Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Užice na Internetu
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Zlatiborski mermer za zgrade „Microsofta”  (Pročitano 7499 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 16.07.2008. 00:02:08 »

http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Zlatiborski-mermer-za-zgrade-Microsofta.lt.html

Zlatiborski mermer za zgrade „Microsofta”

Naš kamen u svetu postao brend, ali firma „Zlatibor mermer” teško dobija kredite
Kamenolom Plavi tok u Kaleniću kod Požege

U bogatom Sijetlu, tamo preko „bare”, moćni „Microsoft” upravo gradi četiri nove zgrade. Prema svecu i tropar, naravno, pa su i one nešto posebno. Kad se posmatra iz aviona, ceo taj kompleks daje sliku onog zatalasanog „vindoza”, prepoznatljivog loga kompanije. Četiri „Microsoftove” zgrade, svaka u različitoj boji.

Crvenu i žutu boju dvema zgradama daje naš proizvod – zlatiborski mermer, iz kamenoloma u selima Sirogojno i Skržuti. Firma „Zlatibor mermer” iz Užica isporučuje ga za pokrivanje površine oko 7.000 kvadratnih metara na „Microsoftovim” zdanjima. Posao koristan finansijski, ali još vredniji marketinški. U bogatom svetu se ovako na najbolji način predstavlja sjaj i lepota našeg prirodnog kamena.

To je, razume se, najznačajniji posao za ovu užičku firmu otkako je pre dve godine privatizovana. Kupio ju je Italijan Pjero Zanela, treća generacija vrsnih kamenorezaca iz Verone. Gazda sa prestižnim referencama u ovom poslu, kao što su mermerni enterijeri kazina „Aladino”, „Venecija” i „Pariz” u Las Vegasu, vile na Havajima za jednog ortaka Bila Gejtsa i gitaristu Santanu, za 47 liftova čuvenog „Empajer stejt bildinga”i drugo. Tri bogata kamenoloma užičkog „Zlatibor mermera”, u svetu već poznati „Plavi tok” u Kaleniću kod Požege, te manje znani u Sirogojnu i Skržutima privukla su Zanelu u nameri da proširi svoje poslove po svetu.

– Vlasnik je do sada uložio oko milion evra, za opremu i stara dugovanja. Takođe, promovisao je zlatiborski materijal, pored „plavog toka” svet sada zna i za crveni mermer iz Sirogojna i žuti iz Skržuta. Postali smo izvoznici bez ikakvog uvoza, smanjujemo deficit ove države. Izvozimo prirodni kamen, što je kao kad bi Crna Gora izvozila morsku vodu, beskonačan resurs – objašnjava za „Politiku” direktor „Zlatibor mermera” Dragan Milojević, građevinski inženjer iz Zaječara, koji je došao u Užice da vodi ovu firmu sa 60 zaposlenih.

Ipak, u ovom preduzeću ne cvetaju ruže, bez obzira na to što se radi i za „Microsoft”. Sve, kažu ovde, ide nekako „na mišiće”, bez dovoljno novca, uz neredovne plate. Već pri prvom pogledu na skroman i dotrajao poslovni prostor „Zlatibor mermera” u užičkom naselju Krčagovo, vidi se da stvarnost nije ružičasta.

– Deluje kao paradoks, ali mi zaista loše poslujemo – nastavlja direktor Milojević. – Vlasnik nije uneo dovoljno novca u firmu, nisu isplaćena sva stara dugovanja s kojima je „Zlatibor mermer” privatizovan. Ti dugovi nisu bili sasvim ni poznati kad ju je Zanela kupovao. Kod nas, kako stvari stoje, država prodaje „mačku u džaku”. Pored toga, bankarska politika u Srbiji je takva da je nemoguće podići ijedan kredit ako je firma u prethodnim godinama poslovala negativno, bez obzira kako sada radi, čak i kada izvozom smanjuje državni deficit.

Zato „Zlatibor mermer” nikako ne može da dođe do kredita za ulaganja u nove poslove. Neizvesnost oko iznosa nasleđenih dugovanja sprečava napredak.

– Gazda jeste razočaran u sistem prodaje firmi kod nas, ali ipak ne odustaje. Nastoji da nađe partnera koji bi finansijski pomogao, da „Zlatibor mermer” stane na noge. Perspektivu imamo, a probleme valja rešiti – dodaje Milojević.

Dodatni problem jesu i nerešeni imovinski odnosi oko kamenoloma „Plavi tok”. O tome odlučuje sud, pa se taj majdan već izvesno vreme ne koristi. Po rečima direktora „Zlatibor mermera”, ovaj kamenolom je na volšeban način, pre dve-tri godine, u opštini Požega kod prelaska sa zemljišnih knjiga na katastarski sistem, upisan u vlasništvo beogradskoj „Moravi mermer”, koju je u međuvremenu kupio hrvatski „Kamen Pazin”. Greškom ili namerom, kaže Milojević, vlasnik je kod tog upisa zamenjen, suđenje još uvek traje, pa je i to kamen o vratu „Zlatibor mermeru”, koji uprkos svemu dobro radi za čuveni „Microsoft”.

Branko Pejović
[objavljeno: 15.07.2008]
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 16.07.2008. 18:18:55 »

http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Gradili-za-Microsoft-bez-plata-i-struje.lt.html

Gradili za „Microsoft” bez plata i struje

Tek što se pročulo o uspehu „Zlatibor mermera“, koji snabdeva graditelje novih „Microsoftovih“ zdanja u Sijetlu, ova užička firma upala je u ozbiljne finansijske teškoće. Čekajući mesecima da vlasnik Italijan Pjero Zanela pošalje novac za isplatu zaostalih plata i ispuni sporazume o dinamici plaćanja, radnici „Zlatibor mermera“ stupili su juče u štrajk. Obustavili su rad i u kamenolomima i u upravi, gde je, opet zbog neizmirenih obaveza, struja isključena. Partner „Microsofta“, kome su od predviđenih 7.000 kvadrata crvenog i žutog mermera isporučene oko dve trećine, nalazi se u štrajku i mraku.– Vlasnik nam duguje tri plate za 2006. godinu, za prošlu su isplaćene, ali za ovu godinu nismo primili nijednu – objašnjava razloge štrajka predsednik sindikata u „Zlatibor mermeru“ Goran Gavrilović.

– Pravili smo i nekakve sporazume o isplati koji nisu ispoštovani. Nezadovoljstvo postojiodavno. Tražili smo da se isplate četiri plate da bismo počeli da radimo, ali nuđena nam je samo jedna, pa štrajkujemo, na radnim mestima. Struja je isključena zbog velikih dugova EPS-u, i bez vode smo ostajali, ali je kompenzacijom to nekako rešeno.

Radnici su, dodaje Gavrilović, pisali Agenciji za privatizaciju i resornom ministarstvu da „pritegnu“ vlasnika kako bi isplatio dug. Ako ne bude hteo, tražiće se raskid ugovor o kupoprodaji, tim pre, kako kaže predsednik sindikata, što se i drugi kupci interesuju za „Zlatibor mermer“.

Na pitanje da li je obustava rada pravo rešenje u momentu kad se radi tako važan posao kao što je isporuka mermera za zgrade „Microsofta“, Gavrilović odgovara: – Mi radnici od tog posla nismo nikakve vajde videli, a danonoćno smo proletos, i vikendom, na tome radili.

Direktor „Zlatibor mermera“ Dragan Milojević slaže se sa tim da vlasnik nije uneo dovoljno novca u preduzeće, ali napominje da je problem sa isplatama za 2007. godinu, dok su ove godine one relativno redovno izmirivane.– Kao direktor, uporno tražim od gazde da pošalje pare, da radnicima namirimo plate i isplatimo ostale obaveze. Prva tranša novca od vlasnika već je na putu, u iznosu od šezdeset hiljada evra, i treba da stigne do kraja sedmice. Nastojimo da se dogovorimo sa radnicima da nastave da rade jer je posao za „Microsoft“ ovim, naravno, ugrožen – napominje Milojević.

Direktoru, ipak, smeta ovakav odnos radnika prema firmi, koju svojim činjenjem prosto teraju u stečaj. To, ističe Dragan Milojević, nisu radili pre privatizacije iako je „Zlatibor mermer“ bio stalno u blokadi ipravio dugove, koji ga sada lome. Tada niko nije hteo da kupi ovo preduzeće, a sad, kad je to uradio Pjero Zanela, koji jeuneo milion evra i našao poslove u bogatom svetu, ali je nedovoljno moćan da otkloni sve naše propuste, oni hoće da dođe do stečaja. Čine to verovatno, kako pretpostavlja, zbog prizemnih stvari, nečijeg interesovanja za atraktivan plac firme u užičkoj industrijskoj zoni.

Branko Pejović
[objavljeno: 16/07/2008]
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 11.08.2008. 22:22:06 »

http://www.danas.co.yu/20080808/ekonomija1.html#5

Radnici preduzeća Zlatibormermer štrajkuju do ispunjenja zahteva

Vlasnik iz Italije i dalje ćuti

Užice - Šezdeset radnika užičkog preduzeća Zlatibor-mermer i dalje su u štrajku, koji su započeli 15. jula. Od vlasnika Pjera Zanelija, italijanskog biznismena, koji je pre dve godine kupio preduzeće, štrajkači zahtevaju isplatu zarada za ovu godinu i tri plate iz 2006. Predsednik sindikata Goran Gavrilović kaže za Danas da su zahtevi upućeni vlasniku, ali da on još uvek nije odgovorio, pa će štrajk biti nastavljen.

- Zaneli je zahtevao da se pismo prevede na italijanski jezik, ali na zahteve nije odgovorio. Podsećam da nismo primili nijednu platu od početka godine, dok doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu uplaćivani tri godine. Prestala je i isplata naknade za prevoz radnika, koja je bila obavezna, a zbog dugova isključeni su telefoni i električna energija, komentariše Gavrilović, i dodaje da je dugovanje užičkom Vodovodu kompenzovano isporukom mermera.

Početkom jula poslovodstvo je radnicima obećalo da će izmiriti obaveze i utvrdilo dinamiku isplata. U međuvremenu uplaćena im je januarska zarada, ali je bila umanjena, pa su u proseku dobili od 15.000 do 20.000 dinara. To je izazvalo revolt zaposlenih koji su 15. jula započeli generalni štrajk, a zatim od Agencije za privatizaciju zatražili raskid kupoprodajnog ugovora. Pomoć su tražili i od Ministarstva rada. Prema rečima direktora preduzeća Dragana Milojevića italijanski biznismen je do sada uložio oko milion evra, ali to nije dovoljno da se pokriju dugovi evidentirani u trenutku privatizacije. Milojević tvrdi da su ta dugovanja bila oko milion evra, te da je vlasnik nameravao da ih izmiri od prihoda, ali to još uvek nije uspeo.
Inače, ova firma proizvodi mermer i nedavno je ugovorila isporuku tog kamena za oblaganje jedne od poslovnih zgrada Majkrosofta u Sijetlu. Međutim, zbog štrajka taj poslovni aranžman je doveden u pitanje. Radnici kažu da bi trebalo da isporuče 7.000 kvadratnih metara mermera, a potom svedoče da i pored toga što su odradili dve trećine tog posla, nisu imali koristi, iako su bili dodatno angažovani, kako bi ispoštovali preuzete rokove.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 06.11.2008. 19:27:50 »

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=131659&datum=2008-11-06

Mermer ni Gejtsu

Stala je isporuka užičkog mermera moćnom „Majkrosoftu“. Od ukupno 7.000 naručenih kvadrata, do sada je za dve nove poslovne zgrade kompanije Bila Gejtsa u Sijetlu - isporučeno 90 odsto skupih blokova. „Zlatibor mermer“ duguje zaposlenima sedam plata, putne troškove i doprinose, ostala su neispunjena obećanja italijanskog vlasnika Pjera Zanele da će obaveze biti izmirene, pa je ovih dana „odmrznut“ štrajk započet pre više od četiri meseca.
Užički mermer, žuti i crveni, korišćen je za dve od ukupno četiri zgrade u Sijetlu, a na fasadama ovih građevina, od istog materijala je trebalo da se ukleše deo „Majkrosoftovog“ grba. Grandiozan poslovni kompleks je trebalo da dobije, iz „ptičije perspektive“, izgled čuvenog znaka „windows“. Užički mermer je poslužio za crvenu i žutu boju „letećeg prozora“, ali je sada sve stalo.

- Krajem avgusta nam je obećano da ćemo primiti plate neisplaćene od maja, kao i dva čeka iz 2006. godine. Pored toga, od aranžmana sa „Majkrosoftom“ nismo videli ni dolara, ni dinara - objašnjava Goran Gavrilović, predsednik sindikata u firmi koja propada, a na raspolaganju ima pravu „kovnicu novca“.

Dok Zaneli ne ispuni obaveze, mermer neće put Sijetla, naglašavaju sindikalci.

Kažu zaposleni da uprkos eksploataciji majdana u Sirogojnu, Skržutima i Kaleniću, „račun sa 100.000
evra stoji blokiran“, pokazuju presude u svoju korist stare pet-šest godina, a koje još nisu naplatili.
- Ostalo je da za „Majkrosoft“ uradimo još 10 odsto ugovorenog posla, a kako da radimo bez plata. Preduzeće duguje između 800.000 i milion evra - dodaje Gavrilović.

Agencija za privatizaciju kontrolisaće firmu „Zlatibor mermer“, ali tek 9. decembra, kada ističe 60 dana od poslednje kontrole. Tada 15. septembra, Agencija je utvrdila da se ne poštuju odredbe socijalnog programa, i dat je naknadni rok od dva meseca za uplatu poreza i doprinosa i isplatu zaostalih i tekućih zarada.
Očekuje se da će narednih dana Zaneli doći u svoje preduzeće, a zaposleni ne znaju šta mogu da očekuju.
Malo ko ovde razmišlja o nenadoknadivoj marketinškoj šteti, jer nema isporuke za moćni „Majkrosoft“, kako će onda u poslovanju sa užičkom firmom proći neki manje značajan naručilac.

KVADRAT 50 DOLARA?

Ne znamo tačno kolika je vrednost posla sa Amerikancima. Priča se da je kvadrat crvenog mermera prodavan za 50 dolara - kaže Gavrilović.

Pjero Zanela je u Srbiju došao sa navišim referencama u svom poslu, poznat je po mermernim enterijerima kazina „Aladino“, „Venecija“ i „Pariz“ u Las Vegasu. Milioni ljudi su bili okruženi njegovim memerom, pa i u svih 47 liftova „Empajer stejt bildinga“.

N. JANKOVIĆ
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 02.04.2009. 19:08:09 »

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Na-Microsoftu-ipak-mermer-sa-Zlatibora.lt.html

Na „Microsoftu” ipak mermer sa Zlatibora

Štrajk u „Zlatibor mermeru” u jednom trenutku zapretio da ugrozi veliki posao u Sijetlu, pa je vlasnik Pjero Zaneli iz majdana u Sirogojnu i Skržutima uzeo blokove mermera i odvezao ih u Italiju, gde su prerađeni u pločeFasade na dvema novim zgradama „Microsofta“ u Sijetlu odnedavno su obložene zlatiborskim mermerom, crvenim iz Sirogojna i žutim iz sela Skržuti. Tako je, uprkos svemu što se minule godine događalo u užičkoj firmi „Zlatibor mermer“ kojoj su Amerikanci poverili ovaj posao, lepota našeg mermernog kamena ipak zasjala na zdanjima jedne od najpoznatijih kompanija u svetu.

Kako je naš list već pisao, prošlog leta je „Zlatibor mermeru“ poveren ovaj važan posao, zahvaljujući poslovnom renomeu Italijana Pjera Zanele, vlasnika te užičke firme, ali i prepoznatljivoj lepoti zlatiborskog prirodnog mermera. Dogovoreno je da Užičani do kraja 2008. spreme crvene i žute mermerne ploče za oko 3.500 kvadrata dva „Microsoftova“ zdanja. Urađena je petina planiranog posla, a onda se iznenada stalo. Problemi u „Zlatibor mermeru“ zapretili su da dovedu u pitanje ostvarenje poduhvata.

Naime, vlasnik iz Italije, koji je pre dve i po godine kupio pomenutu užičku firmu, naišao je na teškoće u pokrivanju dugova i neisplaćenih plata radnicima „Zlatibor mermera“ iz perioda pre privatizacije za koje, kažu ovde, nije znao. Država mu je, izgleda, prodala „mačku u džaku“, a ni Zanela nije bio baš široke ruke da ulaže u ono u šta nije planirao. Tako su radnici „Zlatibor mermera“ zbog finansijskih teškoća firme mesecima radili bez plate, pa su u jednom trenutku rešili da štrajkuju, bez obzira na posao sa „Microsoftom“ od koga, kako tada rekoše, nisu imali nikakve vajde.

– Kad je gazda video da dok ovaj štrajk traje ne može ispoštovati rok isporuke, rešio je da iz naših majdana u Sirogojnu i Skržutima uzme cele blokove mermera i odveze ih u Italiju na preradu u ploče. Tako smo mi umesto da izvezemo finalni proizvod izvezli sirovinu. Posao u Sijetlu je krajem prošle godine obavljen, ali je rok prekoračen za mesec dana, pa će Zanela zbog toga plaćati penale Amerikancima – objašnjava za „Politiku“ Dragan Milojević, direktor „Zlatibor mermera“.

Prema njegovim rečima, vlasnik iz Italije je u međuvremenu ulagao novac u užičku firmu, a potom isplatio i sve stare dugove i plate radnicima. Ipak, i sada se tri plate duguju (ovde ima 57 zaposlenih), ali je razlog „mrtva sezona“ za građevince. Firma ima najavljenih poslova, ovdašnji mermer je na ceni: ugrađivaće se u veliku crkvu u Foči, u Dom vojske u Beogradu, možda i na hercegnovsko šetalište. Direktor Milojević ističe da, osim svetlih perspektiva, ima i aktuelnih problema:

– Gradske vlasti su nam uzele deo placa u Krčagovu na kome se naša firma nalazi pola veka, a predvideli smo ga za halu. Reč je o opštinskom zemljištu, od ukupno 40 uzeto nam je 20 ari, koje su gradski javni pravobranilac Obrad Jeremić i pravnik u Direkciji za izgradnju Zoran Melentijević obećali vlasniku jedne užičke firme kao ustupak za neki oduzeti mu plac. Urađeno je to iako su nam urbanisti nedavno odobrili preparcelaciju, koja je bila osnova za gradnju naše nove hale – žali se Milojević.

Pravobranilac Obrad Jeremić pak kaže da prava „Zlatibor mermera“ nisu uskraćena, jer je ta firma, kako ističe, „u zauzeću državne imovine“ na tom placu.

– Nastojaću da se i onih 20 ari koje trenutno koriste nađu na licitaciji, posle čega će se znati šta će biti s tim delom placa – najavljuje Jeremić.

Branko Pejović
Sačuvana

Goran23
početnik
*
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Goran
Mesto: Beograd
Država: Srbija
Poruke: 8


WWW
« Odgovor #5 poslato: 22.02.2011. 04:35:21 »

Ja mislim da je taj mermer vise dobra vest nego dobra zarada. Od jednog posla se ne zivi, to da li je kupio MC ili pera preci ne igra ulogu u visnini zarade. Nazalost ti radnici izgleda rade tezak posao za malo ili ni malo para.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  Užice na Internetu
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 3.141 sekundi sa 31 upita.