Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Užice na Internetu
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: [FAQ] kako upotrebiti xname.org kao NS za domen  (Pročitano 4605 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 13.04.2008. 18:19:42 »

Ima slučajeva kada korsinici nemaju hosting, odnosno žele da domenhostuju na nekom svom računaru koji nema DNS. TO je moguće korišćenjem nekog nezavisnog DNS servera kao što je xname.org (www.xname.org). Ovaj server možete korsititi bespaltno a omogućava vam uobičajena DNS podešavanja.

Otvorite nalog na xname.org a zatim pokrenite opciju create zone. Time pokrećete poroceduru podešavanaj DNS-a za novi domen. U polje Zone upišite pun naziv domena koji želote da registrujete, recimo nekidomen.iz.rs. Za zone tzpe odaberite opciju primary. Opciju Use following zone template istavite na NONE. Kliknite na dugme Create.

Zona će ovim biti kreirana. Sada treba daje podesite, a podešavanej ćete započeti klikom na link modification interface. Biće vam prikazan obrazac za podešavanje DNS zone.

Global Params, SO Parameters, Name server polaj ostavite tako kako jesu. To je unapred pordešeno kako treba i ne treba ih menjati.

Mail Exchanger slogovi pokazuju gde se nalazi mail server za vaš domen. Ako nemate mail server, ostavite ovo prazno. Ako ga imate treba da unesete odgovarajuće MX slogove.

Kao primer, evo kako treba dabudu podešeni MX slogovi ako za email korsitite Google Apps.

5   ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.   default     
1   ASPMX.L.GOOGLE.COM.   default    
5   ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.   default    
10  ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.   default    
10   ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.   default    
10   ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM.   default    
10  ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM.   default

Obratite pažnju na tačku iza oznake google domena. Ona je obavezna!


Address (A) records služi za dodeljivanje IP adrese domenu. Ako je recimo adresa vašeg servera 87.45.85.112 ond amožete upisati sledeći slog:

nekidomen.iz.rs.   87.45.85.112   default

To će domenu nekidomen.iz.rs dodeliti IP adresu 87.45.85.112, tako da kada neko ukuca u veb čitač domen, pristupičće serveru na dodeljenoj mu IP adresi.

Obratite pažnju da je i ovde stavljena tačka iza naziva domena. Objasniću sada ukratko zbog čeka. U DNS možete upisivati puno ili skraćeno ime domena. Puno ime domena je celokupna adresa kao što je nekidomen.iz.rs. Ako ste uneli pun domen onda morate staviti tačku na kraj, kako bi DNS server znao da je to pun domen i tako ga i tretirao. Ako ne stavite tačku na kraj, onda DNS server smatra daje to skraćena oznaka domena. Skraćena oznaka se korsiti tako što se doda na osnovni domen dodeljen zoni i tako formira puna oznaka domena. Na primer, ako želite da u DNS upišete adres FTP server ftp.nekidomen.iz.rs, A slog možete napisati ovako:

ftp    87.45.85.112     default

Skraćena oznaka je 'ftp' a pošto nema tačke iza nje, to DNS serveru znači da će pun domen formirati tako što će skraćenu oznaku staviti na oznaku osnovnog domena (u našem slučaju osnovni domen je nekidomen.iz.rs) pa će tako pun domen glasiti ftp.nekidomen.iz.rs i biće mu dodeljena IP adresa 87.45.85.112.

Međutim, nepraktično je za svaki domenupisivati IP adresu, jer najčešće se većina ili svi domeni nalaze na istoj adresi, pa ako dođe do promene IP adrese (što niej retkost) ond amoramo da menjamo sve slogove u zoni). Zbog toga postoje Canonical name (CNAME) slogovi u DNS-u. Oni rade slično kao i A slogovi s tom razlikom da se domenu ne navodi IP adresa nego ime drugog domena čiju IP adresu treba korsititi. Pošto je naš ftp server iz primera na istoj IP adresi kao i osnovni domen, mogli smo umesto A sloga da napišemo CNAME slog:

ftp    CNAME    nekidomen.iz.rs.    default

Ovo znači da domen ftp.nekidomen.iz.rs ima istu IP adresu kao domen nekidomen.iz.rs. Obratite pažnju na tačku jer i ovde važe ista pravila.

CNAME iskorsitite da podesite i www domen tako što ćete upisati:

www    CNAME    nekidomen.iz.rs.    default


Ako koristite GoogleApps, onda verovatno želite da podesite zgodan domen za email. Uradite to ovako:

mail      ghs.google.com.     default

Od sada će vam Google Email biti dostupan na adresi mail.nekidomen.iz.rs

U zoni možete podešavati i domene veće dubine. Na primer:

mail.poddomen CNAME nekidomen.iz.rs. default

Ovo će napraviti domen mail.poddomen.nekidomen.iz.rs koji će imati istu IP adresu kao i nekidomen.iz.rs.


TEXT slogovi i Sub Zones u DNS-u će vam ređe trebati tako da ćemo ih preskočiti.


E sada, kliknite na Generate zone configuration da bi ste zaista upisali podešene slogove u zonu. Sada je potrebno da sačekate neko vreme da Xname obrati vaš upis i aktivira podatke u zoni. Za to j epotrebno neko vreme, obično za par sati izmene budu vidljive.

To đete proveriti tako što odete na http://www.iz.rs/dnslookup.php. U polje Domen za proveru ukucajte nekidomen.iz.rs a u polje DNS ukucajte ns1.xname.org. Pustite proveru i ako vam alatka prikaže podatke u zoni onako kako ste ih uneli, znači da je sve u redu. Ako ne prikaže sačekajte i probajte kasnije.

Tek kada vam dnslookup pokaže ispravne podatke u DNS-u otiđite na www.iz.rs i registrujte domen. Prilikom registracije, sajt proverava da li je DNS zona ispravno podešena i ako je sve u redu, domen će biti registrovan. opet, potrebno je sačekati neko vreme da domen zaista bude i vidljiv na Internetu, mada, ako ste sve ispoštovali vrlo je verovatno da će biti vidljiv i odmah.

Sačuvana

Srele
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Srele
Mesto: Subotica
Država: Srbija
Poruke: 14


« Odgovor #1 poslato: 14.04.2008. 00:37:13 »

Imam jedno pocetnicko pitanje.
Imam sajt na jednom serveru. Kada pogledam u nslookup-u vidim slog A, domen i IP adresu za domen. Kada tu IP adresu upisem u web browser (citac) ne dobijem sajt koji sam zeleo, tj dobijem default asjt od provajdera/servera.
E sad, ako ja na xname.org upisem novi domen i usmerim ga na gornju IP adresu da li cu ja dobiti moj sajt u browseru upisujuci taj novi domen? Ako dobijem moj sajt, da li tada moram da ga registrujem i na freedns-u i pod kojim parametrima?
Da li je resenje CNAME slog u novoj zoni na xname.org ka domenu koji vec postoji? Ako ovo resava slucaj, da li ovako mogu da reguistrujem domen na freedns-u (www.iz.rs ne koristim jer vec imam profil na freedns-u a www.iz.rs se koristi samo onda kada nemas profil, a ako ga vec imas onda izbaci neku glupu gresku)?
Jasno mi je kada imam sajt hostovan na placenmo hostingu sa mogucnosti direktnog modifikovanja njihovog DNS-a ili kada je sajt hostovan na free hostingu koji ima opciju parkiranja domena ili izmene DNS slogova na njihovom DNS-u.
Posle tvoje poruke mi je cak jasno i kako moj racunar moze biti moj hosting, ali KAKO da registrujem domen za sajt koji je na free hostingu koji NEMA gore navedene opcije?
Koliko sam ja skontao celu ovu stvar, freedns je glavna karika u lancu jer on inicira promene svetskih DNS-ova (koji sadrze .iz.rs zonu), da znaju da nadju nas sajt. Tu si i ti naravno koji dozvoljava da se na tvoj domen .iz.rs doda novi poddomen.
Da li sam upravu?
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 14.04.2008. 03:17:59 »

Nemas problem sa DNS-om, vec sa hostom.

Web server ima mogucnost da na istoj adresi hostuje vise domena, a to se postize tako sto kada stigne upit za web stranicu serveru, on i upita moze da vidi kom domenu je to namnjeno pa da na osnovu toga ucita i prikaze odtgovarajuci sadrzaj.

Za postavljanje web sajta na neki server nije dovoljno samo podesiti odgovarjuci IP, vec je neophodno da se webserver podesi da prepoznaje taj domen. To se na hostovima automatski radi kada otvoris hosting za trazeni domen ili ako na vec postojeci domen parkiras novi domen. Kako se to radi, zavisi od hosta do hosta ali to mora da se uradi da bi sajt radio na tom domenu. Ako to nije podeseno, desava se urpavo to sto se tebidesava - web server, ne nasavsi domen, prikazuje podrazumevani domen, a to je u tvom slucaju sajt provajdera.* * *

U vezi funkcionisanja DNS-a, evo ukratko i pojednostavljeno kako to u stvari radi.


Kada ukucas u veb citas neku adresu, on se obrati internom servisu na racunaru da sazna koja IP adresa odgovara tom domenu Ovaj servis, ako ne zna odgovor, salje upit svom nadredjenom DNS serveru. To je obicno DNS server provajdera na koga si povezan. Ovaj ako zna odgovor, kaze a ako ne zna, pita sebi nadredjeni DNS serer i to tako ide sve do takozvanih root DNS servera.

Ovi root serveri "znaju" za sve top level domene, odnosno znaju gde treba da proslede upit za bilo koji domen u okviru nekog TLD. U nasem slucaju, za bilo koji domen koji je u okviru .iz.rs, upit se prosledjuje na ns1.afraid.org i ns2.afraid.org, posto su oni navedeni kao NS za iz.rs.

Medjutim, ovaj DNS nema sve podatke o domenima, vec samo zna koji DNS server sadrzi podatke o kom domenu (to su NS slogovi koje podesavate kada upisujete domen). To je u stvari informacija kom DNS-u se treba obratiti da se dobiju podaci o trazenom domenu. Kada neko id DNS server u celom ovom lancu konacno ima odgovor na upit o domenu, taj odgovor se vrati unazad sve do racunara koji je izvorno trazio taj podatak.

Istovremeno, svi DNS serveri  ulancu, pamte (kesiraju) odgovor na neko vreme, tako da ako se upit ponovi (sto je sasvim uobicajeno ako otvaras neku veb stranu, jer se za svaku slicicu na primer mora ponovo utvrditi IP adresa), sada ne mora da se ide do kraja lanca, vec ce prvi DNS u nizu imati taj odgovor - tako se smanjuje opterecenje linkova. Medjutim, upravo ovo kesiranej je razlog, zasto se izmene u DNS-u ne vude odmah. Naime, ako neki DNS ima kesiran odgovor na upit, on ce uvek vracati taj odgovor sve dok on ne bude obrisan iz kesa, pa cak i ako je tacan odgovor u medjuvremenu promenjen. Podaci se u kesu cuvaju izmedju dva sata i cetiri dana, zavisno od mnogih parametara i upravo toliko traje i cekanje da se neka izmena u DNS-u vidi.

Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  Užice na Internetu
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.808 sekundi sa 33 upita.