jeftino.

Funkcija koja je jedinstvena u Gizmo-u 5 u odnosu na Skype je podrška za Instant Messenger. Gizmo 5 podržava MSN, Jabber, AIM, Yahoo i neke druge mreže.

Ako kupite kredit za pozivanje drugih korisnika biće vam drago što kredit neće isteći ako ga ne iskoristite u određenom periodu. Interesantna napomena je da je veličina zauzete radne memorije Skype-a skoro dvostruko veća od Gizmo-a 5 što bi mogao da bude dobar razlog da se prebacite na njega ako koristite slabiji hardver.

Gizmo 5 izgleda kao prilično dobra alternativa za Skype i ako imate neke prijatelje koji i dalje koriste Skype pokušajte da ih ubedite da isprobaju Gizmo 5. Program je besplatan.

http://gizmo5.com/pc/
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3606
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #2 poslato: 26.04.2008. 15:35:18 »

Picasa 2.7
Google je izdao Picasa verziju 2.7 za Linux, koja donosi mnoga poboljšanja koja smo već videli u verziji za PC, uključujući aploudovanje i daunlodovanje Picasa Web Albums-a.

Pored toga, nova verzija za Linux donosi i sledeće novine:

* Prikaz hijerarhije direktorijuma: pretražujte vaše slike kao da ste u Windows Exploreru
* Snimajte editovanja na disk: uključujući grupna snimanja
* Poboljšano importovanje: Vi sada možete da importujete u postojeće direktorijume.
* Bolja podrška za RAW format

I još mnogo toga. Zato ako još koristite verziju 2.2 Picase za Linux, skočite na Google i daunlodujte najnoviju i najbolju verziju Picase, koja bi trebalo da radi na svakom x86-kompatibilnom Linux sistemu.

http://picasa.google.com/linux/index.html
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #3 poslato: 26.04.2008. 15:36:40 »

NeroLinux 3


Iako neka ontološka pitanja ne prestaju da muče celokupan ljudski rod – poput onoga da li je starija kokoška ili jaje – ima i takvih koja su ekskluzivna karakteristika vaskolikoga Srpstva, poput onog da li je od babe moguće napraviti devojku. Sintagma „od babe devojka” teško se može opisati kao suptilna i graciozna, ali sasvim dobro ilustruje pokušaj kompanije Nero AG da novu inkarnaciju svoje istoimene aplikacije plasira na tržište Linuxa.

Nero Burning ROM(e), ime koje sadrži malu igru reči, nosi najpoznatiji program za manipulaciju optičkim medijima, čiji nastanak seže u ne tako daleku 1995. godinu kada Rihard Leser (Richard Lesser) odlučuje da svoje znanje stečeno u radu sa tada još uvek veoma novim i veoma skupim hardverom materijalizuje tako što će sa drugarima kreirati odgovarajući softver i na njemu zarađivati. Ideja se ispostavila prilično inteligentnom, te nekih dvanaestak godina docnije dobijamo aplikaciju sa gotovo apsolutnim monopolom na tržištu softvera za narezivanje diskova, koja je svoje pipke pustila i u prateće grane. Međutim, Nero nije bio dostupan za GNU/Linux, barem ne do 2005. godine, kada je izdata prva verzija NeroLinuxa. Opterećen zastarelim interfejsom (preuzetim od legendarnog GnomeToastera) koji je počivao na biblioteci Gtk 1.2, ophrvan bagovima i, kao posledicom, često loše narezanim diskovima, NeroLinux je naišao na mlak doček koji bi najbolje opisala engleska sintagma „left much to be desired”. Aheadu, odn. sadašnjem Nerou AG trebalo je gotovo dve godine da osavremeni svoju ponudu za Linux platformu, ali je posao okončan skoro sasvim uspešno. NeroLinux nije paket multimedijskih aplikacija kao njegov rođak sa Windowsa, već program sa jednom namenom – narezivanje (svih vrsta) optičkih medija. Naime, Nero ima jednu očevidnu prednost u odnosu na K3b – podršku za nadolazeće formate Blu-Ray i HD-DVD; ipak, ovo je prednost pre svega na papiru, s obzirom na to da je broj vlasnika odgovarajućih uređaja u ovom trenutku zanemarljiv.

U radu se NeroLinux 3 pokazao više nego zadovoljavajuće – novi, ispeglani Gtk2 interfejs, rađen po uzoru na Nero 7 za Windows, delovaće poznato svima koji napuštaju dotični operativni sistem. Sve stare, dobre opcije su tu, uz dodatak nekih specifičnih za Linux, kao što su izbor audio podsistema ili provera odgovarajućih dozvola za optičke uređaje. Proces narezivanja teče glatko, onako kako to očekujemo od Neroa, i završava se uspešno narezanim medijima. Naravno, budući da imamo pred sobom beta izdanje, neki aspekti deluju nedorađeno, poput onoga da NeroLinux prikazuje brzinu rezanja DVD medija veličinama koje se odnose na CD medije: feature ili bug, prosudite sami.

Uglavnom, na kraju dana, kada treba svesti utiske, može se reći da je NeroLinux 3 (konačno) uspešno uplovio u Linux vode i od babe napravio devojku, što bi mnoge „preletače” moglo da uhvati u mrežu pre nego što se upoznaju sa bilo čim drugim. To, sa tehničkog aspekta gledano, uopšte ne mora da bude loše jer je Nero dokazano kvalitetno ostvarenje. Ali sa aspekta slobode stvari stoje drukčije: mogućnost izbora, dorade, promene, deljenja... prema trenutnom stanju stvari nikada nećete dobiti. A sasvim je moguće da će jednoga dana, kada Neroa više ne bude, neki evolutivni potomak K3b-a, Brasera ili GnomeBakera krstariti računarima korisnika. Do tada je odluka isključivo na vama.

http://www.sk.co.yu/2007/06/sklp03.html
http://www.nero.com/eng/linux3.html
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 26.04.2008. 15:38:10 »

Nuke 5


Britanska softverska kompanija Foundrys je izdala najnoviju verziju sve popularnijeg programa za izradu video kompozicija pod imenom Nuke 5.

Ovaj program postaje sve korišćeniji u filmskoj industriji i izradi reklama sa specijalnim efektima. Zahvaljujući velikoj brzini i mnogobrojnim mogućnostima, Nuke 5 je korišćen prilikom izrade više od 50 holivudskih filmova, kao i za izradu više stotina reklama.

Program je dostupan je za Windows, Linux i Mac OS.
Cena mu je prava sitnica.


http://www.thefoundry.co.uk/pkg_overview.aspx?ui=CBC2593A-2C9F-4EF9-84BE-C198B0171453
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 26.04.2008. 16:05:59 »

Samo jedna ispravka. Programi zatvorenog koda ne moraju biti i vrlo cesto i nisu komercijali. Oni su besplatni samo nije dostupan kod programa.
Sačuvana

Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 07.05.2008. 11:12:10 »

Adobe reader


Verzija 8 najpopularnijeg PDF čitača Adobe Reader izdata je za Linux i Solaris platforme. Nova verzija je jednostavno odlična: ima potpuno redizajnirani interfejs, nove alatke i kreiran je na način da mnogo efikasnije pregledate PDF dokumente. Karakteristike:

* Dobar i jednostavan korisnički interfejs
* Držanje onlajn sastanaka
* Realizovani bezbedniji tokovi dokumenta
* Ušteda vremena
* Access resursi za učenje
* Pretraživanje pojedinačnih ili više PDF fajlova
* Ispuna formulara onlajn kao i offline
* Uživajte u podršci za 3D grafike
* Razvijanje Adobe Readera pomoću alatki industrijskog standarda
* Podrška je proširila timove preko operativnih sistema
* Rad sa 2D GPU ubrzanjima
* Automatizovanje administracije digitalnih sertifikata
* Moćna postojeća bezbednosna infrastruktura
* Uživajte u podršci za bezbednosne standarde
* Razvijanje novih sposobnosti
* Upotreba poboljšanih funkcija pristupanja
* Podrška internacionalnih standarda

Adobe sada nudi DEB paket za Ubuntu/Debian operativni sistem kao i uobičajeni RPM (za Fedora, Mandriva ili openSUSE) i univerzalne binarne tar.gz arhive. Na Ubuntu-u, novi Adobe Reader je neverovatno brz i veoma ga je lako instalirati, samo kliknite desnim tasterom miša na .deb fajl, selektujte “Open with GDebi Package Installer” opcije iz kontekstnog menija i instalirajte ga. Ili ako koristite Kubuntu, kliknite desnim tasterom na .deb fajl, idite na Kubuntu Package Menu -> Install Package, unesite lozinku i čekajte da se instalacija završi.

Odmah nakon instalacije videćete Adobe Reader 8 ikonicu na desktopu. Ako dvostruko kliknete na ovu ikonicu Adobe Reader 8 će startovati za manje od 2 sekunde a najbolje od svega je da će se integrisati u Konqueror i Firefox web pretraživače.

http://linux.softpedia.com/get/Text-Editing-Processing/Others/Adobe-Reader-1963.shtml

Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #7 poslato: 07.05.2008. 11:28:11 »

XnView
Za početak treba istaći da XnView može raditi sa ubedljivo najviše formata: može prikazivati čak oko 400 (i slovima, četiri stotine), a izvoziti slike u oko 50 formata! Tu su naravno BMP, JPG, GIF, TIFF, PNG, PSD, ICO, multipage TIFF, animated GIF, animated ICO i brojni drugi, manje i više poznati.

Program poseduje i podršku za EXIF metadata - tu je i automatsko rotiranje slike na osnovu informacija iz EXIF-a. Poseduje i TWAIN i WIA podršku, kao i mogućnost štampanja iz programa. Tu je i SlideShow opcija, sa raznim efektima, a postoji i mogućnost kreiranja EXE/SCR slideshow-a.

Moguće je i Batch preimenovanje i konvertovanje fajlova, zatim Screen Capture, kreiranje web stranica i slično.

Izgled možete potpuno prilagoditi svom ukusu i potrebama. Tu je preview panel kojeg možete isključiti ako vam ne treba, možete birati između više layout-a, podesiti veličinu thumbnail-ova i koje će se informacije prikazivati ispod njih, da li će thumbnail-ovi imati senku ili ne. Tu je i mogućnost ponovnog formiranja thumbnail-ova ukoliko vam zatreba, disk keširanje za thumbnail-ove uz mogućnost kompresije sa ili bez gubitaka (JPEG i ZIP).

http://pagesperso-orange.fr/pierre.g/xnview/endownloadlinux.html
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 07.05.2008. 11:41:37 »

XNView je freeware.
Sačuvana

Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #9 poslato: 07.05.2008. 12:02:06 »

Malo terminologije(možda nekoga interesuje):

Šta je slobodan softver?


Poenta teme je neslobodan softver na slobodnom GNU/Linux sistemu. Nezavisno od toga da li za njega nešto treba platiti.
Npr. na Ubuntu-u opcijom Add/remove ne mogu se instalirati navedeni programi, jer pripadaju neslobodnim programima, uključujući i XNView.

Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #10 poslato: 07.05.2008. 12:23:39 »

To je tako kad svako definise izraze smile

No dobro je znati, posto je ovo vrlo dobar razlog zasto ne treba koristiti Ubuntu... ako komplikuje intalaciju samo zato sto program nije otvorenog koda...
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.208 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)