https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Windows - Color Separation - pomagajte :) - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Color Separation - pomagajte :)  (Pročitano 3012 puta)
Namigusa
Gost
« poslato: 18.02.2003. 08:35:21 »

E jedno pitanjce za corel draw ili illustrator strucnjake. Imam logo sa 4 boje ( pantone process) u CMYK i treba da napravim color separation. Znam koje su boje u pitanju ( kaze mi se samo kada kliknem na jednu od njih ( u illustratoru) a sta dalje da radim. Kako u kojem "obliku" to sve treba da izgleda ..na jednom papiru, na dva..pet? Gdje pisem koja je koja boja? I jos mnogo pitanja imam u vezi toga;) ali evo za pocetak ovo ( mLogo sam skromna zar ne smile

Zahvaljujem in advance smile


jao jos jedno pitanje:)

U illustratoru postoji opcija Create Outlines i koristim je kada zelim pretvoriti u vektore slova koja sam kucala recimo .. i to je to , a ono sto ne znam je gdje je ta ista opcija u Corel-u 8.
Hvala i za ovo smile
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 18.02.2003. 11:14:58 »

Ako se ne varam, pantone boje se ne separiraju nego se korsite u stampi takve kakve su (isto kao i zlatna i srebrna). Za njih pravi poseban film. Kad pokrenes separaciju dobices CMYK filmove li i jos po jedan film za svaku Pantone boju.

Nisam to radio godinama tako da se malo pozaboravljalo... Sad
Sačuvana

mercedes
Gost
« Odgovor #2 poslato: 18.02.2003. 14:32:46 »

Nisam nikada koristila Corel, a Illustrator isto tako odavno nisam upotrebljvala..ali evo nesto malo po sjecanju..koliko znam u Illustratoru u meniju File postoji nesto sto se zove kako to da prevedem..?(instalacija za separaciju Shocked ) tamo imas sve sto treba da uradis, pogledaj i bice ti jasno da se ne mucim sa prevodom..imas kako ce se rezati papir, vrijednost boja, raster, ugao i gustina tackica, imas mnogo mogucnosti da tacno odredis sve finese za stampariju kada si to napravila samo odstampaj doc. na stampacu..mozes kasnije da dopises i procente za svaku boju...i jos jedno kada pises boje ne oslanjaj se na boju koju vidis na ekranu, nego uzmi boju iz process palete ako imas. Ako saljes logo u neku repro firmu njima je dovoljno napisati samo tacno boje i poslati fil kao PS ili EPS.
Sačuvana
mercedes
Gost
« Odgovor #3 poslato: 18.02.2003. 14:42:52 »

evo ovdje imas prilicno fino opisano, i dosta o upotrebi corela za pripremu stampe

ŠTA RADITI?  ŠTA NE RADITI?

 

1. NE PUŠTATI CRNI TEKST IZ VIŠE BOJA

Kada je veličina teksta velika i nije neki problem ali ako je tekst sitan svako sitnije ne pasovanje boje pravi tekst mutan i nečitak.

Rešenje je očigledno tj. da taj tekst stavimo iz čiste crne boje

 

2. NE BUŠITI PODLOGU ISPOD CRNOG TEKSTA

Ako izbušimo podlogu ispod crnog teksta otežavamo pasovane boja, svako sitnije ne pasovanje rezultiraće ¨sevanjem¨ beline (bela boja papira).

Rešenje je u Photoshopu da Text Layer umesto Normal podesimo na Multiply ali treba paziti da se to odnosi samo na crn tekst (na kombinacijama boja treba crn tekst izdvojiti na zaseban layer).

 

3. MORAMO VODITI RAČUNA O REZOLUCIJI FAJLOVA I LINAJATURI RASTERA

Neki grafičari  koriste rezoluciju 250 dpi dok neki spuštaju rezoluciju i na 225 dpi da bi olakšali dokument i ubrzali rad, mi koristimo rezoluciju od 300 dpi a samo u slučajevima kad radimo plakate spustimo rezoluciju na 250 dpi. Rezolucija od 300 dpi je poželjna ako je priprema za ofset gde je raster od 60 linija (linijatura rastera je broj linija na jednom dužnom cm što je ekivalentno rezoluciji od 150 dpi u Quark-u,  takođe kad znamo da je 1 inč = 2,54 cm, onda je jasno da je 60 linija/cm isto što i 150 dpi (dot per inch), tj 2,54 cm x 60 lin/cm =150 dpi), za sito štampu linijatura rastera se kreće od 25-48 linija/cm, u visokoj štampi gde se koriste polimeri linijatura rastera  je 48 linija/cm. Linijatura rastera zavisi i od kvaliteta papira, na ofsetnom papiru koji je dosta porozan pa dosta štampara traži 48 linija/cm, dok za izuzetno kvalitetne poslove je potreban raster od 70 lin/cm (175 dpi).

 

4. NE KORISTITE RGB SLIKE ZA PUŠTANJE NA FILM

RGB slike se gledaju na ekranu a da bi ih odštampali  moraju se prevesti u CMYK skalu, ako iz nekog razloga morate da radite u RGB modu onda vodite računa da neke boje ne mogu da se odštampaju onako kako izgledaju na ekranu.

Kad pravimo PS fajl a imamo RGB sliku obavezno (važi za Corel) uklučiti opciju Use color profile, jer ako to ne uradimo dobićemo separacije kave niste i nećete ikad poželeti.

Mi koristimo CMYK profile Adobe 1998 dok za RGB koristimo Euroscale coated v2.

 

5. NE BOJITE SITAN TEKST I LINIJE U ¨ŠARENE¨BOJE

Bojenjem sitnih elemenata u ¨šarene¨ boje otežavamo pasovanje boja u štampi, a svako sitnije ne pasovanje tekst rezultira mutnim i nečitkim. Bojenje tankih linija i sitnog teksta u boje tipa 100c, 100m, je nepotrebno i samo komplikuje štampu zato što čak i ako je idealno odštampano taj tekst odnosno linije izgleda crno, pa zato bolje ih stvarno obojite u crno.

 

6. NE STAVLJAJTE SITAN TEKST U NEGATIVU

Ako je sitan tekst beo na ¨šarenoj¨podlozi sa svakim sitnijim ne pasovanjem taj tekst neće biti beo već u onoj boji koja ne pasuje.

 

7. NE RASTERIZUJTE SITAN TEKST

Ako imate sitan tekst gledajte da ga ne ukucavate u Photoshop-u (osim ako puštate na Level 3 osvetljivaču koji podržava vektorski tekst iz Photoshop-a 6.0). Umesto u Photoshop-u sitan tekst ukucajte u nekom programu koji podržava vektore(u Corelu,Quark-u, Illustratoru, FreeHand-u , linije, objekti i  tekst kad se povećavaju ne gube na kvalitetu, zato što su opisane prostom matematičkom formulom, zato su takvi fajlovi veoma lagani, dok ako ubacite sliku fajl naglo oteža, razlog za to je ogroman broj pixela koja slika sadrži, kad bi sliku povećali ona bi izgubila na kvalitetu, jer program jedan pixel deli na više delova i tako povećava sliku, ali praktično nema novih pixela tj. novih detalja, osim toga ivica slike je uvek iskrzana a to se vidi kod oblih ivica). Svaki vektor kad uđe u Photoshop se rasterizuje, jedan put rastrerizovan fajl se ne može vratiti u vektorski oblik (neko će pomisliti da može pomoću Streamline-a ili sličnih programa, ali to pali samo kod prostijih stvari a na kraju krajeva probajte videćete sa kojim uspehom će te izvršiti konvertovanje) .

 

8. U COREL-u ...

Ovo će da potraje..

1. Ako ste ceo posao odradite u Corel-u, ne plašite se da pustite ps fajl iz njega, jer exportovanje EPS-a iz Corel-a u neki drugi program (npr. Quark) da bi iz njega napravili ps fajl, može da se izkomplikuje, pogotovo ako ste koristili Corelove efekte tipa: Lens, Drop Shadow itd. takođe su problematične Corelove texture (bitmaps, a pogotovo PS texture-SAVET: kovertujte ih u bitmapu). Većina ovih efekata dobro izlazi iz Corela, zato napravite PS iz Corela (imate uputstvo za pravljenje PS fajla na ovom sajtu).

2. Ako ste ubacivali slike u Corel i tu im menjali veličinu, vodite računa da Corel promenu veličine kompenzuje sa promenom rezolucije (zato Corel u momentu radi povećanje slika, dok bi u Photoshopu na to čekali mnogo duže, jer Photoshop kad menja dimenziju slike rezolucija ostaje ista).

Kad izvršite sva povećavanja i smanjivanja prekontrolišite rezolucije slika, i ako treba doterajte ih na 300 dpi.

3. Ako koristite Bitmap Color Mask za skidanje pozadine vodite računa da slika ne bude suviše komplikovana jer će to otežati fajl, a ako baš preterate Corel neće moći da napravi PS fajl. Imali smo slučaj da je donešen fajl gde je na iskeniranoj strani sa tekstom izbačena bela podloga, bilo je ne moguće napraviti ps fajl (problem smo rešili na mnogo prostiji način, sa alatkom Transparency Tool, koju smo podesili na Uniform, Multiply vrednost 0.)

4. U Corelu 10, ako koristite naredbu Lens/invert, da bi napravili negativ, vodite računa jer taj negativ će izaći kao pozitiv, rešenje je da uključite naredbu Frozen.

5. Ako ubacijete JPG fajlove u Corel, primetićete da je slika promenila dimenziju, tako da vi morate da doterate dimeziju i rezoluciju kako želite.

6. U ranijim verzijama Corela prilikom rotiranja objekata koji imaju Corel-ovu bitmapu dešavalo se da se tekstura ¨zduda¨,  to je ispravljeno u novijim verzijama. Rešenje je da teksturu kovertujemo u bitmapu.

7. Pasere i cajtne obojite u Registration color, na taj način obezbeđujemo da ih Corel sam stavlja u koliko god bilo boja.

8. Ako koristite barkod, nikako ne ubacujte barkod na EDIT/INSERT BAR CODE, zato što se dešava da prlikom rotiranja barkoda, bar kod se ¨zduda¨, ispravan način je da odemo na Start/Programs/CorelDraw/ Productivity Tools/Corl BAR CODE Wizard. Pomoću tog programa odaberemo barkod koji ćemo koristiti (EAN 13), ukucamo brojeve i na kraju iskopiramo barkod, zati odemo u Corel i uradimo PASTE, na taj način dobijamo objekat koji neće praviti probleme.

9. Kad ubacijete slike u Corel, i to PSD fajlove obratite pažnju jer prilikom rotiranje takvih fajlova dešava se da slike bude isečena, to se može videti prilikom provere PS fajla u Acobatu, slika je isečena kao da je kontura slike ostala u prvobitnom položaju a sama slika je izrotirana, pa se vidi samo deo slike, taj problem se rešava na vrlo prost način (na isti način kao i većina problema sa slikama u Corel-u), sliku kovertujemo u bitmapu, ako slika ima providnu pozadinu onda uključujemo Transparent Background, obavezno uključujemo Use Color Profile (ima smisla ako je slika RGB pa je konvertujemo u CMYK), rezolucija treba da bude 300 dpi.

10. U Corelu 10 obavezno pre pravljenja PS fajla grupišite sve, dešava se da Corel red teksta nabaci na drugi red.

11. Kad pravimo PS fajl u Corelu i to pod Windows-om XP, kad puštate na film crno beli fajl, morate uključiti štampu separacija i isključiti sve separacije sem crne i tako napraviti PS fajl, ako isključimo separacije napravićemo ps fajl koji neće proći Distiller.

12. Kad imate dokument sa više strana i neki elementi su van strane Corel ih neće ubaciti u vaš PS fajl, nego morate povećati veličinu strane da bi sve stalo.

 

9. NE ¨BUŠITE¨ SLIKE PRILIKOM SKENIRANJA - NE ¨ZAPUŠAVAJTE¨ CRNINE

Svaka slika kad se skenira ne sme imati belinu gde nema rastera, vrednosti na belini moraju biti cijan:3% magenta:3% žuta:4%, takođe ne smemo zapušiti crne partije, crnina mora imati vrednosti cijan: 92%, magenta: 87%, žuta:87%, crna: 62%, (izuzetak su stripovi koji moraju imati belinu, ali se oni skeniraju na drugačiji način) . Srednji ton je moze imati raspon od 44-54 % idealan srednji ton je C 50% M 50% Y 50% mada možete i imati sivu boju koja ¨vuče¨u neku boju (plavu, crvenu ili žutu) i tada su je ta domonantna boja jača od ostalih i do 7-10 %.

 

10. CRNE FLEKE

Kad imate veće crne površine u crnu boju dodajte i ostale boje (naravno ako je kolorna štampa) , mi to radimo u odnosu 70%, C 50%, M 50%, Y 50%, K 100%. Ovakva crna boja je zasićena i ima lepu plavu nijansu.

 

11. BELI TEKST NA CRNOJ PODLOZI

Beli tekst na crnoj podlozi(u koju smo ubacili boje iz odnosa sa stavke 10) može napraviti problem jer ako nisu dobro upasovane boje javi će se na ivicama teksta boja koja ulazi u belinu slova i čini tekst nečitak.

Rešenje je staviti Outline u čistoj crnoj boji i to da buši ostale boje, na taj način do ivice slova dolazi samo jedna boja i to crna.

 

12. KONTROLNI KLIN - ILI ZEZNITE ŠTAMPARA

Svako iz našeg posla se već susreo sa štamparima koji tvrde da ¨NE VALJAJU FILMOVI¨ Da bi štamparima zapušili usta morate stavljati kontrolne klinove na osnovu kojih će se videti šta ne valja i da li stvarno ne valjaju filmovi ili je možda štampar malo ¨dizajnirao¨.

1. Na klin mi stavljamo pravogaunike dimenzije 5x4 mm, na prvom mestu stavljamo 4 takva pravogaunika sa 3 % tačke u svim bojama-to će nam pokazati da li je štampar iskopirao ta 3% sa filma na ploču i da li ih je sa ploče dobio na papiru jer ako nije znači da je automatski izgubio detalje i svetlih partija.

2. Sledeća 4 pravogaunika stavljamo 50% tačke za sve 4 boje, ovde tačke kad pogledamo pod lupom moraju da se dodiruju na ćoškovom (tačka je romboid) ako kojim slučajem na papiru tačke stapaju jedna u drugu to znači da je prejako odštampano.

3. Sledeća 4 pravogaunika stavite po 90% za svaku boju, ako na papiru dobijemo zapušene tačke (odnosno ne dobijemo njih već fleku) znači da je prejako odštampano.

4. Sledeća 4 pravogaunika stavite po 100% za svaku boju, tu kontrolišemo nanos boje, tu za manje iskusne kolege preporučujemo ton kartu (Cinkarnina ton karta je dobra opcija sa obzirom da se dosta koriste njihove boje i hemikalije).

Ako radite u Quarku možete skinuti naše klinove (to je Library fajl sa qxl ekstezijom)

5. Neke kolege kad imaju mesta na tabaku stavljaju 4 trake jednu ispod druge za svaku boju, po celoj dužoj tabaka i naj taj način kontroliše se nanos boje ali i naštelovanost noža na štamparskoj mašini (ako se pojavljuju štrafte na fleci koje su paralelne sa kraćom stranom tabaka razlog je ne naštelovan nož koji propušta boju), ako se pojavljuju horizontalne štrafte jedan od razloga može biti loši valjci na mašini.

KONTROLNI KLIN SE STAVLJA SAMO PO DUŽOJ STRANI (u suprotnom ne bi imao smisla, jer bi kontrolisali ivice valjaka na koji se i onako skuplja boja tako da nam to ništa ne govori o nanosu boje).

 

13. MONTAŽA TABAKA

Kad imate neki manji format koji se montira na neki veći treba da uradite sledeće stvari:

1. Reći štamparu sledeće podatke:

- format osnovne jedinice koja se montira

- da li ima poleđinu

- koliko ste napustili za obrez

- da li se:

* savija

* biguje - biguju se ambalaže da bi se lakše savile po potrebnim linijama prilikom sklapanja.

* perforira - buše sitne rupe kao na bioskopskim kartama.

* štancuje - za štancovanje se pravi štanc alat koji služi za isecanje nekog nepravilnog oblika iz osnovnog tabak, i to je uglavnom za proizvode koji se sklapaju (ambalaže).

* ricuje - to se radi na samolepljivom papiri (koji je kod nas poznatiji kao MUFLON), tada se osnovna jedinica štancuje do pola dubine papira tako da i dalje ostaje na papiru a lako se odlepljuje.

2. Pitajte štampara na kom formatu da montirate tabak

Obratite pažnju da postoji sirovi format papira koji se kad se obreže postaje onaj format koji mi znamo iz tabela. Ali takvi formati se ne mogu odštampati do ivica papira npr. B3 format je 50x35 Cm, ali štampar koji ima B3 mašinu može odštampati (od mašine do mašine je drugačije ali je razlika po koji milimetar) 33,5x49 Cm jer mu 12-15 mm odlazi za grajfer (hvataljke koje uvlače papir u mašinu) dok po širini mora biti prostora za meru (mera povlači tabak da bi pao pod 90 stepeni na grajfer), prema tome kad vam štampar kaže da namotirate na B3 format on misli na ovaj skraćeni format, zato da se ne bi pogrešno razumeli pitajte ga KOJA JE NAJVEĆA POVRŠINA KOJU MOŽE DA ODŠTAMPA ? kad to saznate sve elemente postavite do tog formata.

3. Da li ide na okretanje

Što u prevodu znači - kad imamo poleđinu (npr. flajer) i kad je manji tiraž, onda se na istom tabaku stavljaju i lice i poleđina okrenuti jedno ka drugom ¨nogama¨ili ¨glavom¨ (štamparski žarkon je ¨noge u noge¨ ili ¨glava u glavu¨), da bi se kad se odštampa jedna strana papir ponovo ubacio u mašinu ali se tad štampa druga strana (kod jednobojne štampe se štampaju naizmenično lice pa poleđina) i vrlo bitna stvar PAPIR SE (SKORO) UVEK OKREĆE PO KRAĆOJ STRANI (ako bi papir okretali po dužoj strani to bi se zvalo ¨na tumbe¨ ali se to vrlo retko radi jer je tada potreban dupli prostor (i gore i dole) za gajfer i tada bi od B3 tabaka mogli da izvučemo umesto 33,5 Cm samo 32 Cm.) i još jedna bitna stvar PAPIR UVEK U MAŠINU ULAZI PO DUŽOJ STRANI. Kod monataže ¨Na okretanje¨bitna stvar je da su lice i poleđina simetrične na tabaku i poželjno je da se označi sredina tabaka cajtnama (u prevodu linijama obojenim u Registration color) u vrh i dno tabaka.

4. Ako montirate na jednom tabaku više različitih lica a na drugom tabaku više različitih poleđina, obratite pažnju da ako je jedinica na jednom tabaku na levoj strani na poledjini mora biti na desnoj strani tabaka (uzmite papir, napravite skicu, pa pogledajte na svetlosti (sijalica!) da li se poklapaju lice i poleđina).

5. Kad montirate knjigu koja će se povezati šivenjem, montažni tabak pravite na sledeći način - prvo napravite špigl (maketu) i to uymete papir A 4 formata i savijate tako da polovite dužu stranu zatim ponovite to i savijanje dužu stranu na taj način smo dobili tabak od 8 strana ako želimo tabak sa većim brojem strana onda ponovimo savijanje. Na ćoškove savijenog tabaka koji se mogu listati ispišemo brojeve za numerisanje (1,2,3,4...Cool, tada rasklopimo tabak i pogledamo raspored koji smo dobili i vidimo da su neki brojevi naopačke i tačno tako i treba da budu strane kad se montiraju.

6. Kad pravite montažu za manji broj strana (do 32 strane) koji se povezuju klamovanjem (prošiveni žicom), onda se pravi montaža tako što se uparuje prva i poslednja strana (npr. 1-32 zatim 2-31, 3-30, 4-29 itd.)

7. Ka se knjiga LAJMUJE (lepi ručno ili na binderu) onda je najbolje pitati štampara kako montirati tabak i to radi lakšeg CANTRAGOVANJA (ručno skupljanje strana po sisitemu strana na stranu).

 

14. ŠTANCNA

Kad pravite štancnu, linije sečenja stavljate punom linijom, dok linije biga stavljajte isprekidanom linijom, sve to radi lakšeg snalaženja. Stavljate pasere na ista mesta kao i na tabaku.

 

15. OBREZ

Sve što se odštampa mora da se obreže sa svih strana, prema tome moramo da proširimo to što smo napravili za 3-5 mm i to sa svih strana. Van originala treba staviti oznake za obrez koje nazivamo CAJTNE (u sve 4 boje), kad se radi knjiga sa tvdim povezom napušta se po 15 mm i to da bi se lakše KAŠIRALA (odštampana korica se lepi na karton). Ne treba napuštati za obrez jedino ako je podloga bela (tj neodštampana) ali se svakako stavljaju CAJTNE.

Naš način napuštanja za obrez u Photoshop-u je sledeći:

-Prvo napravimo obrezan format i završimo sve što treba, tada Flat-ujemo dokument (slepimo sve Layer-e), zatim dva puta kratko kliknemo na paleti Layer na Background i kad iskoči prozor samo kliknemo na OK i tada smo napravili od Background-a Layer, zatim odemo na Image/Canvas Size i ako je na primer dimenzija 26x12 mi ukucamo 26,6x12,6 tj. napustili smo za obrez po 3 mm sa svih strana. Zatim uradimo Flatten image i sačuvamo sliku koju ubacujemo u Quark ili Corel gde ćemo staviti CAJTNE, PASERE, KLINOVE i napraviti PS fajl.

 

16. EPS - GLAVNI FORMAT

Dosta se ljudi zbunjuju oko eps formata i to prvenstveno što eps u Photoshop-u nije isto što i u Corel-u. Kad završite stranu u Photoshop-u tad treba da je sačuvate kao EPS i to kao Photoshop DCS 2.0, kad iskoči prozor za opcije na prvom prozor

Preview: TIFF (8 bit/pixel)

DCS: Mulitple File DCS, No Composite

Encoding: JPEG (maximum quality)

Sve opcije ispod ostaviti ne isčekirane

Na taj način ste sačuvali fajl kao EPS i dobili 5 fajlova od kojih jedan ima eksetnizju EPS a ostali imaju ekstenzije K, M, Y,C tj. Photoshop je razdvojio boje a taj peti fajl koji ima EPS ekstenziju je osmobitni prikaz sa kojim ćemo izuzetno brzo raditi u Quarku ili Corelu (bilo kom programu), ako takav fajl otvorimo u Photoshop-u dobićemo u sliku u punoj rezoluciji.

Kad radimo u Corelu i želimo da EXPORT-ujemo stranu kao EPS, tad biramo :

Image header: WMF

Export text as: Curves

Color managment: čekiramo Color management, Use printer color profile: Separations printer profile

Send bitmaps: CMYK (ako je slika grayscale ona tako i treba slati tj. RGB)

Maintain OPI links: čekirati

Auto increase fountain steps: ne uključivati

Fontain steps: 350

Takav EPS kada se otvara u Photoshop-u traži da se rasterizuje, ako ga ubacite u Quark onda će te zadržati vektore (nemojte koristiti Corelove efekte jer neće proći).

Kad ubacujete bilo kakav EPS ili PS fajl u Corel onda idete na IMPORT na opciji Files of type stavite PS,PRN,EPS - Postcript Interapreted na taj način ćete importovati EPS koji je zadržao vektore jer u suprotnom ćete da ubaciti samo prikaz EPS fajla.


 

PIŠITE AKO SE SETITE JOŠ NEČEGA ŠTO MI NISMO NAPISALI
Sačuvana
Namigusa
Gost
« Odgovor #4 poslato: 18.02.2003. 16:57:22 »

Hvala vam od srceta smile))))))

Mercedes tebi posebno na trudu, idem sada da proucavam ova cuda a ti ako mozes stavi mi molim te link do ovog teksta koji si stavila ovde da ga pritefterim u bookmark;))

Hvala jos jednom puno smile


mig mig
Sačuvana
mercedes
Gost
« Odgovor #5 poslato: 19.02.2003. 12:46:49 »

izvoli

http://www.gamastudio.co.yu/
Sačuvana
losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #6 poslato: 20.05.2004. 23:20:03 »

Skolski vrlo dobar 4 (ako to jos postoji) Ali ono "zezni stampara"je za -1.
2004 Auto Register direct imaging nema filmova,nema zezanja :arrow:
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.224 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.006s, 2q)