Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Van telesna oplodnja VTO  (Pročitano 9426 puta)
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« poslato: 07.01.2008. 17:21:08 »

Sve vise mladih se srece sa problemom neplodnosti.Mnogo je mladih parova koji u brak ulaze, vec cekajuci prinovu. Za njih nas narod kaze, ``Morali da se vencaju, mlada je u drugom stanju!``A u stvari nemaju pojma o tome koliko je taj par srecan.
 Većina mladih pretpostavlja da može imati decu kad poželi. Shvatanje i prihvatanje situacije, da se nakon nekoliko meseci ili godina pokušavanja njihovi snovi ne ostvaruju, dovodi do iznenađenja, neverice, zabrinutosti, pa čak i poricanja postojanja problema.Tokom ove faze dominiraju osećanja ljutnje (kao reakcija na gubitak kontrole nad situacijom), krivice (zbog nekih prošlih postupaka koji su mogli, po njihovom mišljenju, da doprinesu nemogućnosti ostvarenja željenog: predbračni seksualni odnosi, abortusi, polne bolesti, upotreba kontraceptivnih sredstava), samosažaljenja, zavisti (prema ljudima koji imaju decu). Svako neslaganje među partnerima, razlike u mišljenju dobijaju mnogo veći značaj nego što bi imali pod "normalnim" okolnostima.
Uglavnom je žena ta koja prva shvata da problem postoji i predlaže muškarcu da potraže pomoć lekara.
 
Medicinsko ispitivanje i postavljanje dijagnoze

Tokom ove etape žena i muškarac tragaju za odgovorima. Medicinske procedure, kojima se treba podvrći da bi se utvrdio uzrok neplodnosti, mogu izazvati neraspoloženje, napetost, uznemirenost, dovesti do fizičke i psihičke iscrpljenosti.
Kada je problem ustanovljen, neki parovi mogu osetiti olakšanje, kod drugih će dokaz da problem postoji izazvati osećanja krivice, samosažaljenja, tuge ("Zašto ja?"), a mogu doživeti i osećanje sramote i stida što nisu kao većina ljudi.

Lečenje

   U ovoj fazi životom para dominira želja za ostvarenjem trudnoće. To je stresni period u kojem postupak lečenja može dovesti do psihičkog i fizičkog umora. Preovladavaju osećanja neraspoloženja,
      nezadovoljstva, napetosti, straha, zabrinutosti za ishod lečenja. Seksualni odnosi postaju manje spontani, manje zadovoljavajući, doživljavaju se kao obaveza.Ovo je period emocionalnih "skokova i padova". Na početku lečenja puno je uzbuđenja, radosti i nade u uspeh, a ukoliko tretman ne uspe sledi razočaranje, žalost i sumnja u mogućnost ostvarenja željenog.

Rešenje

      Ukoliko ne dođe do trudnoće nakon nekoliko pokušaja, par se suočava sa potrebom donošenja odluke da li će nastaviti ili prekinuti terapiju. Za mnoge će odluka o prekidanju lečenja biti propraćena osećanjima žaljenja, tuge, očajanja, ponekad olakšanjem. Neki partneri će odlučiti da malo predahnu od terapijskog postupka, da bi kasnije ponovo pokušali, drugi će se opredeliti za usvajanje deteta, neki ce zapoceti program VTO, a ostali će nastaviti život bez dece.

Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #1 poslato: 23.01.2008. 06:24:11 »

Lečenje neplodnosti podrazumeva timski rad. Lekari, medicinske sestre, psiholozi pružaju medicinsku i psihološku pomoć i podršku, a postoje i postupci koje bi supružnici trebalo da primenjuju kako bi sebi olakšali "putovanje" kroz sve faze dijagnostičko-terapijske procedure.
Osoba koja je u situaciji suočavanja sa snažnim životnim dagađajem pokušava da razreši nekoliko zadataka:

    * da shvati značenje situacije,
    * da se suoči sa realnošću,
    * da ostane uključena u sve tokove života kojem pripada (porodični, profesionalni, društveni život),
    * da sačuva emocionalnu ravnotežu,
    * da održi zadovoljavajuću sliku o sebi.

Način na koji osoba rešava ove zadatke oslikava njene mahanizme prevladavanja koji predstavljaju psihičke i fizičke napore usmerene na savladavanje, redukciju ili toleranciju unutrašnjih i spoljašnjih zahteva koji se javljaju u kriznoj situaciji. Tokom prolaska kroz različite etape-od shvatanja i prihvatanja postojanja problema, preko medicinskog ispitivanja i lečenja do razrešenja problematične situacije, važno je da žena i muškarac:

    * zajedno prolaze kroz sve faze i međusobno komuniciraju,
    * razumeju da su osećanja nezadovoljstva, ljutnje, neraspoloženja, napetosti, zabrinutosti, straha, tuge normalna, a razgovori i uzajamna podrška mogu pomoći u savladavanju ovih osećanja,
    * razgovaraju sa ljudima koji imaju sličan problem jer "ni u čemu što nam se dešava nismo
      sami, ni prvi ni jedini"(I.Andrić),
    * traže pomoć i podršku.


Autor: Spec. medicinske psihologije Aleksandra Ančić
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #2 poslato: 27.01.2008. 18:37:34 »

Asistirane reproduktivne tehnologije

Pod pojmom Asistirane reproduktivne tehnologije (ART) podrazumevamo grupu terapijskih postupaka za lečenje neplodnih bračnih parova koji nisu izlečeni jednostavnijim postupcima. Ove procedure lečenja neplodnost daju danas veoma dobre rezultate i predstavljaju metod izbora za oko 40% svih neplodnih bračnih parova. Ovi terapijski postupci često kod pacijenata izazivaju stresna stanja koja se mogu izbeći ili značajno umanjiti ukoliko se prethodno upoznaju sa čitavim postupkom lečenja, prednostima, ali i rizicima, postajući na taj način aktivni učesnici. Želimo da Vas, na Vama prihvatljiv način, upoznamo sa najčešćim terapijskim pristupima kako biste pojedine faze lečenja razumeli i prihvatili u cilju povećanja šanse da do izlečenja dođe.

ASISTIRANE REPRODUKTIVNE TEHNOLOGIJE (ART) su postupci lečenja koji uključuju: Vantelesnu oplodnju (VTO,IVF), Gamet Intrafalopian Transfer (GIFT,Transfer jajne ćelije i spermatozoida u jajovod), Zigot Intrafalopian Transfer (ZIFT, Transfer embriona, zigota u jajovod), Intracitoplasmatic Sperm Injection (ICSI, Uvođenje spermatozoida iglom u jajnu ćeliju), Zamrzavanje embriona, ili tkiva jajnika itd.

Šta podrazumevamo pod pojmom Vantelesna oplodnja ?

Jednostavno rečeno vantelesna oplodnja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima, i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje.
Pri ovom postupku jajnici žene bivaju stimulisani hormonima kako bi se dobio veliki broj jajnih ćelija i povećala šansa da, posle vraćanja embriona u materičnu duplju, dođe do razvoja normalne trudnoće. Dobijene jajne ćelije iz jajnika žene se stavljaju u laboratorijsku posudu u kojoj se nalaze posebni mediji, bliski po sastavu tečnosti u jajovodu, gde se jajna ćelija oplodi spermatozoidima koji su prethodno obrađeni u laboratpriji. Laboratorijska posuda koja sadrži jajnu ćeliju i spermatozoide stavlja se u inkubator koji obezbeđuje permanentnu temperaturu identičnu telesnoj, gde dolazi do njenog spajanja sa spermatozoidom i započinjanja ćelijske deobe. Posle 3-5 dana embrion se uvodi u materičnu duplju posebnim kateterima. Ukoliko dođe do implantacije embriona u materičnu sluznicu nastaće trudnoća koja se neće razlikovati od prirodno nastale.Različite faze vantelesne oplodnje
Indikacije za vantelesnu oplodnju

Razlog za uvođenje vantelesne oplodnje u lečenju bračne neplodnosti primarno je bio definitivno oštećen jajovod kome se, najčešće, operativnim putem nije mogla uspostaviti izgubljena funkcija. Laboratorija je imala zadatak da "zameni" jajovod u kome se prirodno dešava oplodnja jajne ćelije. Od tada do danas indikaciona područja su širena i danas se VTO široko primenjuje. Osnovna indikaciona područja za VTO su:

Oštećenja jajovoda

Oštećeni jajovodi, kojima i posle lečenja nije uspostavljena funkcija, su i danas najčešći uzrok primene vantelesne oplodnje u lečenju bračne neplodnosti. Oko 40% svih procedura VTO se sprovodi iz tih razloga.

Sterilitet muškarca

Da bi se obezbedila prirodna oplodnja potreban je veliki broj spermatozoida koji će dospeti do jajne ćelije u jajovodu i imati sposobnost da prodru u njenu unutrašnjost kako bi je oplodili. U slueaju oštećene spermatogeneze to se teško, retko ili nikako ne može desiti pa je metod izbora u lečenju neplodnosti vantelesna oplodnja. Uvođenjem mikromanipulatora u upotrebu napravljen je dramatičan napredak u lečenju neplodnosti kojoj je uzrok "loš kvalitet" sperme. Zahvaljujući toj metodi lečenja moguće je ubrizgati spermatozoid u jajnu ćeliju i na taj nćein postići njenu oplodnju. Ova metoda lečenja koju označavamo kao ICSI ( Intracytoplasmatic Sperm Injection -ubrizgavanje spermatozoida u citoplazmu jajne ćelije) danas je praktično razrešila neplodnost muškarca, sem u slučaju postojanja azoospermije.

endometrioza

Ukoliko prethodni terapijski napori nisu doveli do izllečenja neplodnosti kod žena kod kojih postoji endometrioza (vidi tekst o endometriozi) vantelesna oplodnja predstavlja metod izbora u lečenju.

NEPLODNOST IMUNOLOŠKOG POREKLA

Ukoliko postoji imunizacija žene ili muškarca na antigene spermatozoida neplodnost je česta posledica toga stanja. Ako prethodnim terapijskim pristupom ne dođe do željene trudnoće VTO predstavlja metod izbora u llečenju toga uzroka neplodnosti. (vidi neplodnost imunološkog porekla).

NEPLODNOST NEOTKRIVENOG UZROKA

Kod oko 15% neplodnih bračnih parova nismo u mogućnosti da otkrijemo pravi uzrok neplodnosti. Svi testovi koji se sprovode ukazuju na "očuvanu" reproduktivnu funkciju, ali željena trudnoća izostaje. Ukoliko ni nakon 5-6 godina ne dođe do trudnoće takvim bračnim parovima će se savetovati vantelesna oplodnja.

anovulacija

Najveci broj žena koje imaju problema sa ovulacijom zatrudneće jednostavnijim terapijskim postupcima. Kod 20-25% takvih žena trudnoća ne nastaje. U takvim slučajevima pribegavamo vantelesnoj oplodnji. Takvi pacijenti najčešće dobro odgovaraju na lekove za indukciju ovulacije (izazivanje ovulacije) pa su prognoze za izllečenje metodom vantelesne oplodnje dobre.

Autor: Prof. Dr Milenko Bujas
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #3 poslato: 21.09.2008. 08:41:01 »

Evo nas posle teske dve godine, s`tim sto je ova poslednja zadala najvise problema!
Prva, 2007. i nije bila tako losa. Upis na vantelesnu, sakupljanje raznih rezultata(jurcanje

od doktora do doktora) Zavrsila se kako tako. Nastupa kobna 2008. izgurali smo ceo program, u februaru nam zakazuju finale. Supruzi je izvadjeno deset jajnih celija, od kojih je oplodjeno i vraceno u matericu dve. Zakazuju nam beta test(utvrdjivanje trudnoce iz krvi) za 1.mart. Sledi paklenih petnaest dana, pitanje da li je uspelo ili nije bilo je u glavi i kada ustajes ujutru i uvece kada se spremas na spavanje.

Dodje i taj dan 1. mart, cekamo od 7 sati ujutru do 11, vec smo se pomirili i dogovorili probali smo pa sta bude. Doktorka proziva prvo nas, i tu recenicu nikada necemo zaboraviti:

-Trisic, hmm, evo ja bih prvo htela da vam cestitam, ili su dva slaba ili jedno jako

Nismo znali sta da kazemo od srece....
E sada vec iako srecni krecemo kuci, prate nas problemi. Prvo, finansijska situacija nikakva, saznanje da su potrebni lekovi skupi i da nemamo novac za sve. Kod Lazarevca smo imali saobracajnu nezgodu. Snadje se covek, pozajmili smo novac za lekove, popravku auta, proziveli nekako jos petnaest dana i krecemo u Beograd na kontrolni ultra zvuk, tu nas cekaju nove srecne informacije. Nisu ostale dve jajne celije nego samo jedna. Srecni se vracamo kuci, opet lekovi, pozajmljivanje para. Prolaze dani, kontrola za kontrolom sve je super beba lepo napreduje. Nekako se izvlacimo iz teske finansijske situacije, pocinjemo da vracamo dugove. Ali oce nas nesreca, supruga 28. juna lomi nogu i mora na operaciju. I opet sve iz pocetka opet u dugove. sreca sa bebom je sve u redu.

Sada je vec u osmom mesecu trudnoce, ne moze da hoda i nekako se provlacimo. Guramo polako, termin je 11. novembra. Bas pre neki dan na ultra zvuku smo saznali da je decak. Jedva cekamo, da tako kazem, da izadje.I da se sve ovo vec jednom zavrsi, priznajemo da ako bi nam neko rekao da ce sve da finansira za jos jednu bebu, nebi pristali.


    Na kraju bi se zahvalili svim prijateljima koji su pokazali da to nisu, i svim prijateljima koji su ostali prijatelji sve ovo vreme!!!

  I veliko hvala VELIKIM PRIJATELJIMA koji su imali razumevanja za nasu situaciju i naravno pomoci BILI-ju, PEDJI, BUJON-u itd. itd


javljamo se opet srecnog dana do koga nema jos mnogo           VELIKO HVALA  
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
jelenica_ue
urednik
skriboman
*****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Jelena Hlubek Supurović
Lokacija: centar
Država: Srbija
FaceBook: ima
Horoskop: Ovan
Poruke: 2278
Najforumaš 2008
« Odgovor #4 poslato: 22.09.2008. 01:15:36 »

Jos malo pa ce se sav trud i muka isplatiti!!!!!!!

A ako zence vec ne moze da se mrda neka poseti www.roditelj.com (moguce da sam ti vec negde poslala link) sigurno ce naci odgovore na sva pitanja koja ima o onome sto vas ceka smile
Sačuvana

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶                 ♈゚+。☆*゜+。.。:.*.゚ ゚¨゚゚・*:..。o○☆゚+。
Svesna
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Vesna Hlubek
Mesto: Uzice
Lokacija: Vidovdanska
Država: Srbija
Horoskop: Ovan
Poruke: 286« Odgovor #5 poslato: 22.09.2008. 03:48:24 »

Base , nisi jos svestan koliko ste mali trud ulozili i ulazete za ono sto cete dobiti  smile Mozda ti se cini da je jako glupo ovo sto sam ti rekla , ali vidimo se kad se beban rodi , tad ce ti ovo sto sam napisala biti jasnije .  Cheesy
Sačuvana
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #6 poslato: 23.09.2008. 06:52:43 »

Svestan sam ja toga, samo sam sve ovo napisao jer ima dosta parova sa istim problemom. Mada smo mi naj**ali Cry zeshce, ali ko zna zashto je to dobro........ smile smile
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
jjeelleennaa
E da,.......................
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Mesto: Čačak
Lokacija: kod medicinske
Država: Srbija
Horoskop: Rak
Poruke: 1044


Dodji k' sebi dok jos imas kome!


« Odgovor #7 poslato: 27.10.2008. 01:41:16 »

http://www.rzzo.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=228


Sačuvana

ZIVOT JE VELIKO DANAS KOJE TRAJE A NE PONAVLJA SE! ISKORISTI GA!!!....................
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #8 poslato: 09.11.2008. 22:04:25 »

Evo docekasmo napokon i porodjaj 5.novembar 2008 godine.Dobili smo sina Dragana, tezak 3.300 Kg i 53cm dugacak.


Srecni smo i mozemo samo da kazemo da se isplatilo sve.........


 claps
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
jelenica_ue
urednik
skriboman
*****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Jelena Hlubek Supurović
Lokacija: centar
Država: Srbija
FaceBook: ima
Horoskop: Ovan
Poruke: 2278
Najforumaš 2008
« Odgovor #9 poslato: 09.11.2008. 23:07:17 »

Čestitam!!!!!
Nek je ziv i zdrav!!!! cow cowback cow cowback cheerleader cow cowback cow cowback
Sačuvana

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶                 ♈゚+。☆*゜+。.。:.*.゚ ゚¨゚゚・*:..。o○☆゚+。
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #10 poslato: 10.11.2008. 03:27:54 »

HVALA PUNO

photo  download
« Poslednja izmena: 10.11.2008. 14:23:41 base » Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
Svesna
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Vesna Hlubek
Mesto: Uzice
Lokacija: Vidovdanska
Država: Srbija
Horoskop: Ovan
Poruke: 286« Odgovor #11 poslato: 11.11.2008. 07:39:34 »

Cestitam  congrats Drago mi je da je sve proslo kako treba . Poljupci za bebana od mene .  Kiss
Sačuvana
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #12 poslato: 13.11.2008. 16:41:47 »

hvala hvala hvala
Sačuvana
Vukosava
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Žena
Mesto: Užice
Lokacija: Belo Groblje
Horoskop: Strelac
Poruke: 213« Odgovor #13 poslato: 20.12.2008. 00:05:27 »

 icon_rose Nek je ziv i zdrav!

Ja ako ne budem mogla da napravim jedno svoje ima da ga usvojim  seljak-smile
Sačuvana
base
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Gluvaci
Horoskop: Jarac
Poruke: 26« Odgovor #14 poslato: 21.12.2008. 07:34:31 »

hvala hvala


Usvajanje je poslednja solucija, licno ja (iz iskustva znam) sa usvajanjem se ne bih bas slozio!!!!
Sačuvana

Ne patim od ludila, naprotiv-uzivam u njemu! .
Vukosava
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Žena
Mesto: Užice
Lokacija: Belo Groblje
Horoskop: Strelac
Poruke: 213« Odgovor #15 poslato: 22.12.2008. 00:17:08 »

A sto, opisi mi malo smile
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.985 sekundi sa 35 upita.