Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Užice na Internetu
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Ужичкој фабрици под земљом дани одбројани  (Pročitano 7066 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 03.01.2007. 19:09:10 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=15928

Ужичкој фабрици под земљом дани одбројани

Некад тајна, сада терет

Једина подземна фабрика код нас „Први партизан” прави трошкове од милион евра годишње, па размишљају да је затворе

УЖИЦЕ – Фабрику под земљом у Ужицу, несвакидашњи производни погон у дубинама брда Забучја, ужичку „рупу”, како је овде у жаргону зову,  време је, изгледа, прегазило. Највећа овдашња „војна тајна” сели се, по свему судећи, у историју. Tрошкови које та фабрика прави „Првом партизану”, фирми која у овом простору већ више од четврт века организује део производње своје стрељачке и комерцијалне муниције, постали су сувишан и нелогичан терет. Од те велике „војне тајне” из доба Титове Југославије, мистерије о војном погону у брду, ту направљеном да се и у случају рата овде муниција несметано производи, мало је данас било каквих непознаница остало. Она и сада, као некад, ради и за свет прави милионе метака. Али, сада је доба кад економија има превласт над тајнама сваке врсте, те управо економски разлози мењају судбину ове подземне фабрике, смештене у недрима стеновитог Забучја, уз магистрални пут, и то некаквим лименим завесама заштићене од погледа са пута.

Кроз лавиринт до посла

Још је средином седамдесетих почела њена градња. Била је дотле једна у Коњицу, слична, а мања, па се овој уз нарочиту озбиљност државе приступило. Градила се ова ужичка пет-шест година, ту у брду, као део оближњег  „Првог партизана”, модеран погон за производњу стрељачке муниције. Поклапао се такав подухват са тадашњим ставом ЈНА о заштити осетљиве производње у случају рата.

– Будући да на простору тада сложеног „Првог партизана” није било довољно места нити сигурносних услова за ту производњу, направљен је потпуно аутономан подземни објекат, са сопственим снабдевањем водом, струјом, горивом, климатизацијом – сећа се тадашњи директор Наменске производње „Првог партизана”, сада пензионер, Војо Станисављевић. – Његова унутрашњост била је строго чувана војна тајна и неко ко не ради у овом предузећу унутра је могао ући само уз одобрење Министарства одбране. Ту су производне хале специфичног изгледа, тзв. галерије, улазна блиндирана врата, стотинама метара дуги подземни ходници, објекат потпуно заштићен од класичног ратног напада. И цео процес производње, од уласка основног материјала до изласка готовог производа, ту се одвијао.

Станисављевић каже да је подземна фабрика, после дуге градње и великих улагања, почела да ради у лето 1980. године, који месец после Титове смрти. Држава је за тај објекат изузетно била заинтересована. Поред тога, „Први партизан” је имао кадар који је пратио развој муниције у свету, и источног и западног порекла, држао тај корак и стекао услове да и данас, после свега што нас је снашло, има солидну перспективу у тој производњи. Радници који су у подземном објекту радили били су тада у обавези да чувају ту војну тајну, да унаоколо не причају превише о унутрашњости тог посебно уређеног подземља.

А унутар фабрике, знало се то у Ужицу, од јаких челичних врата пут води кроз дуг централни ходник и од њега на разне стране ка тим галеријама, бетонираним тунелима, где се налазе простори за поједине производне операције. До детаља је вођено рачуна да све што радницима треба ту и буде, чак је својевремено овде била и мала амбуланта. Ходници на све стране су и онима који ту раде стварали загонетку о томе куда воде и имају ли краја. Причало се непроверено, више нагађало, да можда из ове фабрике некакве степенице излазе на врх брда Забучја.

Тражиће нову намену

Но, времена се мењају и сада се таквим темама прилази нормално, без тајновитости. По речима садашњег директора „Првог партизана” Добросава Андрића, прича о овој фабрици постоји у свету и многи страни пословни партнери су ушли унутра. У њој је сада малтене две трећине укупне производње „Првог партизана”, који успешно извози на све континенте. Али, трошкови које она прави су тренутно важнија тема, па и то колико је боравак у таквом подземном објекту, у затвореном простору, погодан за човека.

– Тај објекат, с обзиром на то да је под земљом, мора имати климатизацију свих 24 сата сваког дана у години. Значи, температуру од 20 степени, одређену влажност, прописане услове. За то се троши одређена врста енергије, а ту је и потрошња струје повећана будући да осветљење ради 24 сата дневно. Објекат јесте погодан за боравак и рад, али ма како био удобан, мање је хуман него фабрика на отвореном простору и свежем ваздуху. Људи који ту раде имају одређене додатке и надокнаде. И кад се сви ти трошкови саберу, стигне се до суме од око милион евра на годишњем нивоу. А кад би тај новац уложили у модернизацију производње у „Првом партизану”, фирма би свакако веома технолошки узнапредовала. Дакле, економски и хумани разлози су опредељујући што о исељењу подземне фабрике озбиљно размишљамо – објашњава директор Андрић и додаје да као и сви грађани ове државе верује да не постоји више опасности од ратних сукоба и да би живот на овим просторима, уласком у Партнерство за мир, убудуће могао бити мирнији .

Наравно, дефинитивна одлука о томе да се јединствени објекат исели није донета, јер је држава већински власник „Првог партизана”. Но, управа те фирме намерава да током 2007. године испостави такав захтев. Већ је купљено око 3.500 квадрата простора од предузећа „Тврди метал” ради премештања појединих делова и враћања машина из подземне фабрике на некадашње место, у пословни круг у Крчагову.

У које намене ће, ако дође до исељења, убудуће онај простор у брду бити коришћен – не зна се. Стручни тимови, каже директор, тражиће му будућу намену.

А шали и мудровању склони Ужичани већ „планирају” да би ту био идеалан простор да се гаје печурке. Пола Европе, кажу, одавде би могло печуркама да се снабдева. Под условом, наравно, да онај ко их буде гајио издржи толике трошкове одржавања тог простора.

Бранко Пејовић
[објављено: 01.01.2007.]
Sačuvana

shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #1 poslato: 04.01.2007. 01:16:56 »

Ja vala stvarno ne znam ima li u ovoj drzavi izasta para... Iz svih izvestaja koji stizu zadnjih godina, ovih par miliona ljudi sto zive na ovom prostou koji zovemo srbija, izgleda da sve sto moze jeste da proizvodi eventualno hranu a i to ne koliko je potencijal zemljista jer nema para za nove tehnologije nego taman da moze da jede, a sve ostalo ili uvozimo ili ne mozemo da imamo. Nemamo para ni za avione (ni vojne ni civilne), nizakakvu noviju ratnu opremu, cak ni za domaca istrazivanja u toj oblasti. Ne mozemo cak ni da odrzavamo ono sto smo nasledili iz proslih vremena. Ne mozemo da napravimo ni kola kakva valjaju, ni muzicke uredjaje, ni kompjuterske komonente, ni medicinske uredjaje (a tek sto nemamo para da istrazujemo u toj oblasti!), kod nas se vala nista ne moze. Ja stvarno ne znam ni sto mi imao ijedan univerzitet u zemlji? Pa mi cemo sve nekako da se zaudizmo i da kupimo gotovo negde na strani ako nam treba.
Sačuvana
Ainhoa
Contra la corriente hasta el fin!
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Mesto: Užice
Lokacija: where R.P-yatz meets Tzareenah
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 551« Odgovor #2 poslato: 05.01.2007. 03:00:07 »

Samo kretenu može da padne na pamet da u zemlji kao što je Srbija zatvara fabriku namenske proizvodnje.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #3 poslato: 05.01.2007. 03:04:38 »

Opa! Otkud zensko tako da razmislja a ne ko pacifista? smile
« Poslednja izmena: 05.01.2007. 03:35:23 shadow, Reason: isprafih zbog knezofila » Sačuvana
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #4 poslato: 05.01.2007. 03:24:42 »

uf.. pa ne vidim da razmislja kao pacifista... da tako razmislja valjda bi bila za zatvaranje?

a valjda je poenta da nece da je zatvore, nego da izmeste i pojeftine proizvodnju. i ako je to cilj, u pravu su.. kakvi bre tajni tuneli i tripovanja.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #5 poslato: 05.01.2007. 03:36:11 »

Pa to i ameri imaju, a sto mi da nemamo? A i kad su vec sagradjeni... Sta sad, da zatrpamo?

vidite http://mysite.wanadoo-members.co.uk/nuclear_bunkers/norad.html

Sta smo mi? Sugavi?
« Poslednja izmena: 05.01.2007. 03:42:00 shadow » Sačuvana
Ainhoa
Contra la corriente hasta el fin!
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Mesto: Užice
Lokacija: where R.P-yatz meets Tzareenah
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 551« Odgovor #6 poslato: 05.01.2007. 03:43:29 »

smile

Polako, hajdemo činjenice...

1. Srbija je na mestu kakvom jeste. OK, možda je sada mirno, ali ako ne u narednih 50, onda sigurno u narednih 100 godina će se ponovo zaratiti. Jednostavno, mi sebi ne smemo da damo takav luksuz da uništavamo našu namensku industriju. Ponovo će nam zatrebati, na žalost.

2. čak i ako ne dođe do sukoba na Balkanu (ha ha ha - cinično se smeškam), svakako da će se zaratiti negde druge, a užički oružari imaju vrlo visok rejting u svetu. Eto profita. Svakako da nije etički, ali je tako.

3. možda i najbitnije za celu priču... postoji razlog zbog čega je fabrika napravljena u brdu. Ne samo da ne bi mogla biti uništena u atomskom napadu, već da bi bila apsolutno bezbedna i od običnih vazdušnih udara. Da je kojim slučajem, bila izmeštena u "jeftinije" okruženje pre bombardovanja 1999. godine, da li zaista mislite da bi ona dan danas postojala?

A propo pacifista... To su sanjari. Ili foliranti. Da se ne lažemo. Dok je čoveka na planeti Zemlji, biće i ratova. To se nikada neće promeniti.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #7 poslato: 05.01.2007. 03:59:07 »

E sad malo ja da ratujem protiv tebe Ainhoa. smile Werbalno mislim...

Znaci ta fabrika je vec sad zastarela, a da ima neku proizvodnju kvalitetnu i da moze da je proda, sama bi se izdrzavala a ne bi gubila tolike pare. Dzaba nama prica i hvalospev za uzicke oruzare, ono sto vredi - opstaje.

Drugo, da li si sigurna da je to sprecilo amere da uniste fabriku? To sto je ona bila u brdu? Kao prvo, sravnili bi celo uzice dok bi nju unistili, a onda, dzaba ti fabrika. A drugo, vec odavno se prave vodjeni projektili za duboku penetraciju u utvrdjenja, tako da je fabrika smejurija.

Znaci oni bi bas morali da osavremene proizvodnju da bi icemu vredeli, kako ovde tako i na inostranom trzistu, a to sto su imali malecke ugovore sa americkom vojskom, vise je humanitarna pomoc nego sto je to njima stvarno trebalo.

A trece, ne znam samo koja je budala sagradila tako bitan namenski pogon tako blizu gradu...

A i zadnje, taj potencijalni rat koji bi se vodio u narednih 50-100 god, mada ne verujem, ali ako bi se vodio, sigurno nam ta fabrika ne bi pomogla nista. Mislim daaaaj, tehnologija napreduje. Za 50 godina ce potencijalni neprijatelji moci da obustave proizvodnju u istoj na 1001 nacin a da zidove fabrike i ne dotaknu.

Znaci strasno...
« Poslednja izmena: 05.01.2007. 04:15:37 shadow » Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 05.01.2007. 05:11:41 »

Namenska je napravljena tako da je vrlo nezgodna za napad iz vazduha. Svi ventilacioni otvori su izlomljeni tako da ne moze da se projektil ubaci kroz njih (kao sto je uradjeno u par navrata u Iraku), a na ulazni otvor se ne moze napasti jer je ispred njega nezgodno brdo koje ometa potrebnu putanju projektila.

Sto se tice propadanja, Namenska ima ekonomskih problema samo zato sto su uvedena ogranicenja u obimu proizvodnje i vrsti municije, koja su nametnuta spolja.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #9 poslato: 05.01.2007. 05:29:29 »

Da ali to sve je pravljeno za preciznost i snagu projektila dok jos nisu ni postojale mnoge danasnje vojne tehnologije. Ja vam kazem, namenaska je za NATO igracka! Uzmimo samo EMP. Ne mora ni da probije zid, moze da unisti sve elektricne uredjaje unutar fabrike (i celog grada da ne pominjem). Evo npr ovako, taj centar NORAD-a u americi, on je napravljen mnogo dublje od ove nase namenske i mnogo je modernije opremljen i sad se mnogo vise para ulaze u njega a oni opet kazu da ne bi izdrzali direktan napad i ICBM udar, a pa sta onda da mislimo o ovome ovde u nasem gradu?
Sačuvana
Ainhoa
Contra la corriente hasta el fin!
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Mesto: Užice
Lokacija: where R.P-yatz meets Tzareenah
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 551« Odgovor #10 poslato: 05.01.2007. 05:53:18 »

Sve to stoji, ali sam vrlo skeptična da bi SAD isprobavale EMP oružje ili neko slično u Užicu, ne bi li onesposobili proizvodnju konvencionalne municije, ma kakav potencijalni scenario sukoba bio. To bi bilo kao da gađaš atomskom bombom fabriku noževa. Uostalom, tom logikom, nijedna lokacija nije bezbedna, ergo ne treba da se ulaže u namensku industriju, i to samo zbog pretnje upotrebom nekog razornijeg oružja.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #11 poslato: 05.01.2007. 06:49:18 »

Pa isprobavaju oni sve svuda, sto ne bi u uzicu. Cak sta vise, pre bi u ovako malom mesto za slucaj da im ne uspe, ili pak bude nekih nezeljenih posledica ili sta li vec... Ovo je pravo malo mesto za to. A i EMP i jeste da te trenutno onesposobi a da ne bude civilnih zrtava, tako da ti je analogija sa atomskom bombom losa.  
"ne treba da se ulaže u namensku industriju, i to samo zbog pretnje upotrebom nekog razornijeg oružja."
ja ne vidim da je ovde iko pominjao ulaganje? Pominjano je samo finansije za puko prezivljavanje iste na nivou pre 20 god. Da je ulaganje, ni po jada. Ili cemo imati normalno i moderno naoruzanje, ili necemo imati nista, a ovo sigurno ne valja. Ok je i da veci deo budzeta ide za vojsku i razvoj vojne industrije nego sada, ali da efikasnost i vajda bude veca, a ako ce se i male finansije ulagati za nikakvu vojsku, onda je i malo mnogo.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #12 poslato: 05.01.2007. 06:53:12 »

Sustina je u ovome sto je Ainhoa rekla. Za unistenje fabrike bi bio potreban udar tolike snage (i cene) da kao takav nije isplativ.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #13 poslato: 05.01.2007. 06:57:01 »

Bas naprotiv, da bi onesposobili fabriku, u ratu buducnosti nece biti potrebe da razvaljuju zid nekim tamo gigantskim detonacijama, nego na trista drugih nacina. Ja sam vec naveo EMP kao jedan.
Sačuvana
JekHa
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Данило
Poruke: 21


« Odgovor #14 poslato: 06.11.2007. 08:38:09 »

Брука
Sačuvana
maler
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Duško
Mesto: Užice
Lokacija: Vozdovac-Kameno Korito
Država: Srbija
Horoskop: Vaga
Poruke: 243« Odgovor #15 poslato: 06.11.2007. 20:21:36 »

Zašto svi pretpostavljaju da ćemo u budućnosti ratovati sa Amerikom? Jesu li Šiptari razvili EMP oružje?
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #16 poslato: 06.11.2007. 21:16:43 »

Ako udjemo u sukob sa Siptarima, to sigurno znaci da cemo ratovati sa Amerikancima.
Sačuvana

Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #17 poslato: 06.11.2007. 21:22:31 »


Ako udjemo u sukob sa Siptarima, to sigurno znaci da cemo ratovati sa Amerikancima.


Ne mslis valjda ozbiljno???Sa cim cemo ratovati???Kukom i motikom??Ne znam samo kako ne izvukosmo neke pouke posle onog bombardovanja 1999...
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #18 poslato: 06.11.2007. 21:46:09 »

Rekao sam "ako".
Sačuvana

Top
provereni korisnici
skriboman
*****
Poruke: 3516Najforumaš 2006
« Odgovor #19 poslato: 07.11.2007. 00:33:07 »

Stvar je u tome shto nece stici ni da nam padne na pamet takva ideja, a oni ce vec zavrshiti sa nama. Mali smo mi mnogo da bi se klinchili i bilo kome suprotstavljali, pa chak i Shiptarima.
Sačuvana
klackalica
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Lepa Brena
Država: SRB
FaceBook: ima
Horoskop: Devica
Poruke: 631« Odgovor #20 poslato: 07.11.2007. 04:33:01 »Ako udjemo u sukob sa Siptarima, to sigurno znaci da cemo ratovati sa Amerikancima.


Ne mslis valjda ozbiljno???Sa cim cemo ratovati???Kukom i motikom??Ne znam samo kako ne izvukosmo neke pouke posle onog bombardovanja 1999...


Kuka i motika su zakon! Na njih EMP nema uticaja, pogotovu ako su kompletno od drveta (npr. one drvene vile, te su mi fejvorit)
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #21 poslato: 07.11.2007. 05:52:16 »

ma rupa ce ostati ali ce pogon preci na povrsinu... a odkuda ovde prica o siptarima i amerima i nama?
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  Užice na Internetu
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 3.194 sekundi sa 31 upita.