https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Unix - Vesti iz sveta slobodnog softvera - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1] 2 3 ... 10
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Vesti iz sveta slobodnog softvera  (Pročitano 45440 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 19.12.2007. 15:55:39 »

Postoje vesti koje nisu dovoljno atraktivne za otvaranje nove teme, ali su zanimljive za postovanje.
Uvek navedite link ka svom izvoru. Možete boldovati naslov.


  UPS podrška za Ubuntu

Kompanija Eaton je najavila da je njen Personal Solution Pac za Linux i Network Shutdown Modul v3 prvo UPS rešenje za upravljanje napajanjem koje je primilo Ubunutu-ov IHV sertifikat. Ovaj program je kompatibilan sa Ubuntu izdanjima od verzije 6.06 do 7.10. On omogućava Ubuntu sistemima da se integrišu sa Easton UPS sistemima osiguraju komunikaciju, nadgledanje i normalno isključivanje nakon što dođe do prekida napajanja električnom energijom. Ovaj PSP (Personal Solution Pac) softver je namenjen desktop i korisnicima u malim i kućnim kancelarijama dok NSM (Network Shutdown Module) nudi opseg napredne funkcionalnosti za mrežne instalacije i primene u preduzećima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-03
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 19.12.2007. 15:56:44 »

OpenOffice.org izdaje sigurnosnu zakrpu


Ukoliko posedujete verziju 2.3 ili ranije OpenOffice paketa aplikacija, OpenOffice.org je pripremila sigurnosnu zakrpu. U pitanju je zakrpa za visoko-kritičnu sigurnosnu slabu tačku koja postoji u pomenutoj 2.3 i ranijim verzijama paketa, a koju je postovala sigurnosna kompanija Secunia.
Sigurnosna slaba tačka u podrazumevanom modulu engine-a druge kompanije HSQLDB koji se isporučuje sa OpenOffice 2.3 i ranijim verzijama, može da omogući zlonamernim napadačima da pokrenu proizvoljni kod. Slaba tačka može da bude iskorišćena manipulisanjem obrade baza podataka. Kompanija savetuje korisnike da preuzmu OpenOffice verziju 2.3.1.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-08
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #2 poslato: 20.12.2007. 09:20:40 »

Brazil kupuje još 3000 GNU/Debian računara


Ministarstvo obrazovanja Brazila kupuje više od 3000 Debian GNU / Linux računara, sa četiri multimedijalna terminala i kompatibilnim štampačima za 3000 seoskih škola. Ugovor o podršci se potpisuje na 36 meseci. Ovu porudžbinu treba dodati na već 90000 preuzetih Debian GNU / Linux računara, mrežnih komponenti i štampača.


http://times.debian.net/1199
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #3 poslato: 21.12.2007. 13:31:39 »

OpenOffice.org u web pretraživaču


Sada imate i mogućnost da koristite OpenOffice.org unutar web pretraživača. Nema potrebe da daunlodujete i instalirate bilo šta (osim Jave). Onlajn desktop startup Ulteo je izdao beta verziju web zasnovanog interfejsa za OpenOffice.org 2.3. Vi možete da pokrenete bilo koju OpenOffice aplikaciju uključujući Writer, Calc, Impress, Base, ili Draw.

Cilj je da se integriše OpenOffice.org sa Ulteo onlajn desktopom, koji je trenutno dostupan samo registrovanim korisnicima. Korisnici će dobiti 1GB onlajn prostora za skladištenje i mogućnost da kreiraju i edituju fajlove sa bilo kog računara koji ima web pretraživač.

Ulteo takođe ima prilično dobar pedigre. Predsedavajući kompanije Gael Duval je osnivač Mandriva Linux-a.


http://www.ulteo.com/home/en/home?autolang=en
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 21.12.2007. 13:32:46 »

Šaljite slike na Flickr direktno iz GIMP-a


Šaljite fotografije koje kreirate u GIMP-u, međuplatformskoj platformi otvorenog koda za obradu slika, direktno na vaš Flickr ili Picasa-u Web nalog pomoću GimpPublishr-a, GIMP plug-in-a.

Nakon što ste daunlodovali i instalirali plug-in, "File" meni na bilo kojoj slici koju otvorite će vam ponuditi "Publish on Web" opciju, sa linkovima za slanje slika na oba navedena servisa. Plug-in-ov sajt Google Code daje instrukcije za Linux sisteme. GimpPublishr je besplatan za preuzimanje.


http://registry.gimp.org/plugin?id=11348
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 24.12.2007. 08:00:55 »

Problemi sa Flash playerom za Linux


Kompanija Adobe je izdala Flash Player 9 Update 3 za Linux u isto vreme kada i za Windows i Mac korisnike. Veoma je dobro videti da Linux ima isti tretman kao i druge dve platforme koje koristi veći broj korisnika. Pored ovoga nova verzija donosi pregršt novih karakteristika među kojima je i podrška za H.264.
Međutim, problem sa ovom podrškom za sadržaje visoke definicije koji bi bili reprodukovani u okviru flash player-a je u tome što „odvlači“ veliki deo resursa sistema, pa samim tim usporava ostale aplikacije. Ovo naročito dolazi do izražaja prilikom reprodukcije na višim rezolucijama koje su suština korišćenja visoke definicije.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-13#13306
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 26.12.2007. 15:49:40 »

BlogBridge - RSS agregator


Ukoliko se još niste odlučili za neki od brojnih RSS agregatora, evo dobre prilike u vidu BlogBridge (5,2MB) opensource desktop agregatora, koji dodatno objedinjuje i blog-publishing funkciju. S obzirom da je softver dogurao do 6 izdanja, to na neki način garantuje stabilnost, potpunost i doteranost funkcija.

Nakon brze instalacije, vrlo lako dodajte RSS feedove, importujete OPML liste ili čak feed pretplate sa Bloglines servisa. Ovaj po svemu moćan cross-platformski agregator omogućava lako i pregledno praćenje RSS izvora. Istakao bih i funkcije poput Smart Feed-a - funkcije za kreiranje novog RSS izvora na osnovu nekog kriterijuma, detaljne statistike praćenog dela blogosfere, zatim funkciju tagovanja i evaluiranje blog-zapisa i pretplaćenih blogova uopšte.


http://www.blogbridge.com/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #7 poslato: 26.12.2007. 15:50:59 »

Niagara 2 postaje open source

Sun Microsystems je izdao specifikacije svog novog UltraSPARC T2 pocesora, koji je poznat i pod kodnim nazivom Niagara 2 za open source zajednicu 12. decembra, kao deo kompanijinog pokušaja da izgradi što veću zajednicu oko svog čipa. Cilj izdavanja specifikacija Niagara 2 čipa kroz General Public licencu je kreiranje veće zajednice oko čipa i uvećanje broja operativnih sistema i aplikacija koje mogu da koriste ovaj procesor.
Kompanija je sličan potez izvela i 2005. kada su objavljene specifikacije za UltraSPARC T1 procesor. Od izdavanja specifikacija za UltraSPARC T1 Sun je izdao i specifikacije svog OpenSolaris OS-a za open source zajednicu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-13#13308
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #8 poslato: 31.12.2007. 12:02:07 »

The Greatest Linux Innovations Of 2007

Phoronix je objavio članak sa pregledom tekuće godine u linux svetu i dao svoj izbor najznačajnijih linux inovacija.


http://www.phoronix.com/scan.php?pag...item=940&num=1
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #9 poslato: 31.12.2007. 12:02:55 »

Holandska vlada i parlament: Otvoreni standardi u 2008.

Holandska vlada je odlučila da koristi otvorene standarde (Open Standards). U slučaju iste mogućnosti primene softvera, slobodan softver (Free Software) će imati prednost nad ne-slobodnim softverom.

Bilo je potrebno nekoliko godina, ali holandska vlada i parlament su se juče složili da primene otvorene standarde u 2008. godini u skladu sa principom “primeni ili objasni”. Ovo znači da će sve vladine institucije morati da koriste otvorene standarde od aprila 2008. nadalje, sem ukoliko nemaju veoma dobro objašnjenje protiv. Primena nove politike nije samo vezana za otvorene standarde. U slučaju implementacije ICT projekata, softver otvorenog koda (open source software) će biti uzet u obzir i biti odabran već u slučaju da je približno jednak vlasničkom (proprietary) softveru.

Izvor: http://ubuntudemon.wordpress.com/2007/12/14/the-dutch-government-committed-to-use-open-standards/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #10 poslato: 31.12.2007. 12:03:41 »

Tux Droid

Bežični Tux Robot napravljen za Linux

Zanimljiv robotić koji Vas obaveštava o pridpeću e-maila, IM poruke ili nekog drugog online dešavanja. Wireless link preka Linux računaru se uspostavlja preko zanimljive ribice koja se na računar povezuje preko USB porta. Tux Droid će igrati, svetleti, pištati, namigivati, čak i govoriti za vas, a najzanimljivija stvar u svemu je njegov otvoren kod koji vam omogućava da sami pišete kod za sopstvene aplikacije svom Tux Droidu.

http://www.thinkgeek.com/geektoys/rc/9df0/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #11 poslato: 02.01.2008. 15:23:24 »

Open-source planovi za Adobe


Kompanija Adobe je krajem ove nedelje objavila svoje planove za objavljivanje izvornog koda za tehnologiju za daljinsko upravljanje visokih performansi i porukama preko open-source proizvoda koji nosi naziv BlazeDS. Ova tehnologija dozvoljava povezivanje Flex klijenata na Java servere dok softver za poruke omogućuje real-time ili data push aplikacije.
Pored toga, u saopšenju Adobe Systems navodi se da BlazeDS omogućava kreatorima da dodaju konektivnost bogatim internet aplikacijama za saradnju i data-push funkcionalnost. Kreatori takođe mogu povezivati klijente sa serverskim aplikacijama.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-15#13334

Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #12 poslato: 02.01.2008. 15:24:25 »

Novi Seagate USB hardovi ne podržavaju Linux

Najnovija serija eksternih diskova firme Segate, koja se, da ironija bude veća, zove FreeAgent, ne radi pod Linuxom! Razlog za nezadovoljsto je nova funkcija na USB priključku koja je ustvari zadužena za štednju struje. Ugrađena tajmer funkcija posle nekoliko minuta neaktivnosti na disku, stavlja disk u status mirovanja i prekida kompletnu komunikaciju sa računarom. Pri sledećem korišćenju diska, disk se pod Linuxom i MacOS X-om javlja kao USB 1 uređaj.

Podrška Seagate firme još uvek nije uspela da utvrdi u čemu je problem. Zbog toga oficijelno ova serija nije podržana pod Linuxom. Kako je rekao Rose Allen iz tehničke podrške Seagate-a, postoje razne varijante da se reši ovaj problem ali oficijelne podrške FreeAgent familije od strane Seagate-a neće biti.

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/06/seagate-snubs-linuxSačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #13 poslato: 06.01.2008. 11:22:05 »

Milion dolara za open-source

Kompanija Sun Microsystems objavila je novi program u okviru kojeg kompanija namerava da donira milion dolara nezavisnim kreatorima softvera koji doprinose Sun-ovim open-source softverskim projektima.
Open Source Community Innovation Awards Program objavljen je od stran Sun-ovog službenika zaduženog za open-source Simon-a Phipps-a, u toku FOSS.IN, open-source samita vezanog za softver koji je održan u Bangalore-u u toku protekle nedelje
Proteklih godina Sun naporno radi da razvije snažnu open-source softversku zajednicu kojom bi povezao veliki broj svojim vodećih proizvoda. Nova odluka kompanije nije milostinja već Sun-ov način da investira u svoju zajednicu.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-17#13367

Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #14 poslato: 06.01.2008. 11:22:59 »

Firefox 3.0 beta 2

Korporacija Mozilla je najavila da je završeno interno testiranje druge beta verzije Firefox-a 3.0 kao i da će do kraja ove godine biti isporučena. Datum predstavljanja Beta 2 zakazan je za 21. decembar, izjavio je Mike Beltzner, dizajner interfejsa pri Mozilla-i. Mozilla je verziju Beta 1 predstavila 20. novembra a dan nakon toga potpredsednik kompanije, Mike Schroepfer, izjavio je da je cilj objavljivanje druge beta verzije pre kraja ove godine. Prema dostupnim informacijama, neki bugovi koji su bili prisutni u Beta 1, nažalost, nisu ispravljeni ni novom verzijom.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-17#13369
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #15 poslato: 12.01.2008. 21:14:16 »

KDE 4 koristi manje memorije

Testovi koji su vršeni na novom KDE4 interfejsu ukazuju da ova nova verzija koristi za 40% manje memorije od prethodne verzije. Starije verzije, među kojima i prethodna 3.5 su zahtevale 348MB memorije da bi radile glatko, dok je nova kroz iste testove prošla korišćenjem 228MB memorije.

Poređenja radi rivalski GNOME open source interfejs zahteva 256MB memorije samo kao osnovu. Razlog za manju količinu pootrebne memorije leži u činjenici da novi interfejs poseduje manje komponenti koje zahtevaju veliku količinu memorije u svom okruženju. Poslednja RC verzija ovog interfejsa je trebala da bude izdata pre nekoliko dana ali će izgleda sačekati novu godinu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13381
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #16 poslato: 12.01.2008. 21:14:56 »

Prve specifikacije Mobilne Linux grupe


Ako je Linux Mobilna telefonska platforma kompanije Google pod nazivom Android trenutno u fokusu javnosti, još jedna mobilna Linux grupa takođe čini korake ka ostvarenju svog cilja.

Pomenuti Android je mobilna telefonska platforma bazirana na Linux operativnom sistemu i razvijena od strane Open Handset alijanse. Postojanje platforme je obelodanjeno 5. novembra 2007, a glavna kompanija koja stoji iza ovog projekta je Google. Kada bude izdata 2008 godine Android platforma će biti dostupna pod uslovima Apache v2 open source licence.

Druga grupa kompanija koja radi na Linux mobilnim telefonskim rešenjima nosi naziv Linux Phone standards Forum (LiPS) i sastoji se od kompanija kao što su Orange, France Telecom, MontaVista i Access. Ova grupa je kompletirala prvo izdanje svojih mobilnih Linux specifikacija koje je izdala pre nekoliko dana. Grupa je izdala polovinu specifikacija u junu da bi sada dodala komponente kao što su API (aplikacioni programski interfejs) za telefoniju, slanje poruka, kalendar, instant poruke i funkcije prisustva kao i komponente novog korisničkog interfejsa.

ostatak teksta
http://www.itsvet.com/tekst/prve-specifikacije-mobilne-linux-grupe/670/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #17 poslato: 12.01.2008. 21:15:44 »

Holandska vlada prelazi na open source


Holandska vlada je odlučila da pređe na open source softver u institucijama i dala zadatak da se prelazak izvrši do aprila sledeće godine. Holandsko ministarstvo za ekonomske poslove navelo je da da će vladine organizacije koje nakon tog perioda budu radile na vlasničkom softveru snositi posledice. Portparol ministarstva je naveo da će vlada uštedeti oko $8.8 miliona godišnje nakon što sa vlasničkog pređe na open source softver.
Microsoft ovakvim i sličnim potezima nikako ne može da bude srećan i upravo je ovako nešto i nateralo Microsoft da nastoji da za Office Open XML zatraži sertfikaciju kao open standarda, ali je u slučaju holandske vlade zakasnila.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13393
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #18 poslato: 12.01.2008. 21:16:24 »

Cisco otvara IOS

Cisco je najavio planove za otvaranje svog čuvenog IOS routing softvera za korisnike i programere drugih kompanija. Iza ovog poteza kompanije nazire se pokušaj kompanije da mrežu načini epicentrom virtuelnog centra podataka. Od svog pojavljivanja pre 20 godina, IOS je uglavnom bio nedostupan van okvira kompanije Cisco. Međutim, ambicije ove kompanije da od mreže načini platformu na kojoj će biti bazirane sve IT operacije i postane snažan partner kada je u pitanju softver doveli su do toga da se Cisco odrekne zatvorenog IOS softvera i načini ga dostupnim za druge, čime on evoluira u nešto mnogo šire od običnog softvera razvijenog od strane proizvođača.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13386
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #19 poslato: 12.01.2008. 21:17:05 »

Canonical distribuirani VCS

Canonical, kompanija koja stoji iza popularne Ubuntu Linux distribucije, objavila je alat za razvoj sadržaja koji je dizajniran da razvoj prebaci u doba interneta. Bazaar 1.0 koji je objavljen krajem prethodne nedelje razlikuje se od ostalih verzija kontrolnih sistema (VCS) u tome što je distribuiran umesto centralizovan, što znači da može biti korišćen od strane velikog broja timova programera bez potrebe za skladištenjem centralnog koda.
Ovaj softver je savršeno podešen za open-source projekte – koji su tipično raspoređeni – kao i za privatne projekte timova čiji se članovi nalaze na različitim mestima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-19#13395
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #20 poslato: 12.01.2008. 21:17:43 »

Linux u poslovnom okruženju : 480+ OpenSource aplikacija


Na mashable.com objavljen je zanimljiv popis preko 480 aplikacija otvorenog koda koje mogu biti korisne u svakodnevnom radu i poslovanju. Iako u komentarima ima primedbi, na popisu svakako ima zanimljivih i manje poznatih programa.


http://mashable.com/2007/09/23/open-source/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #21 poslato: 12.01.2008. 21:18:19 »

NetBSD 4.0


NetBSD Projekat je veoma zadovoljan što može da najavi 4-to izdanje NetBSD operativnog sistema. NetBSD 4.0 je slobodan (besplatan), siguran i veoma portabilan Unix-oliki Open Source operativni sistem za mnoge platforme, od 64-bit Opteron mašina i desktop mašina do prenosnih i embedded uređaja. Njegov čisti dizajn i napredne mogućnosti ga čine odličnim u svakodnevnom radu i istraživačkim okruženjima, uz kompletno dostupan izvorni kod. Mnoge aplikacije su lako dostupne preko aplikacije pkgsrc, NetBSD Kolekcije Paketa.

Najznačajnija dostignuća u NetBSD 4.0 uključuju Xen virtual machine monitor, Bluetooth, drajvere za mnoge uređaje i embedded platforme bazirane na ARM, PowerPC i MIPS procesorima. Novi mrežni servisi uključuju iSCSI ciljni (serverski) kod i implementaciju CARP-a (Common Address Redundancy Protocol). Takođe, sigurnost sistema je dodatno unapređen sa restrikcijama mprotect(2) za primenu W^X, Kernel Authorization framework, i unapređenja u podsistemu za integritet fajlova, koji se može koristiti za ojačanje sistema od trojanaca i napada virusa.

http://www.linuxo.net/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #22 poslato: 12.01.2008. 21:18:59 »

Ubuntu PC sa DVD reprodukcijom

Dell je najavio predstavljanje modela personalnih računara koje će karakterisati Ubuntu 7.10 operativni sistem, uz mogućnost reprodukovanja DVD diskova. Prema kompaniji Dell Inspirion 530N desktop i Inspirion 1420N notebook personalni računari su dostupni sa prethodno instaliranom Ubuntu 7.10 distribucijom. Oba modela pripadaju drugom talasu Ubuntu pokretanih PC-ja koji su prvi put predstavljeni u junu ove godine. Slušajući povratne informacije koje je dobijala od korisnika, kompanija je odlučila da ovim modelima omogući reprodukciju DVD sadržaja, što će u Dell-u veruju pozitivno odjeknuti i među Linux entuzijastima ali i među mainstream korisnicima.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-21#13437
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #23 poslato: 12.01.2008. 21:19:46 »

BitNami omogućuje lako instaliranje paketa otvorenog koda


Jedan od najvećih problema koje korisnici imaju sa programima otvorenog koda (i glavni razlog zbog kojeg ih ne koriste) je to što su teški za instaliranje i konfigurisanje. Tu u pomoć može da vam priskoči projekat po imenu BitNami, koji pokušava da olakša proces implementacije programa otvorenog koda. Oni su obezbedili instaliranje paketa programa otvorenog koda putem samo jednog klika sa mišem. Teoretski, sve što korisnik treba da uradi je da daunloduje željeni paket i kopira ga na svoj sistem ili na web hosta.

Među ponuđenim paketima nalaze se neki veoma moćni paketi, uključujući WordPress program za blogovanje, phpBB bulletin board softver, Drupal CMS, MediaWiki, i još mnogi drugi.

Da biste saznali koje sve pakete možete da instalirate na ovaj lakši način, idite na BitNami.org i daunlodujte aplikaciju koja vas interesuje. Najverovatnije ćete trebati putem FTP da kopirate pakete na vašeg web hosta. Detaljnije instrukcije možete da nađete na BitNami.org.

BitNami projekat namerava da doda nove pakete svom sajtu i otvoreni su za predloge korisnika. Jedna od aplikacija koje će BitNami da uključi u svoju ponudu zbog koje smo posebno uzbuđeni je SugarCRM, izuzetno popularna Customer Relations Management aplikacija.

Jedino što možemo da kažemo za BitNami projekat je "Samo napred!". Nadamo se da će njihov radikalni potez dovesti do povećanja broja korisnika ovih odličnih aplikacija otvorenog koda.

http://bitnami.org/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #24 poslato: 12.01.2008. 21:20:27 »

Verovali ili ne, Microsoft potpisao Open source dogovor

Kompanija Microsoft je potpisala jedan od retkih dogovora sa open source softverskom grupom koji bi je mogao spasiti dela sankcija koje prema ovoj kompaniji sprovodi Evropska komisija. Komisija je još 2004. donela odluku da Microsoft mora da omogući konkurenciji iste uslove rada na svojim softverima koje ima i on, a ova odluka je još uvek predmet spora. Pomenuti dogovor je potpisan sa neprofitnom Protocol Freedom Information Fondacijom koja je fokusirana na pomoć Samba-i, neprofitnom proizvođaču besplatnog, open-source serverskog softvera. Ovaj dogovor omogućava održavanje Sambe modernom u korak sa promenama koje se čine u Microsoft Windows-u.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-24#13471
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 10
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.278 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.011s, 2q)