https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Brojimo sove!

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Životinjski svet => Temu započeo: milanche 04.02.2007. 19:24:32Naslov: Brojimo sove!
Poruka od: milanche 04.02.2007. 19:24:32
Naučno-istraživačko društvo studenata biologije „Josif Pančić” sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu ove zime organizuje brojanje sova utina u Srbiji. Projekat se sprovodi u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Ligom za ornitološku akciju (www.ptica.org).

Cilj projekta je da se utvrde lokacije zimskih jata sove utine Asio otus i brojnost sova u njima. Ova vrsta sova je jedna od retkih ptica grabljivica koja se nakon perioda gnežđenja udružuje u jata koja mogu brojati i preko 200 jedinki! Sove su izrazito korisne ptice u gradskim i seoskim sredinama jer se hrane glodarima koji su potencijalno štetni po poljoprivredu i zdravlje stanovništva.

Utine se najčešće okupljaju na četinarima (tuja, bor, jela) koji su u zavetrinama pored zgrada. U Vojvodini su zimska jata često pored crkava i škola, u neposrednoj blizini velikog broja ljudi.

Sve sove su zaštićene Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti i nije dozvoljeno njihovo uznemiravanje, proganjanje i ubijanje. Promene uslova u prirodi ne pogoduju sovama, pa ih je iz godine u godinu sve manje!

Ako poznajete mesta gde se ove ljupke ptice okupljaju, molimo Vas da nam javite. Naši saradnici će potom izaći na teren, zabeležiti brojnost utina i uslove u kojima one obitavaju.

Kontakt: milruzic(at)yahoo.com

Fotografiju mozete pogeldati na:

http://www.nadlanu.com/userblogs/Peregrinus


Naslov: Odg: Brojimo sove!
Poruka od: milanche 20.02.2007. 16:25:58
Pogledajte najnovije fotke autora Katarine Paunovic sa nasih istrazivanja sova u Vojvodini.

http://s34.photobucket.com/albums/d149/CyberKat74/Owls_Banat-18Feb2007/


Naslov: Odg: Brojimo sove!
Poruka od: Pedja 20.02.2007. 16:28:28
Milance, verujem da osim reklamiranja, mozes prilicno dobro da doprineses ovom forumu i znatno konstruktivnijim pristupom.