https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Бројаница

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Vera i religija => Temu započeo: jelenica_ue 20.04.2005. 22:33:29Naslov: Бројаница
Poruka od: jelenica_ue 20.04.2005. 22:33:29
Знам да много људи носи бројанице ,а претпостављам да већина не зна  чему уствари служе.Нађох несхто о томе , па мислим да ће вам се свидети.

БРОЈАНИЦЕ


Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве, који су нарочито неговали православни монаси. Саме бројанице имају символички карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. Бројанице су исплетене од чисте овчије вуне, што нас подсећа да смо ми словесне овце Доброг Пастира Господа Христа који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вечне смрти. Мале бројанице обично имају 33 чворића. Постоје и веће бројанице од по 50, 100 или 300 чворића. По једном старом предању, био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.


КАКО СЕ МОЛИМО ПОМОЋУ БРОЈАНИЦА


Поред молитва које се налазе у молитвенику и редовно се читају у одређено доба дана, Црква Христова благосиља својим верницима да све своје молитве могу надопунити или заменити кратким молитвама које се више пута учестало и сабрано понављају. Оне нам омогућавају и помажу да се лакше саберемо умом на саме речи молитве како нам ум не би лутао.

Како, дакле, да започнемо молитву? Сабравши мисли, узмемо левом руком куглицу бројанице (или крстић), држећи је лагано између палца и кажипрста. Осенимо се знаком часног крста десном руком и тихо почнемо одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем.

Најчешћа молитва којом се молимо ?на бројанице? је тзв. ИСУСОВА МОЛИТВА која гласи:

ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА!

или у краћем облику:

ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ!

ИСУСОВА МОЛИТВА је најважнија молитва сваког православног хришћанина. Она по црквеним правилима може да замени све друге. Будући освећена самим именом Христа Бога, она у наше срце низводи божанску благодат и уноси неисказани душевни мир када се учестало понавља. Многи православни хришћани толико су се навикли на ову молитву да непрестано имају у свом срцу и на уснама име Исуса Христа, па чак и за време сна, јер када се човек навикне на њу честим изговарањем она постаје механизам који се одвија као нпр. процес дисања. Највећа сила ове молитве лежи у самоме имену ИСУСА ХРИСТА, које изгони из нашег срца сваку сметњу и немир и уноси божански мир.

Поред ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ уобичајено је да се хришћани моле и Пресветој Богородици и светитељима и то на следећи начин:

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ГРЕШНОГА!

СВЕТИ (име светитеља) МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА!

Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње, свој народ и то тако што на првом чворићу бројанице изговоримо следеће речи:

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ СЛУГУ (слуге, слушкињу, народ) СВОГА _________ (име или више имена са списка), а на осталим чворићима не понављамо име онога за кога се молимо ако их има више, веће говоримо:

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ ПОМЕНУТЕ СЛУГЕ СВОЈЕ!

Такође, можемо да се молимо и за упокојене сроднике:

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ УСНУЛИХ СЛУГУ СВОЈИХ ...(имена), а даље ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, УПОКОЈ ДУШЕ ПОМЕНУТИХ СЛУГУ СВОЈИХ!

Када смо сами добро је да изаберемо неко тихо место и да речи молитве говоримо шапатом. Православни хришћани најчешће се моле стојећи пред иконама и упаљеним кандилом, али могу да се моле и седећи или лежећи када смо телесно исцрпљени или болесни. Корисно је да се после сваке изговорене молитве прекстимо. На тај начин се наша пажња лакше веже за речи молитве. Међутим, молитва ?на бројанице? може да се практикује на сваком месту и у свакој ситуацији: у аутобусу, возу, чекаоници, приликом шетње или чак разговора у коме не учествујемо. Многи хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом тихо се молећи док не заспе. Ујутро, када се пробуде, одмах се лате бројанице и тако започну дан молитвом.

Веома је корисно одвојити увече пред спавање и ујутро по буђењу одређено време које ћемо посветити молитви ?на бројанице?. Апостол Павле нас учи да се ?молимо непрестано?. Свакако, када смо у друштву не можемо се молити на исти начин као када смо сами. У том случају не треба привлачити пажњу накаквим ?чудноватим? понашањем, већ напросто ћутећи у себи изговарати молитву пратећи је неприметно окретањем, бројанице. Молитва се у себи може сасвим лако вршити покретањем језика при затвореним устима и мисленим праћењем речи молитве. Укратко речено, можемо се молити увек и свугде, а да то нико други не зна осим Бога коме се молимо и нас самих. Свако намерно привлачење пажње других људи око нас страно је духу истинске молитве коју морамо да вршимо у покајању и смирењу, скромно и тихо у ?тајној одаји срца свога?.

Приликом молитве ?на бројанице? Свети Оци апсолутно забрањују било какво маштање и замишљање слика. Наша пажња мора искључиво бити сабрана на речи молитве. То се постиже упорним трудом и вежбањем пажње, али и полаганим произношењем молитве без журбе да што пре постигнемо одређени број. Бог чује и услишава само ону молитву која се сабрано врши. Ипак, пажњу је тешко одмах постићи и зато се саветује да се молитва и у тренуцима расејаности изговара, јер учесталим понављањем наш ум се постепено навикава на молитву и тако стиче пажњу у молитви. Заправо, најбољи начин да се научимо молитви јесте да одлучимо да је понављамо без обзира да ли успевали да се саберемо или не. Као што кап по кап воде може да издуби и најтврђи камен тако и учесталост молитве без обзира колико нам она још била расејана, може да доведе до чисте и сабране молитве. Бројаница се може у тренуцима када је не користимо држати у џепу, или ако је мала око руке. Ипак, није лепо привлачити пажњу својим бројаницама, а поготово играти се њима прстима у доколици. Оне служе искључиво за молитву, а не за игру или за украс. Према бројаницама смо дужни да имамо долично поштовање. Монаси и монахиње који плету бројанице и сами се моле за време свог рада и зато су бројанице плод молитве и њом су освећене.

Зато, браћо и сестре, прионимо на молитву Господу Исусу Христу и његовим светима за себе и за своје ближње, како бисмо за време овога краткога земаљскога живота задобили божанску благодат СВЕТОГА ДУХА, и удостојили се вечне награде на небесима. Господ је увек са нама, на сваком месту, јер Он нас учи да је Царство небеско у нама, у нашим срцима. Дакле, потребно је само да ми увек будемо са Њим кроз МОЛИТВУ и друге свете врлине. Немогуће је стећи ниједну хришћанску врлину без благодати Божје, а њу добијамо првенствено молитвом. Зато је МОЛИТВА - ЦАРИЦА ВРЛИНА које нас узводи ка самоме Богу и сједињује са њим.


Naslov: Бројаница
Poruka od: Holly_Short 26.04.2005. 21:30:15
Hvala Jeco.Evo ja je ne nosim.Sto nisi pitala zasto je nose? :mrgreen: bar ove ljude ovde:)


Naslov: Бројаница
Poruka od: jelenica_ue 26.04.2005. 21:34:02
ma bash me briga ;)
vidish da se ne javljaju :) znachi da su ih pobacali jer ih je bilo sramota da je nose tek radi mode !
Ja je takodje ne nosim , jer sam ovo davno davno prochitala , bash nekako u vreme kad je pochela pomama za brojanicama .


Naslov: Бројаница
Poruka od: DJ_Uro_UE 27.04.2005. 09:18:44
Ja je vala nosim, ali chisto onako, jer sam kao klinac bio u stanju da oko vrata obesim 5 ogrlica u isto vreme i te gluposti... Znao sam da ima veze sa nekim molitvama, ali je nosim chisto onako... Volim da landara oko ruke, kao i mindjushe shto nosim :)


Naslov: Бројаница
Poruka od: Top 03.05.2005. 18:36:34
Ja ne volim brojanice. Mislim ne volim da ih nosim. Imam kuci kilo nekih brojanica koje sam dobijao i ni jednu ne nosim. Svojevremeno sam i od Mire dobio jednu lepu :):). Ne nosim je ali je chuvam na vidnom mestu :)


Naslov: Бројаница
Poruka od: filler 03.05.2005. 20:19:46
Pa u sustini, ne mogu da verujem da je upravo to sto oznacava religiju jednog naroda postalo nista drugo sem biznisa.


Primer:
Ulazim u crkvu pre neki dan, kupujem svecu, a onaj na salteru [kako god hoces nazovi] pita "Dobar dan, komsija, hocete li nekih brojanica? Imam crveno-crnih, crno-belih..." ovakvih onakvih... Mislim - ne mogu da verujem!!!! A jos znati da upravo taj vosak koji se iskoristi kupe i prave ponovo svece i bukvalno je to, umesto da bude nesto uzviseno, postalo cist biznis...

Mogu sve da shvatim, ali da crkva ima cenovnik za sve stvari ne mogu. Zaista, ne mogu. Podrzavam da popove placa drzava, to da. Ali, oni prvenstveno sluze BOGU i provode Bozju rec kroz smrtnike. Ako sluze Bogu, njihov napor cene svi, ali za taj napor su se upravo oni opredelili. Zasto onda, kada dodju odredjeni trenuci oni imaju svoje cene??? Prvenstveno, zaista ne shvatam....

Ne znam kakvo je vase vidjenje, znam da sam promasio temu, ali jednostavno nisam mogao, a da precutim...


Naslov: Бројаница
Poruka od: pega 03.05.2005. 23:04:40
Pa dobro filler čovek na ulazu malo nešto pazari , mora ubije kaku kintu  :mrgreen:
Nego prošle godine imao sam nezahvalnu dužnost da ono pred slavu odnesem kolač da ga nešto oni tamo , šta znam , i ono ja platim popu solidnu sumu , a on gleda i kaže bato daj još ! Ja u njega , on u mene , mislim da mi je pritisak bio na granici , stego sam se da ne reagujem ali šta im je da izvlače pare , ma to su  po meni slični _banditi_  :-o   Religija , Bog je , bar ja mislim , je  nešto totalno van crkve , crkva je tu da bude jos jedna institucija kontrole ...


Naslov: Бројаница
Poruka od: jelenica_ue 03.05.2005. 23:16:27
mene su prestali da shalju u crkvu kada su saznali da se ja lepo zahvalim i ne dam pare  :mrgreen:  
a posle slave uvek ponovim neshto  8)
ja sam lepo prochitala da se te njihove "usluge" ne naplacuju ! nego svako da neshto od ruke ... to ne mora biti novac, nego nekakav "dar" ...
e sad ja ne dam nishta , mislim pop okupi nas 10 za jedan sto otpeva jednom umesto 10X i uze pare od svih nas , a gomila ljudi jedva skrpi da napravi slavu ... da bi se pop lepo vozao dzipom ...

al odosmo Offtopic ... bolje napravite novu temu o popovima :)


Naslov: Бројаница
Poruka od: Pedja 03.05.2005. 23:28:31
Ja sam licno gledao na sahrani mog dede kako se dva popa pobise oko para sa odra.

No, ne treba meriti religiju po popovima, oni su ionako najnizi u hijerarhiji i od njih se mnogo i ne ocekuje. Prava religija je u manastirima.


Naslov: Бројаница
Poruka od: filler 04.05.2005. 00:29:55
Citat: "Pedja"
No, ne treba meriti religiju po popovima, oni su ionako najnizi u hijerarhiji i od njih se mnogo i ne ocekuje. Prava religija je u manastirima.


UPRAVO TO ! Al, kako mogu biti toliko nezahvalni? Boze oprosti, za jednu sahranu samo za njih moras da izdvojis kao za jedno letovanje.

A jelenice u pravu si  - ovo je bas offtopic, ali je indirektno povezano za zadatu temu.

Citat: "pega"
Pa dobro filler čovek na ulazu malo nešto pazari , mora ubije kaku kintu
Da je po mome, ljudima bi trebalo dozvoliti besplatno davanje sveca jer ionako od tih prave nove iznova, a brojanice kada se kupe bi trebalo te vernike sprovesti kroz kratki how-to kurs, da bar znaju osnovu nosenja iste.


Naslov: Бројаница
Poruka od: pega 04.05.2005. 13:11:37
Citat: "filler"
za jednu sahranu samo za njih moras da izdvojis kao za jedno letovanje.


Pa kada kod nas nema 'kremtorijum'  :D   pa to sve bude ekonomično i rentabilno  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :-o


Naslov: Бројаница
Poruka od: jelenica_ue 04.05.2005. 13:59:02
nashe gradske vlasti nisu dozvolile izgradnju krematorijuma ... chovek hteo da napravi ali neko rekao JOCK!

lepo kremirash mamu i stavish je u teglicu pored TV  :mrgreen:


Naslov: Бројаница
Poruka od: filler 04.05.2005. 14:01:49
ima da prolupa od zracenja koje proizvodi TV  :roll:


Naslov: Бројаница
Poruka od: jelenica_ue 04.05.2005. 15:51:58
Moja keva i ovako prolupala pored nas :) a kad bude u teglici mislim da joj nece biti bitno gde cu je odloziti  :mrgreen:


Naslov: Бројаница
Poruka od: Peekaboo 08.05.2005. 20:53:13
Citat: "Top_Gun"
Ja ne volim brojanice. Mislim ne volim da ih nosim. Imam kuci kilo nekih brojanica koje sam dobijao i ni jednu ne nosim. Svojevremeno sam i od Mire dobio jednu lepu :):). Ne nosim je ali je chuvam na vidnom mestu :)

C c c...a gde li ti je moja sto te je sacuvala kad zamalo nisi slomio kicmu na plazi.... :) Ipak ima tu nesto!Ja je nosim i nigde ne idem bez nje...


Naslov: Бројаница
Poruka od: Top 08.05.2005. 22:39:09
Tvoja se davno istegla i nju mogu oko vrata da nakachim ... :) A kada sam to umalo slomio kichmu a? Pitam se samo kada ja ne dodjem u situaciju da slomim neshto :):):):):)


heheheheh


Naslov: Бројаница
Poruka od: أحدث الأرق من النو 23.05.2005. 18:50:53
Citat: "Top_Gun"
Ja ne volim brojanice. Mislim ne volim da ih nosim. Imam kuci kilo nekih brojanica koje sam dobijao i ni jednu ne nosim. Svojevremeno sam i od Mire dobio jednu lepu :):). Ne nosim je ali je chuvam na vidnom mestu :)


:D ja sam mislila da si ti negde zabacio moju brojanicu!! Al bas mi je drago sto je cuvas...
e a gde je ona kravica!??! heheeh  :)


Naslov: Бројаница
Poruka od: Peekaboo 23.05.2005. 19:04:50
Citat: "Top_Gun"
Tvoja se davno istegla i nju mogu oko vrata da nakachim ... :) A kada sam to umalo slomio kichmu a? Pitam se samo kada ja ne dodjem u situaciju da slomim neshto :):):):):)


heheheheh

Nisam mislilia na moju...nego na ovu sto sam ti ja poklonila...nekad davno...Osecam da ne znas gde je... :(


Naslov: Бројаница
Poruka od: Top 24.05.2005. 00:35:10
E miro za kravicu nisma siguran... Ili je negde u Ue na nekom krevetu :) ili sam je dao sestricu ili sestrichini :)
Nja..


Naslov: Бројаница
Poruka od: filler 24.05.2005. 08:27:32
off topic!  :x


Naslov: Бројаница
Poruka od: Top 24.05.2005. 13:27:03
Citat: "filler"
off topic!  :x


Definitivno.. .!!!!


Naslov: Бројаница
Poruka od: Kenny 01.06.2005. 18:44:16
mene interesuje kolko brojanica ''sme'' da se nosi na jednoj ruci..

cuo sam da nesmeju 2 ili ti paran broj.

isto tako i da je ne pozeljno nositi neparan broj narukvica na ruci..

e zna li ko ova ''pravila''
 :?:


Naslov: Бројаница
Poruka od: أحدث الأرق من النو 02.06.2005. 19:57:16
To je totalno ne bitno!!!

Po nekom crkvenom pravilu, brojanica ne treba da se nosi, jer je to sad postao MODNI detalj.. i nose je svi!!

Mada, ima ljudi koji stvarno vole da nose brojanice... i nose ih 2, 3, 4, .... koliko oni smatraju da zele!

Iskreno ja nosim jednu! a moj brat Milan (iskreno, zaludjenik pravoslavnom verom.. nijednu) jer je to postao TREND, modni detalj.. i nose je samo da bi se videlo da je imaju! a ne mole se Bogu!

Dosta price, pocinjem da licim na mog brata!


Naslov: Бројаница
Poruka od: TijanaUE 15.09.2005. 16:26:14
nosim brojanicu,molim se ponekad bogu,i nosim je jer verujem u boga,nikad je ne skidam,i niikad je ne bih nosila zbog neke mode.....pffff


Naslov: Бројаница
Poruka od: Andragon 11.02.2006. 09:17:10
Ja Nosim Brojanicu I S Tim nema Igre,,,, Postoji jedna pitanje tu a to je Na Kojoj Se ruci Brojanica Nosi ???  Na to pitanje sam dugo trazio odgovor, dok negde nisam procitao  da se Brojanica Nosi na onoj ruci sa kojom se krstish, tj na desnoj ruci,tako da sam Brojanicu posle dugo vremena noshenja na levoj prebacio na desnu...jer prvobitno nisam znao sta je pravilno!!!


Naslov: Бројаница
Poruka od: PSY-GIRL 11.02.2006. 14:24:59
Ne znam ja voli da nosim brojanice ali mi je od ove zanje iskochila alergija od krstica tako da sam je skinula  :(