https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Vesti iz sveta slobodnog softvera

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Unix => Temu započeo: Rašo 19.12.2007. 15:55:39Naslov: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.12.2007. 15:55:39
Postoje vesti koje nisu dovoljno atraktivne za otvaranje nove teme, ali su zanimljive za postovanje.
Uvek navedite link ka svom izvoru. Možete boldovati naslov.


  UPS podrška za Ubuntu

Kompanija Eaton je najavila da je njen Personal Solution Pac za Linux i Network Shutdown Modul v3 prvo UPS rešenje za upravljanje napajanjem koje je primilo Ubunutu-ov IHV sertifikat. Ovaj program je kompatibilan sa Ubuntu izdanjima od verzije 6.06 do 7.10. On omogućava Ubuntu sistemima da se integrišu sa Easton UPS sistemima osiguraju komunikaciju, nadgledanje i normalno isključivanje nakon što dođe do prekida napajanja električnom energijom. Ovaj PSP (Personal Solution Pac) softver je namenjen desktop i korisnicima u malim i kućnim kancelarijama dok NSM (Network Shutdown Module) nudi opseg napredne funkcionalnosti za mrežne instalacije i primene u preduzećima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-03


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.12.2007. 15:56:44
OpenOffice.org izdaje sigurnosnu zakrpu


Ukoliko posedujete verziju 2.3 ili ranije OpenOffice paketa aplikacija, OpenOffice.org je pripremila sigurnosnu zakrpu. U pitanju je zakrpa za visoko-kritičnu sigurnosnu slabu tačku koja postoji u pomenutoj 2.3 i ranijim verzijama paketa, a koju je postovala sigurnosna kompanija Secunia.
Sigurnosna slaba tačka u podrazumevanom modulu engine-a druge kompanije HSQLDB koji se isporučuje sa OpenOffice 2.3 i ranijim verzijama, može da omogući zlonamernim napadačima da pokrenu proizvoljni kod. Slaba tačka može da bude iskorišćena manipulisanjem obrade baza podataka. Kompanija savetuje korisnike da preuzmu OpenOffice verziju 2.3.1.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-08


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.12.2007. 09:20:40
Brazil kupuje još 3000 GNU/Debian računara


Ministarstvo obrazovanja Brazila kupuje više od 3000 Debian GNU / Linux računara, sa četiri multimedijalna terminala i kompatibilnim štampačima za 3000 seoskih škola. Ugovor o podršci se potpisuje na 36 meseci. Ovu porudžbinu treba dodati na već 90000 preuzetih Debian GNU / Linux računara, mrežnih komponenti i štampača.


http://times.debian.net/1199


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.12.2007. 13:31:39
OpenOffice.org u web pretraživaču


Sada imate i mogućnost da koristite OpenOffice.org unutar web pretraživača. Nema potrebe da daunlodujete i instalirate bilo šta (osim Jave). Onlajn desktop startup Ulteo je izdao beta verziju web zasnovanog interfejsa za OpenOffice.org 2.3. Vi možete da pokrenete bilo koju OpenOffice aplikaciju uključujući Writer, Calc, Impress, Base, ili Draw.

Cilj je da se integriše OpenOffice.org sa Ulteo onlajn desktopom, koji je trenutno dostupan samo registrovanim korisnicima. Korisnici će dobiti 1GB onlajn prostora za skladištenje i mogućnost da kreiraju i edituju fajlove sa bilo kog računara koji ima web pretraživač.

Ulteo takođe ima prilično dobar pedigre. Predsedavajući kompanije Gael Duval je osnivač Mandriva Linux-a.


http://www.ulteo.com/home/en/home?autolang=en


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.12.2007. 13:32:46
Šaljite slike na Flickr direktno iz GIMP-a


Šaljite fotografije koje kreirate u GIMP-u, međuplatformskoj platformi otvorenog koda za obradu slika, direktno na vaš Flickr ili Picasa-u Web nalog pomoću GimpPublishr-a, GIMP plug-in-a.

Nakon što ste daunlodovali i instalirali plug-in, "File" meni na bilo kojoj slici koju otvorite će vam ponuditi "Publish on Web" opciju, sa linkovima za slanje slika na oba navedena servisa. Plug-in-ov sajt Google Code daje instrukcije za Linux sisteme. GimpPublishr je besplatan za preuzimanje.


http://registry.gimp.org/plugin?id=11348


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.12.2007. 08:00:55
Problemi sa Flash playerom za Linux


Kompanija Adobe je izdala Flash Player 9 Update 3 za Linux u isto vreme kada i za Windows i Mac korisnike. Veoma je dobro videti da Linux ima isti tretman kao i druge dve platforme koje koristi veći broj korisnika. Pored ovoga nova verzija donosi pregršt novih karakteristika među kojima je i podrška za H.264.
Međutim, problem sa ovom podrškom za sadržaje visoke definicije koji bi bili reprodukovani u okviru flash player-a je u tome što „odvlači“ veliki deo resursa sistema, pa samim tim usporava ostale aplikacije. Ovo naročito dolazi do izražaja prilikom reprodukcije na višim rezolucijama koje su suština korišćenja visoke definicije.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-13#13306


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 26.12.2007. 15:49:40
BlogBridge - RSS agregator


Ukoliko se još niste odlučili za neki od brojnih RSS agregatora, evo dobre prilike u vidu BlogBridge (5,2MB) opensource desktop agregatora, koji dodatno objedinjuje i blog-publishing funkciju. S obzirom da je softver dogurao do 6 izdanja, to na neki način garantuje stabilnost, potpunost i doteranost funkcija.

Nakon brze instalacije, vrlo lako dodajte RSS feedove, importujete OPML liste ili čak feed pretplate sa Bloglines servisa. Ovaj po svemu moćan cross-platformski agregator omogućava lako i pregledno praćenje RSS izvora. Istakao bih i funkcije poput Smart Feed-a - funkcije za kreiranje novog RSS izvora na osnovu nekog kriterijuma, detaljne statistike praćenog dela blogosfere, zatim funkciju tagovanja i evaluiranje blog-zapisa i pretplaćenih blogova uopšte.


http://www.blogbridge.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 26.12.2007. 15:50:59
Niagara 2 postaje open source

Sun Microsystems je izdao specifikacije svog novog UltraSPARC T2 pocesora, koji je poznat i pod kodnim nazivom Niagara 2 za open source zajednicu 12. decembra, kao deo kompanijinog pokušaja da izgradi što veću zajednicu oko svog čipa. Cilj izdavanja specifikacija Niagara 2 čipa kroz General Public licencu je kreiranje veće zajednice oko čipa i uvećanje broja operativnih sistema i aplikacija koje mogu da koriste ovaj procesor.
Kompanija je sličan potez izvela i 2005. kada su objavljene specifikacije za UltraSPARC T1 procesor. Od izdavanja specifikacija za UltraSPARC T1 Sun je izdao i specifikacije svog OpenSolaris OS-a za open source zajednicu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-13#13308


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 31.12.2007. 12:02:07
The Greatest Linux Innovations Of 2007

Phoronix je objavio članak sa pregledom tekuće godine u linux svetu i dao svoj izbor najznačajnijih linux inovacija.


http://www.phoronix.com/scan.php?pag...item=940&num=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 31.12.2007. 12:02:55
Holandska vlada i parlament: Otvoreni standardi u 2008.

Holandska vlada je odlučila da koristi otvorene standarde (Open Standards). U slučaju iste mogućnosti primene softvera, slobodan softver (Free Software) će imati prednost nad ne-slobodnim softverom.

Bilo je potrebno nekoliko godina, ali holandska vlada i parlament su se juče složili da primene otvorene standarde u 2008. godini u skladu sa principom “primeni ili objasni”. Ovo znači da će sve vladine institucije morati da koriste otvorene standarde od aprila 2008. nadalje, sem ukoliko nemaju veoma dobro objašnjenje protiv. Primena nove politike nije samo vezana za otvorene standarde. U slučaju implementacije ICT projekata, softver otvorenog koda (open source software) će biti uzet u obzir i biti odabran već u slučaju da je približno jednak vlasničkom (proprietary) softveru.

Izvor: http://ubuntudemon.wordpress.com/2007/12/14/the-dutch-government-committed-to-use-open-standards/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 31.12.2007. 12:03:41
Tux Droid

Bežični Tux Robot napravljen za Linux

Zanimljiv robotić koji Vas obaveštava o pridpeću e-maila, IM poruke ili nekog drugog online dešavanja. Wireless link preka Linux računaru se uspostavlja preko zanimljive ribice koja se na računar povezuje preko USB porta. Tux Droid će igrati, svetleti, pištati, namigivati, čak i govoriti za vas, a najzanimljivija stvar u svemu je njegov otvoren kod koji vam omogućava da sami pišete kod za sopstvene aplikacije svom Tux Droidu.

http://www.thinkgeek.com/geektoys/rc/9df0/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.01.2008. 15:23:24
Open-source planovi za Adobe


Kompanija Adobe je krajem ove nedelje objavila svoje planove za objavljivanje izvornog koda za tehnologiju za daljinsko upravljanje visokih performansi i porukama preko open-source proizvoda koji nosi naziv BlazeDS. Ova tehnologija dozvoljava povezivanje Flex klijenata na Java servere dok softver za poruke omogućuje real-time ili data push aplikacije.
Pored toga, u saopšenju Adobe Systems navodi se da BlazeDS omogućava kreatorima da dodaju konektivnost bogatim internet aplikacijama za saradnju i data-push funkcionalnost. Kreatori takođe mogu povezivati klijente sa serverskim aplikacijama.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-15#13334Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.01.2008. 15:24:25
Novi Seagate USB hardovi ne podržavaju Linux

Najnovija serija eksternih diskova firme Segate, koja se, da ironija bude veća, zove FreeAgent, ne radi pod Linuxom! Razlog za nezadovoljsto je nova funkcija na USB priključku koja je ustvari zadužena za štednju struje. Ugrađena tajmer funkcija posle nekoliko minuta neaktivnosti na disku, stavlja disk u status mirovanja i prekida kompletnu komunikaciju sa računarom. Pri sledećem korišćenju diska, disk se pod Linuxom i MacOS X-om javlja kao USB 1 uređaj.

Podrška Seagate firme još uvek nije uspela da utvrdi u čemu je problem. Zbog toga oficijelno ova serija nije podržana pod Linuxom. Kako je rekao Rose Allen iz tehničke podrške Seagate-a, postoje razne varijante da se reši ovaj problem ali oficijelne podrške FreeAgent familije od strane Seagate-a neće biti.

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/06/seagate-snubs-linux

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.01.2008. 11:22:05
Milion dolara za open-source

Kompanija Sun Microsystems objavila je novi program u okviru kojeg kompanija namerava da donira milion dolara nezavisnim kreatorima softvera koji doprinose Sun-ovim open-source softverskim projektima.
Open Source Community Innovation Awards Program objavljen je od stran Sun-ovog službenika zaduženog za open-source Simon-a Phipps-a, u toku FOSS.IN, open-source samita vezanog za softver koji je održan u Bangalore-u u toku protekle nedelje
Proteklih godina Sun naporno radi da razvije snažnu open-source softversku zajednicu kojom bi povezao veliki broj svojim vodećih proizvoda. Nova odluka kompanije nije milostinja već Sun-ov način da investira u svoju zajednicu.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-17#13367Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.01.2008. 11:22:59
Firefox 3.0 beta 2

Korporacija Mozilla je najavila da je završeno interno testiranje druge beta verzije Firefox-a 3.0 kao i da će do kraja ove godine biti isporučena. Datum predstavljanja Beta 2 zakazan je za 21. decembar, izjavio je Mike Beltzner, dizajner interfejsa pri Mozilla-i. Mozilla je verziju Beta 1 predstavila 20. novembra a dan nakon toga potpredsednik kompanije, Mike Schroepfer, izjavio je da je cilj objavljivanje druge beta verzije pre kraja ove godine. Prema dostupnim informacijama, neki bugovi koji su bili prisutni u Beta 1, nažalost, nisu ispravljeni ni novom verzijom.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-17#13369


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:14:16
KDE 4 koristi manje memorije

Testovi koji su vršeni na novom KDE4 interfejsu ukazuju da ova nova verzija koristi za 40% manje memorije od prethodne verzije. Starije verzije, među kojima i prethodna 3.5 su zahtevale 348MB memorije da bi radile glatko, dok je nova kroz iste testove prošla korišćenjem 228MB memorije.

Poređenja radi rivalski GNOME open source interfejs zahteva 256MB memorije samo kao osnovu. Razlog za manju količinu pootrebne memorije leži u činjenici da novi interfejs poseduje manje komponenti koje zahtevaju veliku količinu memorije u svom okruženju. Poslednja RC verzija ovog interfejsa je trebala da bude izdata pre nekoliko dana ali će izgleda sačekati novu godinu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13381


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:14:56
Prve specifikacije Mobilne Linux grupe


Ako je Linux Mobilna telefonska platforma kompanije Google pod nazivom Android trenutno u fokusu javnosti, još jedna mobilna Linux grupa takođe čini korake ka ostvarenju svog cilja.

Pomenuti Android je mobilna telefonska platforma bazirana na Linux operativnom sistemu i razvijena od strane Open Handset alijanse. Postojanje platforme je obelodanjeno 5. novembra 2007, a glavna kompanija koja stoji iza ovog projekta je Google. Kada bude izdata 2008 godine Android platforma će biti dostupna pod uslovima Apache v2 open source licence.

Druga grupa kompanija koja radi na Linux mobilnim telefonskim rešenjima nosi naziv Linux Phone standards Forum (LiPS) i sastoji se od kompanija kao što su Orange, France Telecom, MontaVista i Access. Ova grupa je kompletirala prvo izdanje svojih mobilnih Linux specifikacija koje je izdala pre nekoliko dana. Grupa je izdala polovinu specifikacija u junu da bi sada dodala komponente kao što su API (aplikacioni programski interfejs) za telefoniju, slanje poruka, kalendar, instant poruke i funkcije prisustva kao i komponente novog korisničkog interfejsa.

ostatak teksta
http://www.itsvet.com/tekst/prve-specifikacije-mobilne-linux-grupe/670/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:15:44
Holandska vlada prelazi na open source


Holandska vlada je odlučila da pređe na open source softver u institucijama i dala zadatak da se prelazak izvrši do aprila sledeće godine. Holandsko ministarstvo za ekonomske poslove navelo je da da će vladine organizacije koje nakon tog perioda budu radile na vlasničkom softveru snositi posledice. Portparol ministarstva je naveo da će vlada uštedeti oko $8.8 miliona godišnje nakon što sa vlasničkog pređe na open source softver.
Microsoft ovakvim i sličnim potezima nikako ne može da bude srećan i upravo je ovako nešto i nateralo Microsoft da nastoji da za Office Open XML zatraži sertfikaciju kao open standarda, ali je u slučaju holandske vlade zakasnila.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13393


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:16:24
Cisco otvara IOS

Cisco je najavio planove za otvaranje svog čuvenog IOS routing softvera za korisnike i programere drugih kompanija. Iza ovog poteza kompanije nazire se pokušaj kompanije da mrežu načini epicentrom virtuelnog centra podataka. Od svog pojavljivanja pre 20 godina, IOS je uglavnom bio nedostupan van okvira kompanije Cisco. Međutim, ambicije ove kompanije da od mreže načini platformu na kojoj će biti bazirane sve IT operacije i postane snažan partner kada je u pitanju softver doveli su do toga da se Cisco odrekne zatvorenog IOS softvera i načini ga dostupnim za druge, čime on evoluira u nešto mnogo šire od običnog softvera razvijenog od strane proizvođača.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-18#13386


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:17:05
Canonical distribuirani VCS

Canonical, kompanija koja stoji iza popularne Ubuntu Linux distribucije, objavila je alat za razvoj sadržaja koji je dizajniran da razvoj prebaci u doba interneta. Bazaar 1.0 koji je objavljen krajem prethodne nedelje razlikuje se od ostalih verzija kontrolnih sistema (VCS) u tome što je distribuiran umesto centralizovan, što znači da može biti korišćen od strane velikog broja timova programera bez potrebe za skladištenjem centralnog koda.
Ovaj softver je savršeno podešen za open-source projekte – koji su tipično raspoređeni – kao i za privatne projekte timova čiji se članovi nalaze na različitim mestima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-19#13395


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:17:43
Linux u poslovnom okruženju : 480+ OpenSource aplikacija


Na mashable.com objavljen je zanimljiv popis preko 480 aplikacija otvorenog koda koje mogu biti korisne u svakodnevnom radu i poslovanju. Iako u komentarima ima primedbi, na popisu svakako ima zanimljivih i manje poznatih programa.


http://mashable.com/2007/09/23/open-source/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:18:19
NetBSD 4.0


NetBSD Projekat je veoma zadovoljan što može da najavi 4-to izdanje NetBSD operativnog sistema. NetBSD 4.0 je slobodan (besplatan), siguran i veoma portabilan Unix-oliki Open Source operativni sistem za mnoge platforme, od 64-bit Opteron mašina i desktop mašina do prenosnih i embedded uređaja. Njegov čisti dizajn i napredne mogućnosti ga čine odličnim u svakodnevnom radu i istraživačkim okruženjima, uz kompletno dostupan izvorni kod. Mnoge aplikacije su lako dostupne preko aplikacije pkgsrc, NetBSD Kolekcije Paketa.

Najznačajnija dostignuća u NetBSD 4.0 uključuju Xen virtual machine monitor, Bluetooth, drajvere za mnoge uređaje i embedded platforme bazirane na ARM, PowerPC i MIPS procesorima. Novi mrežni servisi uključuju iSCSI ciljni (serverski) kod i implementaciju CARP-a (Common Address Redundancy Protocol). Takođe, sigurnost sistema je dodatno unapređen sa restrikcijama mprotect(2) za primenu W^X, Kernel Authorization framework, i unapređenja u podsistemu za integritet fajlova, koji se može koristiti za ojačanje sistema od trojanaca i napada virusa.

http://www.linuxo.net/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:18:59
Ubuntu PC sa DVD reprodukcijom

Dell je najavio predstavljanje modela personalnih računara koje će karakterisati Ubuntu 7.10 operativni sistem, uz mogućnost reprodukovanja DVD diskova. Prema kompaniji Dell Inspirion 530N desktop i Inspirion 1420N notebook personalni računari su dostupni sa prethodno instaliranom Ubuntu 7.10 distribucijom. Oba modela pripadaju drugom talasu Ubuntu pokretanih PC-ja koji su prvi put predstavljeni u junu ove godine. Slušajući povratne informacije koje je dobijala od korisnika, kompanija je odlučila da ovim modelima omogući reprodukciju DVD sadržaja, što će u Dell-u veruju pozitivno odjeknuti i među Linux entuzijastima ali i među mainstream korisnicima.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-21#13437


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:19:46
BitNami omogućuje lako instaliranje paketa otvorenog koda


Jedan od najvećih problema koje korisnici imaju sa programima otvorenog koda (i glavni razlog zbog kojeg ih ne koriste) je to što su teški za instaliranje i konfigurisanje. Tu u pomoć može da vam priskoči projekat po imenu BitNami, koji pokušava da olakša proces implementacije programa otvorenog koda. Oni su obezbedili instaliranje paketa programa otvorenog koda putem samo jednog klika sa mišem. Teoretski, sve što korisnik treba da uradi je da daunloduje željeni paket i kopira ga na svoj sistem ili na web hosta.

Među ponuđenim paketima nalaze se neki veoma moćni paketi, uključujući WordPress program za blogovanje, phpBB bulletin board softver, Drupal CMS, MediaWiki, i još mnogi drugi.

Da biste saznali koje sve pakete možete da instalirate na ovaj lakši način, idite na BitNami.org i daunlodujte aplikaciju koja vas interesuje. Najverovatnije ćete trebati putem FTP da kopirate pakete na vašeg web hosta. Detaljnije instrukcije možete da nađete na BitNami.org.

BitNami projekat namerava da doda nove pakete svom sajtu i otvoreni su za predloge korisnika. Jedna od aplikacija koje će BitNami da uključi u svoju ponudu zbog koje smo posebno uzbuđeni je SugarCRM, izuzetno popularna Customer Relations Management aplikacija.

Jedino što možemo da kažemo za BitNami projekat je "Samo napred!". Nadamo se da će njihov radikalni potez dovesti do povećanja broja korisnika ovih odličnih aplikacija otvorenog koda.

http://bitnami.org/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:20:27
Verovali ili ne, Microsoft potpisao Open source dogovor

Kompanija Microsoft je potpisala jedan od retkih dogovora sa open source softverskom grupom koji bi je mogao spasiti dela sankcija koje prema ovoj kompaniji sprovodi Evropska komisija. Komisija je još 2004. donela odluku da Microsoft mora da omogući konkurenciji iste uslove rada na svojim softverima koje ima i on, a ova odluka je još uvek predmet spora. Pomenuti dogovor je potpisan sa neprofitnom Protocol Freedom Information Fondacijom koja je fokusirana na pomoć Samba-i, neprofitnom proizvođaču besplatnog, open-source serverskog softvera. Ovaj dogovor omogućava održavanje Sambe modernom u korak sa promenama koje se čine u Microsoft Windows-u.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-24#13471


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:21:06
Donet standard za Linux mobilne telefone


Nakon OpenMoko i Google Android projekata, stiže i standardizacija za Linux telefone

Linux Phone Standards (LiPS) Forum osnovan in 2005 i ubrzo je udvostručio broj članova. Za razliku od industrijskih grupa poput OHA i LiMo (Linux Mobile Foundation) koje pišu kod za unakrsno licenciranje među članovima, LiPS je na sebe preuzeo ambiciozan cilj definisanja pravih standarda. Izvršni direktor LiPS-a, Bill Weinberg, kaže: "Naš cilj je stvaranje slobodne specifikacije koja postoji kao pravi standard i nije vezana ni za jednu implementaciju."

U teoriji, standardni API-i za Linux bazirane mobilne telefone, ako budu adaptirani, mogu omogućiti operaterima da brže uvode nove servise, dok proizvođačima omogućava bržu proizvodnju telefona. Druge prednosti bi mogle biti ISV (Independent Software Vendors), standardizovane aplikacije za telefon, koje, odmah po kupovini telefona, mogu biti izmenjene, itd. LiPS je izdao i poređenje standarda koji pruža LiPS i onoga koga se pridržava Android, Google implementacije softvera za mobilne telefone.

http://www.ns-linux.org/Members/meka/vesti/donet-standard-za-linux-mobilne-telefone/
http://www.linuxdevices.com/news/NS4736611979.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.01.2008. 21:22:00
Liferea - čitač vesti

Liferea je skraćenica od LInux FEed REAder i predstavlja fantastična desktop RSS čitač. Ako ne koristite Google Reader ili bilo koji drugi web zasnovani program, Liferea će svakako opravdati vreme koje utrošite na njega. Liferea je lagan, brz, pokazuje količinu nepročitanih vesti, omogućuje kategorizaciju vesti, bookmarkovanje i rangiranje. Pored toga, Liferea vam dozvoljava da posetite sajt sa kojeg vest potiče. Moja najomiljenija funkcija ovog programa je da vam omogućava da proveravate ažuriranja vaših vesti.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Liferea sa:
sudo apt-get install liferea

http://liferea.sourceforge.net/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.01.2008. 08:03:02
Rastu akcije Red Heta


Akcije kompanije Red Hat su skočile za 10% u prošli petak, samo jedan dan nakon što je ovaj distributer open source softvera objavio rast prihoda u trećem kvartalu i promene u rukovodstvu kompanije. Kompanija je objavila da će od početka sledeće godine James Whitehurst preuzeti funkciju predsednika i izvršnog direktora kompanije. On je prethodno bio jedan od rukovodilaca kompanije Delta Air Lines Inc.
Red Hat je objavio da je neto prihod kompanije za kvartal koji je okončan 30. novembra porastao na $20.3 miliona ili 10c po deonici, u poređenju sa $14.6 miliona ili 7c po deonici koliko je iznosio u istom periodu pre godinu dana.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-26#13500


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.01.2008. 08:03:40
Palm Linux mobilni telefoni

Kako tvrde neki izvori iz kompanije Palm, oni će ove godine verovatno izbaciti na tržište mobilne telefone na kojima će se izvršavati Wind River Linux, i to može biti prvi Linux mobilni telefon koji će se distribuirati širom SAD-a.
PalmSource, vlasnik Palm OS, je godinu dana radio sa samo jednim ciljem, da pretvori Palm OS u međusoftver koji će se izvršavati povrh Linuxa. S obzirom da je Palm jedini značajni korisnik licence Palm OS kompanije PalmSource, malo je verovatno da je PalmSource odlučio da pređe na Linux bez odobrenja svog najvećeg klijenta.
Drugim rečima, Palm će možda koristiti Windows za tehnološki naprednije smart telefone kakav je Treo, ali će Linux izgleda biti dugoročna strategija kompanije za budućnost.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?s=77


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.01.2008. 08:04:19
Izdat Valgrind 3.30

Valgrind je alat koji će vam pomoći da pronađete probleme upravljanja memorijom u Linux programima. Ovaj softver se sastoji iz nekoliko delova od kojih svaki poseduje sopstveni naziv, pa su tako karakteristike koje donosi nova verzija 3.30: Helgrind pokazuje bolje poruke o greškama, dok Massif generiše bolji izlaz. Nadogradivost softvera je unapređena za veoma velike programe, naročito za one sa milion ili više malloc’d blokova u upotrebi odjednom. Ova unapređenja uglavnom utiču na Memcheck koji pokazuje unapređenje u brzini od 10% za sve programe, dok je Linux x86 dobio najveće unapređenje. Takođe, softveru su dodati i neki novi ekperimentali alati.

http://www.itsvet.com/arhiva/2007-12-27#13509


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.01.2008. 08:05:00
Objavljen Mepis 7.0

Jedan od distro-a koji važi kao izuzetno user-friendly, Mepis, objavljen je u verziji 7.0.
Baziran na Debian Stable grani, ova distribucija sa sobom nosi (između ostalog):
apdejtovan i pečovan 2.6.22.14 kernel, Xorg 7.1.0, KDE 3.5.8, OpenOffice 2.3.0, Firefox 2.0.0.11, Thunderbird 2.0.0.6, Digikam 0.9.2, Sun Java 6.00, Amarok 1.4.7, mplayer 1.0.rc1, fuse driver 2.7.0, ntfs-3g 1.710, madwifi-ng Atheros driver 0.9.3.2, wpa-supplicant 0.6.0, ALSA sound drivers 1.0.15, libglib2.0 2.14.0, libgtk2.0 2.10.13, and QT 4.3.1-1, dok je na on-line repoima moguće naći još gomilu drugog softvera.

http://www.mepis.org/node/14187


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.01.2008. 08:24:15
Shuttle s Linuxom


Shuttle je počeo na britanskom tržištu nuditi svoja minijaturna XPC računala s predinstaliranim Linuxom. Radi se o modelima SD3002W i SD300Q2, koji su opremljeni SuSE Linux Enterprise Desktop 10 SP1, odnosno OpenSuSE Linuxom, a namijenjeni su poslovnim, odnosno kućnim korisnicima. Oba stroja su dostupna s Intelovim procesorima, do 2 GB DDR2-667 memorije, GMA950 grafikom te SATA diskovima. Ugrađeni su još gigabitni ethernet, Firewire te šest USB portova. Najniže cijene iznose 402 eura, tj. 288 funti za SD300Q2 te 436 eura (313 funti) za SD3002W.

Shuttle je još u aprilu počeo nuditi strojeve s Linuxom na njemačkom tržištu, a sad je, osim na britansko, ponudu proširio i na austrijsko tržište.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=83474


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.01.2008. 08:24:53
Ubuntu školica


Canonical je izdao novi training materijal koji je kao dokument objavljen pod uslovima creative commons licence, i to kao komplet, odnosno sa vodičima za studente (učenike) i instruktore. Radi se o kursu za Ubuntu 7.10 Desktop. Pdf fajlovi (~ 150 MB) se mogu preuzeti sa linka https://wiki.ubuntu.com/Training

http://www.linuxo.net/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.01.2008. 08:25:58
Krenuo CNR servis (beta)http://www.linuxo.net/content/view/1488/1/

CNR.com je besplatni (slobodni) servis za dobavljanje softvera dizajniran za standardizovanje procesa i eliminisanje problema pri pronalaženju, instalaciji i upravljanju Linux sofvera. Novi i besplatni beta CNR Servis je trenutno dostupan za Freespire 2.0, Linspire 6.0, Ubuntu 7.04 & 7.10 ali biće i proširen radi omogućavanja podrške svim popularnim Linux distribucijama.

http://www.cnr.com/index.seam


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.01.2008. 08:26:53
Linux u pohodu na mobitele

Prema tvrdnjama kreatora Linuxa, Linusa Torwarldsa, 2008 godine Linux bi napokon trebao postati široko dostupan i na mobilnim telefonima.

Glavna zasluga za očekivani veći ulazak Linuxa na mobilno tržište pripada Googleovoj inicijativi za promicanje platforme za mobilne telefone Android temeljene na principima otvorenog izvornog koda i operativnom sustavu Linux.

Trenutno je među operativnim sustavima za mobilne telefone uvjerljivo vodeći Symbian, a slijedi ga Microsoft s Windows Mobileom. Što se tiče Linuxa, bilo je nekoliko pokušaja ulaska na tržište mobilnih telefona kompanija poput Motorole, no prema Torvaldsovim tvrdnjama trenutno se niti jedan model ne može kupiti na tržištu. Naime, postoje ispitni modeli nekoliko proizvođača, no oni nisu komercijalno dostupni.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84053


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.01.2008. 13:44:41
Aleutia E1

Britanska tvrtka Aleutia pustila je u prodaju štedljivo računalo malih dimenzija jednostavnog naziva E1.

Osnova računala su neimenovani x86 procesor takta 200 MHz i 128 megabajta SDRAM memorije. Ugrađenog diska nema, podaci se pohranjuju na CF karticu (u paketu dolazi jedna kapaciteta 2 GB) ili na vanjski USB disk, a od portova su tu samo 3 USB-a, VGA i Ethernet.

No glavna odlika ovog računala je izuzetno mala potrošnja. Pri opterećenju računalo troši 8 W, a s priključenim vanjskim diskom ili optičkim pogonom ta se brojka penje na još uvijek simboličnih 11 W. E1 može pokretati baterija, strujni priključak u automobilu ili čak solarni panel. Računalo tako postaje idealno za terensku primjenu, ali i svaku drugu gdje su važni štedljivost i velika autonomija.

Što se tiče softvera, E1 pokreće Puppy Linux (verzija 2.14), a isporučuju se još i tablični kalkulator Gnumeric te tekst procesor Abiword. U osnovnom paketu dolazi samo računalo, USB miš, spomenuta CF kartica i gumena savitljiva vodootporna tipkovnica.

Kao opcije postoje razne veličine monitora, solarni paneli, dodatne baterije i slično, a cijena osnovnog paketa (u Velikoj Britaniji) iznosi 179 funti.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=83831


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.01.2008. 13:45:27
12 godina GIMP-a

Pre tačno dvanaest godina korisnici slobodnog softvera su dobili program za obradu slika. GIMP je od tada dosta napredovao i sada predstavlja definitivno najbolji slobodni program za obradu rasterske grafike. U drugoj polovini oktobra objavljena je dugo očekivana verzija 2.4 koja donosi razna poboljšanja, kao i nove mogućnosti. Izvorni kôd GIMP-a se može preuzeti sa (redizajniranog) sajta www.gimp.org.


http://www.com-yu.com/novibroj/novi_broj.php?broj_je=21&kategorija_je=8


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.01.2008. 13:46:25
OpenVZ podržava Ubuntu

OpenVZ i developeri Ubuntu Linux-a će danas objaviti pre-built Ubuntu virtualne mašine, dizajnirane da omoguće sistem administratorima kreiranje i pokretanje specijalizovanih Ubuntu sisistema za samo par minuta. OpenVZ je open-source projekat sponzorisan od strane Parallels-a (do skora poznatijeg kao SWsoft), koji krieira osnovu za komercijalni softver za virtuelizaciju Virtuozzo. Parallels takođe kreira desktop virtuelizacioni softver za Mac OS X, između ostalog. Parallels and Canonical,su radili na virtuelnim okvirima, koji su bazirani na Ubuntu 7.10.

Korisnici OpenVZ će moći da preuzmu i podese ove okvire (templates), omogućavajući brzo postavljanje desktop ili serverske varijante operativnog sistema. Na primer, web server može biti optimizovan za web-server zadatke, ili desktop okvir može biti opremljen aplikacijama po izboru određene organizacije. "Mi želimo da damo našim korisnicima brz, lak način za postavljanje Ubuntu-a u virtuelnom okruženju," kaže OpenVZ menadžer projekta Kir Kolyshkin. Komercijalna podrška će biti dostupna od strane Parallels-a ili Canonical-a.

OpenVZ je tehnologija virtuelizacije na nivou operativnog sistema, što znači da sistem domaći i gost moraju biti Linux, ali ovo ograničenje daje OpenVZ prednos u preformansama nad virtuelnim mašinama poput VMware-a ili paravirtuelizacionih tehnologija poput Xen-a.

http://openvz.org/
http://www.linuxo.net/content/view/1503/1/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.01.2008. 08:55:17
Firefox čita jutarnje vesti


Nedavno su izašle nove verzije dve Firefox ekstenzija namenjenih slepim ili poluslepim osobama, preneo je Linux.com. Radi se o "Fire Vox" i "CLiCK, Speak" ekstenzijama. Fire Vox je namenjen za potpuno slepe osobe, dok CLiCK, Speak za slepe i poluslepe jer čita tekst na kojeg se kliknulo mišem. Radi se o tzv. "text-to-speech" ekstenzijama.

http://firevox.clcworld.net/
http://clickspeak.clcworld.net/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.01.2008. 08:55:52
Dostupan gOS 2.0.0 Rocket

Linux distribucija o kojoj se u poslednje vreme dosta piše - gOS dostupna je za preuzimanje u svojoj 2.0.0 verziji(kodno ime "Rocket". Distribucija je prilagođena jednostavnosti korištenja i usmerena ka najpopularnijim internet servisima kao što su Google Apps, YouTube, Blogger, Facebook, Wikipedia, Faqly i dr.


http://thinkgos.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.01.2008. 08:56:39
Dostupan Ubuntu 8.04 LTS Alpha 3


Ubuntu 8.04 LTS dostupan je za download u svojoj trećoj Alpha verziji. Od važnijih novosti izdvajamo kernel 2.6.24-3.5 i FireFox 3 (Beta 2). Na vama je da preuzmete ISO datoteku i prijavljivanjem bugova pridonesete razvoju. Sljedeća Alpha verzija očekuje se krajem ovog meseca, a očekivani datum izlaska finalne verzije je 24.april.2008.

http://cdimage.ubuntu.com/releases/hardy/alpha-3/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.01.2008. 08:57:20
Mandriva 2008.1 Spring Alpha 2Linux Fundation PodcastMandriva 2008.1 Spring dostupna je za pruzimanje u svojoj Alpha 2 verziji. Od novosti izdvajamo kernel 2.6.24-rc7, KDE 4.0, nove ATI i nVIDIA drivere proizvođača, kao i open source Nouveau drivere za nVIDIA kartice (još uvek bez podrške za 3D). Možete detaljnije pogledati šta ima novo ili preuzeti Mandriva One GNOME ili KDE verziju.


http://wiki.mandriva.com/en/2008.1_Alpha_2


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.01.2008. 08:58:48
Dostupan WINE 0.9.53


Nova verzija WINE-a dostupna za preuzimanje.

Informacije:
http://winehq.org/?announce=0.9.53

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 28.01.2008. 08:34:43
Second Life


Second Life je u vrlo kratkom vremenu doveo social networking tipa Facebook, MySpace i sl. na potpuno novi nivo. 3D virtuelni svet u kome možete upoznavati ljude iz celog sveta, kupovati nekretnine, otvoriti vlastiti posao, gledati pozorišne predstave i sl. dostupan je i za linux platformu.


http://secondlife.com/
http://secondlife.com/community/downloads.php


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 28.01.2008. 08:35:25
ThinkPadi s Linuxom


Iz Lenova je najavljeno da će do kraja mjeseca svoju seriju prijenosnika "ThinkPad" proširiti s modelima na koje će biti predinstaliran Linux, piše DesktopLinux. Ovaj potez je Lenovo još prije obećao, a radi se konkretno o prijenosnicima ThinkPad T61 i R61 s 14-inčnim zaslonom, na kojima će biti instaliran SUSE Linux Enterprise Desktop 10.

Prvi prijenosnik koristi procesor Intel Core 2 Duo T7250 s 1 GB DDR2 memorije, integriranu Intelovu grafiku X3100 te uz sve navedeno još ima 80 GB diskovnog prostora i kombo CD-RW/DVD-ROM uređaj. Cijena iznosi 950 američkih dolara, što je unatoč besplatnosti Linuxa tek za tričavih 20 dolara jeftinije u odnosu na isti model opremljen Windows Vistom. Drugi model ima slične specifikacije i cijenu.

U veljači će Lenovo osvježiti ponudu ovih prijenosnika s Intelovim 45-nanometarskim procesorima.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84671


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 28.01.2008. 08:36:04
Shuttle Linux PC


Shuttle je predstavio svoj KPC Linux računar po ceni od $199. Ovaj računar poseduje Intel Celeron procesor, 945GC čipset, 512MB memorije a kada je reč o hard drive-u on može biti kapaciteta 60GB ili 80GB. Ono što nema jeste optički drive ili PCI Express slot. Uprkos tome, ovaj računar je dopadljivog dizajna i može se naći u crvenoj, plavoj, beloj i crnoj boji a svaki od njih ima različitu ikonu odštampanu sa prednje strane. Pored ovoga, Shuttle je najavio da će se uskoro u prodaji naći i $99 barebone verzija ovog KPC. Ta verzija će imati opciju ugradnje Core2Duo procesora i 1GB memorije. Oba će biti spremna za prodaju krajem prvog kvartala.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-16#13579


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 28.01.2008. 08:36:43
Nova kampanja za reklamiranje Firefoxa


Mozilla korporacija, tvorac popularnog Firefox pretraživača, pokrenula je novu reklamnu kampanju koja ima za cilj da korisnicima koji nisu upoznati predstavi ovaj pretraživač. Reklamnu kampanju karakteriše neobičan reklamni slogan koji bi se mogao interpretirati kao: „Ustanite. Pomozite drugima da imaju interesantniji život“. Mozilla ovu kampanju reklamira Borbom protiv dosade. Ipak ne smatraju svi ovakav pristup reklamiranju dobrim. Pojedini analitičari smatraju da je ideja da se pretraživač reklamira dobra ali da pristup nije dobar jer će kompaniju samo stajati novca i napora a neće doneti očekivane rezultate.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-16#13583


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.01.2008. 09:37:30
Novi broj PCLinuxOS časopisa

Izašao je novi broj besplatnog PDF časopisa popularne PCLinuxOS distribucije. U novom broju pisano je o uobičajenim komandama pomoću kojih možemo dobiti informacije o hardveru, procesima, datotekama, kao i o distribucijama temeljenim na PCLinuxOS-u, PartedMagicu itd.http://pclosmag.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.01.2008. 09:38:09
Bezbednost Open Source aplikacija

Pod pokroviteljstvom vlade SAD-a već dve godine aktivan je projekat sa ciljem pronalaženja i ispravljanja propusta u open source aplikacijama. Projekat je pokrenut u januaru 2006. godine, a od početka 2007. u ispitivanjima učestvuje 150 open source aplikacija.

U toku trajanja projekta pronađeno je i uspešno ispravljeno više od 7.500 sigurnosnih propusta, a upravo je objavljen i popis jedanaest projekata u kojima se propusti najbrže ispravljaju. Tako su se na listi najažurnijih našli Perl, PHP, Postfix, Python, Samba, OpenVPN, NTP, OpenPAM, Amanda, Overdose i TCL.

Radi se o tzv. Rung 2 nivou brzine implementacije sigurnosnih zakrpa i očekuje se da će u sledećim mesecima ovaj nivo dostići još nekoliko projekata. Ispitivanja sprovodi sigurnosna kpmpanija Coverity koja je za potrebe trenutne faze ispitivanja unapredila tehnike korišćene u prethodnoj fazi čime je pronađeno nekoliko puta više ranjivosti u ispitivanom softveru.

http://www.pcmagazin.co.yu/2008/01/16/bezbednost-open-source-aplikacija/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.01.2008. 09:38:50
Uskoro Yahoo OpenID


Prema najnovijim informacijama kompanija Yahoo završava rad na implementaciji OpenID, standardu za Web autentifikaciju koji ljude oslobađa od potrebe da pamte veliki broj lozinki kojima se loguju na različite Web sajtove. Yahoo kontroliše domen me.yahoo.com koji pokazuje kratke poruke koje utiču na to da ova kompanija igra neku vrstu provajdera lozinki za OpenID. Ovaj open-source projekat dobio je podršku od dva velika internet igrača a to su Microsoft i Google. Međutim, ove kompanije ne obezbeđuju podršku na svojim sajtovima za OpenID još uvek. Očekuje se da Yahoo-ova implementacija ima veliki uticaj na ohrabrivanje prihvatanja OpenID 2.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-17#13603


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.01.2008. 09:39:34
Sun kupio MySQL


Glasine su se pokazale kao tačne. Jutros je jedan od najvećih američki softverskih giganta Sun Microsystems najavio da kupuje MySQL AB za $1 milijardu dolara, od čega se očekuje da će oko $800 miliona biti isplaćeno u kešu. Ovim potezom je svakako Sun sebi obezbedio kvalitetnu i što je još bitnije sopstvenu bazu i time mnogobrojne mogućnosti, a kako će se to odraziti na MySQL zajednicu ostaje da se vidi. Još uvek nema mnogo detalja o daljim planovima Sun-a.


http://www.linux.com/feature/124833


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.01.2008. 09:40:15
PuTTY Tray


Za one koji nisu upoznati sa njim, PuTTY Tray je besplatna implementacija Telnet-a i SSH za Unix platforme i dolazi sa xterm emulatorom. To je sićušni pomoćni program koji Linux gikovi obožavaju. Većina onih koji mnogo rade sa serverima svakodnevno koriste PuTTY Tray.

* Minimizovanje u system tray (Ctrl+minimiziranje) - omogućuje vam da minimizirate neograničeni broj PuTTY sesija u system tray.
* Rekonekcija nakon neupešnog uspostavljanja konekcije
* Šarena ikona u system tray-u koja trepće kada se oglasi zvono
* Prenosivost - možete da izaberete da skladištite konfiguracijske fajlove sesija na USB drajv
* Rekonekcija kada se računar budi iz stand-by moda
* URL hiperlinkovanje
* Učitavanje sesije iz fajla preko komandne linije
* Izaberite Always stay on top - veoma korisno kada želite da radite i istovremeno nadgledate server

http://www.xs4all.nl/%7Ewhaa/putty/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.02.2008. 12:00:47
PyFlag


PyFlag je alat namenjen forenzičkoj analizi i analizi log zapisa. Alat je u potpunosti besplatan, i namenjen je isključivo Linux platformama. PyFlag je Web zasnovan. Nakon instalacije i pokretanja možete da mu pristupite preko bilo kog Web pretraživača, pa čak i sa onima koji se nalaze na Windows sistemima. Pošto ovom alatu može da se pristupi preko Web pretraživača, moguć je istovremeni rad više korisnika. PyFlag koristi MySql bazu podataka. Podaci koji se istražuju se skladište kao odvojeni slučajevi, tako da na njih možete da primenjujete razne forenzičke analize koje program nudi. Ovaj alat nudi pregledanje log zapisa, WHOIS pretraživanje, indeksiranje podataka za brže pretraživanje, kao i rekonstrukciju RAID polja. PyFlag je dostupan u izvornom programerskom kodu.

http://pyflag.sourceforge.net/Documentation/tutorials/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.02.2008. 12:01:16
Podrška za Ubuntu


Kompanija IBM je pre nekoliko dana obelodanila da će u svoju ponudu uvrstiti još jednu Linux distribuciju za koju će obezbediti podršku pored dve već postojeće distribucije: Red Hat-a i Novel-ovog Suse Linux-a. U pitanju je Ubuntu, distribucija koja stiže iz kompanije Canonical a takođe je podržana od strane Sun-a. Ubuntu će podržavati kompletan Open Collaboration Client Solution, počevši sa izdavanjem Notes 8.5 u drugoj polovini ove godine. Open Collaboration Client Solution će uključiti Lotus Connections softver za društvene mreže, Quickr softver za timski baziranu saradnju i upravljanje dokumentima i Expeditor, Eclipse baziranu ukrštenu Rich Client platformu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-24#13747


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.02.2008. 12:01:47
Lenovo ultra mali PC sa Linuxom


Kompanija Lenovo je obelodanila prototip ultra malog PC-ja koji teži svega 300 grama. Ovaj PC koristi „Menlow“ novu platformu koju kompanija Intel planira da zvanično predstavi tokom godine. Sam računar koristi Linux OS. Na ekranu se nakon 20 sekundi koliko je potrebno da se operativni sistem pokrene pojavljuju ikone za povezivanje sa internetom, zabavne sadržaje ili početnu stranu. Računar je opremljen Silverthrone procesorom izrađenim u 45nm tehnološkom procesu, sa 4 ili 8GB SSD driveom i 4.8’’ ekranom koji može da prikaže rezoluciju 800x480 piksela. Od opcija povezivanja podržani su bežični LAN, Bluetooth i EDGE ili TDS-CDMA.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-24#13754


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.02.2008. 12:02:25
Izašla je Joomla 1.5


Joomla 1.5 je pre par dana ugledala svetlo dana. Ova verzija predstavlja veliku prekretnicu za CMS (content management system) alate. Uzbuđenje je bilo tako veliko da sam imao problema da se uopšte popnem na njihov web sajt kako bih saznao šta je novo u najnovijoj verziji. Čim sam uspeo da učitam sajt odmah sam skočio na sekciju sa snimcima ekrana na kojima se vidi unapređeni interfejs za administraciju i druga poboljšanja.

Moguće je da još nikada nise čuli za Joomlu. Joomla je alat koji možemo da uporedimo sa softverima za blogovanje kao što su WordPress ili MovableType, ali on poseduje mnogo više mogućnosti i opcija od oba spomenuta alata za blogovanje.

Joomla je CMS alat otvorenog koda koji poseduje izvanrednu zajednicu korisnika koja je zaslužna za kreiranje velikog broja (na hiljade) plug-in-ova. Sve u svemu radi se o aplikaciji prepunoj funkcija koja će vam biti od velike pomoći u dizajniranju i razmeštanju različitih sadržaja i web stranica sa kojima radite.

Pregled funkcija

Administratori:

* Pojednostavljeni interfejs za administraciju
* Unapređeno upravljanje multimedijom (višestruko brisanje, grupno aploudovanje, i tako dalje…)
* Pretražujte direktorijume sa fajlovima i ubacujte slike dok pišete
* Veća kontrola nad paginacijom
* URL-ovi optimizovani za mašine za pretraživanje

Dizajneri:

* Baza koda je bolje organizovana i sada daje korisnicima 100% kontrolu nad razmeštajem
* Kreirajte sopstvene module
* Kreiranje šablona ne zahteva editovanje varijabli što automatski omogućava lakši rad sa njima

Programeri:

* Sada je kod podeljen na tri steka što omogućava očuvanje čiste interne strukture i omogućava programerima da se spuste na različite nivoe
* Kompatibilan je unazad sa PHP 4.3, i podržava PHP 5
* Paket sa dokumentima daje programerima ekstenzija kontrolu nad čitavim dokumentom renderovanim prilikom učitavanja bilo koje stranice

http://www.joomla.org/content/view/4488/1/
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=27&s=2929


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.02.2008. 12:03:10
GnuPG


GnuPG, ili skraćeno GPG, je program otvorenog koda za kodiranje i digitalno potpisivanje dokumenata i e-mail poruka. Program koristi tekstualno korisnički interfejs, što znači da se sve opcije izdaju preko komandnog prompta.

Za šifriranje podataka i kreiranje digitalnih potpisa program koristi nekoliko različitih algoritama u zavisnosti od definisanih parametara (El Gamal, DSA-Digital Signature Algorithm, RSA, MD5, SHA-1 i sl.).

Pored kodiranja i dekodiranja, ovaj program poseduje i brojne druge funkcionalnosti koje korisnicima olakšavaju njegovu primenu u praksi. Većina ovih funkcija je vezana za upravljanje kriptografskim ključevima.


http://gnupg.org/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.02.2008. 09:28:52
Dellov Ubuntu za zahtevne

Dell je u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj počeo prodavati prvi prijenosnik iz high-end serije XPS koji dolazi s predinstaliranim Ubuntu Linuxom. Ovaj model naziva XPS M1330 također dolazi s instaliranom podrškom za reprodukciju DVD video sadržaja, za razliku od "običnog" Ubuntua 7.10 gdje je za ovo potrebno instalirati dodatan softver.

Iako ovaj model spada u donji dio Dellove ponude XPS prijenosnika, između ostalog dolazi s ugrađenim Bluetoothom, web kamerom i DVD snimačom te performansama daleko nadmašuje ostale strojeve s Linuxom iz dosadašnje Dellove ponude, a uskoro bi se trebao pojaviti u prodaji i u SAD-u.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84916


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.02.2008. 09:29:32
WireShark

WireShark je programski paket za analizu mrežnog prometa koji je zamišljen kao grafička verzija popularnog TCPDump programskog paketa. Pomoću WireShark programa možete da analizirate saobraćaj direktno sa mreže, a utvrđeni promet možete da snimite u fajl radi kasnije analize.

Među brojnim kvalitetima ovog programa, treba posebno istaći veoma moćne mogućnosti filtriranja i dekodiranja saobraćaja, praćenja pojedinih sesija i tako dalje.

http://www.wireshark.org/download.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.02.2008. 09:30:19
Nagios


Nagios je programski paket koji služi za detektovanje i informisanje o problemima u radu mreže. Na osnovu utvrđenih rezultata, Nagios može da preduzme određene korake kako bi sprečio neželjene pojave, ispravio nepravilnosti u radu, a po potrebi može i da obavesti administratora o neprevilnostikma unutar mreže (putem elektronske pošte, SMS poruka ili na neki drugi način koji je definisao korisnik). Ovaj program može da se koristi i kao server i kao klijent.

Snaga Nagios programskog paketa je u tome što kontrola računara i servisa može da se prilagodi korisnikovim potrebama preko spoljašnjih pomoćnih programa, tojest plug-in-ova koji Nagios-u šalju određene informacije. Takođe je jedna od glavnih prednosti Nagios programa u tome što sve informacije možete da dobijete preko standardnih web pretraživača.

http://www.nagios.org/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.02.2008. 09:30:54
Mobile Firefox

Na internetu su se pojavile prve slike koje pokazuju kako će izgledati Mobile Firefox, internet pretraživač kompanije Mozilla namenjen mobilnim uređajima. Ovo je prvi put da su se pojavili opipljivi dokazi na čemu Mozilla radi od oktobra, kada je ova kompanija prvi put pomenula Firefox Mobile. Kao i kod verzije pretraživača za računare omogućeno je pretraživanje po tabovima, a do četiri thumbnail-a Web stranica se mogu videti odjednom. U ovom ranom build-u dostupne su i karakteristike kao što su Favorites, istorija pretraživanja kao i QWERTY tastatura na ekranu. Za sada nema RSS funkcionalnosti, ali je kompanija najavila njenu dostupnost u kasnijim build-ovima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-30#13867


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 10.02.2008. 08:34:39
Teme za mobilni telefon


Fine Linuxoidne teme za mobilne telefone.
http://www.zedge.net/themes/54/nokia-6600-themes/0-5-1-linux/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 10.02.2008. 08:35:42
Open Source napokon u filipinskim školama


Jedan od najvećih problema pri instaliranju Linuxa u školama na Filipinima nije bio Microsoft, već sumnje koji su vladini službenici imali po pitanju besplatnog softvera.

Nezavisni open source savjetnik Ricardo Gonzalez, izjavio je da je za velike open source projekte na kojima je radio želio koristiti Fedora 5. Međutim, morao je doći do samog ureda predsjednika Filipina da bi mu to bilo odobreno. Predsjednikov ured je izbjegavao donijeti tu odluku jer nisu vjerovali da bi neko ponudio nešto besplatno, posebno kada je u pitanju obrazovanje.

Projekt je odugovlačen četiri pet mjeseci, dok Microsoft nije ponudio Windows XP po cijeni od 20 USD po primjerku i Office za 30 USD. Čak i tada je projekt bio jeftiniji, pa je Microsoft ponudio besplatnu edukaciju u srednjim školama.

Nakon svega, a došlo je i do toga da je Odjel za nauku i tehnologiju dao svoju ocjenu po pitanju korisnosti Linuxa, ASI je dobio ugovor i svih 10,000 računara je isporučeno krajem decembra prošle godine. Projekat bi mogao dobiti i dodatnih 3000 računara, a sada još tri stotine škola ima Linux mreže.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4436&Itemid=5


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 10.02.2008. 08:36:33
Fedora 8 radi na Microsoftovom Hyper-V


Microsoft je objavio da će Fedora 8 moći biti integrisana u Microsoft Server 2008 u šest koraka ili manje. Ovaj potez je rezultat raznih Microsoftovih ugovora sa mnogim Linux kompanijama.

Hyper V je virtuelna okolina za Server 2008 i rad sa Linuxom zahtijeva mnogo posla. Ipak, Microsoftov glasnogovornik je izjavio da koraci potrebni za rad Fedora 8 u virtualnoj okolini preko Hyper V-a sada mogu biti urađeni jednostavno, bez posebnih opcija, kernela ili potrebe za hardver konfiguracijom.

Očekuje se da će Microsoft slične izjave davati tokom cijele ove godine. Novell, koji proizvodi SUSE Linux koji konkuriše Fedori, naveo je da im je Microsoft prošle godine platio 355.6 miliona USD kao dio ugovora o partnerstvu.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4001&Itemid=5
http://www.crn.com/software/205206443


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:22:49
Francuska policija na Linux-u


Tokom 2005 žandrami su sa Microsoft Office-a prešli na Open Office. U 2006 su se sa Internet Explorer-a prebacili na Firefox a sada su u potpunosti planiraju da napuste Microsoft, odnosno Windows platformu i pređu na Ubuntu Linux u toku narednih nekoliko godina. Evo šta kaže pukovnik Nikolas Žero, zadužen za IT sektor: "Linux interfejs je otišao napred u odnosu na druge operativne sisteme na tržištu za profesionalne korisnike."


http://www.linuxo.net/content/view/1509/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:23:24
Firefox drži 28% tržišta


Prema brojkama francuske web istraživačke kompanije XiTi Monitor, zastupljenost Firefoxa u Evropi je porasla za više od 28%.

XiTi navodi da je Firefoxov udio na tržištu nevjerovatno porastao; između juna i septembra prošle godine bio je 27.7%, a sada je 28%. Finska trenutno ima najveći udio u Evropi, sa 45.5%, a slijede Slovenija sa 44.6% i Poljska sa 42.4%.

Najviše zarade je postignuto na račun Internet Explorera koji drži 66.1% tržišta. Appleov Safari ima sam 2%.


http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4499&Itemid=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:24:07
Linux podrška za Unix servere


IBM je dodao novu mogućnost svojoj virtuelizacionoj platformi koja omogućava Linux aplikacijama da budu pokrenute na IBM Unix serverima, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije. Lx86 mogućnost koja će biti uključena u IBM-ov PowerVM virtuelizacioni softver omogućava da x86 bazirane Linux aplikacije budu pokrenute na IBM-ovom System p i Power baziranim Unix sistemima bez modifikacije, navodi se u saopštenju IBM-a. Sistem automatski detektuje i pokreće Linux bazirane binarne dizajnirane za x86 okruženja. Lx86 će biti koristan alat za ljude koji prelaze sa Linux sistema na druge IBM sisteme.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-01#13919


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:24:42
Predstavljen Purple MagicJeftini Linux 3G telefon


NXP Semiconductors i Purple Labs su predstavili novi telefon za 3G mreže.
Telefon je opremljen Linuxom, a osnovnu prednost ovog uređaja predstavlja njegova cijena koja bi trebala biti ispod 100 USD.
Telefon je baziran na NXP Nexperia 7210 platformi za 3G mreže i Purple Labs Linux mobile vezijom.
Proizvođači očekuju da bi ovaj telefon mogao postati veoma popularan 3G linux-uređaj naročito u Sjeveroistočnoj Aziji, Istočnoj Evropi i Jušnoj Americi.


http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4514&Itemid=36


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:25:17
Myrinix Debian Live CD


Ako nekome smeta nedostatak Debian Live izdanja i stariji softver koji dolazi uz njega, može da proba Myrinix Debian Live CD/DVD. Myrinix Debian Live CD/DVD izdanje sadrži kernel 2.6.22, KDE 3.5.8 i vlasničke multimedijalne kodeke.
http://www.myrinix.com/www/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.02.2008. 08:25:54
eeePC mania


Euforija oko eeePC-ja kakva dugo nije viđena oko nekog računara raste i dalje. U Japanu se samo u prvom tjednu prodalo 10 tisuća komada. Osim osnovnog modela, Mikronis nudi i model s 2 GB RAM-a. Osim u M-San i Mikronisu, eeePC se može kupiti u svim poslovnicama Eurotrade-a. Zbog velike potražnje za SDHC karticama velikog kapaciteta Sandisk je najavio 32GB model za travanj. Asus je odustao od touchscreen modela, ali ipak razmišlja o proširenju palete modela pri čemu će se voditi trima glavnim zahtjevima: veći ekran, duže trajanje baterije i brže punjenje baterije. eeeuser forum već ima preko 12 tisuća članova i preko 120 tisuća postova. Već se pojavio i cijeli niz dodataka za njega.


http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2362


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:30:20
Fedora 9 Alpha


Dočekali smo i prvu Alphu Fedore 9, kodnog imena Sulphur.
Najavljeni dolazak nove verzije je 29 april.
http://fedoraproject.org/wiki/Releases/9/FeatureList


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:30:51
Australija se pridružuje OLPC projektu


Australija je najavila sopstveni OLPC projekat prema kojem će deci širom ove zemlje obezbeđivati XO laptopove. OLPC Australia organizacija je najavljena na nedavnoj Linux konferenciji u Melburnu. Prema navodima ljudi iz ove organizacije to je učinjeno upravo na ovoj konferenciji jer je OLPC i open source i edukativni projekat. OLPC Australia projekat će zvanično zaživeti u veoma kratkom roku. Australijska open osurce zajednica je takođe najavila da će uzeti učešće u projektu. Sedamdeset XO laptopova je poklonjeno tokom Linux konferencije sa ciljem da se ljudi koji nisu upoznati sa projektom upoznaju sa njim i da što veći broj donatora uzme učešće.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-07#14028


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:31:32
Bolji ext4


Kada je u pitanju Linux jezgro, jedna od važnih komponenti je ext4. Ali ext4, naslednika ext3 ćemo kao fajl sistem koristiti tek u narednim godinama. Novo kada je u pitanju ext4 su planovi za integraciju sa Linux jezgrom 2.6.25. Jedna od promena koju će ext4 doneti odnosi se na ograničenje veličine bloka od 4KB. Ovo ne znači da će biti moguća bilo koja veličina bloka a mnogo manji broj ljudi nego što se misli će imati korist od ovoga. Veličina bloka ne sme da bude veća od veličine logičke stranice host sistema. Prema tome oni koji koriste x86 sisteme sa logičkim stranicama veličine 4KB i dalje će biti ograničeni na 4KB. Za ostale maksimalna veličina bloka će biti 64KB.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-08#14060


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:32:19
Nokia kupuje Trolltech


Nokia je krajem proteklog meseca izdala zvanično saopštenje u kojem navodi da je u planu kupovina Trolltech-a. Norveška kompanija izrađuje osnovu za razvojne aplikacije koja nosi naziv Qt, koji se koristi u KDE desktop Linux okruženju i u aplikacijama kao što su Google Earth i Skype. Qtopia je mobilna verzija Qt i već se koristi u velikom broju mobilnih Linux baziranih uređaja. Trolltech je najavio da je verzija 4.3 Qtopia u mogućnosti da se pokreće na uređajima sa ekranima osetljivim na dodir kao i da poseduje podršku za sinhronizaciju podataka sa Microsoft Outlook-om. Kupovinom Trolltech-a biće poboljšana mobilna Linux platforma.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-13#14128


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:32:56
Novi broj časopisa PCLinuxOS


Izašao je novi PDF broj časopisa popularne distribucije PCLinuxOS .
http://pclosmag.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:33:37
Limo fondacija predstavila 18 telefona


Limo fondacija je ovih dana predstavila 18 modela mobilnih telefona, od sedam različitih proizvođača. Zajedničko svim ovim telefonima je Limo Mobile operativni sistem zasnovan na Linux platformi. Među telefonima su se našli modeli Lg Elektroniksa, Samsunga, Panasonic Mobile, Motorola, Nec,
Aplixa i Purple Labsa.

Limo Fondacija je industrijski konzorcij koji je posvečen pravljenju prve prave, hardverski nezavisne, Linux bazirane platforme za mobilne telefone.

Ovi modeli predstavljaju prvu generaciju telefona koji koriste Limo Mobile platformu.


http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4674&Itemid=36


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:34:22
Sun je kupio još jednu aplikaciju otvorenog koda


U neočekivanom potezu, Sun je nedavno maznuo još jednog provajdera programa otvorenog koda: Innotech-a, kreatora popularnog programa VirtualBox.

VirtualBox je visokokvalitetna virutelna mašina dostupna pod GNU GPL-om. Ona je veoma slična po mogućnostima, brzini i funkcijama konkurentnom VMware-u i Parallels-u.

Sa ovim zadnjim adutom u rukavu, Sun je postao izuzetno raznovrstan provajder rešenja otvorenog koda, u čijem se potrfoliju sada nalazi izuzetno moćan operativni sistem (OpenSolaris), portabilni jezik programiranja (Java), zaokruženi paket kancelarijskih programa (OpenOffice) i izuzetno popularan sistem za baze podataka (MySQL).

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=34&s=3060


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.02.2008. 09:35:02
Novell kupio SiteScape


Kompanija Novell je kupila za nepoznatu sumu firmu SiteSpace koja se bavi proizvodnjom open-source kolaborativnog softvera. Prema navodima izvršnog direktora Novell-a Ron Hovsepian-a, kupovina SiteSpace-a je potpuno u skladu sa Novell-ovom korporativnom strategijom, jer promoviše kompanijino vođstvo u promovisanju open source-a na tržištu poslovnih korisnika i donosi ključnu tehnologiju u oblasti koja poseduje ogroman potencijal rasta. SiteSpace je razvila ICEcore open-source kolaborativni projekat, koji preduzećima omogućava kombinovanje upravljanja dokumentima, online menadžment projekata, Web kalendare i automatizovani protok posla.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-16#14191


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:48:45
HP Linux Imaging and Printing System (HPLIP) 2.8.2 Release


Izašao je novi HP Linux Imaging and Printing System (HPLIP) verzije 2.8.2. Prethodna verzija bila je 2.7.12, tako da je pomak na 2.8.2 zapravo značajan pomak.
Promjena je mnogo, a između ostalog i novi način rada sa PPD datotekama koje su neka vrsta driver skripti za pojedini printer.http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=250


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:49:23
Red Hat planovi za JBoss

Red Hat planira da uloži trud da bi svoj JBoss međusoftver načinila sveprisutnim među poslovnim korisnicima kao što je to slučaj sa Linux-om. Red Hat najavljuje prodajne, marketinške i tehničke mere sa ciljem da ubrza usvajanje JBOSS-a među najvećim korporacijama. Na JBoss World konferenciji potpredsednik Red Hat-a za međusoftver Craig Muzilla naveo je da se kompanija nada da će do 2015 godine JBoss biti sadržan u najmanje 50% razvoja poslovne softverske infrastrukture. Da bi ostvario ovaj plan Red Hat je predstavio plan koji uključuje otvaranje centara za „ubrzavanje“ tehnologije, dodavanje prodajne i marketinške podrške i objedinjavanje poslovnog međusoftvera.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-18#14223


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:50:15
Sun Microsystems virtuelizacija


Sun Microsystems ovih dana govori o ulasku na tržište virtuelizacije i obezbeđivanja MySQL baze podataka za svoj Web 2.0 softverski paket. Međutim, postoji sve veći broj informacija u okviru kojih se navodi da Sun ne može da obezbedi sredstva za ove inicijative. Sun Microsystems najavljuje ulazak na tržište virtuelizacije a za to će izdvojiti više od $2 milijarde. Pored toga, Sun želi da kupi i MySQL AB, švedsku kompaniju koja razvija open-source MySQL bazu podataka, a za ovu kupovinu Sun je spreman da odvoji $1 milijardu, a od toga će $800 miliona biti plaćeno u deonicama Sun-a dok za preostalih $200 miliona nije naveden način na koji će biti utrošeni.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-19#14240


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:50:58
Google sponzoriše kompatibilnost Photoshopa sa Linuxom


Google još jednom pokazuje svoju podršku zajednici otvorenog koda tako što sponzoriše poboljšanje i razvijanje Wine-a. Wine, za one koji to ne znaju, je besplatni alat za Linux koji omogućuje nekim Windows aplikacijama da rade na Linuxu, bez potrebe za pokretanjem Windowsa na virtualnoj mašini.

Mislim da Wine to najbolje formuliše: “Mislite o Wine-u kao o sloju kompatibilnosti za pokretanje Windows programa“.

Nema nikakvih podataka o tome koliko je para Google uložio u Wine programere, ali se najverovatnije radi o značajnoj sumi, pošto je mnogo problema u Wine-u rešeno kako bi se omogućilo pokretanje Photoshop-a CS2 u Linuxu. Trenutno Photoshop CS3 ne može ni da se instalira, ali zahvaljujući Google-ovom džepu bez dna, to svakako neće biti nerešiv problem.

Kao i sa svim programima koji rade kroz Wine postoje neki poznati problemi sa Photoshop-om, ali činjenica da se značajno ulaže u unapređenja je veliki plus. Na kraju krajeva, da Google ne sponzoriše ova unapređenja najverovatnije bi bio deo projekta CrossOver Linux koji kreiraju isti programeri.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=51&s=3079


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:51:49
Firefox 3.0 malware blocker

Novi anti-malware alat koji se pojavio u toku prošle nedelje u okviru Firefox-a 3.0 Beta 3 korisnicima blokira pristup Web sajtu za popularni dodatak za open-source pretraživač. Jedan od blokiranih sajtova DownThemAll.net u svom zvaničnom saopštenju navodi da je na njihovim stranama bio hostovan štetni kod ali da su njihove strane sada očišćene od malware-a. Ovaj sajt podržava Firefox ekstenziju DownThemAll, jedan od nekoliko download manager-a za pretraživač. Svi korisnici Firefox-a sada mogu pristupiti ovom sajtu. Drugi sajt je JoeHewitt.com za još popularnije Firebug Extension, CSS, HTML i JavaScript editor i debugger.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-21#14276


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:52:41
Elonex The One


Nedugo nakon najave svog prijenosnika cijene od 99 britanskih funti o kojem smo već pisali na BOL-u, u Elonexu su javnost izašli i s detaljnijim tehničkim podacima. Tako je sad poznato da rezolucija zaslona iznosi 800x480 točaka, a ugrađeni su stereo zvučnici i mikrofon.

Specifikacije su slabije nego one u Asusovom Eee -u PC što ne iznenađuje s obzirom na dvostruko nižu cijenu, pa tako Elonex The One ima 128 MB DDR2 memorije nepoznate frekvencije i procesor neimenovanog proizvođača, takta od 300 MHz. Operativni sustav je baziran na Debian Linuxu i dolazi s paketom uredskih aplikacija.

Osim mogućnosti nadoplate za memorijski disk, ovaj mini-prijenosnik će se moći proširiti i dodatnom memorijom, DVD snimačem ili vanjskim zvučnicima.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=85466


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:53:28
Wine 0.9.56


Dostupna je nova verzija Wine 0.9.56

* Proper handling of OpenGL/Direct3D windows with menu bars.
* Stubs for all the d3dx9_xx dlls.
* Several graphics optimizations.
* Many installer fixes.
* Improved MIME message support.
* Lots of bug fixes.


http://www.winehq.org/?news=2008020801


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.03.2008. 08:54:34
Sun odustaje od OpenSolaris projekta


Jedan od vodećih stručnjaka OpenSolaris zajednice koja deluje u okviru kompanije Sun Microsystems odustao je od svog učešća u projektu navodeći sa da Sun zadržava suviše veliku kontrolu nad Solaris operativnom sistemu. Roy Fielding, jedan od osnivača Apache HTTP Server Project-a kao i jedan od ključnih faktora kada je u pitanju Hypertext Transfer Protocol (HTTP), podneo je svoju ostavku u toku prošle nedelje. On je kao razlog za ovakav postupak naglasio da mu je Sun dao obećanja da će projekat na kome je radio biti open source zbog čega je i pristao da radi bez ikakve nadoknade, međutim, on navodi da Sun nije ispunio svoje obećanje.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-26#14368


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:51:56
VirtualBox 1.5.6

VirtualBox je proizvod za x86 virtuelizaciju koji odlikuje veliki broj karakteristika kao i visoke performanse. VirtualBox je zamišljen kao proizvod za poslovne korisnike a istovremeno je i profesionalno rešenje koje je dostupno kao open source softver u okviru uslova GNU General Public License (GPL). VirtualBox može raditi na Windows-u, Linux-u, Macintosh-u i OpenSolaris-u a poseduje i podršku za veliki broj gostujućih operativnih sistema među kojima su Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4 i 2.6) kao i OpenBSD. Na zvaničnom sajtu VirutalBox mogu se pronaći izvori, binarne, dokumentacija kao i veliki broj drugih resursa za VirtualBox.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-26#14375


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:52:30
Ubuntu Mobile

Kompanija Canonical je pre nekoliko dana objavila nove vesti koje se odnose na Ubuntu Mobile. U pitanju je prva Linux varijanta koja je namenjena handheld uređajima. Ovaj mobilni operativni sistem se očekuje da će veliku primenu naći na uređajima koji će biti bazirani na Intel Silverlight platformi koja će se pojaviti ovog leta i koja je dizajnirana da prepozna osnovne gestove kao što je skrolovanje kroz menije i Web sajtove. Mobile Internet uređaji bazirani na Ubuntu Mobile operativnom sistemu će takođe imati punu podršku za pretraživanje Web sajtova, kao i za 3D preko OpenGL tehnologije. Podrška će biti prisutna i za Wi-Fi, WiMAX , kao i Bluetooth, GPS i USB povezivanje.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-28#14404


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:53:03
Adobe predstavio AIR, Flex 3 i open-source razvojne alate

Adobe je predstavio platformu Adobe Integrated Runtime (AIR) namijenjenu razvijanju bogatih Internet aplikacija, Rich Internet Applications (RIA). Bogate internet aplikacije imaju svojstva i funkcije klasičnih desktop aplikacija.

Programi napravljeni na novoj Adobeovoj platformi mogu koristiti sva svojstva lokalnog računala i pri tom zadržati svoje mrežne mogućnosti, a mogu funkcionirati i bez priključenja na Internet.

Adobe je uspostavio suradnju sa tvrtkama poput AOL, eBay, Nasdaq, New York Times, Sharp, Atlantic records, BBC, Deutche Bank i FedEx koje su predstavile prve programe napravljene na AIR platformi. AIR pomaže pri nadogradnji RIA-e u Adobe Flash, HTML i AJAX-u.

Adobe sa svojom AIR platformom nije jedini ponuđač takve nove hibridne programske opreme jer Microsoft ima svoju platformu Silverlight, Google ima ugrađen Gears, a Mozilla Prism.

Adobe je također predstavio Flex 3 i open-source BlazeDS razvojni alat čija je namjena pomoći pri prijenosu i pravljenju RIA-e.

http://sistemac.carnet.hr/node/359


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:53:46
Sunov open source projekt sada i u Kini


Sun Microsystems su jučer objavili dvije stvari koje bi mogle pomoći open source pokretu.

Prva je da su kompletirali kupovinu Open source MySQL za 1 milijardu USD, koju je Sunov izvršni direktor Jonathan Schwartz opsiao kao "šlag na torti", koji će obezbijediti Sunu da predstavi potpunu open-source tehnologiju koja će parirati Microsoftovoj.

Druga je da će Sunovi vrhunski mikroprocesorski dizajni biti pručavani na vodećim kineskim univerzitetima. Trogodišnja kolaboracija omogućava Kini pristup svim alatima i slobodu da razviju sve što im je potrebno za rad na sopstvenim mikroprocesorima i za obuku inžinjera koji bi radili na tome, navodi se u izvještaju za medije.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4903&Itemid=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:54:21
Novi broj Full Circle časopisa


Dostupan je novi, 10-i broj besplatnog PDF časopisa Full Circle. U novom broju pronaći ćete korak po korak uputstva za instalaciju Linux Mint distribucije, uputstva za kompajliranje programa iz izvornog koda, recenziju ASUS Eee PC-a koji koristi Xubuntu i dr.http://fullcirclemagazine.org/issue-10/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:54:59
GNOME 2.22


Izašao je GNOME 2.22 RC.http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjM2NQ

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=980&num=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 09.03.2008. 10:56:18
SAP predstavlja Linux Server


Kompanija SAP nastavlja svoje pokušaje da dopre do poslovnih korisnika na tržištima srednjeg opsega novim ERP Server proizvodom koji radi na quad core Xeon procesorima i SUSE Linux enterprise operativnom sistemu. Server koji je razvijen kroz partnerstvo sa Intel-om je namenjen za kompanije koje se bave proizvodnjom i uslugama i u paketu je sa SAP-ovim Allin-one ERP softverom i SAP MaxDB bazom podataka. Kroz optimizaciju rada koju je izveo sa Intelom i pravilnu kombinaciju softvera uključujući SUSE Linux SAP nastoji da korisnicima obezbedi 45% uštede u implementaciji i 25% uštede u ukupnim troškovima.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-08#14584


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:06:53
Intelova Linux ready razvojna oprema


Intel-ov Open Source tehnološki centar je uključen u brojne open source Linux projekte kao što su Threading Building Blocks, Moblin, Power Top i X.Org grafički driver. Intel takođe pokazuje interesovanje za brojne druge projekte kao što su Xen ili KVM. Jedan od Intel-ovih manje poznatih projekata je Linux ready Firmware razvojna oprema. U pitanju je boot-abilni CD koji analizira BIOS ili EFI na testiranom sistemu da bi ispitao koliko bi on dobro radio na Linux i koje su karakteristike podržane preko firmware-a. Primarna svrha upotrebe ove opreme je za upotrebu kreatora firmware-a ali isto tako i za krajnje korisnike.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-09#14595


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:07:33
LinuxWorld


Interview with Carlo Piana

The lawyer for Samba and the Free Software Foundation Europe explains the behind-the-scenes work behind last month's antitrust decision against Microsoft.

By Ivan Jelic, LinuxWorld.com, 03/07/08


http://www.linuxworld.com/news/2008/030808-piana.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:08:12
EU nabavlja više slobodnog softvera


International Herald Tribune donosi vijest o odluci EU da poveća količinu informatičkih rješenja baziranih na slobodnom softveru, a koja koriste tijela te organizacije. U odluci koja bi trebala biti objavljena ovih dana, navodi se kako će korištenje slobodnog softvera imati prednost pred komercijalnim rješenjima, sve dok troškovi slobodnog softvera nisu veći od troškova komercijalnog softvera, i ako je to u interesu građana EU.

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2381
http://www.iht.com/articles/2008/03/05/business/open.php


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:08:47
Raste prodaja Linux servera


Studije IDC-a i Gartnera, koje komentira IT Jungle, govore kako prodaja Windows i Linux servera rastu bolje od očekivanog.
Windows serveri narasli su tako u Q4 za 6.9% (na 5.7 milijardi $), uz 36.6% udjela na tržištu servera. Linux je u istom razdoblju narastao za 11.6% (na više od 2 milijarde $), uz 12.7% udjela na tržištu servera. Sve varijante Unixa zajedno zauzimaju 45.9% udjela na tržištu servera.

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2382
http://www.itjungle.com/tfh/tfh030308-story02.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:09:31
Apache povećava udeo


Istraživanje koje je sprovedeno u februaru otkrilo je da na internetu postoji oko 160 miliona sajtova. Uprkos tome što je Microsoft glavni igrač na mnogim poljima kada je u pitanju internet, Apache je uspeo da zaustavi ubrzani marš Microsoft-ovog IIS-a i da uveća svoj globalni udeo na tržištu: više od polovine Web servera radi na Apache-u. Prema istraživanju kompanije Netcraft, na internetu je u februaru postojalo 158.209.426 sajtova, što je povećanje od 2.6 miliona sajtova u odnosu na januar. Od ove brojke 50.93 % njih pokreće Apahe na Web serverima. U februaru Apachhe je zabeležio porast od 0.33% u odnosu na januara, odnosno čak 2.6% u odnosu na oktobar prošle godine.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-10#14615


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:10:23
OpenOffice pod LGPLv3 zaštitom


Jeste da ima jedno L viška po mišljenju GNU krda, ali se barem pomera u dobrom smeru
OpenOffice pod LGPLv3 zaštitom

Kompanija Sun Microsystems je odlučila da svoj paket desktop proizvoda, OpenOffice prebaci sa Lesser GPLv2 na Lesser GPLv3 da bi se OpenOffice-u pružila poboljšana zaštita od kršenja prava na patente. Prelazak na LGPLv3 donosi novu vrstu zaštite za OpenOffice.org zajednicu a veoma je značajna kada se posmatra kroz jezik koji se tiče softverskih patenata, izjavio je Simon Crosby, jedan od izvršnih direktora pri kompaniji Sun. Lesser GPL, koji pokriva OpenOffice, prilično je sličan originalnom GPL ali omogućava korišćenje biblioteke individualnog izvornog koda da bude korišćena na vlasničkim proizvodima bez potrebe da korišćeni kod postane subjekat odredbe GPL.

http://ns-linux.org/Members/meka/vesti/openoffice-pod-lgplv3-zastitom/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 16.03.2008. 10:11:03
PCLinuxOS časopis - broj 19


Izašao je novi broj (19 - mart 2008) besplatnog PDF časopisa namenjen korisnicima PCLinuxOS distribucije.


http://www.pclosmag.com/index.php?option=com_ionfiles&func=download&fileid=26


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 09:58:42
Asus će isporučiti 2 miliona Linux PC-ja u 2008-godini

Korisnici koji vole i koriste Linux na desktopu imaju zbog čega da budu uzbuđeni u ovoj godini. Kao što je Steven J. Vaughan-Nichols istakao, Asus je nedavno objavio svoje planove da isporuči pet miliona Eee PC-ja ove godine, od kojih će 60% da ima instaliran Windows XP.

Dok masovni mediji predstavljaju ovu priču kao da Microsoft nagriza tržište Linuxa, istina je sasvim suprotna. Asus je prošle godine prodao 300,000 jedinica sa Xandros Linux-om, što je samo delić od 5 miliona Linux računara koje planiraju da prodaju ove godine. Prema Vaughan-Nichols-u, Asus će da isporuči više Linux PC-ja ove godine nego svi ostali proizvođači Linux PC-ja zajedno u 2008. godini!

Samo napred Linuxaši, vi bijete pravednu bitku u kojoj ne možete da izgubite.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3252


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 09:59:23
Kernel 0.01 živi i daljePrva Linux Kernel vezija 0.01 portovana i za gcc 4.x
Kernel 0.01 živi i dalje

Da dobro ste pročitali! Abdel Benamrouche je portovao prvu veziju kernela za aktuelni gcc kompajler. Pored izvornog koda Abdel nudi image za floppy kao i za Qemu na svojoj strani.

Ko želi da proba i da vidi kako je izgledao i radio prvi kernel sad to može da uradi bez problema i da preuzme image sa Abdelove strane.


http://draconux.free.fr/os_dev/linux0.01_download.html

http://ns-linux.org/Vesti/kernel-0-01-zivi-i-dalje/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 10:00:08
Dostupan openSUSE 11 Alpha 3


Linux kernel 2.6.25-rc5
GCC 4.3 final
GNOME 2.22 final
Compiz 0.7.2
KDE 4.0.2

http://news.opensuse.org/2008/03/19/announcing-opensuse-110-alpha-3/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 10:00:37
Uskoro stiže Mandriva


Izlazak finalne verzije Mandrive 2008.1 Spring bliži se kraju. Dostupan je drugi release candidate u kojem se nalazi poveći broj novosti;jednostavna sinhronizacija sa Windows Mobile, Blackberry i Nokia uređajima, podrška za Radeon HD 3xxx seriju grafičkih kartica, finalizirana nova tema, KDE 4.0.2, jednostavna instalacija LAMP-a i dr. Imajte na umu da se radi o RC verziji namenjenoj testiranju koja verovatno još uvek sadržava veći broj bugova. Izlazak finalne verzije najavljen je za 02. april.

http://www.linuxzasve.com/novost/uskoro_stize_mandriva/118
http://blog.mandriva.com/2008/03/19/mandriva-linux-2008-spring-rc2-aceras-released/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 10:01:31
HP računari sa Novell Desktop LinuxomKompanija Hewlett Packard je počela da isporučuje pojedine notebook i desktop računare sa prethodno instaliranim SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operativnim sistemom. Iz kompanije Novell ne kriju zadovoljstvo ovim dogovorom jer je poznato koliko HP poseduje jaku prodajnu mrežu i koliko njegovi proizvodi mogu daleko da dopru. SLED 10 se već isporučuje na pojedinim Dell i Lenovo modelima a Novell je nedavno saopštio da je u pregovorima i sa drugim OEM proizvođačima. Upravo je nedostatak OEM partnera jedan od glavnih razloga zašto Linux ne može da postane ozbiljan konkurent Microsoft Windows operativnom sistemu na tržištu.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-21#14827


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 23.03.2008. 10:02:13
Radeon čip je slobodan


AMD otvorio microcode Radeon čipa
Radeon čip je slobodan

Amd je napravio još jedan korak ka slobodnom 3D drajveru, otvoriši kompletno microcode Raden čipa i tako omogućio X.org projektu da nesmetano nastavi dalje svoj zacrtani put.

Microcode se satoji od instrukcija koje upravljaju grafičkim procesorom na veoma niskom nivou hardvera. On odlučuje kako će se mašinski kod izvršavati. Kod većine modernih procesora moguće je menjati ovaj kod u slučaju da se u njemu nađe greška, ATI grafički čipovi takođe poseduju ovu mogućnost.

Kako je Phoronix preneo, microcode obuhvata sve Radeon čipove od R100 do RV620, i sastoji se od niza brojeva u jednoj datoteki koja sadrži C izvorni kod iz koje se pomoću microcode-a generišu binarne datoteke. Razvojni tim X.org projekta je već pronašao mogućnost kako microcode da učita u grafički čip.

Tek pre nedelju dana AMD je otvorio kompletnu dokumentaciju ovog čipa. U okviru toga spada R300 3D Register Reference Guide. Krajem februara Amd je otvorio i prvu 3D dokumentaciju, uglavnom za Rx500 seriju. Kako Phoronix navodi Amd uskoro planira da otvori i dokumentaciju za R200, takođe je planirana 3D dokumentacija za Rx600 kao i objavljivanje tcore-a, koji obuhvata oko 60.000 redova koda.

http://ns-linux.org/Vesti/raden-cip-je-slobodan/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.03.2008. 18:57:49
Ubuntu u Kragujevcu


Srpski Ubuntu LoCo Tim održao je predavanje o Ubuntu GNU/Linuxu u Kragujevcu. Predavanju koje je održano u subotu, 22. marta u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu prisustvovalo je više od 100 akademskih građana sa kragujevačkih fakulteta, kao i drugih Kragujevčana zainteresovanih za Ubuntu besplatni operativni sistem.

Svi prisutni posetioci imali su priliku da se iz prve ruke upoznaju sa Linux operativnim sistemom, a predavači su održali niz predavanja koja su pokazala koliko je Ubuntu GNU Linux dostupan, jednostavan za korišćenje, siguran i koliko je laka njegova primena kako u kućnim tako i u profesionalnim uslovima rada. Svi posetioci predavanja su dobili disk sa svojom besplatnom kopijom Ubuntu Linuxa, kao i brojne promotivne materijale poput nalepnica sa popularnim simbolima Linux sveta.

Skup u Kragujevcu se istakao velikim interesovanjem publike koja je predavačima postavila i brojna zanimljiva pitanja, a pohvalu zaslužuju i organizatori koji su obezbedili prostor, odličnu opremu za predavanja, i postarali se da operativni deo promocije besplatnog operativnog sistema Ubuntu GNU/Linuxa u Kragujevcu protekne u najboljem redu.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3303


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:22:23
OOoTranslit 0.4.0 beta 5


14 meseci nakon poslednjeg stabilnog izdanja OOoTranslit 0.3.8c, objavljena je nova, javno dostupna verzija 0.4.0 Beta 5.

Najbitnije izmene u ovoj verziji su:

* Objavljen je pod GNU GPLv3 licencom

* Zahvaljujući Goranu Rakiću, sada je podržano i dugo očekivano preslovljavanje u Calc-u

* Procedura instalacije makroa je sada krajnje pojednostavljena zahvaljujući AddOn sistemu u OpenOffice.org-u

* Automatizovana instalacija podrazumeva i dodavanje trake sa alatkama u podržanim programima

* Opcije na traci za alatke sada imaju svoje prepoznatljive ikonice

* Dijalog za ručni izbor opcija za preslovljavanje je reorganizovan

* Sučelje dijaloga je lokalizovano i u zavisnosti od izabranog jezika sučelja može biti na srpskom sa ćiriličnim ili latiničnim pismom (prevod na druge jezike je dobro došao)

* Dodata i opcija preslovljavanja u poseban „novinarski“ skript za Nezavisno društvo novinara Vojvodine

* Ispravljene su neke greške u preslovljavanju ASKI rasporeda

http://ns-linux.org/Members/DraxNS/oootranslit-0-4-0-beta-5-journalist-edition/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:23:06
PCLinuxOS 2008 GNOME


PCLinuxOS 2008 GNOME dostupan je za preuzimanje. Novu verziju krasi potpuni redizajn artworka, povećana brzina, kernel 2.6.22.15, GNOME 2.21.2, Firefox 2.0.0.12, Thunderbird 2.0.0.9, Brasero, Banshee... OpenOffice nije uključen a kao zamjena tu su aplikacije iz GNOME Office paketa.


http://www.linuxzasve.com/novost/pclinuxos_2008_gnome/126
http://spout.ussg.indiana.edu/linux/pclinuxos/pclinuxos/live-cd/english/preview/pclos-gnome2008.iso


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:23:39
Sun ulazi na tržište virtuelnih desktopaSun Microsystems koja je dugo godina obezbeđivala thin cliente navodi da njen Desktop Infrastructure 2.0 softver može da isporuči koji god desktop stil korisnik želi. U svojoj 2.0 verziji VDI ovo je omogućeno Desktop Connector-om, serverom koji se nalazi između centralizovanog izvora virtuelnog računara i krajnjeg korisnika. Sun ne traži način da bude generator virtuelnih dekstopa već posrednik pristupa do njih. Fokusira se na to da bude u mogućnosti da isporuči Windows, Mac Linux ili Solaris prezentaciju krajnjem korisniku preko mreže. Na ovaj način Sun može da doda i svoj thin client Sun Ray dajući preduzećima opciju smanjenja troškova.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-24#14877


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:24:12
Uskoro Wine 1.0Kreatori Wine aplikacije, najčešće korišćenog softvera za pokretanje Windows aplikacija na Linux-u, najavili su nastupajuće izdanje Wine 1.0 čije je predstavljanje zakazano za 6. jun kada je i 15. godišnjica ovog projekta. Imajući u vidu ograničene resurse projekta, kreatori su se odlučili za srednji kriterijum kada je reč o ocenjivanju 1.0 izdanja budući da samo četiri aplikacije savršeno rade a to su Photoshop CS2, Powerpoint Viewer 97 i 2003, Word Viewer 97 i 2003 kao i Excel Viewer 97 i 2003. Uskoro se očekuje i proširenje liste a najveći problem sa tim jeste to što svaka nova dodatna aplikacija mora da prođe veliki broj testova.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-25#14900


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:24:56
Oracle alati za upravljanje sistemom


Kompanija Oracle je najavila mogućnost besplatnog preuzimanja i podršku za Oracle Clusterware za Red Hat-ov Linux i Oracle-ov “Unbreakable Linux”. Do sada Clusterware je bio ponuđen samo korisnicima Oracle-ovog RAC (Real Application Clusters) rešenja za upravljanje bazama podataka. Ali Clusterware se može koristiti za upravljanje svakim tipom server cluster-a ne samo serverima baza podataka. U osnovi Clusterware je dizajniran da grupiše zajedno pojedinačne servere tako da mogu da rade zajedno kao pojedinačni sistem ili “grupa” kao i za zaštitu Oracle-ovih ili aplikacija drugih proizvođača koji rade u okviru grupe.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-28#14955Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 30.03.2008. 09:25:42
Document Freedom Day

Dvadeset i dve organizacije širom 60 zemalja učestvovalo je u Document Freedom Day koji ima za cilj podizanje svesti o onome što se događa kada formati više nisu podržani od strane vlasničkog softvera. Ovaj događaj je inspirisan pet godina starim Software Freedom Day projektom. Document Freedom Day inicijativa je vođena onima koji podržavaju OpenDocumentFormat Alliance (ODF Alliance) i druge organizacije kao što su Free Software Foundation Europe koja trenutno hostuje DFD Web sajt. Cilj ovakve manifestacije jeste da se ukaže na probleme kada više ne postoji podrška za određene formate kao i na to da postoji veliki broj raznovrsnih standarda za koje je potrebno osigurati operatibilnost.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-03-29#14977


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:03:54
WordPress 2.5


Dostupan je novi bitno poboljšani WordPress 2.5.http://codex.wordpress.org/Upgrading_WordPress

http://wordpress.org/development/2008/03/wordpress-25-brecker/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:04:28
Dreamlinux 3.0


Stigla je finalna verzija distribucije Dreamlinux 3.0. Default okruženje je XFCE, ali se na početku instalacije može izabrati i GNOME.U pitanju je još jedna user-friendly distribucija u kojoj se veliki broj stvari mogu instalirati sa par klikova, preko opcije Easy Install. Preporučuje se početnicima, a i korisnicima sa slabijim mašinama.


http://www.dreamlinux.com.br/download.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:05:10
Red Hat objavio impresivne rezultate


Svako ko sumnja da open source projekti mogu da donesu novac treba da ima u vidu impresivne finansijske rezultate koje je kompanija Red Hat prijavila na kraju svoje fiskalne 2008 godine. Prema brojkama koje su zvaničnici ove kompanije obelodanili Linux gigant je ostvario neto prihod od $76.7 miliona, odnosno $0.36 po deonici na godišnjem nivou u poređenju sa $59.9 miliona ili $0.29 po denici koliko je ova kompanija ostvarila prethodne godine. Prema navodima zvaničnika ove kompanije porast prihoda kompanije je pre svega izazvan većim zahtevima kada su u pitanju open source rešenja kao i posvećenošću kompenaije svojim korisnicima.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-01#15037Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:06:01
Razvoj linux kernela


Linux fondacija (Linux Foundation) je objavila studiju o razvoju linux kernela. Ko, koliko i kako učestvuje u razvoju, kao i dosta statističkih podataka moguće je pročitati na:

https://www.linux-foundation.org/publications/linuxkerneldevelopment.php


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:06:48
Torenti pod Creative Commons licencom


LegalTorrents je kolekcija torenata pod Creative Commons licencom, koji se legalno mogu daunlodovati i slobodno distribuirati. Tu ćete naći svašta, od elektronske/indijske muzike pa sve do filmova i knjiga. Sve što ovde nađete se distribuira sa dozvolom autora, što znači da je sve 100% legalno.

Karakteristike:

* Pretražujte i daunlodujte torente.
* Kategorije: Animations, Books, Games, Movies, Music, Pictures i Photos.
* Velike brzine daunlodovanja.
* Sve je besplatno. Nema potrebe za registracijom


http://beta.legaltorrents.com/
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3374


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:07:21
Novi Screenletsi


Ako vaš desktop krase razni screenletsi koje leže okolo i prikazuju korisne ili manje korisne informacije, možda će vas razveseliti vest o izlasku nove verzije. Povećana je stabilnost, uklonjeni su mnogi bugovi, postojeći screenletsi dobili su neke nove mogućnosti a tu je i par posve novih. U svakom slučaju dovoljno razloga za instalaciju nove verzije.


http://www.screenlets.org/index.php/Home
http://gnome-look.org/content/show.php/Screenlets?content=78267


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:07:50
ODF postaje nacionalna norma u Hrvatskoj


Na poslednjem sastanku tehničkog odbora Hrvatskog zavoda za norme (HZN), donesena je odluka da OpenDocument format (ODF) odnosno ISO/IEC 26300 postane nacionalna norma u Republici Hrvatskoj. Izlaskom sljedećeg glasila HZN-a, ODF će postati i službeno hrvatska norma.
Treba napomenuti kako nacionalne norme nisu obvezne za vladu ili građane već im se daje mogućnost da koriste navedenu (i trenutno jedinu) nacionalnu normu za uređivanje dokumenata.

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2391


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 06.04.2008. 09:08:26
Firefox 3 beta 5 najbrži do sada


Kompanija Mozilla navodi da će beta 5 verzija njenog pretraživača Firefox 3 biti poslednja beta verzija i da su programeri ovom verzijom uspeli da obezbede potpunu integraciju sa Windows, Mac OSX i Linux i operativnim sistemima uz značajno povećanje brzine pretraživača. Mozilla navodi da je napravila izmene u JavaScrip engine-u i primenila optimizaciju profila da bi ubrzala prikazivanje Web stranica. U poređenju sa Firefox-om 2 određene Web aplikacije kao što su Google Mail i Zoho Office rade dva puta brže sa Firefox 3 Beta 5 verzijom. Mozilla tvrdi da je najnovija beta verzija značajno brža i od prethodnih beta verzija Firefox-a 3.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-05#15107


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.04.2008. 16:52:37
Sun najnoviji Ubuntu na servere


Sun je bila prva velika kompanija koja je Ubuntu Linux distribuciji omogućila da napravi veliki proboj na tržištu servera 2006 godine. Ovo partnerstvo se održava do današnjeg dana pa će se najnovija verzija Ubuntu 8.04 pojaviti na Sun-ovim x86 serverima. Ubuntu 8.04 ipak neće biti zvanično podržan na Sun-ovom SPARC linijom procesora. Ubuntu 8.04 će se zvanično naći samo na verziji Sun servera koje karakterišu i384 i AMD64 procesori. SPARC linija servera će ostati dosledna Ubuntu 6.06 LTS, 7.04 i 7.10 verzijama. Glavni razlog za ovu odluku je slaba potražnja za SPARC serverima na kojima je bio ponuđen Ubuntu.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-07#15131


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.04.2008. 16:53:08
Intel odabrao Linux za mobilne uređaje


Na IDF-u koji se nedavno održao u Šangaju bilo je reči o svemu što je povezano sa Intel-om. Bilo je reči o Atom procesoru, dolazećem Nehalem čipu ali i o Centrino 2 platformi, ali je u svoj ovoj priči bilo malo pominjanja Microsoft-a. Fokus je bio na uređajima koji neće isključivo koristiti Microsoft-ov softver: handheld MID (mobilne internet uređaje) ili Netbook-ove. Netbook-ovi mogu da koriste i Windows i Linux operativne sisteme ali očigledno je da kategorija ovih uređaja postaje oblast u kojoj preovlađuju ne-Microsoft-ovi proizvodi. Iz Intel-a najavljuju da će u okviru svoje Linux inicijative snažno podržati ovakve uređaje bazirane na Linux-u.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-08#15148


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.04.2008. 16:54:09
Linux Driver Project - godinu dana posleGde je projekat stigao i kakvi su dalji planovi
Linux Driver Project - godinu dana posle

Godinu dana nakon što je projekat započet, vođa projekta je dao svoje mišljenje gde su stigli i šta im je činiti.
Korisnici

Nakon javnog objavljivanja "Recite mi za sav hardver za koji znate da nije podržan na Linux-u", Greg Kroah-Hartman je otkrio da se njegov mailbox puni neverovatnom brzinom. Korisnici su se žalili na kojekakav hardver koji ne radi, ali se generalno može podeliti u 4 grupe:

* Štampači i skeneri
* Stari uređaji koji se više ne prave ali ljudi stvarno žele da oni prorade na Linux-u
* Bežični uređaji (WiFi)
* Uređaji sa video ulazom

Kategorija 1 je već rešena ili će biti rešena projektima "Linux Printing" i "SANE". Kategorija 2 je teška. Neke kompanije koje prave ove uređaje su prestale sa radom, do drugih je teško doći. Ono što ostaje je reverzni inženjering, ali Linux Drivers Project (LDP) nije tako zamišljen. Kategorija 3 je nešto čime se LDP može pohvaliti. Urađene su stvarno odlične stvari na polju podrške bežičnih uređaja, dodat potpuno nov stek bežičnog protokola, itd. Kategorija 4 nije toliko sjajna, ali učinjeno nije za zanemariti. Ovaj projekat je veoma aktivan i mnogi drajveri su napisani do sada. Ono što se projektu zamera je što ima drugačiji model razvoja (mercurial stablo izvan glavnog stabla kernela), nedostatak programera koji bi radili puno radno vreme na projektu, kao i konflikti između nekih programera. Ipak, USB klasa video drajvera je dodata u glavno kernel stablo, koja će podržati skoro sve USB video uređaje u budućnosti.
Kompanije

Sa njima je već nezgodno. Pošto još uvek postoji taj mit da Linux ima problema sa drajverima, Greg je lično kontaktirao kompanije i razgovor se može svesti na sledeće:

Greg: "Koji uređaji koje Vi isporučujete nisu trenutno podržani u Linux-u?"
Kompanija: "Svi su podržani."
Greg: "Samo malo. Zašto onda pričate da su Linux drajveri druga najgora stavka?"
Kompanija: "Nemam pojma"

Ono što je generalno najviše kompanija inspirisalo da daju svoju specifikaciju LDP projektu je obučavanje o modelu razvoja Linux drajvera, te je Greg ne malo puta obilazio svet pričajući o tome kako funkcioniše LDP i šta je do sada učinjeno. Na nekim od ovakvih skupova je izjavio kako Linux podržava najviše uređaja od svih operativnih sistema u istoriji informatike. Čak je i predstavnik M$-a izjavio kako je ova izjava validna.

http://ns-linux.org/Members/meka/vesti/linux-driver-project-godinu-dana-posle/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.04.2008. 16:54:41
Via se otvara prema Linuxu


Kompanija Via je pokazala veliku želju da sarađuje sa open source zajednicom najavom svog zvaničnog VIA Linux Web sajta koji će postati online kasnije ovog meseca. Sajt će inicijalno hostovati drivere, tehničku dokumentaciju, izvorni kod i informacije vezane za CN700, CX700/M, CN896 i nove VX800 čipsetove. Zvanični forumi i podrška za dodatne proizvode će biti dodati kasnije ove godine. Kompanija planira da uvede redovne kvartalne dopune u skladu sa promenama Linux jezgara i izdavanjem glavnih Linux distribucija. Takođe beta izdanja će biti izdata na sajtu kao i izveštaji o bug-ovima.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-11#15209


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.04.2008. 08:03:23
Sun predlaže Projekt CarolineSun Microsystems Inc. pokušava iskoristiti beneficije istraživačkog projekta za Internet servise, poznatog pod imenom Projekt Caroline. Projekt Caroline predstavlja platformu baziranu na platform-as-service modelu, kao i novi model operacija za developere, tako što omogućava hosted platformu, computing grid i virtualizaciju.

Sun je nedavno održao Sun Labs Open House u svom Menlo Park kalifornijskom odjelu. Istraživački projekt je baziran na pokušaju gradnje aplikacija sličnim hosted servisu Salesforce.com. Projekt komponuje programski jezik kao što su Java i Perl, sa computing gridom i virtualizacijom.

Caroline rješava pitanja potrebe za impementacijom servisa i omogućava developerima da pokrenu svoje servise, a za postojeće omogućava opcije koje nisu rizične.

Developeri pišu servis korištenjem aplikacijskog programskog interfejsa (API) za postavljanje potrebnog okruženja. Korištenjem Projekta Caroline, aplikacije će imati servisnu komponentu, tako da će sada developeri moći, osim pisanja koda, pokrenuti isti, tvrdi Sun. Virtualizacija se koristi za izolaciju različitih servisa i korisnika, kao i omogućavanje resursa za aplikacije, sa servisima za pohranu.

Projekt Caroline sada postoji u data centru u Burlingtononu, Massachusetts, ali nema informacija da će od toga biti napravljen proizvod za cijelo tržište.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5610&Itemid=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.04.2008. 08:04:00
Cisco prihvata Linux


U opštoj pomami za kupovinom FOSS firmi, otvaranjem koda i sličnih vesti koje su nas zasipale proteklih meseci - evo još jedne dobre!

Cisco je odlučio da otvori svoje ISR (Integrated Services Routers) rutere, tj. omogući svim koji su voljni da razvijaju aplikacije za isti. Podloga za to je naravno - Linux! Ovi ruteri se koriste za VOiP, wireless i WAN mreže kao i gomilu mrežnih servisa: IDS, NAC, VPN i sl. Svi zainteresovani mogu da skinu SDK potreban za razvoj aplikacija kao i da se upoznaju sa API-jem za isti.

Kako će se stvari dalje odvijati i da li će Cisco kontrolisati tako razvijene aplikacije tj. držati ih pod svojom šapom - videćemo. Za sad nema takvih najava.

Eto primera kako se sa malo ulaganja mogu dobiti dobre inovacije i pri tom zaraditi novci. Izgleda da samo još M$ nije ništa naučio.

http://ns-linux.org/Vesti/cisco-prihvata-linux/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.04.2008. 08:04:40
Objavljen Linux kernel 2.6.25


Interesantna lista inovacija:

- novi ext4 fajl sistem
- Unapređena podrška za ACPI (suspend/hibernate) za mnoge laptop i desktop modele
- Unapređena podrška za wireless drajvere
- Bolje opcije za pasvnu sigurnost
- Bolje upravljanje sistemskom memorijom


http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_25


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.04.2008. 08:05:16
MySQL više prihvaćen


Učesnici na MySQL konferenciji koja je održana ove nedelje izjavili su da kupovina MySQL-a od strane Sun Microsystem kompanije može povećati kredibilitet MySQL-a među IT donosiocima odluka koji još uvek nisu sto odsto sigurni po pitanju prihvatanja i korišćenja open-source softvera. Kompanija Sun je završila kupovinu MySQL po ceni od $1 milijarde u februaru mesecu a MySQL konferencija je održana u toku nedelje koja je iza nas a na toj konferenciji predstavljena je i skoro finalna verzija MySQL 5.1 u okviru koje je planirano da bude naglašena podrška za open-source i slično.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-20#15367


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.04.2008. 08:05:54
Red Hat se fokusira na privredno tržišteNekada, kada ste spomenuli Linux korisnicima koji ga ne koriste, prva stvar na koju bi pomislili je bio Red Hat. Red Hat je bio jedna od prvih i najuspešnijih kompanija koje su počele da prodaju desktop Linux.

Međutim, Red Hat je objavio da u skorijoj budućnosti neće raditi na korisničkoj verziji njihovog Linux proizvoda, već će se fokusirati na poslovno tržište.

Kompanija je zaključila da iako je Linux postao popularan kao operativni sistem za servere, veoma je teško napraviti poslovni model desktop Linux programa. Ako pogledate, na polju desktop operativnih sistema, Linux je počeo da se jača u odnosu na Windows i OS X, ali desktop Linux korisnici su i dalje u manjini ako se uporede sa korisnicima ove dve dominantnije platforme. A najpopularniji Linux desktop operativni sistemi nisu svi otvorenog koda.

Fedora desktop Linux operativni sistem je zasnovan na Red Hat-u i nastaviće da se razvija. Ali svi komercijalni programi Red Hat-a će sada biti dizajnirani za serversko tržište i programe srednje klase.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3580


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.05.2008. 09:00:57
Unix i Linux pouzdaniji nego Windows


Unix i Linux imaju mnogo manji downtime (vreme koje server nije radio i nije bio online) nego Windows

Grupa za istraživanje tržišta, Yankee Group, objavila je studiju pouzdanosti operativnih sistema koji se koriste na serverima. Studija se je iz 2007. godine. U poređenju sa 2006. godinom, godišnji downtime (vreme za koje server nije radio i nije bio online) kod svih sistema se smanjio. Izuzetak su naravno Windows Server 2000 i 2003. U studiji je učestvovalo preko 700 sistem administratora iz 27 zemalja. Najpouzdaniji sistemi su komercijalni Unix sistemi koji godišnje imaju downtime između 36 (IBM AIX) i skoro 90 minuta (Sun Solaris), što će reći 99,98 do 99,99 procenata pouzdanosti.

Linux Enterprise sistemi imaju downtime izmedju jedan do dva sata godišnje. Debian je malo lošiji i njemu je downtime oko pet sati. Windows naravno ima oko deset sati downtime na godišnjem nivou, što istraživači tržišta obrazlažu time da je u leto i jesen 2007. godne bilo dosta kritičnih propusta pa su administratori bili primorani da skinu svoje servere sa mreže.

http://ns-linux.org/Vesti/unix-i-linux-pouzdaniji-nego-windows/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.05.2008. 09:01:34
Brazil migrira kompjutere na GNU/Linux


Brazilski visoki sud je objavio da će se na izborima 2008 godine koristiti 430 000 elektronskih izbornih mašina sa nameštenim GNU/Linux i OSS programima za izbore.
Brazil migrira izborske kompjutere na GNU/Linux

Na mašinama za izbore će postojeće VirtuOS i Microsoft CE zamenuti Linux i OSS softver da bi se odgovorilo na legalne i sigurnosne zahteve.

Softverski stručnjaci iz političkih stranaka imaće pristup softveru na svim izbornim mašinama od aprila do septembra, kako bi mogli naći probleme i predložiti poboljšanja.

Sav softver na računarima će biti digitalno potpisan da bi se sprečile modifikacije, a inspektori će moći to proveriti bilo kada na licu mesta.

Sigurnosne mere u obliku prekida konekcije na mrežu će sprečiti pokušaje upadanja hakera, a nasumično izabrane mašine će se testirati od strane predstavnika visokog suda, političkih stranaka i spoljnih posmatrača.

http://ns-linux.org/Members/zxy/news/brazil-migrira-izborske-kompjutere-na-gnu-linux/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.05.2008. 09:02:12
Open source filmovi napadaju Hollywood


U pitanju je 2018 godina i nacisti se vraćaju iz svemira da napadnu zemlju čiji stanovnici ništa ne sumnjaju. Ovo vam zvuči ludo, zar ne? U pitanju je radnja filma Iron Sky, čiji preview će biti moguće preuzeti od 5. maja. Priča je novi rad ljudi koji su napravili kultni film Star Wreck: In the Pirkining. Ovu parodiju na filmove naučne fantastike čije snimanje je koštalo svega $20000 je preuzelo čak 8 miliona korisnika za tri godine koliko je prošlo od njegovog objavljivanja. Poenta priče je da je Star Wreck Studio u Finskoj izgradio virtuelni studio i open source platformu koja omogućava svima koji žele da snime filme gotovo bez ikakvih troškova.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-04-25#15481


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.05.2008. 09:02:52
Novi Slackware u pripremi


Iako bi "zlobnici" rekli da, realno, Slack već dugo vremena nije doneo ništa novo osim update-ovanog softvera red je ipak reći da je nova verzija Slackware-a 12.1 pred vratima naših CD/DVD uređaja. I, bar što se novog softvera tiče, verovatno nas neće mnogo razočarati, obzirom na ono što smo već navikli da očekujemo od Patrika, naprotiv. KDE je stigao, kao i kod većine drugih distribucija, do ultra stabilnog KDE-a 3.5.9, kernel je sada 2.6.24.5, glibc sveže rekompajliran za dotični kernel, a xine-libs paket ispravljen usled mogućih sigurnosnih propusta. OpenOffice.org nemojte očekivati ni ovaj put. Za utehu, tu je poslednja verzija Koffice-a 1.6.3. Treba očekivati i značajno unapređenu i proširenu podršku za noviji hardver. Naravno, svi mogu pogledati listu izmena do detalja na zvaničnom changelog-u.

http://www.linuxo.net/content/view/1536/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.05.2008. 09:03:54
Godišnji samit Linux fondacijeLinux Fondacija (LF), neprofitna organizacija posvećena ubraznju rasta i napretka Linux-a, objavila je glavne zaključke sa svog drugog godišnjeg Samita za saradnju, čiji je domaćin bio IBM u Ostinu (Teksas). Brojnost na ovom samitu je povećana za više od 30% u odnosu na prethodnu godinu, i uključila je prisutnost lidera kernel, desktop, industrijske i zajednice korisnika.

“Samit za saradnju Linux fondacije je jedino mesto gde ključni lideri u Linuxu mogu zajedno da diskutuju o važnim pitanjima koje se tiču operativnog sistema,” kaže Jim Zemlin, izvršni direktor Linux Fondacije. “Ove godine vidimo proboj u podršci za drajvere, desktop, primeni IPV6 i virtuelizaciji. Osetili smo da je važno rešavanje zajedničkih tema koje dotiču industriju i korisnike."

Ključni zaključci i teme Samita su sledeći:

* Podrška razvoju open-source drajvera (iza čega stoje najveći svetski OEM prodavci Dell, HP i Lenovo)
* Kreiranje nove radne grupe za backport-ovanje novih drajvera za starije verzije Linux-a (Canonical, Novell, Red Hat)
* Primena nove generacije Internet standarda (IPv6)
* Linux na mobilnim uređajima
* Mini-Samit o virtuelizaciji (donosi unapređenu podršku za virtuelizaciju).

http://www.linuxo.net/content/view/1539/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:24:36
USB podrška za VirtualBox u Ubuntu 8.04


VirtualBox pravi virtualnu instalaciju Windowsa i drugih operativnih sistema u Linux-u lakše nego što mislite, ali ključna mogućnost koja nedostaje njegovoj besplatnoj verziji, otvorenog koda, je USB podrška.

Vaš iPod više ne treba da se oseća odbačenim od stane Linux-a jer Ubuntu Unleashed blog nudi korak-po-korak instrukcije za instaliranje i podešavanje VirtualBox-a sa podrškom za priključne uređaje. Instrukcije se odnose samo na najnoviju verziju Ubuntu operativnog sistema, i zahtevaju par koraka više od „pet jednostavnih koraka” kako naslov kaže. U svakom slučaju potrebno vam je samo par minuta da otključate USB podršku za svoj „sistem u sistemu”.

http://www.ubuntu-unleashed.com/2008/04/howto-install-virtualbox-in-hardy-heron.html
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=3807


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:25:22
OpenOffice.Org 3.0 beta


Izašla je beta 3.0 verzija OpenOffice.org kancelarijskog paketa.http://marketing.openoffice.org/3.0/featurelistbeta.html

http://download.openoffice.org/3.0beta/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:26:07
Ubuntu portovan na Zaurus0.1 izdanje Ubuntu-a za Zaurus je zasnovano na Ubuntu 7.04 Feisty Fawn-u, iako ga njegov programer zove Frisky Firedrake. Ova prilagođena distribucija nema većinu naprednih funkcija koju dobijate u standardnoj Ubuntu instalaciji, ali to je i očekivano pošto instalacioni fajl ima samo 80MB. Sledeća izdanja će najverovatnije da uključuju više funkcionalnosti koju ima kompletna Ubuntu instalacija.

Ako imate Zaurus C3x00 seriju uređaja i želju za avanturom, i vi možete da isprobate Frisky Firedrake 0.1 i probate da dodate pakete i prilagodite njegovo okruženje vašim potrebama.

http://www.omegamoon.com/blog/static.php?page=ZaurusUbuntu


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:26:55
Firefox 3 RC1


Mozilla je prošle subote objavila da je rad na Release Candidate 1 kodu za Firefox 3 pri kraju. Korporacija je veoma optimistična po ovom pitanju i nada se da je RC1 finalni kod za novu verziju pretraživača te, ukoliko ne bude neočekivanih slabih tačaka, RC1 će na kraju postati Firefox 3. Firefox 3 RC1 je objavljen u zatvorenoj beta fazi testiranja za grupu od 1.2 miliona korisnika. Za sada nema informacija koliko dugo će RC1 biti dostupan široj javnosti, ali se ovaj softver može očekivati na njihovim serverima za preuzimanje. Iako još uvek nije poznat datum objavljivanja Firefox-a 3, realno je očekivati da se pojavi sredinom juna meseca.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-15#15856


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:27:34
Splashtop Linux interfejs će uskoro biti u svakoj Asusovoj matičnoj ploči


Prošle godine Asus je počeo da ugrađuje Splashtop Linux operativni sistem u neke svoje vrhunske modele matičnih ploča.

Ovaj OS se butuje skoro trenutno i omogućuje vam da pristupite aplikacijama kao što su Firefox i Skype bez potrebe da čekate da se učita vaš Windows, Ubuntu, ili neki drugi glomazni operativni sistem.

Sada DeviceVM, kompanija koja stoji iza Splashtop-a, kaže da je Asus odlučio da ovaj softver doda u sve Asusove matične ploče, što znači da će kompanija izbaciti milion matičnih sa Splashtop interfejsom.

Neće svi modeli matičnih ploča odmah dolaziti sa njim, ali Asus je već povećao broj matičnih ploča sa Splashtop-om na 12 tako što će ga ugraditi u svoju novu P5Q liniju matičnih ploča.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=4115
http://www.splashtop.com/index.php


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:28:08
Thunderbird 3Mozilla Messaging objavio prvo oficijalno alfa izdanje sledeće generacije Thunderbird e-mail aplikacije. Iako ovo rešenje nudi unapređenja u odnosu na prethodnu verziju, još uvek neće ući u proizvodnju. Mozilla Foundation je u toku protekle godine započela sa postepenim izdavanjem Thunderbird-a kada je oformljeno Mozilla Messaging odeljenje za upravljanje tekućim razvojem popularnog open source e-mail programa. Cilj čitave akcije je bio da se Thunderbird-u da veća autonomija te da mu se obezbedi sopstvena organizaciona struktura tako da se nesmetano može nastaviti njegov rad. Nedugo nakon oficijalnog predstavljanja Mozilla Messaging je započeo razvoj planova za Thunderbird 3.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-17#15897


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 18.05.2008. 07:28:40
Video materijali s Embedded Linux Conference


Slashdot.org prenosi vest o Embedded Linux Conference održanoj 15. - 17. aprila u Kaliforniji. U nizu zanimljivih predavanja s područja ugrađenog linuxa od sada mogu uživati i oni koji nisu imali sreće prisustvovati konferenciji, a sve zahvaljujući FreeElectrons.com, koji su na svom sedištu objavili 19 video zapisa i iscrpni izveštaj s konferencije.

http://free-electrons.com/articles/conferences/elc2008-report/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.05.2008. 14:18:21
Sun objavio OpenSolaris


Sun Microsystem objavio je stabilno izdanje open source operativnog sustava OpenSolaris.

Distribuira se u obliku LiveCD zajedno s novim OpenSolaris Image Packaging sustavom (IPS) pojednostavljuje i ubrzava procese instalacije operacijskog sustava i programskih paketa.

Naglašeno je da je OpenSolaris prvi operativni sustav koji koristi ZFS kao default file system, ističu se i brze roll-back funkcije koje programerima omogućavaju eksperimentiranje bez puno rizika za gubitkom podataka. Programeri će iskoristiti mogućnosti za razvoj, testiranje i primjenu Web 2.0 aplikacija.

Jedna od novosti je i Dtrace (Dynamic Tracing) koji omogućava optimizaciju aplikacija koje se razvijaju. Jednostavne virtualizacijske tehnologije kao što je Solaris Containers omogućavaju jednostavnu integraciju s aplikacijama drugih proizvođača.

http://sistemac.carnet.hr/node/387


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.05.2008. 14:20:18
Novell isporučuje Moonlight 1.0

Novell i mono zajednica su najavili prvo javno izdanje Moonlight-a, implementacije Microsoft-ove Silverlight bogate internet aplikacije za Linux. Prema blog postu od 13. maja, Miguel de Icaza, iz Novell-a je naveo da ova kompanija od toga datuma obezbeđuje prvo javno izdanje Moonlight-a. Izdanje dolazi u dve forme. Jedna je bez podrške za media kodeke i ona je vrlo laka za instaliranje. Druga forma je „kompilacija izvornog koda, ali korisnik može opciono da kompajlira FFMpeg kodeke sam ukoliko to želi. Sa druge strane iako Moonlight radi na Firefox 2 i 3 pretraživačima korporacije Mozilla, nedavne izmene u Firefox-u 3 sprečavaju Silverlight i Moonlight da rade.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-20#15956
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.05.2008. 14:20:58
Fork Gentoo distribucije - Exherbo


Exherbo je distribucija koja je zamenila portage (kako paket, tako i stablo) sa paludis-om i exheras formatom stabla. Za sada je još uvek u teškoj alpha fazi te se ne preporučuje za korišćenje, međutim, nekima od nas, među kojima sam i ja, je ovo suviše zagolicalo maštu. Ima nekoliko zanimljivosti. Recimo, stablo paketa je izuzetno malo (osnovno) i razbijeno je na gomilu repozitorijuma. Ovo omogućava da sistem bude poprilično mali (broj fajlova u arbor repozitorijumu - osnovnom repozitorijumu je, u trenutku pisanja 985). Uz malo sreće, Exherbo će doživeti i prvo zvanično izdanje.

http://exherbo.org/
http://ns-linux.org/Members/meka/vesti/fork-gentoo-distribucije-exherbo/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.05.2008. 14:21:40
Nokia povećava upotrebu Linuxa


Nokia želi povećati upotrebu Linuxa na svojim Internet uređajima, kompanija je zvanično izjavila.

Nokia koristi Linux na svojim Internet tabletima, ali oni nemaju funkciju zvanja. Nokijin glasnogovornik je rekao da vole koristiti Linux jer ima veću razvojnu zajednicu, što može rezultirati mnogo privlačnijim programima.

Nokijin šef finansija, Rick Simonson, investitorima je rekao da će Linux postati veoma važan. Naveo je da kompanija radi na razvoju nove generacije Linux proizvoda, koji uskoro dolaze na tržište.

Na tržište softver platformi na mobilnim telefonima vodeća je Nokia S60, izgrađena na Symbian operativnom sistemu i mnogo je uspješnija od Microsoftovog Windows Mobile sistema.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6091&Itemid=1


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 25.05.2008. 14:22:44
Firefox 3.1 kasnije ove godine

Iako Mozilla još uvek nije izdala konačnu verziju Firefox 3.0 pretraživača, programeri ove kompanije rade i na verziji 3.1. Prema navodima zvaničnika kompanije među planovima za post 3.0 eru Firefox-a je i izdavanje Firefox 3.1 verzije koja bi trebala pred korisnicima da se pojavi do kraja ove godine. Odluka da se radi na verziji 3.1 je doneta zato što je kompanija iz konačne verzije odlučila da povuče brojne karakteristike, zato što je bila ograničena vremenom, a ove karakteristike nisu bile potpuno spremne ili istestirane. Ipak, sve te karakteristike su blizu konačnog završetka i zaista je šteta ukoliko se ne implementiraju u neku od verzija pretraživača.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-05-23#16015Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 28.05.2008. 13:34:12
Ubuntu prezentacijeLoco tim iz Srbije odrzao je u subotu 24. maja dve prezentacije o Ubuntu operativnom sistemu. Predavanja u Arandjelovcu i u Podgorici posetilo je preko 100 posmatraca. Kao i uvek na Ubuntu prezentacijiama, posetioci su imali priliku da predavacima postave pitanja o Ubuntu operativnom sistemu. Svi prisutni su dobili svoj besplatan primerak diska sa najnovijom verzijom Ubuntu Linuxa, a poklanjali smo i drugi promotivni materijal Ubuntu zajednice.

Isaknuto je  posebno zadovoljstvo sto je ostvarena i saradnja izmedju lokalnih timova Srbije i Crne Gore, i dogovoreno je da ce se i u buducnosti raditi na organizaciji novih i uspesnih projekata i promocije GNU/Linuxa na Balkanu.


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 29.05.2008. 13:50:17
Firefox - Download Day 2008Pošto pri izlasku sledeće verzije Firefoxa ništa nije prepušteno slučaju, govori nam i ovaj izvrsni marketinški potez koji će svakako pridoneti još većoj popularnosti ovog web browsera. Na stranicama spreadfirefox.com možete se evidentirati za tzv. "Download Day 2008", iako još uvek nije određen tačan datum izlaska finalne verzije. Kompletna ideja zasniva se na rušenju Ginisovog rekorda u broju preuzimanja neke aplikacije u roku od 24 časa. Ukoliko se rekord postavi, Firefox će biti softver sa najvećim brojem preuzimanja u jednom danu.


http://www.spreadfirefox.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.06.2008. 09:24:36
Презентација cp6Linux-a и система за управљање документима


Два пројекта отвореног кода биће представљена у среду, 4. јуна 2008. године, у Привредној комори Србије (Теразије 23, Велика сала, други спрат) у 12 сати.

Биће презентовани пројекти „cp6Linux“ и систем за управљање документима имплементиран у Министарству за телекомуникације и информатичко друштво.

Ове пројекте финансирало је Министарство за телекомуникације и информатичко друштво.


http://www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=744


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.06.2008. 09:25:07
Otvoreni kod iz CiscaCisco je objavio kako će svoj novi protokol, nazvan Etch, razvijati na principima otvorenog izvornog koda.

Etch je zamišljen kao protokol za razmjenu poruka koji bi razvijateljima trebao omogućiti integraciju klijentskih i poslužiteljskih aplikacija bez nepotrebnog "tereta" tradicionalnih protokola, poput SOAP-a. Novi protokol je predstavljen u sklopu verzije 2.5 Cisco Unified Application Environmenta (CUAE), a prva ispitna verzija bi trebala biti dostupna tokom ljeta.

Prema mišljenju nezavisnih analitičara, Cisco ne otvara svoj protokol zbog posebne ljubavi prema zajednici koja svoj rad temelji na principima otvorenog izvornog koda, već je prvenstveno riječ o spoznaji da se otvaranjem izvornog koda može najlakše prodrijeti na već zrelo i stabilno softversko tržište. Naime, ističe se kako je zatvoreni softver u vlasništvu kompanija način da se brane pozicije na tržištu, dok se otvaranjem izvornog koda najbrže prodire na tržište.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=87681


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.06.2008. 09:25:37
TinyME 2008.0


Čitatelje sa starijim hardverom obradovat će vijest o izlasku TinyMe 2008.0 distribucije, temeljene na PCLinuxOS-u. Kompletna distribucija prilagođena je brzini izvođenja, uključujući odabir aplikacija (po navodima autora radi sasvim solidno na računalima koja datiraju čak do 1999 godine). Tako je za desktop okruženje postavljen LXDE koji u sebi sadrži OpenBox upravitelj prozora, PCMan upravitelj datotekama, LXPanel i dr. pripadajuće aplikacije. Iako je veličina ISO datoteke tek mizernih 200 MB, autori su uspijeli "spakovati" sav neophodan softver poput Opere, AbiWord tekst editora, Audacious media playera, GThumb preglednik slika.

http://www.linuxzasve.com/novost/tinyme_2008-0/207


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.06.2008. 09:27:07
Multi-Pointer X postao je sastavni deo X servera.


Ova tehnologija omogućava istovremenu i nezavisnu upotrebu više tastatura i miševa unutar istog grafičkog okruženja. Do sada je projekt bio zaseban, razvijen od strane Petera Hutterera za potrebe doktorske disertacije, a od sada je sastavni deo X.Org 7.5 verzije X Window servera kao i svih budućih verzija.http://youtube.com/watch?v=AryCQ8Ybp6A


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.06.2008. 09:27:58
Android u akciji


Na konferenciji Google I/O demonstrirane su mogućnosti softvera za mobilne telefone temeljenog na Googleovoj platformi Android.

Softver se razvija unutar udruge Open Handset Alliance i trebao bi biti dostupan prema principima otvorenog izvornog koda kada se na tržištu kasnije tokom godine pojave prvi mobilni telefoni temeljeni na Androidu.

Telefoni temeljeni na Androidu imaju središnje obavijesno područje gdje korisnik može vidjeti informacije poput primljenih poruka, podsjetnika i propuštenih poziva. Tu je i mogućnost navigacije uz pomoć ugrađenog kompasa i usluge Google Maps Street View, te podrška za razne Googleove usluge temeljene na Internetu, uključujući pretraživanje, Gmail, Google Earth i You Tube.

Za sada nema detaljnijih informacija kada bi razvoj softvera mogao biti dovršen, odnosno kada se očekuju prvi uređaji na tržištu temeljeni na Androidu.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=87725


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:11:34
Multi-Pointer X postao je sastavni deo X servera.


Ova tehnologija omogućava istovremenu i nezavisnu upotrebu više tastatura i miševa unutar istog grafičkog okruženja. Do sada je projekt bio zaseban, razvijen od strane Petera Hutterera za potrebe doktorske disertacije, a od sada je sastavni deo X.Org 7.5 verzije X Window servera kao i svih budućih verzija.http://youtube.com/watch?v=AryCQ8Ybp6A


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:12:15
Android u akciji


Na konferenciji Google I/O demonstrirane su mogućnosti softvera za mobilne telefone temeljenog na Googleovoj platformi Android.

Softver se razvija unutar udruge Open Handset Alliance i trebao bi biti dostupan prema principima otvorenog izvornog koda kada se na tržištu kasnije tokom godine pojave prvi mobilni telefoni temeljeni na Androidu.

Telefoni temeljeni na Androidu imaju središnje obavijesno područje gdje korisnik može vidjeti informacije poput primljenih poruka, podsjetnika i propuštenih poziva. Tu je i mogućnost navigacije uz pomoć ugrađenog kompasa i usluge Google Maps Street View, te podrška za razne Googleove usluge temeljene na Internetu, uključujući pretraživanje, Gmail, Google Earth i You Tube.

Za sada nema detaljnijih informacija kada bi razvoj softvera mogao biti dovršen, odnosno kada se očekuju prvi uređaji na tržištu temeljeni na Androidu.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=87725


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:12:46
Naručite besplatan Linux DVD Set od Oracle-a


Kao i Ubuntu, Oracle je takođe počeo besplatno da isporučuje Linux DVD-ove bilo gde u svetu.

Idite na ovu stranicu, ukucajte vašu (kućnu) adresu i Oracle će vam poslati DVD set njihove lične Linux distribucije koja se zove Unbreakable Linux.


http://www.oracle.com/webapps/dialogue/dlgpage.jsp?p_ext=Y&p_dlg_id=5659298&src=5634329&Act=44


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:13:20
Alternative Installation Methods for Hardy


http://news.softpedia.com/news/Alternative-Installation-Methods-for-Hardy-86977.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:13:50
"Big Buck Bunny" spreman za preuzimanjeBlender fondacija objavila je drugi "Open Movie" koji može slobodno da se preuzme sa mreže.

"Big Buck Bunny" film urađen je sa slobodnim 3D-Rendering softverom Blender. "Big Buck Bunny" je posle "Elephant's Dream" drugi po redu "Open Movie", koji je iniciran od strane Blender fondacije, čiji je cilj ovog projekta da podstiče razvoj Open-Sources-Rendering softvera i da mu da nove impulse.

Film može da se preuzme u četiri različita video formata kao i u tri različite rezolucije. Uprkos besplatnom preuzimanju film može i da se kupi kao DVD, čime će te pomoći u finansiranju sledećeg Open-Movie projekta.

Pogledajte šta je u stanju da uradi slobodan softver, siguran sam da će te uživati u ovom odličnom filmu.

http://www.bigbuckbunny.org/
http://ns-linux.org/Vesti/big-buck-bunny-spreman-za-preuzimanje/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:14:19
Multiboot menadžeri


Dobar članak objavljen u Svetu Kompjutera u kome su opisani multiboot menadžeri. GNU Grub se, naravno, plasirao na prvo mesto.http://www.sk.co.yu/2008/03/sktr09.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 03.06.2008. 09:14:48
Unapređivanje saradnje Linux zajednica Srbije


U subotu 31.5.2008 sa početkom u 12 časova u Novom Sadu u prostorijama LUGoNS-a održan je skup Linux korisnika iz cele Srbije.

Pored LUGoNS-a kao domaćina skupu je prisustvovao FSN, tim koji je radio na lokalizaciji Open Office kao i članovi drugih linux zajednica. U više nego pozitivnoj atmosferi skupu je prisustvovalo oko 30 korisnika linuxa.

http://ns-linux.org/Members/DraxNS/unapre111ivanje-saradnje-linux-zajednica-srbije/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 05.06.2008. 07:38:10
Google shell


Ljubiteljima shell-a će da bude zanimljivo: Goosh.org, koji sebe naziva "nezvaničnim google shell-om," postavlja Unix-oliki interfejs komandne linije na Google stranice koristeći magiju Ajax-a. Idite na goosh.org i ukucajte bilo koju reč u Google pretragu i dobićete rezultate u ls-olikom listingu.

http://goosh.org/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 05.06.2008. 07:38:40
Desktop klijenti za blogovanje na LinuxuŽelite da blogujete na Linuxu? Evo nekoliko klijenata koji će vam to omogućiti:

1. Scribefire – Veoma popularna Firefox esktenzija za blogovanje koja vam omogućuje da blogujete direktno iz vašeg web pretraživača. Podržava skoro sve platforme za blogovanje i često se ažurira.

2. Flock – Ovaj pretraživač sličan Firefoxu ima ugrađene funkcije za blogovanje. Otvorite blog editor u pretraživaču, prevlačite i puštajte sadržaje i publikujte.

3. Bleezer – Ovaj Java zasnovani WYSIWYG program za blogovanje može da aplouduje slike na vaš web server a poseduje i funkciju za proveru pravopisa, ali programer već davno nije ažurirao ovaj program.

4. BloGTK – Ovo je prilično popularan softver za blogovanje za Linux koji podržava Blogger, Movable Type i WordPress ali opet, već dugo nema novih ažuriranja.

5. Drivel Journal – Još jedan editor blogova za GNOME desktop koji je sada izgleda napušten.

Nadamo se da će bar jedan od naših predloga zadovoljiti vaše potrebe.

http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=4464


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.06.2008. 19:15:26
Google Gadgets je dodao vidžete i panel u Linux Desktop


Google Gadgets, samostalna aplikacija otvorenog koda koja pokreće gadžete sa Google Desktop-a i Universal iGoogle skladište, je zatvorila najveći jaz koji je postojao između Linux verzije za Google Desktop i Mac i Windows verzija.

Korisnici Screenlets-a već mogu da koriste iGoogle i druge vidžete na desktopu, ali ovaj dodatak dodaje integraciju panela i desktop pretraživanja što Google Desktop čini moćnijim od njegovih pojedinačnih delova.


http://code.google.com/p/google-gadgets-for-linux/
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=4498


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.06.2008. 19:16:09
I Acer kreće agresivnije s Linuxom


Nakon predstavljanja EeePC killera, Aspire One, Acer je najavio Linux i na svojim drugim prijenosnicima. Razlog je vrlo jednostavan: Windows licenca (50$) puno utječe na cijenu jeftinih računala (200$). Osim toga, s Linuxom se dobije duža autonomija i brži boot.


http://www.linuxzasve.com/novost/i_acer_krece_agresivnije_s_linuxom/219


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.06.2008. 19:16:38
Zenwalk Linux 5.2Dostupna je nova verzija ovog distroa koji je na Slackware osnovi. Sa njim je upakovan softver:

• Mozilla Firefox
• Mozilla Thunderbird
• Pidgin Multi-protocol Instant Messenger (MSN, Yahoo, ICQ, AIM, IRC)
• Openoffice.org Office Suite
• Abiword Word Processing
• Gnumeric Spreadsheet
• Tea Text Editor
• Gtkam Photo Viewer
The GIMP
• Bluefish HTML Editor
• Leafpad Text Editor
• Vim Advanced Text Editor
• Alsa Sound Server
• Gxine/Xine Media Player
• Brasero CD/DVD Burning Tool

http://news.softpedia.com/news/Zenwalk-Linux-5-2-Is-Out-87499.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:15:51
Ubuntu Netbook Remix


Na Computex sajmu u Tajvanu, Canonical je najavio svoju specijalnu verziju tj. UNR odnosno Ubuntu Netbook Remix. Kao što samo ime govori, u pitanju je verzija prilagođena za "netbook" računare (mini laptop namenjen surfovanju netom), a izrađena na Intelovoj novoj Atom arhitekturi. Canonical već sada sarađuje sa većim brojem OEM proizvođača, a cena ovog proizvoda još nije poznata. Prve uređaje sa UNR-om možemo očekivati kasnije ove godine.

http://arstechnica.com/news.ars/post/20080604-hands-on-with-the-ubuntu-netbook-remix.html
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:16:26
Linux Mint 5.0 ElyssaDostupna je nova verzija Linux Mint 5.0 Elyssa. Novosti u odnosu na prošlu verziju je mnogo, a to su poboljšanja u mintMeniju, mintUpdateu i mintInstall-u, različita poboljšanja u GNOME okruženju...http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/5/LinuxMint-5.iso


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:17:47
DSL 4.4


Dostupan je D.a.m.n Small Linux 4.4, operativni sistem veličine oko 50 MB. Sa njim dolazi softver:

• XMMS (mp3, ogg, mpeg, cd audio)
• mp321
• ogg123
• Vim, an enhanced Vi
• Assorted Xbase utilities (Xcalc etc.)
• ssh and sshd
• betaftpd, a very small FTP daemon
• Sqlite, a small and very fast SQL database engine
• Nano, console text editor
• Monkey web server
• MS Office Viewer
• Postscript Viewer
• AxY FTP
• Telnet client
• Microcom
• Midnight Commander
• Bash Burn, a CD/DVD burning utility
• Fast and Light GUI Admin tools
• VNC viewer
• Rdesktophttp://www.icewalkers.com/Linux/Software/520050/dang-Small-Linux.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:18:32
Ubuntu Eee 8.04


Sve one koji poseduju Asusov Eee PC obradovaće vest o izlasku Ubuntu Eee 8.04 distribucije. Operativni sistem je zasnovan na poslednjoj verziji Hardy Heron i kompatibilan je sa njegovim repozitorijumima. Od aplikacija prisutni su Firefox 3, Thunderbird, Pidgin, Skype, Transmission, OpenOffice, F-Spot itd.


http://news.softpedia.com/news/Ubuntu-for-Your-Asus-Eee-PC-87829.shtmlNaslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:19:14
Firefox 3 stiže u utorak


Predstavnici Mozilla Foundationa objavili su kako će konačno izdanje Firefoxa 3 biti izdano sljedeći utorak. Naime, nakon tri "kandidata za izdavanje", od kojih je treći donio samo novosti korisnicima Mac OS X-a, na službenom blogu je objavljeno kako bi konačna verzija Firefoxa 3 trebala biti izdata 17. juna.

Mozillini predstavnici još jednom su naglasili kako će izdati Firefox 3 tek kada bude u potpunosti spreman. Kao najvažniji indikatori spremnosti ističu se pozitivne povratne informacije vezane uz do sada izdane ispitne verzije, uzbuđenje u zajednici i novinskim izvještajima, dostupnost kompatibilnih dodataka, te postojanje velike zajednice aktivnih beta testera koja osigurava da je novo izdanje kompatibilno s većinom popularnih internetskih stranica.

Nakon 34 mjeseca aktivnog razvoja i kontribucija tisuća razvijatelja predstavnici Mozille objavili su kako vjeruju da je Firefox 3 sada spreman za izdavanje.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=88103


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 15.06.2008. 13:20:02
OpenOffice 2.4.1


OpenOffice.org je izdao zakrpu za sigurnosnu slabu tačku koja ugrožava nekoliko verzija njihovog open-source office paketa. Najnovija verzija 2.4.1 je dostupna za preuzimanje preko zvaničnog Web sajta ove organizacije. Za sada nema prijavljenih slučajeva korišćenja postojeće slabe tačke a upgrade, pored ove sigurnosne zakrpe, obuhvata i nekoliko drugih zakrpa i novih karakteristika koje se mogu videti na OpenOffice.org. OpenOffice.org koji je jednim delom podržan od strane kompanije Sun Microsystems predstavlja najljućeg konkurenta Microsoft-ovom Office paketu. Sledeće izdanje OpenOffice.org 3.0 pojaviće se u septembru.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-14#16439Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:28:27
Project Copy Linux


Sledeća godina će biti kritičan period za OpenSolaris, izjavio je Ian Murdock, osnivač Debian-a. Uspeh će biti izmeren kreiranjem komplementarnih softverskih paketa koji proširuju korisnost OpenSolaris-a kao i mogućnosti da se programeri privole da ne koriste samo OpenSolaris već i ugrađene pakete. OpenSolaris je isporučen kao proizvod koji poseduje podršku za Sun na JavaOne na 1000 paketa obuhvatajući Apache, MySQL, Gnome desktop i Firefox. Murdock je poseban akcenat stavio na Sun-ovu vezu sa OpenSolaris-om ukazujući na vezu Fedora-e sa Red Hat-om i vezu Ubuntu-a sa Canonical-om.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-16#16466


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:30:05
Nove verzije


Realizovan je GIMP 2.5.1.
http://www.gimp.org/


Realizovan je Greenie Linux 3.0.2H, još jedna na Ubuntu-u zasnovana distribucija.
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Greenie-Linux-34191.shtml


Realizovan je Pioneer Linux 3.2.0, distribucija zasnovana na Kubuntu operativnom sistemu.
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Pioneer-Linux-20850.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:30:40
Dia - veoma moćan alat za kreiranje dijagrama i grafikona


Aplikacija otvorenog koda Dia je robustan alat za kreiranje dijagrama i grafikona. Kao i besplatna verzija Microsoft Visio-a, Dia vam obezbeđuje sve alate koji su vam potrebni da biste kreirali bilo šta, počev od jednostavnog grafikona pa sve do moćnih i složenih dijagrama.

Fajlovi mogu da se snime u velikom broju formata, uključujući VDX format koji je kompatibilan sa Visio Drawing-om.

http://live.gnome.org/Dia
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=0&s=4689


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:31:10
Novi Sun kod


Sun Microsystems je obelodnaila open source softver koji može da promeni svrhu svakog OpenSolaris baziranog x86 servera u blok bazirani skladišteni uređaj koji ima mogućnost emuliranja fizičkih karakteristika skladištenog niza. Sun je priložila novi kod, nazvan Comstar, svojoj OpenSolaris.org open source zajednici. Comstar bi trebao da snizi troškove upravljanja skladištenim uređajima na nivou preduezća omogućavajući programerima da dodaju nove protokole transporta podataka koji mogu da komuniciraju sa različitim uređajima u mreži. Rad na Comstar-u je započet prošle godine. Kod može da radi na svakom serveru koji pokreće OpenSolaris operativni sistem.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-17#16489


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:31:55
Novel zakrpio Suse Linux jezgro


Kompanija Novell je izdala update za Suse Linux jezgro, koji je dizajniran da načini operativni isstem efikasnijim kada radi u VMware okruženju. Upgrade Suse Linux Enterprise jezgra omogućava da korisnici iskoriste prednost tehnike paravirtuelizacije tako što će operaitvni sistem pokrenuti efikasnije kao gostujući OS. Specifično, Novel je ugradio podršku za VMware-ov Virtual Machine Interface (VMI) zakrpa za jezgro obezbeđuje uvećane performanse i poboljšanu interoperatibilnost. Zakrpa za jezgro je dostupna u okviru SLED 10 Servise Pack 2, koji se može besplatno preuzeti. Novell takođe ima zakrpu za jezgro za podršku paravirtuelizaciji SLES na Xen hipervizoru.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-20#16564Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 21.06.2008. 12:32:20
Čekajući mobilni Firefox

Mobilni pretraživač web stranica, koji se razvija kao deo Firefox 4 platforme pod kodnim imenom Fennec na tržištu se neće pojaviti do 2009. godine, ali njegova prva alfa verzija trebala bi se pojaviti već krajem avgusta, dok beta verziju možemo očekivati do kraja ove godine. Ovime će se borba između dva najpopularnija browsera - Firefoxa i Internet Explorera prebaciti i na mobilno
tržište.

http://wiki.mozilla.org/Mobile/FennecVision


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:16:54
Linux i open source drajveri


Razvojna zajednica koja je okupljena oko Linux jezgra je naglasila potrebu za open source driver-ima za uređaje. I dok većina driver-a za uređaje jeste open source, postoji nekoliko izuzetaka, kako navode predstvanici Linux fondacije i programeri jezgra. Razvojna zajednica je izdala izjavu u kojoj poziva proizvođače hardvera da u budućnosti izbegavaju da izdaju drivere koji imaju zatvoren kod. Kao jednu od kompanija koja ne želi da kod za drivere namenjene svojim proizvodima načini otvorenim je nVidia. Linux Fondacija naglašava da Linux danas podržava više hardverskih uređaja nego ijedan operativni sistem, što samo još više pojačava potrebu da driveri budu otvoreni.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-26#16675


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:17:26
Planovi za Mandriva Linux 2009Kompanija Mandriva je obelodanila planove koji se tiču rasporeda i tehničkih specifikacija posvećenih sledećem izdanju ove kompanije Mandriva Linux 2009. Ove informacije se mogu pronaći na Mandriva Wiki sajtu. Prema ovom rasporedu prvo alfa izdanje bi svetlost dana trebalo da ugleda 25. juna dok je finalno izdanje planirano za početak oktobra ove godine. Planirane karakteristike uključuju KDE 4, Firefox 3, OpenOffice.org 3, novi dizajn za instaler, kao i live režim za distribuciju upgrade-a – MandrivaUpgrade, naravno uz unapređenja koja se odnose na poznate Mandriva alate.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-26#16677


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:17:56
Ubuntu za mobilne uređaje


Kompanija Canonical je u suradnji s Intelom i open source zajednicom izdala verziju operativnog sustava Ubuntu prilagođenu Mobile Internet Devices (MID) uređajima.

MID varijanta je temeljena na posljednjoj verziji 8.04 (Hardy Heron), s kojom dijeli i većinu funkcionalnosti poput pune podrške za multimedijalne sadržaje, sučelje, podršku za Web 2.0, Flash i Java aplikacije i slično.

Sve aplikacije su prilagođene specifičnostima MID uređaja, tako da je olakšano zumiranje Internet stranica, a samo sučelje je tako dizajnirano da omogućuje upotrebu uređaja bez stylusa. MID izdanje operativnog sustava Ubuntu dostupno je za Intelove platforme Menlow i McCasin.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=88333


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:18:31
Izašao novi Archlinux


Izašao je novi Arch Linux pod nazivom Archlinux 2008.06 - "Overlord"

Ova verzija donosi mnoge novine.

* 'base' kategorija je uvek instalirana
* Upotreba UUIDs za imenovanje uređaja
* Od sada je dostupan i instaler za USB instalaciju
* Istinsko live Arch Linux okruženje
* Uključen je vodič za početnike sa Arch Wiki-ja
* Osvežena je dokumentacije
* Uključen trenutni stabilni kernel 2.6.25.6

http://www.archlinux.org/download/

http://ns-linux.org/Members/guja_nebeska/izasao-novi-archlinux/Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:19:07
Wireless screenlet 0.4.2


(http://img179.imageshack.us/img179/9686/wirelessscreenlet36041tdu2.png)

 Developer:     Nemanja Jovicic

Screenlets is the name of both a set of independently-developed widget applications and the widget engine which runs them. The engine runs primarily on X11-based compositing window managers, most notably the Compiz (under Linux) architecture.

Until 0.0.14, screenlets were exclusively scripted in Python and drawn in SVG. Afterward, support was added for web widgets (widgets which are written in HTML, JavaScript and CSS, similar to widgets for Apple Inc.'s Dashboard).

http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Environment/Screenlets/wireless-screenlet-36041.shtml (http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Environment/Screenlets/wireless-screenlet-36041.shtml)


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 01.07.2008. 09:19:52
Sun integriše MySQL i GlassFish


Kao jedan od prvih poteza nakon kupovine MaSQL vredne $1 milijardu, Sun Microsystems je ovu popularnu open source bazu podataka pridružila svom GlassFish aplikacionom serveru i ponudila ova dva proizvoda kao paket koji godišnje košta $65.000. Sun je do sada imao problema da postane konkurentan na tržištu konkurentnih aplikacionih servera i softvera koji mogu da manipulišu hiljadama zahteva sa Web sajtova istovrmeno. Dominantni komercijalni proizvodi na ovom delu tržišta su IBM-ov WebSphere i BEA Systems-ov (sada Oracle-ov) WebLogic. Ali Sun je uspešnom integracijom pomenuta dva proizvoda uspeo da se vrati u trku i ponudi kompetitivno rešenje.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-06-30#16737


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.07.2008. 16:23:13
Sabayon Linux 3.5


Realizovan je Sabayon Linux 3.5.

- KDE 3.5.9 (KDE 4.0.5 available for download)
- GNOME 2.22.2
- XFCE 4.4.2
- Fluxbox 1.0
- OpenOffice 2.4
- Firefox 3.0
- aMule 2.2.0
- Wine 1.1.0
- Google Earth 4.2 and Picasa 2.7
- Flash 9
- Java 1.6 (IcedTea)
- Innotek VirtualBox 1.5


http://www.sabayonlinux.org/forum/viewtopic.php?f=60&t=13917&p=79891


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.07.2008. 16:23:47
LinuX-Gamers Live


LinuX-Gamers Live je live DVD, baziran na Arch Linux distribuciji, koji sadrži isključivo igre.

Nema nikakvih produkcijskih alata, internet preglednika ili drugih stvari, samo čisti osnovni sustav i igre. Kao live distribucija, ne zahtjeva ništa na hard disku no preporuča se 512MB ili više radne memorije. Većina igara zahtjeva 3D akceleraciju a sama distribucija dolazi sa vlasničkim driverima za Nvidia i ATI grafičke kartice.

Od strategija su tu, primjerice, Battle for Wesnoth, Glest i Savage, od pucačina Openarena i World of Padaman a tu su i mnoge druge igre poput: Boswars, Nexuiz, Bzflag, Sauerbraten, Thunder & Lightning, Tremulous, Vegastrike, Warsow i Warzone 2100.

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2432


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.07.2008. 16:24:40
FedoMATIX za Fedoru


Korisnici Ubuntua, već neko vrijeme imaju zgodnu malu apilkaciju imenom Automatix koja olakšava instalaciju dodatnog softvera na Ubuntu.

U istom stilu i iste namijene je FedoMATIX za Fedoru 9, koji je u verziji 0.1 beta i trenutno radi samo kao komandnolinijska aplikacija, premda bi se i to trebalo promijeniti kada za dva mjeseca izađe nova verzija s grafičkim sučeljem. Trenutno FedoMATIX podržava instalaciju preko 60 aplikacija među kojima su alati za snimanje i ripanje optičkih medija, virzualizaciju, programiranje, razni pomoćni programi itd. Podržana je i instalacija Google Eartha, Picasse i Gadgeta.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=88535


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 08.07.2008. 16:25:11
It`s about time: Gentoo 2008.0


Novi Gentoo 2008.0 sa čudnim kodnim imenom "It's got what plants crave" ovaj put donosi znatan broj novih mogućnosti poput preuređenog instalera, unapređene podrške za hardver, kompletno preuređenih profila i prelazak na Xfce umesto GNOME-a na LiveCD-u. LiveDVD za sada nisu dostupni za x86 i amd64 varijante, ali je moguće da će biti nešto kasnije.


http://www.linuxo.net/content/view/1558/1/#akoinputforumNaslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.07.2008. 13:32:11
Wordpress 2.6


Wordpress 2.6 finalna verzija je dostupan za preuzimanje na wodpress.org-u. Verzija 2.6 se zove “Tyner,” a ime je dobila po džez pijanisti McCoy Tyner-u. Ova najnovija verzija sadrži veliki broj novih funkcija i unapređenja koja pretvaraju WordPress u moćnu mašinu za upravljanje sadržajem.

Sledi opis nekoliko ključnih novina u Wordpress-u 2.6:

* Post Revizije: Praćenje editovanja u wiki stilu. Odlično za blogove na kojima radi više autora.
* Press This bookmarklet za brzo postovanje sa bilo kog mesta na webu
* Shift Gears: Brži Admin panel
* Theme Previews: Odlično za one koji razvijaju nove teme
* Word count se prikazuje ispod Save i Publish dugmadi
* Sposobnost da se promeni lokacija wp-config.php fajla radi veće bezbednosti
* Drag-and-drop reorganizovanje Galerija
* Funkcija za obaveštavanje o dostupnosti ažuriranja
* Prilagodljivi standardni avatari
* Vi sada možete da aploudujete multimedijalne fajlove dok se nalazite u full-screen režimu rada

http://sr.wordpress.org/docs/upgrade/
http://vesti.kombib.co.yu/Wordpress-2.6-finalna-verzija-je-sada-dostupna-za-preuzimanje.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.07.2008. 13:32:51
Auto-NDISwrapperPrva verzija Auto-NDISwrapper-a treba da nam pomogne oko podešavanja wireless kartica na Linux-u u slučaju da ne postoje native ili slobodni drajveri. Iako nije uvek i najsrećnije NDISwrapper je bio možda i jedino rešenje za tzv. Win wireless kartice. Novi program omogućava automatsku detekciju, deaktiviranje eventualnog instaliranog drajvera, dobavljanje odgovarajućeg Windows drajvera sa Interneta i njegovo instaliranje.

http://easylinuxwifi.org/Auto-NDIS-0.1.tar.gz


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.07.2008. 13:33:38
Stigao PC/OS


Nova Ubuntu bazirana Linux distribucija je stigla pred korisnike, namenjena kako početnicima kada je u pitanju Linux tako i kreatorima sadržaja. PC/OS kako se ova distribucija zove se može slobodno preuzeti i karakterišu je sveobuhvatni multimedijalni kodeci i veoma nezahtevni XFCE desktop. Prema navodima poznavaoca PC/OS nudi slična izgled kao veoma dobri ali nesrećnim slučajem nikada uspešni BeOS. Prema navodima jednog od glavnih programera kada je u pitanju PC/OS on je namenjen reprodukciji video sadržaja, muzike i kreiranju sadržaja na veoma pojednostavljenoj platformi i interfejsu. U suštini fraza na kojoj je baziran PC/OS bila bi „pojednostavljeno računarstvo“.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-07-17#17068


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.07.2008. 13:34:23
Offline Wikipedia


Da li ste znali da postoji mogućnost pregleda sadržaja najveće i najpopularnije online enciklopedije bez potrebe za Internet konekcijom? Tako je, Wikipedia, sa preko 10 mililona tesktova na 253 jezika može biti dostupna i u offline modu na vašem Linux računaru. Postoje, u stvari, 4 jednostavna načina na koja možete pristupiti Wikipedia enciklopediji u offline režimu:

1. Preuzimanjem Wikipedia sadržaja u obliku database XML ili SQL dump-a
Ovde možete pronaći kompletnu kopiju svih Wikimedia-ijinih wikija, u obliku wikitext izvornog koda i XML-a. Veliki broj osnovnih tabela iz baze podataka u SQL formi je takođe dostupan.

2. Preuzimanjem ili kupovinom Wikipedia na DVD-u
Ovo je verovatno i najlakši način da se pristupi Wikipedia-ji u offline modu. Ipak, trenutno je dostupan sadržaj samo na Engleskom jeziku i to u količini od oko 2000 izabranih (po kvalitetu i važnosti) članaka.

http://www.linuxo.net/content/view/1562/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.07.2008. 13:35:22
Linus Torvalds, Geek of the Week


http://www.simple-talk.com/opinion/geek-of-the-week/linus-torvalds,-geek-of-the-week/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:06:27
Shuttleworth: "Apple pokreće inovacije"


Intervju o budućnosti Linux desktopa i problemima sa Hardy Heronom

Ubuntu 8,04 Hardy Heron je izašao prošlog aprila. Obećava dugotrajnu podršku (LTS) - tri godine na desktop, pet godina na server izdanja.
Na posljednjoj Konferenciji GNOME korisnika i razvijatelja ( GNOME users and developers conference - GUADEC) u Istambulu Andreas Proschovsky je uspio popričati sa Markom Shuttleworthom, osnivačem Ubuntua. Pričali su o novom izdanju, ali i o Linux desktopu, snazi Applea i o narednim promjenama GNOME platforme.

http://www.linuxzasve.com/clanak/shuttleworth_apple_pokrece_inovacije/42


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:07:16
Najavljen GNOME 3GNOME razvojni tim najavio je planove za izdavanje sledeće glavne iteracije open source desktop okruženja.
Najavljen GNOME 3

Plan nudi dugoročnu strategiju za kretanje GNOME razvoja unapred i definsanje budućih ciljeva za desktop. Put koji GNOME zajednica planira da pređe je donekle kompleksan. Kada je mogući predlog za GNOME 3 prvi put bio tema programera 2005 godine vladalo je raspoloženje da se radi na razvoju desktopa sa kompletno novom interakcionom paradigmom i novom vrstom korisničkog interfejsa.

Ova verzija je trebala među programerima da bude poznata kao ToPaZ, što bi bio kodni naziv na neki način za verziju 3.0. Iako ToPaZ nije naročito srdačno prigrljen od strane razvojne zajednce postigao je enormnu količinu ispitivanja od strane Linux entuzijasta koji su želeli da vide više inovacija kada je u pitanju desktop.

Ideja koja je stajala iza ToPaZ-a je bila fundamentalno van filozofije GNOME razvojne zajednice. Inkrementalizam je među vrednostima koje su bile definišuće za GNOME i jedan od glavnih faktora koji je doveo do popularnosti GNOME-a među komercijalnim Linux distributerima. GNOME programeri su zaključili da radikalno odstupanje od konvencionalnih desktop idioma ultimativno nije u najboljem interesu krajnjih korisnika.

Konsenzus je postignut u vidu zaključka da ciljevi u budućnosti treba da budu dostignuti korak po korak. Kroz minorne promene u izdanjima koja će se pojavljivati po konstantnom rasporedu ali koja neće biti GNOME 3.0. Glavne promene se izvode paraleleno sa GNOME razvojem i uobičajeno nisu integrisane u samo kruženje dok ne budu dokazane. Većina novih GNOME tehnologija je već usvojena makar od strane jednog ili dva distributera pre nego što je postala zvaničan deo desktop priče.

Shvatanje distributera je bilo jedan od faktora koji je evoluirao kada su novi moduli bili predlagani za uključivanje u GNOME. Proces je uvek izvođen sa najvećim stepenom pažnje da bi se minimizovalo remećenje doživljaja krajnjeg korisnika i neprijatnosti koje bi mogli da imaju programeri treće strane.

Uspeh ove strategije je bio demonstriran velikim brojem impresivnih elemenata infrastrukture koji su uobličeni u GNOME. Dobar primer je prelazak sa Bonobo komponentnog okvira na novi D-Bus interprocesni komunikacioni sistem. Ovaj glavni prelazak je postignut preko nekoliko izdanja bez ponovnog pisanja glavnog desktopa.

Iako je GNOME razvojna zajednica snažno posvećena održavanju razvojne strategije za desktop, pravila su nešto drugačija za GTK+, toolikt-a koji se koristi za izgradnju platforme. Programeri su u značajnoj meri bili frustrirani ograničenjima GTK+ i počeli su da procenjuju predloge za prevazilaženje njegovih slabosti i dodavanje modernih mogućnosti. U mesecima koji su prethodili ovogodišnjem GUADEC, pojedini GNOME programeri su počeli da iskazuju neslaganje sa opštim stanjem desktopa. Ovo je postalo očigledno na osnovu pojedinih programerskih blogova na kojima su oni iznosili svoja neslaganja, pa je bilo jasno da će ubrzo doći do bitnih promena u ovoj oblasti.

Ovo nezadovoljstvo je ipak imalo pozitivan obrt i kulminiralo je planom koji je predložen od GNOME razvojnog tima na GUADEC događaju. GNOME razvojna zajednica će dostići verziju 3.0 ali će to učiniti bez dovođenja krajnjih korisnika u probleme kao i bez raskida sa dugoročnom filozofijom inkrementalizma. Postojaće GNOME 3.0 ali neće biti nimalo nalik ToPaZ-u. I dalje se otvoreno mnogo detalja i kojima se treba diskutovati ali važna činjenica je da je naš predlog za razvoj verzije 3.0 ušao u proces diskutovanja.

On uključuje relativno gladak prelazak sa 2.x na 3.x i više je fokusiran i uključuje razvojne procese, dugoročne cikluse razvoja i drugo, naveo je jedan od saradnika ovog tima Lucas Rocha u svom blogu. Izdanje GNOME 2.30 koje će se prema sadašnjem rasporedu izdavanja pojaviti za oko godinu ipo dana će biti ono koje će programeri nazvati GNOME 3.0. Tokom ovog vremena GTK+ toolkit će proći kroz transformaciju i veliki deo desktop infrastrukture koja je u razvoju će biti zrelija – ovo uključuje Clutter, Valla, PolicyKit, PackageKit, GVFS, D-Conf i GTK+ WebKit port.

http://ns-linux.org/Members/olujicz/vesti/najavljen-gnome-3/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:07:50
NimbleX 2008


Dostupna je nova verzija ove simpatične distribucije koja na prvi pogled podseća na Kubuntu 7.10. Spakovana je u 200 MB i sa njom dolazi prateći softver:

• The GIMP 2.4.5 (versatile image editor)
• Mozilla Firefox 2.0.0.16 (powerful web browser)
• XMMS 1.2.11 (audio/radio stream player)
• MPlayer 1.0 (video player)
• Avidemux 2.4.1 (powerful video editor)
• Transmission 1.22 (BitTorrent client)
• Xine 0.99.5 (video player)
• K3b 1.0.4 (CD/DVD burning application)
• Guarddog (Firewall configuration tool)
• LinuxDC++ 1.0.0 (DC++ client)

http://news.softpedia.com/news/Exclusive-First-Look-NimbleX-2008-90463.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:08:36
GUADEC 2008Izveštaj o GUADEC-u, evropskoj konferenciji GNOME developera i korisnika.http://blog.senko.net/2008/07/20/guadec-2008-redux/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:09:29
Fedorin puni krug - Fedora 10 "Cambridge"Cambridge je bio Red Hat-ov projekat koji je prerastao u Fedora Core a bilo je i prvo kodno ime za Fedora Core 1. Sada sa Fedorom 10, Red Hat zatvara puni krug i kodno ime ponovo postaje Cambridge. Ovo ime je izglasano od strane Fedorinih kontributora a među ponuđenima su bila i imena: Farnsworth, Nitrate, Saltpetre, Terror, i Whiskey Run.

Prva alfa verzija Fedora 10 "Cambridge" je planirana za sledeći utorak, dok se finalna verzija očekuje krajem oktobra.

http://www.linuxo.net/content/view/1569/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 02.08.2008. 11:10:18
Najbolji open source softverDodela nagrada za najbolje open source softverske projekte ove godine se održala po treći put

SourceForge.net Community Choice Awards treću godinu za redom, u nekoliko kategorija, nagrađuju najbolje open source softverske projekte. Ove godine, za razliku od prijašnjih, nominirani projekti nisu nužno morali biti unutar SourceForge.net zajednice, što je i vidljivo po listi pobjednika. Svečana dodjela nagrada bila je održana na OSCON konferenciji, koja se održala prošli tjedan u Portlandu.


Najbolji projekt :
OpenOffice.org

Najbolji projekt za poslovne svrhe
OpenOffice.org

Najbolji projekt za edukaciju
OpenOffice.org

Projekt koji će biti kupljen za milijardu dolara
phpMyAdmin

Najbolji projekt za mulitmediju
VLC

Najbolji projekt za igrače
XBMC

Projekt koji će najvjerojatnij promijeniti svijet
Linux

Najbolji novi projekt
Magento

Projekt koji će najvjerojatnije biti predmet tužbe oko patenata
Wine Is Not an Emulator

Projekt kojeg će najvjerojatnije tužiti industrija braneći loše poslovne modele
eMule

Najbolji alat za sistem administratore
phpMyAdmin

Najbolji alat za developere
Notepad++

http://not.hr/content/view/780/99/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 07.08.2008. 15:22:18
Dell laptop sa preinstalim operativnim sistemom Ubuntu


Do skora je ponuda prenosnih računara bila ograničena na modele sa preinstaliranim Windows OS-om i one sa FreeDOS-om koji su u osnovi bili namenjeni osobama koje nisu želele da plate licencu za Windows bez obzira na OS koji planiraju da instaliraj. S obzirom na situaciju na tržištu verovatno je preko 90% tako prodatih laptopa završilo sa ilegalnim Windowsom.

Od nedavno korisnici mogu odabrati i laptop sa preinstaliranim Ubuntu operativnim sistemom - Dell 500. Kompanija Dell od ranije sarađuje sa Canonicalom (autorom distribucije Ubuntu) i nudi modele sa preinstaliranim ovim operativnim sistemom, ali je ovo prvi put da je jedan takav model dostupan i kod nas.

Dell 500 dolazi sa Celeron M procesorom na 2 GHz, poseduje 1 GB DDR2 memorije, kao i hard disk od 120 GB. Zasnovan je na Intelovom 965GM čipsetu, koristi Intelov grafički čip X3100, a LCD ekran je dijagonale 15,4 inča i rezolucije 1280x800 piksela.

Za povezivanje koristi 56k modem, gigabitni Ethernet intefejs, Wi-Fi modul po standardu 802.11g, a poseduje i Bluetooth modul. Od konektora tu su VGA izlaz, tri USB porta, izlaz za slušalice, FireWire port i čitač memorijskih kartica. DVD rezač se praktično podrazumeva, kao i ExpressCard interfejs za proširivanje mogućnosti laptopa. (Na primer, dodavanjem kartice za 3G internet pristup.)

GNU/Linux distribucija Ubuntu je jedna od najpopularniji distribucija ovog operativnog sistema. Po Linux mapi Srbije kod nas je upotrebljava oko 45 odsto korisnika GNU/Linuxa. Kućnim i poslovnim korisnicima omogućava da u pouzdanom i okruženju bezbednom od virusa obavljaju sve osnovne zadatke: upotreba kancelarijskih aplikacija (OpenOffice), pristup internetu (Firefox) i provera elektronske pošte (Thunderbird), poseduje i planer sa rokovnikom, kalendarom i email podrškom (Evolution), a bez problema omogućava reprodukciju najpopularnijih audio i video formata.

Veliki broj dodatnih aplikacija, kompanija Canonical obezbeđuje kroz repozitorijume različitih softverskih paketa, a lokalnu podršku korisnicima Ubuntu operativnog sistema pruža LoCo Srbija preko domaćeg foruma.
Dell 500 sa Ubuntu OS-om i 3 godine garancije dostupan je u kompaniji List Computers po ceni nižoj od 30.000 dinara.

http://www.b92.net/tehnopolis/free.php?nav_id=312044


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 07.08.2008. 15:24:00
Laki Pingvini


Izašao je novi broj Sveta Kompjutera.


http://www.sk.co.yu/indexes/sections/lp.html

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 07.08.2008. 15:24:44
Fedora 10 AlphaPristigla je prva Alpha poznate distribucije sa kodnim imenom Cambridge.


http://news.softpedia.com/news/Available-Now-Fedora-10-Alpha-91477.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 17.08.2008. 16:40:12
getdeb najavio Playbuntu


getdeb.net, jedan od vodećih sajtova koji obezbeđuju nove i ažurirane programe za Ubuntu je najavio početak rada Ubuntu riznice (repozitorijuma) za igrice. Riznica sa kodnim imenom "Playbuntu" će obezbediti da sve dostupne igrice na getdeb.net-u budu u klasičnom repository formatu - omogučavajući nam da primamo update-ove naših najomiljenijih igrica preko Update Manager alatke. Kao dodatak svemu, ukoliko igrica ima nekoliko sftverskih paketa, njihova instalacija će biti jednostavna jer će sve biti automatizovano.


http://www.linuxo.org/content/view/1575/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 17.08.2008. 16:41:02
Qt 4.5: dramatično značajna unapređenja

Na Akademy 2008 koja se održava u Belgiji, Qt programeri Sajmon Hausman (Simon Hausmann) i Andreas Ardal Hansen (Andreas Aardal Hanssen) su najavili dramatična unapređenja u web browser engine-u u Qt -u i drugim tehnologijama koje ga koriste, na primer Plasma desktop shell. Podrška za Video, animacje i tranzicije, optimizaciju za ubrzanje iscrtavanja i animacija, i nove grafičke efekte otvaraju gotovo bezgranične mogućnosti programerima.

Hausman je demonstrirao kako Konqueror web pretraživač baziran na WebKit-u prikazuje video sadržaj kroz HTML 5 video tag. Sa samo jednom linijom HTML koda, video sadržaj u Ogg formatu se može ugraditi u web stranicu. Elementi stilova mogu prikazati recimo refleksiju ovakvog video widgeta. Prirodno, multimedijalni engine koji se koristi u QtWebKitu za prikazivanje video sadržaja je KDE-ov Phonon multimedijalni lejer. Animacije će takođe biti moguće. Dodavanjem jednostavnih CSS opcija vašem elementu na web stranici, možete animirati, rotirati ili recimo dati fade opciju tim elementima.Pisanje obogaćenih i animiranih stranica kao i ugrađenog web sadržaja u aplikacijama se veoma lako obavlja u QtWebkit-u.

Nakon demonstracije demo verzije QtWebkit-a, Andreas je prikazao neka od unapređenja koja će biti objavljena u Qt 4.5 kada se on konačno i pojavi, početkom 2009 godine.. Nakon što je Qt 4.4 doneo boljitak sa widgets-on-canvas i drugim optimizacijama koje naročito utiču na brzanje Plasme. .Očekivano ubrzanje će ići i do 40 puta brže u određenim slučajevima.

http://www.linuxo.org/content/view/1576/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 17.08.2008. 16:41:33
Unixaši bolje plaćeni?Premda je to tisućama kilometara i svjetlosnim godinama (ne stvarno – u prenesenom smislu - za one koji još nisu popili jutarnju kavu) udaljeno od naših tržišnih uvjeta, na ZDNetu je osvanuo zanimljiv tekstić o plaćama sistemskih administratora ovisno o tome da li su na Wintel platformi ili nekom od unixoida.

Na prvi pogled se tako, prema autoru članka, može vidjeti da su plaće sistemskih administratora na unixoidima veće od plaća njihovih kolega na Windowsima. Ako koga zanimaju egzaktne brojke, prema jednom istraživanju, "tipična plaća za administratora na Sunovom Solarisu u SAD-u ide od 52.082 dolara do 85.226 dolara, plaće za one koji rade na Windowsima idu od 48.000 do 75.000, a one na Linuxima od 51.000 do 76.000 dolara.". Naravno, govorimo o godišnjim plaćama.

Prema izvještaju Simplyhireda, stvari su još bolje na ne-wintelovce, pa tako solarisovac dobiva godišnje u prosjeku 102.000 dolara, linuxaš 95.000 dolara, a windowsaš 87.000 dolara.

Koje god podatke i istraživanje uzeli kao relevantno, ispada da se najmanje isplati biti administrator na Microsoftovoj platformi.

Ne i prema autoru članka koji tvrdi da u stvarnosti administratori na ne-wintel sustavima zapravo rade sve što i oni na Wintelu, plus dodatni posao specifičan za njihov nominalni sustav. Do ovoga zaključka je došao gledajući oglase gdje se od administratora za unixoidne sustave uvijek traži poznavanje Windowsa, često Oracleove baze i druge dodatne kvalifikacije koje se gotovo nikada ne traže od admina na Windowsima.

Ukratko, možda plaća admina na Solarisu, Linuxu i raznim Unixima jest veća, ali se zato i pošteno narade za nju i potrebna im je dodatna ekspertiza koju windowsaši ne moraju imati.


http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=89796


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 17.08.2008. 16:42:26
Ubuntu radionice privlače posetioce


Na nedavno održanoj Linux World konferneciji prezentacije i sesije obuke koje su se odnosile na Ubuntu Linux distribuciju su privlačile značajan broj posetilaca. Prema navodima zvaničnika kompanije Canonical koja stoji iza ove Linux distribucije Ubuntu i sam Linux su sazreli. Pored dobre posete na Linux World-u, Ubuntu je na ovom događaju obelodanio i nekoliko interesantnih partnerstava od kojih je svakako najznačajnije ono koje je ova kompanija sklopila sa IBM-om. Prema dogovoru ove dve kompanije, Canonical i IBM će raditi na obezbeđivanju računarskih sistema koji nisu bazirani na proizvodima kompanije Microsoft.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-08-15#17620


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 29.08.2008. 19:05:37
Mandriva Linux 2009 Beta 1


Mandriva najavljuje izdavanje Mandriva Linux 2009 Beta 1 izdanja koje uključuje najnovija izdanja KDE 4.1 final, GNOME 2.23.5, Firefox 3 i kernel 2.6.26 final. Nova beta verzija takođe koristi blještavu grafiku za sekvence pokretanja i spuštanja operativnog sistema a tu je i podrška za sinhronizaciju za Windows mobile 2003 uređaje. Mandriva upozorava korisnike da ne koriste pred-izdanja u kritičnim situacijama, odnosno da ih instaliraju samo na test sistemima ili particijama. Takođe, Mandriva ne preporučuje da se ovo pred izdanje koristi za upgrade-ovanje nekog ranijeg izdanja Mandriva Linux-a jer proces prelaska sa KDE 3 na KDE4 možda neće teći glatko.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-08-20#17705


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 29.08.2008. 19:06:16
Popularnost GNU/Linuxa u svetu


Portal Pingdom je pokušao stvoriti aktuelnu sliku rasprostranjenosti i popularnosti Linux distribucija u svetu obradom podataka sa Gugla. Osim samog Linuxa u analizu su uvrštene i distribucije: Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Debian, Red Hat, Mandriva, Slackware i Gentoo.

http://royal.pingdom.com/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 29.08.2008. 19:06:55
antiX MEPIS 7.5


MEPIS je najavio novo izdanje njihovog antiX MEPIS-a, distribucije pogodne za starija računala a bazirana na Debianu. antiX koristi izmjenjene Fluxbox i IceWM upravitelje prozora, Linux kernel 2.6.22 i prigodan izbor aplikacija kao što su Abiword, Iceweasel, ROX Desktop, Conky i dr. Najzanimljivija osobina je antiX Control Centre, središnje mjesto za podešavanje svih opcija sistema (desktop, system, network i hardware). Koliko je zapravo brza ova distribucija? Autori navode da će raditi i na ostacima prošlosti kao što je Pentium II i nevjerovatnih 64 MB radne memorije.

http://www.linuxzasve.com/novost/antix_mepis_7-5/320
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 29.08.2008. 19:07:42
Ubuntu 8 za svakog - najnovija knjiga u prodajiKnjiga je namenjena korisnicima koji se prvi put sreću sa operativnim sistemom GNU/Linux i distribucijom Ubuntu. Osnovni akcenat je stavljen na proces instalacije i osnove korišćenja radnog okruženja i aplikacija, pa predstavlja odlično štivo za upoznavanje sa novom platformom.


http://knjige.kombib.rs/Ubuntu_8_za_svakog.html


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:49:45
Hrvatska:ODF postao nacionalna norma
OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 postao je i službeno hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 . Objavom u službenom glasilu HZN-a, u oglasniku za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13 pojavio se HRN ISO/IEC 26300:2008. Sama norma vidljiva je i na stranicama HZN-a. Poželimo joj sreću i veliku primjenu!

Za one koji ne znaju, ISO/IEC 26300:2006 (ODF) je usvojeni ISO standard koji definira način elektroničkog zapisa podataka, takav da omogućuje razmjenu podataka između različitih programa i različitih računala. U osnovi, korištenjem ovog standarda nije važno kakva računala obje strane koriste, niti koji softver koriste, jer obje mogu bez poteškoća razmjenjivati dokumente. Također, korištenjem ovog standarda osigurava se dugovječnost arhiviranih dokumenata (odnosno, korištenjem ovog otvorenog standarda bit će moguće čitati arhivirane datoteke i nakon vrlo dugog niza godina). Zbog potpune transparentnosti specifikacije osigurava se potpuna kontrola nad informacijama. Ukratko, to je otvoreni način da razmjenjujete vaše uredske dokumente!

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2531


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:50:16
Raste procenat Linux servera


Dok svetsko tržište servera beleži rast od 6.4% tokom prošle godine, IDC’s Worldwide Quarterly Server Track izveštava da i učešće Linux servera ima rast od odličnih 10% i sada zauzima 13.4% tržišta. Ovde treba napomenuti da su u brojku uračunati samo RHEL (Red Hat Enterprise Linux) i SLES (SUSE Linux Enterprise Server) serveri ali ne i serveri koji koriste Debian, OpenSUSE ili Ubuntu.

http://www.linuxo.org/content/view/1582/1/#akoinputforum
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:50:58
Geolokacija s Vikingom


Viking je open source aplikacija koja omogućava importiranje i editiranje GPS traka, waypointa i ruta te prikazivanje istih nad Google Maps, Terraserver, OpenStreetMaps i NASA BlueMarble mapama.

Viking je dostupan na openSUSE 11, Fedori 9, Ubuntu Hardy te na mnogo drugih distribucija i operativnih sustava. Potrebno je imati Gtk 2.8 ili noviji, libcurl i libgps bez kojeg program može raditi, ali u tom slučaju bez realtime trackinga.

Viking je open source aplikacija koja omogućava importiranje i editiranje GPS traka, waypointa i ruta te prikazivanje istih nad Google Maps, Terraserver, OpenStreetMaps i NASA BlueMarble mapama.

Viking je dostupan na openSUSE 11, Fedori 9, Ubuntu Hardy te na mnogo drugih distribucija i operativnih sustava. Potrebno je imati Gtk 2.8 ili noviji, libcurl i libgps bez kojeg program može raditi, ali u tom slučaju bez realtime trackinga.


http://viking.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Main_Page
http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2537

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:51:40
Ubuntu Man stranicaUbuntu repozitorij man stranica je od sada dostupan na slijedećem linku: http://manpages.ubuntu.com. Sadržano je gotovo 300 000 man stranica sa Dapper, Feisty, Gusty, Hardy i Intrepid verzija Ubuntua i to sa main, universe, restricted i multiverse repozitorija na svim dostupnim jezicima.

Stranice su veoma pregledne i svakodnevno ažurirane.


http://www.linux.hr/modules/news/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:52:39
Ubuntu Eee 8.04.1Ubuntu Eee 8.04.1 operativni sistem je izdat danas, baziran na Ubuntu 8.04.1 LTS (Hardy Heron) i kompatibilan sa njegovim repozitorijumima, a optimizovan za malog Asusovog Eee PC-ija. Nova verzija donosi nov interfejs, bolju podršku, brže podizanje a takodje zauzima i manje mesta na HDD-u.

Od apilkacija tu su:

· Mozilla Firefox 3.0
· Mozilla Thunderbird
· Pidgin
· Skype
· Transmission
· OpenOffice.org
· F-Spot
· Cheese
· Movie and Music Player
· Desktop notesMatična stranica projekta sadrži dosta interesantne i korisne dokumentacije, a novi Ubuntu Eee 8.04.1 možete skinuti sa stranice: http://www.ubuntu-eee.com/index.php5?title=Get_Ubuntu_Eee !


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:53:30
SystemRescueCD 1.1.0SystemRescueCD za spašavanje operativinih sistema koji više neće da startuju, osvanuo je u 1.1.0 verziji.

SystemRescueCD koji je baziran na Gentoo distribuciji u novoj 1.1.0 verziji dopunjen je sistemskim alatima kao što su gcc, make i Gentoo alat emerge i equery. Ovim je omogućeno instaliranje sopstvenih paketa. Ubačen je takodje mali i brzi tekst editor geanay. Pored toga tu su još i novi drajveri za Realtek mrežne kartice, program speakup koji omogućava rad slepim osobama kao i podrška za backing-store loopback file systeme.

SystemRescueCD dolazi sa četiri kernela, od toga su dva standardna u kojima su ubačeni skoro svi moduli i dva koja su alternativna u kojima su drajveri direktno u kernelu. Obe varijante kernela imaju podršku za 32- i 64-bitne sisteme. Dodato je novo upustvo koje objašnjava kako da koristite sopstveni kernel sa SystemRescueCD-om.

SystemRescueCD verzija 1.1.0 veličine je 234 MB i može da se skine sa ovog linka. Uz malo truda moguće je napraviti da sistem startuje i sa USB ključa.

http://www.sysresccd.org/Download
http://ns-linux.org/Vesti/systemrescuecd-1-1.0/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 12.09.2008. 07:54:03
KDE userbase: zvanični KDE wiki za korisnike


En Vilson (Anne Wilson) i Huan Karlos Tores (Juan Carlos Torres) sa CWG-a su radili na postavljanju sadržaja na wiki, uz rad na strukturi sadržaja itd. Naravno, ovo predstavlja značajan posao, pa ukoliko ima zainteresovanih, mogu se i priključiti. Proverite:
http://userbase.kde.org/


http://www.linuxo.org/content/view/1587/1/#akoinputforum

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:39:13
Deset zanimljivih forkova


Mnogo popularnih aplikacija otvorenog koda je nastalo kao fork drugih projekata. Royal Pingdom je napisao članak u kojem analizira istoriju deset popularnih forkova.


http://royal.pingdom.com/?p=391
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:39:51
Ubuntu-Firefox EULA problem


Mozilla je žestoko kritikovana od strane open source zajednice zato što je uključila EULA (End User Licence Agreement) sa oficijelnim binarnim build-ovima za Firefox 3. Kritike su se odnosile na to što EULA nije u skladu sa principima open source zajednice i da licenca po kojom je Firefox 3 izdat omogućava korisniku da odbaci EULA i načini prilagodljivu verziju pretraživača za sebe. Sada se slično događa i sa Ubuntu Linux distibucijom koja takođe ima problem sa EULA, a korisnici su frustrirani i ne propuštaju priliku da tu frustraciju iznesu na videlo.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-09-19#18307Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:40:32
Fedora FreeMedia u Srbiji


Fedora FreeMedia, je projekat preko koga buduci (potencijalni) korisnici mogu poruciti sebi primerak instalacionog DVD diska Fedora operativnog sistema.
Instalacioni DVD je besplatan, jedino se na njega placa postarina prilikom preuzimanja.
Distributeri Fedore su volonteri koji podrzavaju razvoj i rade na razvoju GNU-a kod nas i u svetu, a sponzori su sva fizicka i pravna lica koja zele da doprinesu, jer Fedora je potpuno besplatna.

http://fedoracoreprojekat.blogspot.com/
http://fedoraproject.org/wiki/Distribution/FreeMedia/Serbia

Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:41:03
OpenGL promijenio licencu


Iako je OpenGL praktički besplatan i svatko ga može koristiti još od 1999. kada ga je SGI izdao za GNU/Linux, licenca uz koju je dolazio nije se dopala udrugama Free Software Foundation ni Open Source Initiative. Jučer je, na zadovoljstvo ovih dvaju organizacija objavljeno da su SGI Fre License B i GLX Public License iznova napisane na način na koji ni FSF ni OSI nemaju nikakvih primjedaba.

Prema Free Software Foundationu, radi se o jednom od najvažnijih otvorenih kodova koji je ikad dan računalnoj zajednici od strane jedne tvrtke.
Zanimljivo je da je problem s načinom na koji je SGI sročio svoju licencu za korištenje OpenGL-a uočen tek 2003. godine, a neke distribucije Linuxa su od tada odlučile izostaviti OpenGL upravo iz tog razloga. Ipak, umjesto javnog odbacivanja čitavog koda, cijelo je vrijeme tekao proces pregovaranja ili nagovaranja SGI-ja da promijeni sadržaj licence na način da bude prihvatljiv zajednicama koje promiču otvoreni kod. Pisanje novoga 3D sučelja i standarda jednostavno nije bilo moguće.

http://www.bug.hr/vijesti/?id=91514


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:41:38
Ubuntu počeo da prodaje vlasnički softver


Na osnovu reči Canonical-ovog menadžera za marketing, Gerija Kara (Gerry Carr) po prvi put su počeli da nude vlasničke (proprietary) kodeke za reprodukciju multimedijalnog sadržaja i DVD plejer u saradnji sa partnerima: Fluendo-m i Cyberlink-om, a sve to možete nabaviti preko Ubuntu prodavnice. Ovo važi za sve korisnike Ubuntu 8.04 sistema, bez obzira na način dobavljanja ili instalacije Ubuntu-a. Kodeke je moguće preuzeti više puta, tako da brisanje ili preinstalacija sistema, po rečima Kara neće predstavljati problem. Na sličan način problem ranije je rešila i Mandriva, mada nije do sada direktno prodavala vlasničke drajvere.

https://shop.canonical.com/index.php?cPath=19
http://www.linuxo.org/content/view/1592/1/#akoinputforum


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:42:13
Mini Mandriva za netbook-ove


Iako je već izdala posebno pripremljenu verziju Mandrive 2008.1 za Asusov Eee PC, pored učešća kao glavne Linux distribucije za Intel-ovu Classmate PC inicijativu, Mandriva ide još jedan korak napred sa objavljivanjem Mandriva Mini sistema za sve popularnije netbook-ove. Ona poseduje mogućnosti poput brzog podizanja sistema, izuzetne podrške za povezivanje imultimedijalne kodeke, a adpitarana je tako da radi na glavnim netbook platformama kao što su one sa Intel-ovim Atom procesorom.

Za razliku od Windows-a, koji se takođe koristi na mnogim mini laptopovima, Linux verzije kao što je Mandrivina Mini distribucija su posebno prilagođene za malu potrošnju energije, uz prilagođebhe kjorisničkog interfejsa malim 8-10'' ekranima.

http://www.linuxo.org/content/view/1594/1/#akoinputforum
Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 24.09.2008. 09:44:08
Nove verzije popularnih programa

Dostupna je verzija PeaZip 2.3a.
http://www.kde-apps.org/content/show.php/PeaZip?content=52805

Realizovan je Audacious 1.5.1.
http://audacious-media-player.org/index.php?title=Main_Page
http://www.getdeb.net/app/Audacious


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:45:17
Podizanje Linux-a za 5 sekundi

Na Linux Plumbers Conference Thursday, Arjan van de Ven, Linux developer za intel i autor alata PowerTOP i Auke Kok, takođe Intelov programer u Open Source Technology Center, su demonstrirali boot-ovanje Linux sistema za pet sekundi. Korišćeni hardver je Asus EEE PC, koji poseduje flash memoriju umesto diska. Korišćene su dve distribucije: modifikovani Fedora i Moblin. Pošto projektor ne može da se sinhronizuje sa grafičkom toliko brzo, morali su da drže EEE PC okrenut prema publici.

Kako su uspeli? Arjan kaže da se mora startovati sa pravim stavom. "Nije stvar u tome boot-ovati brže, nego boot-ovati za 5 sekundi". Umesto štednje koje sekunde tu i tamo, postavljen je vremenski budžet za ceo sistem te je svaki korak morao da završi za određeno vreme. Nema varanja. "Završeno boot-ovanje znači da procesor i disk ništa ne rade", rekao je Arjan. Nije fer podići grafiku dok se servisi podižu u pozadini (neko iz publike je naglasio da M$ to radi). "Završeno boot-ovanje" ne uključuje podizanje mreže, ali uključuje starovanje NetworkManager-a. Sistem sa konvencionalnim diskom se duže podiže: Arjan je rekao da istom sistemu na ThinkPad-u treba 10 sekundi.

http://ns-linux.org/Members/meka/vesti/podizanje-linux-a-za-5-sekundi/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:45:59
OpenPandora


Neki od vas su vjerojatno čuli za GP2X konzole za igru nalik Sonyevom PSP-u. Bazirane na open source riješenjima, ove konzole omogućile su entuzijastima jeftinu varijantu mobilnih konzola, uz podršku za više različitih emulatora.

Pandora je najnovija u nizu open source konzola, gdje je open source kompletna konzola, uključujući i elektroničke sheme te dizajn, a ne samo OS. Format konzole omogućuje portabilnost, a po komentarima autora, baterija omogućuje do 10 sati mobilnosti. ARM 600Mhz procesor (jači od PSP-a), 128 MB RAM-a, PowerVR SGX grafička, utori za SD kartice, ekran osjetljiv na dodir i naravno Linux kernel, samo su neke od karakteristika.

Podržano je puno različitih emulatora (čak i za PlayStation 1 za koji kažu da je na Pandori podjednako brz kao i sam Sonyev uređaj), tako da igrica neće nedostajati. A za razliku od standardnih konzola, uključena je i tipkovnica, kao i firefox, tako da je moguće normalno surfati. Po potrebi, može se instalirati i još različitih uredskih alata, čime ova konzola postaje punokrvni PDA.

http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2578


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:46:37
GIMP


Realizovan je GIMP u verziji 2.6.1.http://gimp.org/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:47:15
Povećano prihvatanje Linuxa


Tehnološki direktor i strateški rukovodilac za Linux pri kompaniji Novell, Nat Friedman, navodi da sve veća potražnja za netbook uređajima uveliko pomaže Linux poslovanju budući da su ti uređaji dizajnirani tako da budu pristupačni i da poseduju manji skladišni kapacitet naglašavajući da korisnici ovakve uređaje ne kupuju da bi na njima pokretali velike i zahtevne aplikacije kao što je Microsoft Office, već da bi bili na Web-u i uživali u surfovanju. Većina niskobudžetnih netbook-ova će raditi na Linux-u da bi se izbegle visoke cene Windows operativnih sistema ali i zato što većina njih poseduje 2GB flash skladišnog prostora što je prikladnije za Linux.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-10-11#18759


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:47:53
Nokia i Linux Qt Extended platforma


Kompanija Nokia je pre nekoliko dana predstavila Qt Extended 4.4, kompletnu mobilnu i razvojnu platformu baziranu na open source Qt Toolkit-u. Platforma je dizajnirana sa modularnom arhitekturom koja obezbeđuje osnovu za kreiranje Linux baziranog softvera za različite ugrađene uređaje, od telefona do set-top uređaja.

ostatak teksta:
http://www.itsvet.com/tekst/nokia-i-linux-qt-extended-platforma/1821/Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:48:23
Canonical potvrđuje tvrdnje MSI


Pre nekoliko dana jedan od menadžera pri kompaniji MSI, Andy Tung, izjavio je da se Wind notebook računari na koje je instaliran Linux vraćaju na reklamacije četiri puta više u odnosu na one notebook-ove na koje je instaliran Windows XP. Iako je ova izjava osporena od mnogih, njena potvrda je stigla sa mesta odakle se malo ko nadao – od menadžera proizvoda kompanije Canonical, koja stoji iza Linux distribucije Ubuntu. On ipak ovu tvrdnju pojašnjava time da korisnici često očekuju kada kupe ovakav notebook da vide operativni sistem nalik Windows-u. Kada vide Ubuntu oni nisu voljni da uče i upoznaju se sa ovim OS-om i zato vraćaju notebook računare.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-10-13#18789


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:48:56
Absolute Linux


Realizovan je Absolute Linux 12.1.09.


· Pidgin (multi-protocol instant messenger)
· Avidemux (video editor)
· Azureus (P2P client)
· Mozilla Firefox (web browser)
· Mozilla Thunderbird (mail client)
· OpenOffice.org (office suite)
· Scribus (desktop publisher)
· Adobe Acrobat Reader (PDF viewer)
· Bibletime (Bible study application)
· Deluge (BitTorrent client)

http://news.softpedia.com/news/Absolute-Linux-12-1-09-Released-95561.shtml


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 19.10.2008. 11:49:33
Dostupan Firefox 3.1 Beta 1


Na Mozillinim stranicama dostupna je Beta 1 verzija Firefoxa 3.1 koji bi u konačnoj verziji trebao biti dostupan krajem godine. Namijenjena je prije svega programerima za testiranje performansi, kompatibilnosti i brzine.

Poboljšanja u odnosu na prethodne verzije uključuju: poboljšanje poštovanja web-standarda u Geckou, proširena podrška za CSS 2.11 i CSS 3, kratica za tab-switching koja daje preview taba na koji se prebacujemo, poboljšana kontrola Smart Location Bara, podrška za i elemente u HTML-u, W3C Geolocation API i drugo.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=92544Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 11.12.2008. 09:59:13
Amarok 2.0

Posle dužeg razvoja, realizovan je Amarok 2.0, podrazumevani audio plejer grafičkog okruženja KDE.


http://amarok.kde.org/en/releases/2.0
http://www.kubuntu.org/news/amarok-2.0


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 11.12.2008. 10:00:15
WordPress


Realizovan je WordPress 2.7 "Coltrane".


http://wordpress.org/development/2008/12/coltrane/
http://codex.wordpress.org/Version_2.7Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.12.2008. 12:11:45
Jaunty Jackalope - alpha 2


U realizaciji novog Ubuntu-a stiglo se do druge alphe.


 http://www.ubuntu.com/testing/jaunty/alpha2
http://distrowatch.com/?newsid=05253

https://wiki.kubuntu.org/JauntyJackalope/Alpha2/Kubuntu


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.12.2008. 12:12:57
KDE 4.2 Beta 2


Realizovana je druga beta grafičkog okruženja KDE4.2.


http://www.kubuntu.org/news/kde-4.2-beta-2
http://www.kde.org/announcements/announce-4.2-beta2.php


http://www.kde.org/announcements/announce_4.2-beta2/panel.png
http://www.kde.org/announcements/announce_4.2-beta2/desktop.png


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.12.2008. 12:14:23
openSUSE 11.1


Nema boljeg novogodišnjeg poklona za ljubitelje ove distribucije! openSUSE projekat je objavio novu verziju svoje Linux distribucije: openSUSE 11.1 koji uključuje preko 230 novih mogućnosti, poboljšanja u YaST-u, velike update-ove GNOME-a, KDE-a, OpenOffice.org-a, kao i potpuno novu licencu, Liberation fontove i openJDK. Ovo je takođe prvo izdanje koje je u celosti izgrađeno u openSUSE Build Servisu. Treba svakako pomenuti izmene u Yast-u The YaST koje uključuju nove i ponovo napisane module poput novog modula za štampače, redizajniranog modula za particionisanje kao i modula za sigurnost koji omogućava proveru celukupne bezbednosti sistema. Lista svih mogućnosti sledi u nastavku teksta a ovde još samo to da je openSUSE dostupan za slobodan download na software.opensuse.org mada korisne savete za brži i jednostavniji download možete pronaći i na susegeek -u.

http://www.linuxo.org/content/view/1647/1/


Naslov: Odg: Vesti iz sveta slobodnog softvera
Poruka od: Rašo 20.12.2008. 12:15:19
Google Native Client


Programeri kompanije Google su predstavili Native Client, novu open source tehnologiju koja je dizajnirana da upotpuni tehnologije kao što su JavaScript, Microsoft Silverlight, Adobe AIR i Flash. Native Client ima ulogu da reši sigurnosne probleme koji su nerazdvojivi sa iskorišćavanjem matičnog računarskog koda u razvijanju aplikacija pri čemu pomaže Google-u da premosti jaz u performansama između Web i desktop aplikacija. Pojedini analitičari smatraju da bi Native Client u kombinaciji sa Google Chrome pretraživačem, Gears i još nekim aplikacijama ove kompanije mogao da bude osnova nekog novog operativnog sistema koji bi bio izazov Windowsu.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-12-17#20098