https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - pivo vs zene

Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Ženski kutak => Temu započeo: fon Manštajn 25.05.2007. 11:46:15Naslov: pivo vs zene
Poruka od: fon Manštajn 25.05.2007. 11:46:15
predpostavljam da ste videli ove reklame na HRT-u, pa devojke dali je reklama uvredljiva ili ne? ja sam gledo smo onu Zuja zakon br.11: muskarci primecuju samo bitne stavri... pa muskarac uzima dve flasice ozujskog piva i iskulra zenu koja tegli kese iz prodavnice, dok devojak ostaje u stanju znaka ? ( pride devojka je i divna - setila se da kupi momku pivo a on tako  ;D )


Fatalni muški zakoni

Osim što je naljutila pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, kampanja za Ožujsko naljutit će i Amere. Jer jaaaaako nalikuje onoj za Miller Lite.

Krenimo redom. Ožujsko pivo lansiralo je opsežnu reklamnu kampanju nazvanu – 'Muški zakoni', čiji su se video spotovi prije nekoliko dana 'zavrtili' na gotovo svim domaćim televizijama. Onda se u ponedjeljak 21.05. urbi et orbi priopćenjem javila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač-Koritnik,  s upozorenjem da reklama "Žuja zakon br. 11: Muškarci primjećuju samo bitno" promovira stereotipe i diskriminaciju po spolu te  preporučila Zagrebačkoj pivovari i HTV-u da reklamu povuku.

Pivovara je reagirala pomirljivo, iako reklame nije povukla ni s televizija niti sa svog sajta, ali su zato domaći forumi eksplodirali raspravljajući je li pravobraniteljica pretjerala ili ima pravo.

No, sve je to manje zanimljiv dio priče. Naime, sporna kampanja ‘Muški zakoni’ zapravo već i imenom neopisivo podsjeća na čuvenu ‘Man Law’, a koju je brand Miller Lite lansirao 2006. godine. Spotovi se doduše razlikuju, no koncept je isti. Da stvar bude gora, Miller se na priču o muškim zakonima odlučio nakon što je 2003. godine svoje pivo reklamirao spotom ‘Catfight’ i istim zaradio optužbe za seksizam, te izgubio znatan broj ženskih potrošača.

Stvar su prvo pokušali popraviti novom, ženama namjenjenom reklamom ‘Girl on the Moon’, ali to nije puno pomoglo, a i muški korisnici istom baš nisu bili oduševljeni.

I tako se rodila kampanja ‘Muški zakon’ ili ‘Man Law’, a koja je za cilj imala redefinirati muškost i kako je to tad objašnjavao Erv Frederick, potpredsjednik marketinga u Miller Brewing, ‘nadići stereotipe o muškaracima'.

U tu je svrhu angažirano 16 prominentnih muškaraca među kojima bivša zvijezda NFL-a Jerome Bettis; glumac Johnny Holiday; boksač Oscar de la Hoya, Aron Ralston, penjač koji si je odsjekao komad ruke da bi se spasio iz odrona i šef parade, pardon, rasprave - Burt Reynolds. Sve je njih, naime, oko okruglog stola (Arthure, wink, wink), okupio Miller lite, a ne bi li samo-definirali po kojim to zakonima žive suvremeni muškarci.

Pod smjernim vodstvom Burta Reynoldsa, a u prostoriji koja neopisivo podsjeća na onu iz filma dr.Strangelove, u raspravi koja se proteže kroz desetak reklama nema nit traga nepristojnosti ni seksualnih aluzija (izuzmeo li suptilnu referencu na ‘Brokeback Mountain’), a umjesto toga civilizirano se raspravlja treba li se pri nazdravljanju kucnuti vrhom ili dnom boce (dnom), koliko dugo muškarac mora čekati prije nego počne izlaziti s frendovom bivšom djevojkom (šest mjeseci) i sl.

Kampanja za Ožujsko, nosi isto ime, čak ima i isti princip, ali promovira u potpunosti drugu ideju ‘muškosti’, inzistirajući upravo na onome što su u Milleru htjeli izbjeći. Doduše, u Zagrebačkoj pivovari osigurali su si i zgodan alibi jer su prije lansiranja video spotova žestokom radijskom i web kampanjom prikupljali 'zakone' domaćih muškaraca, što su lijepo i dokumentirali na svom službenom YouTube kanalu. Zašto pak na isti nisu postavili i reklame, nismo uspjeli saznati jer se u tamošnjoj službi za Odnose s javnošću nitko ne javlja na telefon.

Ironijom sudbine, iako je originalna ‘Man Law’ bila hvaljena i iznimno ‘u puku’ popularna kampanja, ipak nije povećala prodaju Miller Lite, pa je za nju odgovorna agencija 23. ožujka ove godine raskinula ugovor s Miller Brewing. ‘Muške zakone’ za Zagrebačku pivovaru navodno je pak proizvela jedna češka agencija, a koju su angažirali nakon razlaza sa Bruketom i Žinićem.

Kako sada stvari stoje, muški će zakoni opet biti fatalni.Naslov: Odg: pivo vs zene
Poruka od: Vukosava 26.05.2009. 07:07:13
Ih ko da zene ne vole pivo  :beer21: :beer21: :beer21: :beer21:


Naslov: Odg: pivo vs zene
Poruka od: jelenica_ue 26.05.2009. 09:34:19
 :beer21: :beer21: :beer21: