https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Unix - Vesti iz sveta slobodnog softvera - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Vesti iz sveta slobodnog softvera  (Pročitano 37701 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #125 poslato: 20.04.2008. 08:03:23 »

Sun predlaže Projekt CarolineSun Microsystems Inc. pokušava iskoristiti beneficije istraživačkog projekta za Internet servise, poznatog pod imenom Projekt Caroline. Projekt Caroline predstavlja platformu baziranu na platform-as-service modelu, kao i novi model operacija za developere, tako što omogućava hosted platformu, computing grid i virtualizaciju.

Sun je nedavno održao Sun Labs Open House u svom Menlo Park kalifornijskom odjelu. Istraživački projekt je baziran na pokušaju gradnje aplikacija sličnim hosted servisu Salesforce.com. Projekt komponuje programski jezik kao što su Java i Perl, sa computing gridom i virtualizacijom.

Caroline rješava pitanja potrebe za impementacijom servisa i omogućava developerima da pokrenu svoje servise, a za postojeće omogućava opcije koje nisu rizične.

Developeri pišu servis korištenjem aplikacijskog programskog interfejsa (API) za postavljanje potrebnog okruženja. Korištenjem Projekta Caroline, aplikacije će imati servisnu komponentu, tako da će sada developeri moći, osim pisanja koda, pokrenuti isti, tvrdi Sun. Virtualizacija se koristi za izolaciju različitih servisa i korisnika, kao i omogućavanje resursa za aplikacije, sa servisima za pohranu.

Projekt Caroline sada postoji u data centru u Burlingtononu, Massachusetts, ali nema informacija da će od toga biti napravljen proizvod za cijelo tržište.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5610&Itemid=1
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #126 poslato: 20.04.2008. 08:04:00 »

Cisco prihvata Linux


U opštoj pomami za kupovinom FOSS firmi, otvaranjem koda i sličnih vesti koje su nas zasipale proteklih meseci - evo još jedne dobre!

Cisco je odlučio da otvori svoje ISR (Integrated Services Routers) rutere, tj. omogući svim koji su voljni da razvijaju aplikacije za isti. Podloga za to je naravno - Linux! Ovi ruteri se koriste za VOiP, wireless i WAN mreže kao i gomilu mrežnih servisa: IDS, NAC, VPN i sl. Svi zainteresovani mogu da skinu SDK potreban za razvoj aplikacija kao i da se upoznaju sa API-jem za isti.

Kako će se stvari dalje odvijati i da li će Cisco kontrolisati tako razvijene aplikacije tj. držati ih pod svojom šapom - videćemo. Za sad nema takvih najava.

Eto primera kako se sa malo ulaganja mogu dobiti dobre inovacije i pri tom zaraditi novci. Izgleda da samo još M$ nije ništa naučio.

http://ns-linux.org/Vesti/cisco-prihvata-linux/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #127 poslato: 20.04.2008. 08:04:40 »

Objavljen Linux kernel 2.6.25


Interesantna lista inovacija:

- novi ext4 fajl sistem
- Unapređena podrška za ACPI (suspend/hibernate) za mnoge laptop i desktop modele
- Unapređena podrška za wireless drajvere
- Bolje opcije za pasvnu sigurnost
- Bolje upravljanje sistemskom memorijom


http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_25
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #128 poslato: 20.04.2008. 08:05:16 »

MySQL više prihvaćen


Učesnici na MySQL konferenciji koja je održana ove nedelje izjavili su da kupovina MySQL-a od strane Sun Microsystem kompanije može povećati kredibilitet MySQL-a među IT donosiocima odluka koji još uvek nisu sto odsto sigurni po pitanju prihvatanja i korišćenja open-source softvera. Kompanija Sun je završila kupovinu MySQL po ceni od $1 milijarde u februaru mesecu a MySQL konferencija je održana u toku nedelje koja je iza nas a na toj konferenciji predstavljena je i skoro finalna verzija MySQL 5.1 u okviru koje je planirano da bude naglašena podrška za open-source i slično.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-20#15367
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #129 poslato: 20.04.2008. 08:05:54 »

Red Hat se fokusira na privredno tržišteNekada, kada ste spomenuli Linux korisnicima koji ga ne koriste, prva stvar na koju bi pomislili je bio Red Hat. Red Hat je bio jedna od prvih i najuspešnijih kompanija koje su počele da prodaju desktop Linux.

Međutim, Red Hat je objavio da u skorijoj budućnosti neće raditi na korisničkoj verziji njihovog Linux proizvoda, već će se fokusirati na poslovno tržište.

Kompanija je zaključila da iako je Linux postao popularan kao operativni sistem za servere, veoma je teško napraviti poslovni model desktop Linux programa. Ako pogledate, na polju desktop operativnih sistema, Linux je počeo da se jača u odnosu na Windows i OS X, ali desktop Linux korisnici su i dalje u manjini ako se uporede sa korisnicima ove dve dominantnije platforme. A najpopularniji Linux desktop operativni sistemi nisu svi otvorenog koda.

Fedora desktop Linux operativni sistem je zasnovan na Red Hat-u i nastaviće da se razvija. Ali svi komercijalni programi Red Hat-a će sada biti dizajnirani za serversko tržište i programe srednje klase.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3580
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #130 poslato: 01.05.2008. 09:00:57 »

Unix i Linux pouzdaniji nego Windows


Unix i Linux imaju mnogo manji downtime (vreme koje server nije radio i nije bio online) nego Windows

Grupa za istraživanje tržišta, Yankee Group, objavila je studiju pouzdanosti operativnih sistema koji se koriste na serverima. Studija se je iz 2007. godine. U poređenju sa 2006. godinom, godišnji downtime (vreme za koje server nije radio i nije bio online) kod svih sistema se smanjio. Izuzetak su naravno Windows Server 2000 i 2003. U studiji je učestvovalo preko 700 sistem administratora iz 27 zemalja. Najpouzdaniji sistemi su komercijalni Unix sistemi koji godišnje imaju downtime između 36 (IBM AIX) i skoro 90 minuta (Sun Solaris), što će reći 99,98 do 99,99 procenata pouzdanosti.

Linux Enterprise sistemi imaju downtime izmedju jedan do dva sata godišnje. Debian je malo lošiji i njemu je downtime oko pet sati. Windows naravno ima oko deset sati downtime na godišnjem nivou, što istraživači tržišta obrazlažu time da je u leto i jesen 2007. godne bilo dosta kritičnih propusta pa su administratori bili primorani da skinu svoje servere sa mreže.

http://ns-linux.org/Vesti/unix-i-linux-pouzdaniji-nego-windows/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #131 poslato: 01.05.2008. 09:01:34 »

Brazil migrira kompjutere na GNU/Linux


Brazilski visoki sud je objavio da će se na izborima 2008 godine koristiti 430 000 elektronskih izbornih mašina sa nameštenim GNU/Linux i OSS programima za izbore.
Brazil migrira izborske kompjutere na GNU/Linux

Na mašinama za izbore će postojeće VirtuOS i Microsoft CE zamenuti Linux i OSS softver da bi se odgovorilo na legalne i sigurnosne zahteve.

Softverski stručnjaci iz političkih stranaka imaće pristup softveru na svim izbornim mašinama od aprila do septembra, kako bi mogli naći probleme i predložiti poboljšanja.

Sav softver na računarima će biti digitalno potpisan da bi se sprečile modifikacije, a inspektori će moći to proveriti bilo kada na licu mesta.

Sigurnosne mere u obliku prekida konekcije na mrežu će sprečiti pokušaje upadanja hakera, a nasumično izabrane mašine će se testirati od strane predstavnika visokog suda, političkih stranaka i spoljnih posmatrača.

http://ns-linux.org/Members/zxy/news/brazil-migrira-izborske-kompjutere-na-gnu-linux/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #132 poslato: 01.05.2008. 09:02:12 »

Open source filmovi napadaju Hollywood


U pitanju je 2018 godina i nacisti se vraćaju iz svemira da napadnu zemlju čiji stanovnici ništa ne sumnjaju. Ovo vam zvuči ludo, zar ne? U pitanju je radnja filma Iron Sky, čiji preview će biti moguće preuzeti od 5. maja. Priča je novi rad ljudi koji su napravili kultni film Star Wreck: In the Pirkining. Ovu parodiju na filmove naučne fantastike čije snimanje je koštalo svega $20000 je preuzelo čak 8 miliona korisnika za tri godine koliko je prošlo od njegovog objavljivanja. Poenta priče je da je Star Wreck Studio u Finskoj izgradio virtuelni studio i open source platformu koja omogućava svima koji žele da snime filme gotovo bez ikakvih troškova.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-25#15481
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #133 poslato: 01.05.2008. 09:02:52 »

Novi Slackware u pripremi


Iako bi "zlobnici" rekli da, realno, Slack već dugo vremena nije doneo ništa novo osim update-ovanog softvera red je ipak reći da je nova verzija Slackware-a 12.1 pred vratima naših CD/DVD uređaja. I, bar što se novog softvera tiče, verovatno nas neće mnogo razočarati, obzirom na ono što smo već navikli da očekujemo od Patrika, naprotiv. KDE je stigao, kao i kod većine drugih distribucija, do ultra stabilnog KDE-a 3.5.9, kernel je sada 2.6.24.5, glibc sveže rekompajliran za dotični kernel, a xine-libs paket ispravljen usled mogućih sigurnosnih propusta. OpenOffice.org nemojte očekivati ni ovaj put. Za utehu, tu je poslednja verzija Koffice-a 1.6.3. Treba očekivati i značajno unapređenu i proširenu podršku za noviji hardver. Naravno, svi mogu pogledati listu izmena do detalja na zvaničnom changelog-u.

http://www.linuxo.net/content/view/1536/1/#akoinputforum
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #134 poslato: 01.05.2008. 09:03:54 »

Godišnji samit Linux fondacijeLinux Fondacija (LF), neprofitna organizacija posvećena ubraznju rasta i napretka Linux-a, objavila je glavne zaključke sa svog drugog godišnjeg Samita za saradnju, čiji je domaćin bio IBM u Ostinu (Teksas). Brojnost na ovom samitu je povećana za više od 30% u odnosu na prethodnu godinu, i uključila je prisutnost lidera kernel, desktop, industrijske i zajednice korisnika.

“Samit za saradnju Linux fondacije je jedino mesto gde ključni lideri u Linuxu mogu zajedno da diskutuju o važnim pitanjima koje se tiču operativnog sistema,” kaže Jim Zemlin, izvršni direktor Linux Fondacije. “Ove godine vidimo proboj u podršci za drajvere, desktop, primeni IPV6 i virtuelizaciji. Osetili smo da je važno rešavanje zajedničkih tema koje dotiču industriju i korisnike."

Ključni zaključci i teme Samita su sledeći:

* Podrška razvoju open-source drajvera (iza čega stoje najveći svetski OEM prodavci Dell, HP i Lenovo)
* Kreiranje nove radne grupe za backport-ovanje novih drajvera za starije verzije Linux-a (Canonical, Novell, Red Hat)
* Primena nove generacije Internet standarda (IPv6)
* Linux na mobilnim uređajima
* Mini-Samit o virtuelizaciji (donosi unapređenu podršku za virtuelizaciju).

http://www.linuxo.net/content/view/1539/1/#akoinputforum
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #135 poslato: 18.05.2008. 07:24:36 »

USB podrška za VirtualBox u Ubuntu 8.04


VirtualBox pravi virtualnu instalaciju Windowsa i drugih operativnih sistema u Linux-u lakše nego što mislite, ali ključna mogućnost koja nedostaje njegovoj besplatnoj verziji, otvorenog koda, je USB podrška.

Vaš iPod više ne treba da se oseća odbačenim od stane Linux-a jer Ubuntu Unleashed blog nudi korak-po-korak instrukcije za instaliranje i podešavanje VirtualBox-a sa podrškom za priključne uređaje. Instrukcije se odnose samo na najnoviju verziju Ubuntu operativnog sistema, i zahtevaju par koraka više od „pet jednostavnih koraka” kako naslov kaže. U svakom slučaju potrebno vam je samo par minuta da otključate USB podršku za svoj „sistem u sistemu”.

http://www.ubuntu-unleashed.com/2008/04/howto-install-virtualbox-in-hardy-heron.html
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3807
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #136 poslato: 18.05.2008. 07:25:22 »

OpenOffice.Org 3.0 beta


Izašla je beta 3.0 verzija OpenOffice.org kancelarijskog paketa.http://marketing.openoffice.org/3.0/featurelistbeta.html

http://download.openoffice.org/3.0beta/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #137 poslato: 18.05.2008. 07:26:07 »

Ubuntu portovan na Zaurus0.1 izdanje Ubuntu-a za Zaurus je zasnovano na Ubuntu 7.04 Feisty Fawn-u, iako ga njegov programer zove Frisky Firedrake. Ova prilagođena distribucija nema većinu naprednih funkcija koju dobijate u standardnoj Ubuntu instalaciji, ali to je i očekivano pošto instalacioni fajl ima samo 80MB. Sledeća izdanja će najverovatnije da uključuju više funkcionalnosti koju ima kompletna Ubuntu instalacija.

Ako imate Zaurus C3x00 seriju uređaja i želju za avanturom, i vi možete da isprobate Frisky Firedrake 0.1 i probate da dodate pakete i prilagodite njegovo okruženje vašim potrebama.

http://www.omegamoon.com/blog/static.php?page=ZaurusUbuntu
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #138 poslato: 18.05.2008. 07:26:55 »

Firefox 3 RC1


Mozilla je prošle subote objavila da je rad na Release Candidate 1 kodu za Firefox 3 pri kraju. Korporacija je veoma optimistična po ovom pitanju i nada se da je RC1 finalni kod za novu verziju pretraživača te, ukoliko ne bude neočekivanih slabih tačaka, RC1 će na kraju postati Firefox 3. Firefox 3 RC1 je objavljen u zatvorenoj beta fazi testiranja za grupu od 1.2 miliona korisnika. Za sada nema informacija koliko dugo će RC1 biti dostupan široj javnosti, ali se ovaj softver može očekivati na njihovim serverima za preuzimanje. Iako još uvek nije poznat datum objavljivanja Firefox-a 3, realno je očekivati da se pojavi sredinom juna meseca.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-15#15856
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #139 poslato: 18.05.2008. 07:27:34 »

Splashtop Linux interfejs će uskoro biti u svakoj Asusovoj matičnoj ploči


Prošle godine Asus je počeo da ugrađuje Splashtop Linux operativni sistem u neke svoje vrhunske modele matičnih ploča.

Ovaj OS se butuje skoro trenutno i omogućuje vam da pristupite aplikacijama kao što su Firefox i Skype bez potrebe da čekate da se učita vaš Windows, Ubuntu, ili neki drugi glomazni operativni sistem.

Sada DeviceVM, kompanija koja stoji iza Splashtop-a, kaže da je Asus odlučio da ovaj softver doda u sve Asusove matične ploče, što znači da će kompanija izbaciti milion matičnih sa Splashtop interfejsom.

Neće svi modeli matičnih ploča odmah dolaziti sa njim, ali Asus je već povećao broj matičnih ploča sa Splashtop-om na 12 tako što će ga ugraditi u svoju novu P5Q liniju matičnih ploča.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=4115
http://www.splashtop.com/index.php
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #140 poslato: 18.05.2008. 07:28:08 »

Thunderbird 3Mozilla Messaging objavio prvo oficijalno alfa izdanje sledeće generacije Thunderbird e-mail aplikacije. Iako ovo rešenje nudi unapređenja u odnosu na prethodnu verziju, još uvek neće ući u proizvodnju. Mozilla Foundation je u toku protekle godine započela sa postepenim izdavanjem Thunderbird-a kada je oformljeno Mozilla Messaging odeljenje za upravljanje tekućim razvojem popularnog open source e-mail programa. Cilj čitave akcije je bio da se Thunderbird-u da veća autonomija te da mu se obezbedi sopstvena organizaciona struktura tako da se nesmetano može nastaviti njegov rad. Nedugo nakon oficijalnog predstavljanja Mozilla Messaging je započeo razvoj planova za Thunderbird 3.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-17#15897
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #141 poslato: 18.05.2008. 07:28:40 »

Video materijali s Embedded Linux Conference


Slashdot.org prenosi vest o Embedded Linux Conference održanoj 15. - 17. aprila u Kaliforniji. U nizu zanimljivih predavanja s područja ugrađenog linuxa od sada mogu uživati i oni koji nisu imali sreće prisustvovati konferenciji, a sve zahvaljujući FreeElectrons.com, koji su na svom sedištu objavili 19 video zapisa i iscrpni izveštaj s konferencije.

http://free-electrons.com/articles/conferences/elc2008-report/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #142 poslato: 25.05.2008. 14:18:21 »

Sun objavio OpenSolaris


Sun Microsystem objavio je stabilno izdanje open source operativnog sustava OpenSolaris.

Distribuira se u obliku LiveCD zajedno s novim OpenSolaris Image Packaging sustavom (IPS) pojednostavljuje i ubrzava procese instalacije operacijskog sustava i programskih paketa.

Naglašeno je da je OpenSolaris prvi operativni sustav koji koristi ZFS kao default file system, ističu se i brze roll-back funkcije koje programerima omogućavaju eksperimentiranje bez puno rizika za gubitkom podataka. Programeri će iskoristiti mogućnosti za razvoj, testiranje i primjenu Web 2.0 aplikacija.

Jedna od novosti je i Dtrace (Dynamic Tracing) koji omogućava optimizaciju aplikacija koje se razvijaju. Jednostavne virtualizacijske tehnologije kao što je Solaris Containers omogućavaju jednostavnu integraciju s aplikacijama drugih proizvođača.

http://sistemac.carnet.hr/node/387
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #143 poslato: 25.05.2008. 14:20:18 »

Novell isporučuje Moonlight 1.0

Novell i mono zajednica su najavili prvo javno izdanje Moonlight-a, implementacije Microsoft-ove Silverlight bogate internet aplikacije za Linux. Prema blog postu od 13. maja, Miguel de Icaza, iz Novell-a je naveo da ova kompanija od toga datuma obezbeđuje prvo javno izdanje Moonlight-a. Izdanje dolazi u dve forme. Jedna je bez podrške za media kodeke i ona je vrlo laka za instaliranje. Druga forma je „kompilacija izvornog koda, ali korisnik može opciono da kompajlira FFMpeg kodeke sam ukoliko to želi. Sa druge strane iako Moonlight radi na Firefox 2 i 3 pretraživačima korporacije Mozilla, nedavne izmene u Firefox-u 3 sprečavaju Silverlight i Moonlight da rade.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-20#15956


Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #144 poslato: 25.05.2008. 14:20:58 »

Fork Gentoo distribucije - Exherbo


Exherbo je distribucija koja je zamenila portage (kako paket, tako i stablo) sa paludis-om i exheras formatom stabla. Za sada je još uvek u teškoj alpha fazi te se ne preporučuje za korišćenje, međutim, nekima od nas, među kojima sam i ja, je ovo suviše zagolicalo maštu. Ima nekoliko zanimljivosti. Recimo, stablo paketa je izuzetno malo (osnovno) i razbijeno je na gomilu repozitorijuma. Ovo omogućava da sistem bude poprilično mali (broj fajlova u arbor repozitorijumu - osnovnom repozitorijumu je, u trenutku pisanja 985). Uz malo sreće, Exherbo će doživeti i prvo zvanično izdanje.

http://exherbo.org/
http://ns-linux.org/Members/meka/vesti/fork-gentoo-distribucije-exherbo/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #145 poslato: 25.05.2008. 14:21:40 »

Nokia povećava upotrebu Linuxa


Nokia želi povećati upotrebu Linuxa na svojim Internet uređajima, kompanija je zvanično izjavila.

Nokia koristi Linux na svojim Internet tabletima, ali oni nemaju funkciju zvanja. Nokijin glasnogovornik je rekao da vole koristiti Linux jer ima veću razvojnu zajednicu, što može rezultirati mnogo privlačnijim programima.

Nokijin šef finansija, Rick Simonson, investitorima je rekao da će Linux postati veoma važan. Naveo je da kompanija radi na razvoju nove generacije Linux proizvoda, koji uskoro dolaze na tržište.

Na tržište softver platformi na mobilnim telefonima vodeća je Nokia S60, izgrađena na Symbian operativnom sistemu i mnogo je uspješnija od Microsoftovog Windows Mobile sistema.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6091&Itemid=1
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #146 poslato: 25.05.2008. 14:22:44 »

Firefox 3.1 kasnije ove godine

Iako Mozilla još uvek nije izdala konačnu verziju Firefox 3.0 pretraživača, programeri ove kompanije rade i na verziji 3.1. Prema navodima zvaničnika kompanije među planovima za post 3.0 eru Firefox-a je i izdavanje Firefox 3.1 verzije koja bi trebala pred korisnicima da se pojavi do kraja ove godine. Odluka da se radi na verziji 3.1 je doneta zato što je kompanija iz konačne verzije odlučila da povuče brojne karakteristike, zato što je bila ograničena vremenom, a ove karakteristike nisu bile potpuno spremne ili istestirane. Ipak, sve te karakteristike su blizu konačnog završetka i zaista je šteta ukoliko se ne implementiraju u neku od verzija pretraživača.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-23#16015

Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #147 poslato: 28.05.2008. 13:34:12 »

Ubuntu prezentacijeLoco tim iz Srbije odrzao je u subotu 24. maja dve prezentacije o Ubuntu operativnom sistemu. Predavanja u Arandjelovcu i u Podgorici posetilo je preko 100 posmatraca. Kao i uvek na Ubuntu prezentacijiama, posetioci su imali priliku da predavacima postave pitanja o Ubuntu operativnom sistemu. Svi prisutni su dobili svoj besplatan primerak diska sa najnovijom verzijom Ubuntu Linuxa, a poklanjali smo i drugi promotivni materijal Ubuntu zajednice.

Isaknuto je  posebno zadovoljstvo sto je ostvarena i saradnja izmedju lokalnih timova Srbije i Crne Gore, i dogovoreno je da ce se i u buducnosti raditi na organizaciji novih i uspesnih projekata i promocije GNU/Linuxa na Balkanu.
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #148 poslato: 29.05.2008. 13:50:17 »

Firefox - Download Day 2008Pošto pri izlasku sledeće verzije Firefoxa ništa nije prepušteno slučaju, govori nam i ovaj izvrsni marketinški potez koji će svakako pridoneti još većoj popularnosti ovog web browsera. Na stranicama spreadfirefox.com možete se evidentirati za tzv. "Download Day 2008", iako još uvek nije određen tačan datum izlaska finalne verzije. Kompletna ideja zasniva se na rušenju Ginisovog rekorda u broju preuzimanja neke aplikacije u roku od 24 časa. Ukoliko se rekord postavi, Firefox će biti softver sa najvećim brojem preuzimanja u jednom danu.


http://www.spreadfirefox.com/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #149 poslato: 01.06.2008. 09:24:36 »

Презентација cp6Linux-a и система за управљање документима


Два пројекта отвореног кода биће представљена у среду, 4. јуна 2008. године, у Привредној комори Србије (Теразије 23, Велика сала, други спрат) у 12 сати.

Биће презентовани пројекти „cp6Linux“ и систем за управљање документима имплементиран у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво.

Ове пројекте финансирало је Министарство за телекомуникације и информатичко друштво.


http://www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=744
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.253 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)