https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Unix - Vesti iz sveta slobodnog softvera - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Vesti iz sveta slobodnog softvera  (Pročitano 41396 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #50 poslato: 30.01.2008. 09:39:34 »

Sun kupio MySQL


Glasine su se pokazale kao tačne. Jutros je jedan od najvećih američki softverskih giganta Sun Microsystems najavio da kupuje MySQL AB za $1 milijardu dolara, od čega se očekuje da će oko $800 miliona biti isplaćeno u kešu. Ovim potezom je svakako Sun sebi obezbedio kvalitetnu i što je još bitnije sopstvenu bazu i time mnogobrojne mogućnosti, a kako će se to odraziti na MySQL zajednicu ostaje da se vidi. Još uvek nema mnogo detalja o daljim planovima Sun-a.


http://www.linux.com/feature/124833
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #51 poslato: 30.01.2008. 09:40:15 »

PuTTY Tray


Za one koji nisu upoznati sa njim, PuTTY Tray je besplatna implementacija Telnet-a i SSH za Unix platforme i dolazi sa xterm emulatorom. To je sićušni pomoćni program koji Linux gikovi obožavaju. Većina onih koji mnogo rade sa serverima svakodnevno koriste PuTTY Tray.

* Minimizovanje u system tray (Ctrl+minimiziranje) - omogućuje vam da minimizirate neograničeni broj PuTTY sesija u system tray.
* Rekonekcija nakon neupešnog uspostavljanja konekcije
* Šarena ikona u system tray-u koja trepće kada se oglasi zvono
* Prenosivost - možete da izaberete da skladištite konfiguracijske fajlove sesija na USB drajv
* Rekonekcija kada se računar budi iz stand-by moda
* URL hiperlinkovanje
* Učitavanje sesije iz fajla preko komandne linije
* Izaberite Always stay on top - veoma korisno kada želite da radite i istovremeno nadgledate server

http://www.xs4all.nl/%7Ewhaa/putty/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #52 poslato: 06.02.2008. 12:00:47 »

PyFlag


PyFlag je alat namenjen forenzičkoj analizi i analizi log zapisa. Alat je u potpunosti besplatan, i namenjen je isključivo Linux platformama. PyFlag je Web zasnovan. Nakon instalacije i pokretanja možete da mu pristupite preko bilo kog Web pretraživača, pa čak i sa onima koji se nalaze na Windows sistemima. Pošto ovom alatu može da se pristupi preko Web pretraživača, moguć je istovremeni rad više korisnika. PyFlag koristi MySql bazu podataka. Podaci koji se istražuju se skladište kao odvojeni slučajevi, tako da na njih možete da primenjujete razne forenzičke analize koje program nudi. Ovaj alat nudi pregledanje log zapisa, WHOIS pretraživanje, indeksiranje podataka za brže pretraživanje, kao i rekonstrukciju RAID polja. PyFlag je dostupan u izvornom programerskom kodu.

http://pyflag.sourceforge.net/Documentation/tutorials/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #53 poslato: 06.02.2008. 12:01:16 »

Podrška za Ubuntu


Kompanija IBM je pre nekoliko dana obelodanila da će u svoju ponudu uvrstiti još jednu Linux distribuciju za koju će obezbediti podršku pored dve već postojeće distribucije: Red Hat-a i Novel-ovog Suse Linux-a. U pitanju je Ubuntu, distribucija koja stiže iz kompanije Canonical a takođe je podržana od strane Sun-a. Ubuntu će podržavati kompletan Open Collaboration Client Solution, počevši sa izdavanjem Notes 8.5 u drugoj polovini ove godine. Open Collaboration Client Solution će uključiti Lotus Connections softver za društvene mreže, Quickr softver za timski baziranu saradnju i upravljanje dokumentima i Expeditor, Eclipse baziranu ukrštenu Rich Client platformu.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-24#13747
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #54 poslato: 06.02.2008. 12:01:47 »

Lenovo ultra mali PC sa Linuxom


Kompanija Lenovo je obelodanila prototip ultra malog PC-ja koji teži svega 300 grama. Ovaj PC koristi „Menlow“ novu platformu koju kompanija Intel planira da zvanično predstavi tokom godine. Sam računar koristi Linux OS. Na ekranu se nakon 20 sekundi koliko je potrebno da se operativni sistem pokrene pojavljuju ikone za povezivanje sa internetom, zabavne sadržaje ili početnu stranu. Računar je opremljen Silverthrone procesorom izrađenim u 45nm tehnološkom procesu, sa 4 ili 8GB SSD driveom i 4.8’’ ekranom koji može da prikaže rezoluciju 800x480 piksela. Od opcija povezivanja podržani su bežični LAN, Bluetooth i EDGE ili TDS-CDMA.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-24#13754
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #55 poslato: 06.02.2008. 12:02:25 »

Izašla je Joomla 1.5


Joomla 1.5 je pre par dana ugledala svetlo dana. Ova verzija predstavlja veliku prekretnicu za CMS (content management system) alate. Uzbuđenje je bilo tako veliko da sam imao problema da se uopšte popnem na njihov web sajt kako bih saznao šta je novo u najnovijoj verziji. Čim sam uspeo da učitam sajt odmah sam skočio na sekciju sa snimcima ekrana na kojima se vidi unapređeni interfejs za administraciju i druga poboljšanja.

Moguće je da još nikada nise čuli za Joomlu. Joomla je alat koji možemo da uporedimo sa softverima za blogovanje kao što su WordPress ili MovableType, ali on poseduje mnogo više mogućnosti i opcija od oba spomenuta alata za blogovanje.

Joomla je CMS alat otvorenog koda koji poseduje izvanrednu zajednicu korisnika koja je zaslužna za kreiranje velikog broja (na hiljade) plug-in-ova. Sve u svemu radi se o aplikaciji prepunoj funkcija koja će vam biti od velike pomoći u dizajniranju i razmeštanju različitih sadržaja i web stranica sa kojima radite.

Pregled funkcija

Administratori:

* Pojednostavljeni interfejs za administraciju
* Unapređeno upravljanje multimedijom (višestruko brisanje, grupno aploudovanje, i tako dalje…)
* Pretražujte direktorijume sa fajlovima i ubacujte slike dok pišete
* Veća kontrola nad paginacijom
* URL-ovi optimizovani za mašine za pretraživanje

Dizajneri:

* Baza koda je bolje organizovana i sada daje korisnicima 100% kontrolu nad razmeštajem
* Kreirajte sopstvene module
* Kreiranje šablona ne zahteva editovanje varijabli što automatski omogućava lakši rad sa njima

Programeri:

* Sada je kod podeljen na tri steka što omogućava očuvanje čiste interne strukture i omogućava programerima da se spuste na različite nivoe
* Kompatibilan je unazad sa PHP 4.3, i podržava PHP 5
* Paket sa dokumentima daje programerima ekstenzija kontrolu nad čitavim dokumentom renderovanim prilikom učitavanja bilo koje stranice

http://www.joomla.org/content/view/4488/1/
http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=27&s=2929
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #56 poslato: 06.02.2008. 12:03:10 »

GnuPG


GnuPG, ili skraćeno GPG, je program otvorenog koda za kodiranje i digitalno potpisivanje dokumenata i e-mail poruka. Program koristi tekstualno korisnički interfejs, što znači da se sve opcije izdaju preko komandnog prompta.

Za šifriranje podataka i kreiranje digitalnih potpisa program koristi nekoliko različitih algoritama u zavisnosti od definisanih parametara (El Gamal, DSA-Digital Signature Algorithm, RSA, MD5, SHA-1 i sl.).

Pored kodiranja i dekodiranja, ovaj program poseduje i brojne druge funkcionalnosti koje korisnicima olakšavaju njegovu primenu u praksi. Većina ovih funkcija je vezana za upravljanje kriptografskim ključevima.


http://gnupg.org/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #57 poslato: 08.02.2008. 09:28:52 »

Dellov Ubuntu za zahtevne

Dell je u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj počeo prodavati prvi prijenosnik iz high-end serije XPS koji dolazi s predinstaliranim Ubuntu Linuxom. Ovaj model naziva XPS M1330 također dolazi s instaliranom podrškom za reprodukciju DVD video sadržaja, za razliku od "običnog" Ubuntua 7.10 gdje je za ovo potrebno instalirati dodatan softver.

Iako ovaj model spada u donji dio Dellove ponude XPS prijenosnika, između ostalog dolazi s ugrađenim Bluetoothom, web kamerom i DVD snimačom te performansama daleko nadmašuje ostale strojeve s Linuxom iz dosadašnje Dellove ponude, a uskoro bi se trebao pojaviti u prodaji i u SAD-u.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84916
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #58 poslato: 08.02.2008. 09:29:32 »

WireShark

WireShark je programski paket za analizu mrežnog prometa koji je zamišljen kao grafička verzija popularnog TCPDump programskog paketa. Pomoću WireShark programa možete da analizirate saobraćaj direktno sa mreže, a utvrđeni promet možete da snimite u fajl radi kasnije analize.

Među brojnim kvalitetima ovog programa, treba posebno istaći veoma moćne mogućnosti filtriranja i dekodiranja saobraćaja, praćenja pojedinih sesija i tako dalje.

http://www.wireshark.org/download.html
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #59 poslato: 08.02.2008. 09:30:19 »

Nagios


Nagios je programski paket koji služi za detektovanje i informisanje o problemima u radu mreže. Na osnovu utvrđenih rezultata, Nagios može da preduzme određene korake kako bi sprečio neželjene pojave, ispravio nepravilnosti u radu, a po potrebi može i da obavesti administratora o neprevilnostikma unutar mreže (putem elektronske pošte, SMS poruka ili na neki drugi način koji je definisao korisnik). Ovaj program može da se koristi i kao server i kao klijent.

Snaga Nagios programskog paketa je u tome što kontrola računara i servisa može da se prilagodi korisnikovim potrebama preko spoljašnjih pomoćnih programa, tojest plug-in-ova koji Nagios-u šalju određene informacije. Takođe je jedna od glavnih prednosti Nagios programa u tome što sve informacije možete da dobijete preko standardnih web pretraživača.

http://www.nagios.org/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #60 poslato: 08.02.2008. 09:30:54 »

Mobile Firefox

Na internetu su se pojavile prve slike koje pokazuju kako će izgledati Mobile Firefox, internet pretraživač kompanije Mozilla namenjen mobilnim uređajima. Ovo je prvi put da su se pojavili opipljivi dokazi na čemu Mozilla radi od oktobra, kada je ova kompanija prvi put pomenula Firefox Mobile. Kao i kod verzije pretraživača za računare omogućeno je pretraživanje po tabovima, a do četiri thumbnail-a Web stranica se mogu videti odjednom. U ovom ranom build-u dostupne su i karakteristike kao što su Favorites, istorija pretraživanja kao i QWERTY tastatura na ekranu. Za sada nema RSS funkcionalnosti, ali je kompanija najavila njenu dostupnost u kasnijim build-ovima.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-01-30#13867
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #61 poslato: 10.02.2008. 08:34:39 »

Teme za mobilni telefon


Fine Linuxoidne teme za mobilne telefone.
http://www.zedge.net/themes/54/nokia-6600-themes/0-5-1-linux/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #62 poslato: 10.02.2008. 08:35:42 »

Open Source napokon u filipinskim školama


Jedan od najvećih problema pri instaliranju Linuxa u školama na Filipinima nije bio Microsoft, već sumnje koji su vladini službenici imali po pitanju besplatnog softvera.

Nezavisni open source savjetnik Ricardo Gonzalez, izjavio je da je za velike open source projekte na kojima je radio želio koristiti Fedora 5. Međutim, morao je doći do samog ureda predsjednika Filipina da bi mu to bilo odobreno. Predsjednikov ured je izbjegavao donijeti tu odluku jer nisu vjerovali da bi neko ponudio nešto besplatno, posebno kada je u pitanju obrazovanje.

Projekt je odugovlačen četiri pet mjeseci, dok Microsoft nije ponudio Windows XP po cijeni od 20 USD po primjerku i Office za 30 USD. Čak i tada je projekt bio jeftiniji, pa je Microsoft ponudio besplatnu edukaciju u srednjim školama.

Nakon svega, a došlo je i do toga da je Odjel za nauku i tehnologiju dao svoju ocjenu po pitanju korisnosti Linuxa, ASI je dobio ugovor i svih 10,000 računara je isporučeno krajem decembra prošle godine. Projekat bi mogao dobiti i dodatnih 3000 računara, a sada još tri stotine škola ima Linux mreže.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4436&Itemid=5
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #63 poslato: 10.02.2008. 08:36:33 »

Fedora 8 radi na Microsoftovom Hyper-V


Microsoft je objavio da će Fedora 8 moći biti integrisana u Microsoft Server 2008 u šest koraka ili manje. Ovaj potez je rezultat raznih Microsoftovih ugovora sa mnogim Linux kompanijama.

Hyper V je virtuelna okolina za Server 2008 i rad sa Linuxom zahtijeva mnogo posla. Ipak, Microsoftov glasnogovornik je izjavio da koraci potrebni za rad Fedora 8 u virtualnoj okolini preko Hyper V-a sada mogu biti urađeni jednostavno, bez posebnih opcija, kernela ili potrebe za hardver konfiguracijom.

Očekuje se da će Microsoft slične izjave davati tokom cijele ove godine. Novell, koji proizvodi SUSE Linux koji konkuriše Fedori, naveo je da im je Microsoft prošle godine platio 355.6 miliona USD kao dio ugovora o partnerstvu.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4001&Itemid=5
http://www.crn.com/software/205206443
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #64 poslato: 16.02.2008. 08:22:49 »

Francuska policija na Linux-u


Tokom 2005 žandrami su sa Microsoft Office-a prešli na Open Office. U 2006 su se sa Internet Explorer-a prebacili na Firefox a sada su u potpunosti planiraju da napuste Microsoft, odnosno Windows platformu i pređu na Ubuntu Linux u toku narednih nekoliko godina. Evo šta kaže pukovnik Nikolas Žero, zadužen za IT sektor: "Linux interfejs je otišao napred u odnosu na druge operativne sisteme na tržištu za profesionalne korisnike."


http://www.linuxo.net/content/view/1509/1/#akoinputforum
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #65 poslato: 16.02.2008. 08:23:24 »

Firefox drži 28% tržišta


Prema brojkama francuske web istraživačke kompanije XiTi Monitor, zastupljenost Firefoxa u Evropi je porasla za više od 28%.

XiTi navodi da je Firefoxov udio na tržištu nevjerovatno porastao; između juna i septembra prošle godine bio je 27.7%, a sada je 28%. Finska trenutno ima najveći udio u Evropi, sa 45.5%, a slijede Slovenija sa 44.6% i Poljska sa 42.4%.

Najviše zarade je postignuto na račun Internet Explorera koji drži 66.1% tržišta. Appleov Safari ima sam 2%.


http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4499&Itemid=1
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #66 poslato: 16.02.2008. 08:24:07 »

Linux podrška za Unix servere


IBM je dodao novu mogućnost svojoj virtuelizacionoj platformi koja omogućava Linux aplikacijama da budu pokrenute na IBM Unix serverima, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije. Lx86 mogućnost koja će biti uključena u IBM-ov PowerVM virtuelizacioni softver omogućava da x86 bazirane Linux aplikacije budu pokrenute na IBM-ovom System p i Power baziranim Unix sistemima bez modifikacije, navodi se u saopštenju IBM-a. Sistem automatski detektuje i pokreće Linux bazirane binarne dizajnirane za x86 okruženja. Lx86 će biti koristan alat za ljude koji prelaze sa Linux sistema na druge IBM sisteme.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-01#13919
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #67 poslato: 16.02.2008. 08:24:42 »

Predstavljen Purple MagicJeftini Linux 3G telefon


NXP Semiconductors i Purple Labs su predstavili novi telefon za 3G mreže.
Telefon je opremljen Linuxom, a osnovnu prednost ovog uređaja predstavlja njegova cijena koja bi trebala biti ispod 100 USD.
Telefon je baziran na NXP Nexperia 7210 platformi za 3G mreže i Purple Labs Linux mobile vezijom.
Proizvođači očekuju da bi ovaj telefon mogao postati veoma popularan 3G linux-uređaj naročito u Sjeveroistočnoj Aziji, Istočnoj Evropi i Jušnoj Americi.


http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4514&Itemid=36
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #68 poslato: 16.02.2008. 08:25:17 »

Myrinix Debian Live CD


Ako nekome smeta nedostatak Debian Live izdanja i stariji softver koji dolazi uz njega, može da proba Myrinix Debian Live CD/DVD. Myrinix Debian Live CD/DVD izdanje sadrži kernel 2.6.22, KDE 3.5.8 i vlasničke multimedijalne kodeke.
http://www.myrinix.com/www/
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #69 poslato: 16.02.2008. 08:25:54 »

eeePC mania


Euforija oko eeePC-ja kakva dugo nije viđena oko nekog računara raste i dalje. U Japanu se samo u prvom tjednu prodalo 10 tisuća komada. Osim osnovnog modela, Mikronis nudi i model s 2 GB RAM-a. Osim u M-San i Mikronisu, eeePC se može kupiti u svim poslovnicama Eurotrade-a. Zbog velike potražnje za SDHC karticama velikog kapaciteta Sandisk je najavio 32GB model za travanj. Asus je odustao od touchscreen modela, ali ipak razmišlja o proširenju palete modela pri čemu će se voditi trima glavnim zahtjevima: veći ekran, duže trajanje baterije i brže punjenje baterije. eeeuser forum već ima preko 12 tisuća članova i preko 120 tisuća postova. Već se pojavio i cijeli niz dodataka za njega.


http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2362
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #70 poslato: 24.02.2008. 09:30:20 »

Fedora 9 Alpha


Dočekali smo i prvu Alphu Fedore 9, kodnog imena Sulphur.
Najavljeni dolazak nove verzije je 29 april.
http://fedoraproject.org/wiki/Releases/9/FeatureList
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #71 poslato: 24.02.2008. 09:30:51 »

Australija se pridružuje OLPC projektu


Australija je najavila sopstveni OLPC projekat prema kojem će deci širom ove zemlje obezbeđivati XO laptopove. OLPC Australia organizacija je najavljena na nedavnoj Linux konferenciji u Melburnu. Prema navodima ljudi iz ove organizacije to je učinjeno upravo na ovoj konferenciji jer je OLPC i open source i edukativni projekat. OLPC Australia projekat će zvanično zaživeti u veoma kratkom roku. Australijska open osurce zajednica je takođe najavila da će uzeti učešće u projektu. Sedamdeset XO laptopova je poklonjeno tokom Linux konferencije sa ciljem da se ljudi koji nisu upoznati sa projektom upoznaju sa njim i da što veći broj donatora uzme učešće.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-07#14028
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #72 poslato: 24.02.2008. 09:31:32 »

Bolji ext4


Kada je u pitanju Linux jezgro, jedna od važnih komponenti je ext4. Ali ext4, naslednika ext3 ćemo kao fajl sistem koristiti tek u narednim godinama. Novo kada je u pitanju ext4 su planovi za integraciju sa Linux jezgrom 2.6.25. Jedna od promena koju će ext4 doneti odnosi se na ograničenje veličine bloka od 4KB. Ovo ne znači da će biti moguća bilo koja veličina bloka a mnogo manji broj ljudi nego što se misli će imati korist od ovoga. Veličina bloka ne sme da bude veća od veličine logičke stranice host sistema. Prema tome oni koji koriste x86 sisteme sa logičkim stranicama veličine 4KB i dalje će biti ograničeni na 4KB. Za ostale maksimalna veličina bloka će biti 64KB.


http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-08#14060
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #73 poslato: 24.02.2008. 09:32:19 »

Nokia kupuje Trolltech


Nokia je krajem proteklog meseca izdala zvanično saopštenje u kojem navodi da je u planu kupovina Trolltech-a. Norveška kompanija izrađuje osnovu za razvojne aplikacije koja nosi naziv Qt, koji se koristi u KDE desktop Linux okruženju i u aplikacijama kao što su Google Earth i Skype. Qtopia je mobilna verzija Qt i već se koristi u velikom broju mobilnih Linux baziranih uređaja. Trolltech je najavio da je verzija 4.3 Qtopia u mogućnosti da se pokreće na uređajima sa ekranima osetljivim na dodir kao i da poseduje podršku za sinhronizaciju podataka sa Microsoft Outlook-om. Kupovinom Trolltech-a biće poboljšana mobilna Linux platforma.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-02-13#14128
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #74 poslato: 24.02.2008. 09:32:56 »

Novi broj časopisa PCLinuxOS


Izašao je novi PDF broj časopisa popularne distribucije PCLinuxOS .
http://pclosmag.com/
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.208 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.011s, 2q)