https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Unix => Temu započeo: Rašo 11.12.2007. 14:14:35Naslov: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 11.12.2007. 14:14:35
Ako imate instalirane XP i Ubuntu, a želite da isprobate još neki operativni sistem možete kreirati triple boot.
Pre bilo kakvog posla najbolje je za svaki slučaj kopirati i ostaviti na sigurno mesto tekstualni dokument /boot/grub/menu.lst.

Postupak je isti kao kod svake instalacije. Kod particionisanja izaberite: Ručno i pojaviće se spisak vaših hardova i particija.
Označite particiju, recimo hda3, što bi u prevodu mogao biti vaš disk D, od koga ćete opet odvojiti deo, ovaj put za Kubuntu. Kliknite na nju i onda na Edit...Resize i smanjite joj veličinu za, odredjeni broj GB koji će se pokazati u particijama kao "free space". Možete proći sa 5 do 10 GB.

Kliknite na Free space, pa onda New partition...Create partition. Označite kružić sa Primary, Size in megabytes 10000(pretpostavka da ste odvojili 10 GB). U polje Use as upišite "ext3", a u polje mount point upišite "/" ( kosa crta). Kliknite na OK. Swap particiju nije potrebno praviti jer će biti ubuduće korišćena zajednička, tj. ona koju ste napravili prilikom instalacije Ubuntu-a.

Dalji postupak je isti kao kod dual boot (http://forum.uzice.net/index.php?topic=13333.0) instalacije.
Uz pomoć Startup managera postavite operativni sistem koji će se dizati po defaultu


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Vlad Dracul 13.12.2007. 12:58:06
Kada je samo Ubuntu u pitanju interesuje me koliko je lose/dobro na vec postojeci Ubuntu sa komandom u terminalu "sudo apt-get install kubuntu-destktop" dodati KDE desktop enviroment ili mozda cak i Xfce ako zamenite kubunutu-desktop sa xubuntu-desktop ili edubuntu-desktop prema vasoj potrebi ili zelji.. tako da pre samog logovanja mozete odabrati vrstu sesije tj. desktop enviroment kakav zelite - GNOME, KDE ili Xfce

Drugo pitane jeste sta ako neki drugi OS ima kao default poseban boot loader, a ne GRUB?


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 13.12.2007. 13:55:01
Ja znam nekoliko slučajeva gde korisnici imaju Ubuntu sa KDE, znači da je normalna pojava.  :)
Isto tako znam par obožavalaca Kubuntu-a koji su digli ruke od 7.10 i prešli na Ubuntu do nove verzije, tvrdeći da je nestabilan (izvor mi je pouzdan - naš Ubuntu forum).
Ovaj moj triple je malo neuobičajen, jer je to treće mesto rezervisano za SUSE ili Fedoru, zavisno od toga koji se pokaže bolji. Samo sam hteo da malo isprobam Kubuntu i moram reći da nisam impresioniran. Osim malo bolje šminke, sve ostalo je na strani Ubuntu-a.
Nisam se još sreo sa posebnim boot loaderom, tako da znam ono što se može pročitati na forumima.


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Vlad Dracul 13.12.2007. 16:33:08
Cisto me informativno interesovalo jer sam i sam odradio ono sto sam naveo mada i ja kao default koristim GNOME.. dok u Kubuntu-u cekam da se zavrsi KDE 4 sto ce nedamo se biti zaista nekakva promena -  ne svijda mi se Konqueror previse verovatno zbog toga imam odbojnost ka istom.. dok Xfce nije los ali je po prilicno go enviroment premda ja svo vreme trazim brzinu i stabilnost sto Xfce zapravo pruza, a ne sarenilo koje nosi KDE..

No da se vratim ja temi.. mislio sam se instalirati DreamLinux koji ima Xfce za enviroment, a sam OS je pokusaj da se dobije nesto slicno MAC OS X-u s tim sto sam odustao od instalacije jer mi je pominjao drugi boot loader.. sa GRUBom me je vec bolela glava ne bih voleo da podesavam sada nesto trece.. Doduse mogu da probam na nekakvoj neutralnoj masini pa cu onda videti sta i kako - u svakom slucaju postovacu rezultate :)


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 15.12.2007. 15:16:14
Danas sam kao treci OS instalirao Fedoru 8. Sve je proteklo bez problema. Automatski je detektovana mrezna karta, instalirao sam linux ++, ovaj put rpm paket, i pravac net. Morao sam rucno da montiram particije, po uputstvu sa naseg Fedora foruma.
I pored toga sto sam izabrao  Gnome okruzenje, mogu reci da sam ocekivao da Fedora manje lici na Ubuntu. Jos samo da instaliram Synaptic...    :)


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 17.12.2007. 11:09:42
   
     Citiram sam sebe:    :)

"Pre bilo kakvog posla, najbolje je za svaki slučaj, kopirati i ostaviti na sigurno mesto tekstualni dokument /boot/grub/menu.lst."

Elem, kad se tako uradi onda nema problema. Fedora posle instalacije je "videla" samo sebe i other. tj. Win. Ubuntua nije bilo nigde. Fedora poseduje u System...administration...bootloader, gde se videlo isto.

U tom slučaju se u terminalu ukuca

su
su -c 'gedit /boot/grub/menu.lst'

I onda možete čeprkati po grubu.
Onda lepo uzmemo onaj grub/menu koji smo kopirali na početku i kopiramo deo koji se tiče Ubuntu-a na ovaj Fedorin grub/menu.

Sada ćemo moći u Fedori, na System...administration...bootloader odabrati koji nam se operativni sistem diže po defaultu.


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 21.12.2007. 10:56:46
Juče sam kao triple instalirao openSUSE 10.3. Situacija je bila ista kao prilikom instalacije Fedore. Potrebno je bilo ručno montiranje particija i fizički povratak Ubuntu-a u grub.
Pošto sam izabrao Gnome okruženje, uglavnom su poznati programi i funkcije, s tim da sam mogao prvi put isprobati Brasero.
Ono što mi se svidelo, to je Yast, koji mi se čini podjednako dobar kao Synaptic.


Naslov: Odg: Triple boot - XP, Ubuntu, Kubuntu
Poruka od: Rašo 28.12.2007. 10:17:13
Wiki citat:

"Debian korisnici su uglavnom entuzijasti i eksperti za Linux, jer je administracija u poređenju sa nekim drugim distribucijama dosta komplikovana."

Tja, tako se i osećam. Juče sam kao triple instalirao Debian. Odmah pohvaljujem odlično uradjen instalacioni postupak, koji ima znatno više klikova nego kod Ubuntu-a. Debian je bio fin i nije poremetio grub, jer je u toku instalacije detektovao ostale OS-ove i predložio gde da se montira bezbedno.
Montiranje particija odradio sam ručno. Da bi se pustio film i muzika u Totemu i Rh.boxu nije potrebno preuzimati kodeke. Zanimljivo, ovde se Firefox zove Iceweasel.
Pošto je tu stari dobri Synaptic, instalirao sam  sve što mi je potrebno i kompletan utisak je sasvim O.K.

 8)
E sad, ako se još neko oseća kao ekspert, neka malo prošeta do naših redova.