https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Nesavesni vlasnici & napušteni kućni ljubimci

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Životinjski svet => Temu započeo: alexg 13.05.2009. 13:38:00Naslov: Nesavesni vlasnici & napušteni kućni ljubimci
Poruka od: alexg 13.05.2009. 13:38:00
U nekom neformalnom razgovoru sa jednim od šintera koji su bili angažovani na uklanjanju pasa lutalica sa područja grada Užica, a što me je podstaklo da otvorim ovu temu, konstatovali smo da je velik broj pasa koje su oni uklanjali sa ulica napušteno, odnosno da su ti psi imali vlasnike (u smislu da su ti psi negovani ili imali ogrlice i slično...).

Činjenica da pojedinci uzmu životinju za ljubimca, koja im je ''slatka'' dok je mala, a kada poraste i bude starija postane ''nezanimljiva'', pa je najadekvatnije rešenje odbaciti je i pustiti na ulicu, onda nailaze šinteri koji ih uklanjaju, a potom odmah se i oglašavaju udruženja za zaštitu životinja i sve se to ''vrti'' u krug.

Jedno vreme se govorilo o registraciji kućnih ljubimaca, pa kad nadležni nađu tu istu životinju na ulici, potom i vlasnika i kazne ga za nesavesno postupanje sa životinjom (primenom floskule ''ako ćeš da imaš kućnog ljubimca, staraj se o njemu, a ako ne možeš, nemoj ga ni uzimati'') što me je zainteresovalo, da li bi to bila dobra i izvodljiva ideja?

Isto tako, novine su pune članaka o tome da psi lutalice ujedu nekog čoveka i kako komunalne službe ne rade dovoljno na njihovom uklanjanju? Kao i uvek, bavimo se posledicama problema, a ne njegovim uzrocima. Da li su te životinje agresivne što su u prirodi takve ili su naučene da budu agresivne? Da li su te životinje maltretirane, pa oponašaju svoju sredinu u kojoj su, pre napuštanja,  obitavale?

Ponekad, kada čitam o tome, ispade, kako su životinje krive, a ne ljudi, što je to tako.
Naslov: Odg: Nesavesni vlasnici & napušteni kućni ljubimci
Poruka od: Pedja 14.05.2009. 05:22:28
To je srz problema.

Vec smo o tome pricali: http://forum.uzice.net/zivotinjski-svet/problem-pasa-lutalica/