https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Dati ili ne dati krv?

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Zdravlje => Temu započeo: Pedja 01.07.2005. 14:06:22Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Pedja 01.07.2005. 14:06:22
Citat

Glas Javnosti,
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/06/19/srpski/D05061805.shtml


Podele u Zdravstvenom centru Užice zbog predstojeće reforme Službe za transfuziju

Užičani protiv "beogradizacije krvi"

UŽICE - Dr Radi Smiljanić, načelnici Službe za transfuziju užičke Opšte bolnice, pre nekoliko dana zaprećeno je, kako ona tvrdi, otkazom, jer se javno pobunila protiv planirane centralizacije službe za transfuziju krvi u Srbiji i ukidanja Službe u Užicu.

- Posle mog nastupa pred odbornicima SO Užice, kada sam objasnila pogubne posledice predložene centralizacije službe i ukidanja Službe za transfuziju u Užicu, dr Darko Marinković, direktor ZC Užice, rekao mi je da sam zloupotrebila položaj, preplašila narod i da - mogu da tražim drugi posao. Sada svakog sata očekujem otkaz i napismeno - rekla nam je juče dr Smiljanićeva.

Ona je, kaže, još pre tri godine postavljena za člana Evalucione komisije i trebalo je da ima uvid u sprovođenje reforme ove službe u Srbiji. Nikada, međutim, tvrdi ona, nije dobila nijedan relevantan podatak.

- Donacija od pet miliona evra bila je odobrena za jedan koncept reforme službe transfuzije. Taj koncept podrazumevao je osavremenjivanje nacionalnog centra za frakcionisanje, obezbeđenje dovoljnih količina krvi, uvođenje informacionog sistema i nije predviđao ukidanje službi za transfuziju po unutrašnjosti Srbije. Ne znam kako, ali početni koncept u međuvremenu je promenjen, pa se odjednom u njemu našlo gašenje nacionalnog centra za frakcionisanje, što u prevodu znači da ćemo inostranstvu jeftino prodavati krvnu plazmu, a od njih, po skupoj ceni, kupovati derivate krvi.

U tom novom konceptu našao se i predlog da zavodi za transfuziju ubuduće postoje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a da se ostali gase. Postavila sam pitanje kako je došlo do toga da se sredstva pomoći koriste u sprovođenju plana čiji je cilj prodaja tržišta lekova koji se dobijaju iz krvi dobrovoljnih davalaca i sada sam na udaru - kaže dr Smiljanićeva.

Ona tvrdi da je planirano ukidanje Službe za transfuziju u Užicu protiv interesa stanovništva ovog kraja Srbije.
- Suština predviđenog rešenja jeste da se sva krv prikupljena u ovom kraju šalje u Beograd, a da nam oni iz Beograda, prema planu, šalju krv koja je potrebna bolnici. A šta da radimo kada se nađemo u situaciji kao što je bila pre dva dana kada je u udesu kod Užica povređeno sedmoro i kada je odjednom trebalo više krvi, mimo plana. Šta ako nam dođe bolesnik, a mi ovde nemamo krvi, nego moramo da zovemo Beograd i tražimo krv.

Onda će život pacijenta zavisiti od prohodnosti puta preko Rudnika, od tehničke ispravnosti vozila, od raspoloženja vozačaÖ Da i ne govorimo o troškovima koje će praviti ekipe za prikupljanje krvi koje će doći iz Beograda, o troškovima slanja i vraćanja krvi u Užice. Predloženim planom krše se ljudska prava ovdašnjeg stanovništva, pravo na lečenje - zaključuje dr Smiljanićeva.

Ona dalje tvrdi da se predloženoj centralizaciji Službe za transfuziju i prošle i ove godine usprotivio i kolegijum lekara bolnice, čak i neki direktori, koji sada rade na centralizaciji, uz izgovor da moraju da sprovode politiku Ministarstva zdravlja.
Dr Darko Marinković, direktor ZC Užice, kaže da niko u njegovoj ustanovi ko dobro radi i poštuje pravila neće dobiti otkaz.

- Dr Rada Smiljanić rekla je neistinite podatke i to mimo znanja direktora i zbog toga preduzeću mere koje predviđa zakon - kaže dr Marinković.
Prema njegovim rečima, "Služba transfuzije u Užicu dobro radi", i "neće biti redukovana, a kamoli ugašena".

- Bio sam na više sastanaka na kojima je govoreno o reformi službe transfuzije. Cilj reforme jeste da se obezbede dovoljne količine krvi za čitavu Srbiju i da te količine krvi budu kvalitetno obrađene i testirane. Na više mesta zvanično sam postavio pitanje, izrazio bojazan hoće li ZC Užice, i posle predviđene reforme, imati dovoljno krvi u svakom trenutku i odgovor koji sam svuda dobio bio je - potvrdan. Dr Smiljanićeva u javnost je iznela informaciju da se služba u Užicu gasi, a to jednostavno - nije tačno - kaže dr Marinković.

Z. Š.Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: jelenica_ue 01.07.2005. 14:15:55
Mislim da centralizacija sluzbe za transfuziju nije dobra stvar , i ovako je veliki problem sa donatorstvom krvi , josh ako se sva krv bude slala za Beograd ...
i mislim da ce zloupotrebe , prodaje krvi ,biti mnogo vishe jer ce biti teshko kontrolisati shta se radi u Beogradu.


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Pedja 01.07.2005. 14:40:55
Meni se najmanje svijda prica o izvozu krvi...

Ovamo nema je dovoljno, stalno se apleuje za davaoce, a pricaju o izvozu...


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: jelenica_ue 01.07.2005. 14:44:10
Baš zbog toga mislim da je ovo lisha ideja ...
znam da jedna jedinica krvi koshta izmedju 400 i 600 e ...


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: أحدث الأرق من النو 01.07.2005. 16:43:25
ja smatram da svako ko moze da da krv, da to treba i da uradi! ja sam nekoliko puta bila na tim davanjima, ali kao podmadlak crvnenog krsta!
sredjivala kartone.. itd..
i mogu da kazem da se jako malo ljudi odazove tome... sto je velika steta.. jel mozda nekome bas zivot zavisi od toga!!


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Top 01.07.2005. 18:07:06
Glupost najveca koju sma chuo... Slati krv odavde za beograd ... Zashto bi to radili.. ? Zashto svaki grad nema centar sluzbe za  transfuziju krvi ..i to bi bilo to. Svako za sebe .. :)
JA sam nekoliko poota davao krv. Imam chak i onaj kartonchic kao redovni davalac .. Ali shto kazee Pedja izvoz ... smeshno .. Nemamo dovoljno ni za nashe potrebe a ocemo da izvozimo... E chime se sve nece baviti ..


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Lola 03.07.2005. 10:43:49
Tema je pogresno postavljena i zato je BLJAK.
Naslov je trebao da glasi"Koliko bi smo imali koristi od izdvajanja Beograda iz Srbije".
Sta ti ima da pises o" dobrovoljnom" davanju krvi kada toga skoro nikada nije ni bilo,a nemas poima o tome.Ja sam 15 puta dao krv i to dobrovoljno,a ne da mi posle neko daje neradne dane zato sto sam dao krv i da primam platu i za te dane koje nisam radio.Da li je to dobrovoljno i besplatno davanje krvi kada ne radite ,a oni vas plate za te dane.Posto sam ja preduzetnik i sam sebi zaradjujem platu,pa mi tako niko i ne moze dati slobodne dane moj slucaj je besplatno i dobrovoljno davanje krvi ,a ne seljaka iz valjaonice koji da krv da bi mogao da pokosi livadu u selu.Ma necu da pisem o glupostima.


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: velika 03.07.2005. 11:36:02
Hmmm, nisam sigurna da mi se ideja o centralizaciji sluzbe za transfuziju svidja. Iskreno, ok je da se krv prerasporedjuje (ako kod nas fali A-, ima vishka B+, a u Kragujevcu bude obrnuto...), ali mi smeta shto ce za to neko uzeti pare sebi u dzep. Ipak je ovo Srbija...
Nisam davala krv, ali sam donator organa.


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Драгољуб 03.07.2005. 11:48:13
U zivotu sam samo jednom dao krv i to je bilo dok sam bio u vojsci. Iskreno, to sam uradio zbog dva slobodna dana. Oni koji su bili u armiji znaju koliko to znachi i razumeju ovo shto pricham. Nebitno to, u svakom sluchaju ako chujem da nekome zatreba krv, naravno da cu otici da dam....... ipak nechiji zivot je u pitanju...... :D


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: pega 03.07.2005. 14:22:47
Citat: "Drogoljub_UE"
Iskreno, to sam uradio zbog dva slobodna dana. Oni koji su bili u armiji znaju koliko to znachi i razumeju ovo shto pricham.


heheh , dobro se seti toga.., ja ni tada nisam mogao to , batali jezim se od takvih stvari...brrr...i sad sam se nakostresio...


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: أحدث الأرق من النو 03.07.2005. 14:39:44
ja bi zaista volela da dam nekome krv... ali ne smem.. prvo sto se bojim igle.. a drugo sto je i ja nemam dovoljno... tako barem kazu oni iz laboratorije...  :cry:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Драгољуб 04.07.2005. 03:13:05
Citat: "speed-girl"
ja bi zaista volela da dam nekome krv... ali ne smem.. prvo sto se bojim igle.. a drugo sto je i ja nemam dovoljno... tako barem kazu oni iz laboratorije...  :cry:


Ako je tako onda Miro pravac u armiju. Da samo vidish za koji mesec, molicesh da dodje dan kada se daje krv......... samo zbog 2 nagradna dana :mrgreen:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: أحدث الأرق من النو 04.07.2005. 10:24:54
Citat: "Drogoljub_UE"
Citat: "speed-girl"
ja bi zaista volela da dam nekome krv... ali ne smem.. prvo sto se bojim igle.. a drugo sto je i ja nemam dovoljno... tako barem kazu oni iz laboratorije...  :cry:


Ako je tako onda Miro pravac u armiju. Da samo vidish za koji mesec, molicesh da dodje dan kada se daje krv......... samo zbog 2 nagradna dana :mrgreen:pa ja bi.. al mi ne daju!:( a i ne bi ja otisla tamo kako bi izasla iz vojske sto pre!! ili da dajem krv za ta 2 dana!!! to je meni smesno!
mozda to kazem jer nisam bila.. ali ne znam.. ja tako mislim  :roll:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Pedja 02.08.2005. 15:07:04
Glas Javnosti, http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/07/29/srpski/D05072804.shtml

Protiv reforme Službe za transfuziju krvi u Užicu
"Beogradizacija krvi" ugrožava prava manjina

UŽICE - Predložena reforma Transfuziološke službe Srbije mogla bi u multietničkim sredinama da dovede do novog zatezanja odnosa i tenzija na nacionalnoj osnovi. Dobrovoljni davaoci krvi iz Zlatiborskog okruga ne podržavaju predloženu reformu, nametnutu od nadležnih institucija, jer je štetna po zdravlje građana Srbije i jer bi posle dugogodišnjih napora da se smire tenzije u multietničkim sredinama moglo da dođe do novog zatezanja odnosa. Svoje aktivnosti dobrovoljni davaoci krvi zasnivaju samo na humanosti, a uvođenjem ovakve reforme došlo bi do uvođenja tržišnih odnosa u transfuziološku službu, što je u krajnjoj suprotnosti sa svim principima Svetske zdravstvene organizacije i dobrovoljnog davalaštva - navodi se, pored ostalog, u saopštenju koje je potpisao Fadil Delić, predsednik komisije doborovoljnih davalaca krvi Zlatiborskog okruga.

Dobrovoljni davaoci krvi iz ovog dela Srbije oglasili su se posle javnih istupa dr Rade Smiljanić, načelnika Službe za transfuziju krvi ZC Užice, koja je više puta upozorila na opasnost da se najnovijom reformom ukine Služba transfuzije u Užicu, odnosno da se sprovede svojevrsna "beogradizacija krvi". U saopštenju, dobrovoljni davaoci zaključili su da je "dr Smiljanić u ovom trenutku jedina koja je ostala uz davaoce i koja im daje podršku".

Na inicijativu dobrovoljnih davaoca krvi Zlatiborskog okruga, ovih dana predsednici deset opština okruga i udruženja davalaca u ovim opštinama potpisali su deklaraciju u kojoj zaključuju da "ne dozvoljavaju da iko, bez odborenja potpisnika deklaracije, odlučuje o zdravlju stanovnika okruga".

- Reforma transfuziološke službe u Zlatiborskom okrugu može ići samo i jedino u pravcu formiranja regionalnog Centra za transfuziju Zlatiborskog okruga, kao samostalne institucije u okviru Nacionalne službe za transfuziju Srbije. Uvođenje bilo kakvog drugog oblika organizovanja dovodi do niza problema, a između ostalog i ugrožavanja prava nacionalnih manjina, što dovodi do rizika destabilizacije multietničke sredine - navodi se u deklaraciji.

Pored ovog, potpisnici deklaracije traže i javno predstavljanje kompletnog projekta reforme transfuziološke službe Srbije za koji je dobijena donacija EU od pet miliona evra, a potrošeno dva miliona više. Potpisnici deklaracije podsećaju da je Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije projekat reforme proglasio štetnim po interese zdravlja stanovnika Srbije.

Z. Š.


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Ainhoa 10.09.2005. 18:34:01
Speaking of, bas sam dala krv pre 15ak dana, i to iz cisto altruisticko-filantropskih pobuda... Lepo, zapucala u bolnicu, tumarala nekih 15 minuta dok nisam nasla gde je sluzba za transfuziju, dala krv i otisla, sva happy i ponosna na sebe, na neki rodjendan...
Mislim da je to nesto sto zaista svako moze da uradi... I ja sam se plasila igli, pa sam prelomila. Znam da je u UE skoro uvek frka sa nedostatkom krvi, da se odlazu operacije, da dolazi do komplikacija prilikom porodjaja... A i skoro svakih mesec dana je neka pucnjava.. Ako ce moja krv da pomogne barem jednoj osobi, bicu presrecna. A nikad se ne zna kome od nas moze da zatreba. Ako se mi ili neko nama drag nadje u teskoj situaciji, zavisice samo od onih koji su vec dali krv...
Povrh svega, dobijes lekarski pregled za dz, testiraju te na par stvari (hepatitis, sida...), naliju te sokom, fino te nahrane, a, sto je najbitnije: UOPSTE NE BOLI!!!  :mrgreen:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: nemesis 10.09.2005. 19:39:42
:)
ma davanje krvi je kewl...
pocheo sam sa 18 godina i najmanje jednom godishnje dajem krv :)
nikad mi nije bilo loshe posle davanja krvi mada sma video da jeste jednoj zeni ... :)


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Ainhoa 10.09.2005. 19:43:17
Da budem iskrena, meni je bilo bolje nakon davanja krvi nego pre.  :lol:
Uostalom, sve je to stvar psihe. Ako se neko i onesvesti, to je od straha ili shoka.


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Top 13.09.2005. 11:30:33
Ma kao shto rekoh pre u nekim postovima .. Davalac sam krvi .. Istina da sam pocheo da dajem dok  sam ishao u srednju .. Ono kao das e ne ide narednih nekoliko dana ... :) Ali posle jednog dao sam i drugi poot pa sam posle chini m se josh jednom ..
E onda zbog loshe krvne slike .. nisu mi davali da se cedim ..
Bash juche odem da vadim rezultate ...i boc u venu .. a rezultati super .. tako da se ponovo razmishljam da li da odem da dam negde kada se bude organizovalo ..


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Prti bee gee 13.09.2005. 14:01:06
Pa,koliko ja znam,krv mogu davati samo punoletna lica,tako da,cim napunim 18,postajem dozivotni davalac krvi! :mrgreen:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Peekaboo 25.09.2005. 19:06:12
He...s obzirom da je nasa krv potrebna drugim ljudima da prezive kao i za pravljenje nekih lekova, a i za istrazivanja...bila bih redovni davalac krvi da nemam jedan problem...nemam kilazu  :D  Jeste smesno, ali moras da imas odredjen broj kila da bi dao krv a ja to ne mogu  :cry:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: ljobbi 25.09.2005. 22:54:17
E jeste, bitna je kilaza!

Ja sam bas podrzavala sve te akcije i divila se ljudima koji su dali krv vec nekih 40-50 puta...to je bas oke, nikad se ne zna kome moze da zatreba...
I...idoh jednom na akciju u skoli, bez straha i  sa puno volje! Smejem se ljudima koji se nesto kao plase, i kad dodjoh ja na red, pogledam u zenu koja mulja u rukama kesetinu krvi, i sruchim se kao sveca! Heh, eto ti sad... Posle mi rekoshe da sam malokrvna... Toliko o mojoj volji... :(


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Blue_Girl 26.09.2005. 02:15:10
nisam davala krv :(  :(  ali imam nameru posto mi je i cale dobrovoljni davalac krvi :D


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: ljobbi 26.09.2005. 10:53:38
Kad se ugojis, a? :P


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: Драгољуб 26.09.2005. 11:01:36
Meni u vojsci nisu hteli da vade krv i ako sam se dobrovoljno prijavio, kazu vidish kakav si mrshav da se srushish ovde bre ali ih ja nagovoriK nekako.... Ipak ko da krv dobija dva slobodna dana, a dva slobodna dana u armiji su mnogo....... :mrgreen:


Naslov: Dati ili ne dati krv?
Poruka od: nemesis 26.09.2005. 12:47:04
ako ti je prvi put..
:)... poshto je meni bio ne znam koji ...:) ..nadjoshe me u evi/l/denciji ..
dobih 3 dana :) .. pa 2 puta krv .. 6 dana ... :0) i eto jednog produzenog weekedna... 2 dana wikend + 6 dana nagradno + 2 dana opp i eto ..
kewliranje ..