Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Ratna mašinerija => Temu započeo: shadow 24.04.2007. 18:22:52Naslov: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 24.04.2007. 18:22:52
Citat
SAD, Rusija i antiraketni štit

15:27 | Izvor: Beta
Najavljen nastavak pregovora između SAD i Rusije o antiraketnom štitu.

Pregovori će biti nastavljeni: predsednici Buš i Putin
Pregovori će biti nastavljeni: predsednici Buš i Putin
Razgovori SAD i Rusije o razmeštanju američkog antiraketnog štita u Evropi biće nastavljeni, izjavio je danas u Moskvi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Kisljak. Nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa u Kremlju, Kisljak je novinarima izjavio da je razgovor bio "veoma ozbiljan i principijelan" i da će biti nastavljen na ekspertskom nivou.

"Nadamo se da će taj razgovor dati jasniju sliku", rekao je diplomata.

On je naveo da se obe strane slažu da postoji "mnogo mogućnosti za saradnju u rešavanju mnogih svetskih problema, koji zahtevaju pažnju
država, kao što su Rusija i SAD".

"Za širenje našeg partnerstva neophodno je uzeti u obzir zabrinutost druge strane. Razume se da je u tom kontekstu u razgovoru (Putina i Gejtsa) bilo reči o našoj zabrinutosti, pa i povodom razmeštanja raketnog štita SAD u Evropi", rekao je Kisljak.

S američke strane je bila potvrđena spremnost da se nastavi dijalog o tim pitanjima, dodao je on.

Na početku razgovora sa Gejtsom, Putin je najavio da se "otvara veoma sadržajna sezona u rusko-američkim odnosima", pošto predstoji čitav niz bilateralnih kontakata.

Ruski predsednik je najavio da će danas telefonom razgovarati s američkim predsednikom Džordžom Bušom, a da će njihov naredni sastanak biti na samitu Grupe osam u Nemačkoj, u junu.

Gejts je izrazio uverenje da Moskva i Vašington zajedničkim snagama mogu da "postignu veoma mnogo", a da bilateralne odnose treba razvijati na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja.

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Igor Ivanov izjavio je ranije da Moskva namerava da "izloži svoje viđenje američkog plana, sa tačke gledišta bezbednosti Rusije i međunarodne bezbednosti".

Prvi potpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov rekao je da Rusiju brinu američki planovi i da ona ne razume zašto je neophodno instaliranje
raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.E sad, ko kaze da to trvenje istok-zapad vise ne postoji? I kako ameri misle da grade dobre odnose kad i dan danas se ogradjuju od rusa?


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 24.04.2007. 19:29:21
pa ameri kao razloge navode nuklearnu pretnju Irana, sto je smesno, kao da sad je iran ne znam kakva pretnja Americi... u svakom slucaju jednostavno ameri ne zele uticaj rusije van rusije, dok bi oni dvoje pohlepne prste svuda da cuskaju i ceo svet je njihova intersena zona to je i malom detetu jasno... mada rujosi nisu ono sto su bili za vreme jeljcina, putin ih je polako vratio na put sveteske sile, ciji se stav mora uvazavati...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 24.04.2007. 19:31:20
Ali sta brane Ameriku od Irana u Ceskoj i Poljskoj? Nekako se sve brane bazama oko rusije. A s druge strane kazu "mi smo za dogovor".


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 24.04.2007. 19:38:39
cudi me da rusi to tako mlako komentraisu...jbg parice su ono sto rujosi nemaju...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 24.04.2007. 19:41:38
Jest. Evo sad mi ortak kaze "pa to su defanzivne rakete, sta se busaju?" Pfff... Pa tesko da bi se ruje bunile da su to defanzivne.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 24.04.2007. 19:45:57
ma da, ameri su mi skroz "defanzivni"  :icon2:


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 24.04.2007. 19:48:15
Jest, "brane" se po celom svetu. Ni zemlje koja se vise brani, ni zemlje koja je manje rata videla na svojoj teritoriji.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 27.04.2007. 06:08:38
Samo ime antiraketni shtit kazhe da se radi o shtitu znachi nije u pitanju primarno ofanzivno oruzhje. E sad mozhe li ono naknadno da se upotrebi kao ofanzivno o tome ne bih sada. Sa Iranom koji razvija nuklearno oruzhlje pretnja je legitimna. No, niko ne brani Rusima da i oni naprave svoj antiraketni shtit, shtavishe mozhda bi bio i bolji od americhkog. Problem je shto Rusi josh uvek nisu toliko laki da odreshe kesu a sve to koshta, pa im je trenutno lakshe a i jeftinije da galame.

Nego ovo mi je zanimljivo : Ne bi Rusi toliko galamili oko toga, osim ako to mozhe poprilichno ili potpuno da zaustavi te njihove rakete od kojih Amerika toliko strahuje decenijama. No onda proizilazi da u stvari i Rusi drzhe Ameriku na nishanu pa im smeta shto sa podizanjem shtita izgleda nece to vishe moci tako efikasno da rade, te to opet opravdava Amerikance shto podizhu taj shtit.

Eto, ako im bash smeta, neka i Rusi naprave svoj shtit, pa neka ga stave i kod nas. '99-te nam je bash trebao a kako ide ovo sa Kosovom mozhda nam opet i zatreba.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 27.04.2007. 06:15:43
Pa cek, ali mislim da amerima rusi vise i nisu neki problem, ali oni ih jos tretiraju ko da jesu. Simplifikovano, oni cute i ogradjuju ruse a kad se ovi pobune, zasto to rade, onda ameri kazu "e pa vidite da se bune, znaci da se treba braniti od njih. Pa svako bi se bunio da ga nabedjujes. A da se od Irana stite u Poljskoj i Ceskoj, to nema logike. Kao sto rekoh, brane se od necega po celom svetu. Hm, strange...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 27.04.2007. 06:54:38
Ne mislim da ogradjuju Amerikanci Ruse, vetj sebe. To ispada tako jer se dobar deo NATO-a granichi sa Rusijom. Znachi "Ugodno sa korisnim" . No, najveci deo Ruske granice je potencijalno "neogradjen".
I shta sad? - Podignu Amerikanci shtit samo za sebe, a onda EU kazhe svojim NATO chlanicama "Eto, ostavi vas glavni saveznik na cedilu bez "zashtite", 'ajde mi da jachamo nashu EU vojsku i pravimo nash EU shtit ." Suvishe je to lepo da bi bilo istinito.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 27.04.2007. 06:59:11
pa od cega se stite oni uopste? Sad to meni nije jasno...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 27.04.2007. 08:57:49
Vidish shadow, sve je bilo lepo dok si imao dve nuklearne velesile koje su se drzhale u pat poziciji. U poslednje dve - tri decenije broj zainteresovanih strana se povecao. Ispada da danas svaka zemlja sa dovoljno jakom industrijom mozhe da napravi nuklearno oruzhje. Problem je shto uvek postoji neki fanatik spreman da povuche obarach, ako ga ima. Dalje, najveci problem kod nuklearnog oruzhlja je njegova radioaktivnost. Da je to neka stvar koja samo sprzhi i rasturi grad rokali bi se ljudi time vec u lokalnim skubima k'o od shale, chak mislim da takvo oruzhje ne bi ni bilo mnogo interesantno.

Ovako prvo nekoj zemlji koja ima novca i mogucnosti dune da naprave reaktor, npr. treba im vishe struje. Pa onda krene separacija radioaktivnog materijala, navodno treba im bolje gorivo ili kao vrshe precishcavanje nuklearnog otpada. Istovremeno paralelno krene razvijanje raketnog programa. I onda jednog dana osvane vest da je nuklearni klub dobio josh jednog clana. Prvo su to neke manje rakete "pogodne za komshije" a relativno brzo se zavrshi sa ICBM-ovima. Jednom kad neki rezhim osvoji tehnologiju onda je broj "glava" samo pitanje raspolozhivih sirovina i sumanutosti tog rezhima.

Od chega se Amerikanci shtite? Mislim da se oni vode time shto smatraju da mozhe da se dogodi neki lokalni nuklearni konflikt sa nekom zemljom tipa Irana gde se u nuklearnoj razmeni ne bi lansirale hiljade nuklearnih projektila nego neki mali broj dovoljno da ne dodje do nuklearne zime i da ne strada ceo svet, te da shteta bude ogranichena npr. samo na  njih + NATO saveznike i protivnika, te bi takva stvar bila vrashki korisna da smanji i/ili eliminishe shtetu po njih. U svakom sluchaju - "Sigurnosti nikad dosta.", narochito kad si najomrazhenija zemlja na svetu.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 24.05.2007. 19:36:21
pa bice da rujosi nece sedeti skrstenih ruku dok ih "ovi" ogradjuju raketnim stitom za "odbranu od irana" inace pored evrope planiraju da postave raketni instalaciju u jednu kavkasku zemlju naravno opet za "odbarnu od irana"  


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 24.05.2007. 23:15:00
Pa ni ne treba da sede. Ja mislim da bi bilo dobro da oni i kod nas instaliraju malo odbrambenih raketa, makar onih protivavionskih poshto nam amerikanci to sigurno nece dati, a lako mozhe opet da nam zatreba. Samo sa ovakvom vladom teshko ce to ici...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 25.05.2007. 01:20:15
ovi ameri su stvarno puni kesa sad su nakrcali, ne zanm, nekih 19 ratnih brodova u persiskom zalivu sa oko 140 aviona na nosacima i imace neke vojne vezbe da bi navodno demonstrilrali silu Iranu...boze, kakvi prepotentni smaradovi...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 28.05.2007. 17:52:28
evo malog obrta situacije, austriski premijer istakao ja da je nedopustivo da "raketni stit" bude samo bileteralni sprazumSAD-a, Poljske i Ceske, vec treba prosiriti to na neku vrrstu kontinentalne rasprave, i opravdati svrishodnost ovakvog projekta, dok  cesi najavljuju navodno velike "antraketne" demonstracije za 4.jun kada bus dolazi u posetu ceskoj....


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: nikmen 28.05.2007. 18:00:54
Amerikancima je svako pretnja ko ima nuklearnu bombu pa cak i iran

srbi ce jos malo da naprave jednu!!!!!


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 29.05.2007. 02:58:18
Oce li da naprave? :) Pa mi i obicnu elektricnu sijalicu sa niti, cuvenu "krusku" uvozimo sada, a da ne kazem nesto vise...

Okruzuju oni rusiju i dalje, samo ne znam zasto... A i koji su to debili, pa sad ce svako rat sa njima da svede na terorizam, kakvi crni projektili, interkontinentalne stvarcice i ta cuda... Ajooooj!


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 04.06.2007. 23:14:19
da dodamo ovoj situaciji i kineze...

(http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N_QKhzoc1D3GzIv4IDJqkou2oVS0XLXbMFKv3.jpg)


deo clank koji je objavljen u Politici:

Против превентивних напада

„Чајна дејли”, пекиншки дневник на енглеском језику, не разуме зашто се Пентагон чуди што Кина жели да има боље ракете, подморнице или авионе, кад то жели да има свака земља која држи до свог суверенитета и територијалног интегритета. „Пентагон није у стању да толерише модернизацију оружаних снага у земљама које нису у савезу са Сједињеним Државама”, истиче се у коментару. Од Кине се тражи да буде транспарентна у извештајима о војним издацима, а онда се ти извештаји напросто игноришу. У тексту се одлучно одбацују тврдње Пентагона да Кина „може бити ангажована и у превентивним нападима, можда на циљеве далеко ван својих граница (алузија на радијус пројектила до територије САД?), ако се оружаном силом штите или протежирају главни национални интереси, што укључује и полагање права на територију”. (Ово је највероватније алузија на Индију, с којом Кина још није окончала све старе територијалне спорове.) „Кина никад није користила превентивне нападе”,  каже озлојеђени аутор текста. „То није елемент њене одбрамбене стратегије. Кинески кодекс понашања налаже: никад нећемо напасти, осим ако смо нападнути, а ако смо нападнути, свакако ћемо узвратити. Превентивни удари су образац америчке војне стратегије. Пентагон свој ментални склоп приписује другима.”

На крају ових коментара се подсећа да свака суверена земља има право да модернизује своју армију ради одбране суверенитета и територијалног интегритета. Кина, тврди се, не прети никоме и њена оружана сила намењена је само одбрани.Менталитет иза штита

Иако су тачне кинеске оцене да се овогодишњи извештај Пентагона не разликује много од претходних, једна важна новина ипак пада у очи, макар колико била узгредна: Вашингтон не скрива незадовољство због успешне војне сарадње између Кине и Русије. То незадовољство је досад било пригушивано, иако је Кина главни купац руских модерних авиона и подморница. Није било ни већих стрепњи од јачања Шангајске организације за сарадњу, безбедносне констелације у којој су, поред Кине и Русије, још четири централноазијске земље, јер је она укључена у борбу против међународног тероризма и по организацији и деловању није антагонистички пандан НАТО-у.

Изгледа да је незадовољство Пентагона кинеско-руском војном сарадњом сада проистекло из чињенице да Кинези у својим спољнополитичким анализама отворено говоре о настојањима САД да, ширењем НАТО-а на исток, „заокруже” Русију. Уз то, кинеско гледање на изградњу америчког антиракетног штита у источној Европи блиско је руском. Ни Кинези не верују да ће амерички пројектили пресретачи бранити Американце од иранских или севернокорејских ракета, а верују да би они могли да имају на нишану руски нуклеарни арсенал.

Амерички „менталитет иза штита” темељи се, по оценама кинеских стратега, на три кључна елемента. Прво, Американци су увек заступали концепт „апсолутне безбедности”, због историјских поука из Перл Харбора 1942, а сада и због терористичког напада на Њујорк 2001. Друго, пошто су уверени да је у модерном рату најпресуднија висока технологија, они су опседнути балистичким савршенством: да „метак пресретне метак”. Треће, САД су увек тежиле глобалној доминацији, а од краја хладног рата више него икад раније. Заступници глобалне доминације виде противнике најпре у онима чија је оружана моћ изазовна – а то су Руси.

Отуда закључак кинеских стручњака за геополитику гласи: модерно оружје ће пре условити него зауставити рат. Боље је спречити сукоб, него се спремати за њега. Боље је смањити број копаља, него увећавати штит. И, најзад, боље је тежити колективној, него индивидуалној безбедности.


Драгослав Ранчић
[објављено: 03.06.2007.]


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 05.06.2007. 04:46:17
Pametno... Secate li se kad je onaj americki spijunski avion oboren u kini (ili je prinudjen bio da sleti) pa kad su ameri mislili da mogu da se prete sa kinezima, a ovi im pokazali zube? Bilo je maltene na ivici rata.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 05.06.2007. 05:15:04
haha znam za tu pricu kada su ovi kao pretili da ce "zaratiti" ako samo saraf bude odsarafljen a kinezi uzeli i rasklopili ga celog  :icon6: jasta


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 09.06.2007. 08:41:03
Vidim ni Rusi ne sede skrshtenih ruku - testirali su novi ICBM projektil. Ako nemash para za svoj shtit, onda napravi bolju raketu pa ubedi onoga ko ima para za shtiti za mu je shtit uzaludan, mudro nema shta. Samo shto ce Ameri sada josh vishe da zagrizu za taj shtit. Njima ionako svaki scenario nuklearnog rata pochinje sa: "Reshili Rusi, Kinezi, Iranci... da lansiraju nuklearke na Ameriku...".

Ja se jedino brinem shta ce biti kad se Iran dokopa rakete takvog tipa.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 12.06.2007. 05:33:07
ma koji iran... culi ste za ovaj ruski predlog o zajednickoj radarskoj i anti raketnoj bazi u azejberdzanu... pa ako je taj stit samo protiv irana nema razloga da ne pristanu na taj predlog, hehehe zezaju rusi amere najopsnije, ovo nisam odavno "doziveo"...

a jadni poljaci ispostavilo se da ameri ne da nece da sklope savez sa poljacima i ustupe im patriot rakete, kako su to poljaci zahtevali, vec ameri ocekuju ogroman finansiski angazman i samih poljaka u izgradnji instalacija...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 14.06.2007. 20:44:37
Dok se ameri i rusi pesniche Iran se pumpa sa strane. Nisam pristalica ali treba podrzhati Amere protiv Irana bar dok medjusobno ne zaglave u nekom novom Vijetnamu. (A i pravi Vijetnam je blizu.)

Shto se tiche Poljaka igra se na kartu chuvene poljske Rusofobije, koja i nije nimalo sluchajna.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 15.06.2007. 04:19:11
jezivo me iritira amerikanizacija sveta i ta neka hegemonija koju amerikanci zele da neametnu svetu, gde svi moraju da slusaju americkog presednika... inaca frapantan je podatak da samo 12% amerikanac poseduje pasos, zanci da su oni operisani od svega i njihova spoljan politika je jednostavno refleksija totalnog "nepoznavanja" ostatka sveta, sve pokusavaju da  skroje po svojoj meri... neko mora da povuce crtu, ne morate da se tripujete ne mislim da je srbija ta koja treba da se isprsi, ali mi osecamo dirktne posledice americke bahate spoljne politike... zemlaj koja potrosi 500 milijardi dolara godisnje na vojni budzet, a druga na toj listi 52 milijarde, ne moze da prica o nekoj mirnodopskoj politici...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 16.06.2007. 17:17:10
To si u pravu, no njihova najveca greshka je u tome shto su sa papom razbili SSSR. Sledeci put kad Rusi ponovo makar sami naprave antiblok nece moci da se vade na komunizam kao izgovor. Elem problem je shto sad sa Rusima nece upravo oni koji su im blizu te su najpodesniji - Poljska npr. a hoce oni koji nikad nisu bili sa njima a nisu ni teritorijalno najpodesniji Srbija npr.

Dosta razmishljam o tome kako je nasha najveca nesreca shto smo okruzheni NATO zemljama ili onima koje rade da budu chlanice NATO-a, a glavni vodja NATO-a - USA ubi boga u nama svojom politikom. I sad se konkretno pitam: Da se mi npr. uortachimo sa Rusima protiv NATO-a, kako ce oni nama da pomognu npr. poshaju oruzhje kad vishe nemamo iizlaz na more, a teritorijalno smo izolovani NATO-om? Pricha o tome kako  ce Rusi da provale kroz Evropu da bi doshli do nas mi se ne chini chak ni kao fantazija.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 16.06.2007. 18:21:44
Citat
a glavni vodja NATO-a - USA ubi boga u nama svojom politikom
:D

Ma lakse ti gradjaniN-e za taj iran. on i ako je pretnja pretnja, pretnja je terorizmom nekim, kakve bre interkontinentale jesu oni normalni? Jel iko tu normalan? Mislim, meni to upiranje prsta je samo najava de ce da prave sledecu naftnu busotinu i nista vise. Mislim... Ali znate sta, ne nervira mene njihovo ponasanje, mene nervira evropa sto na svoju stetu zeli dobre odnose sa njima i nista vise. To je meni najzalije. Neka su ameri kakvi su, oni imaju silu i moz ti da nemas to oruzje kolko oces, oni ako kazu da imas - imas, i ako oce da te bombarduju, bombarodvace te, naravno da ce samo da gledaju svoje interese, ali gde je tu evropa? Ako mi nemamo snage da se prsimo, ako jednoj poljskoj nije svejedno sto im se ameri ubacuju, sta EU radi? Zasto ne zastiti svoje sadasnje i buduce clanice? To je tuzno...

A rusija svakako jaca i svakim danom je i diplomatski i vojno i ekonomski sve jaca. Kontam da sad upravo opipavaju svoju poziciju sa vetom za KiM, a briga ih za nas konkretno.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 16.06.2007. 22:48:32
nije to bas tako surovo, "briga ih" ... jednostavno rusija nije ona rusija sa pijancem Jeljcinom na celu, koga zovnes na razgovor naroljs ga votkom i sve moze, daj bre, slusam ih samo kako hvale jeljcina, pa narvno da  ga hvale, dao im je da dzabe ekspolatisu gas, sve im je povladjivao, rusija vise nikada nece biti kao za vreme jeljcina, jadna i bedna, kojoj su se smejali na sastancima i niko je nije zarezivao, a rusi uvek mogu da se okrenu istoku i sa kinom i indjom da naprave cudo...

samo slepac kod ociju ne uvidja koliko su bljutave njihove price o lepsoj buducnosti i evropskom putu srbije... evo vam primer milana martica koji je uglavnom zaglavio kaznu jer je naredio bombardovanje zagreba kada je pocela oluja, tom prilikom je poginulo dvadestak civila i oni su to uzeli kao jedan od glavnih argumenata u optuznici. OK je to covek je ubio dvadest neduznih ljudi i treba da odgovara, ali sa druge strane NATO bombe su ubilo oko 2000 civila, da ne spomionjem odvratno bombardovanje RTS, kineske ambasade, kasetne bombe u centru nisa, izbeglicaka kolona , putnicki voz, most kod varabvari, autobus pun putnika, pa niko, ali niko se nije ni pocesao iza uveta zbog toga,  nije uredu, znaci da su necija ljudska prava vaznija od drugih... dvostruki standardi su toliko ocigledni da je to ne podnosljivo, zato je meni kao i senki ponasanje evrope u celoj ovoj globalnoj  prica odvratno, zalosni su koliko su jadni ...  


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 17.06.2007. 06:10:59
A samo se boje da ostanu jedinstveni. Evo i sad ce, podrzati americku rezoluciju samo da bi ostavljali utisak jedinsteve evrope. Jel to evropski? Ako jeste, onda su radikali u pravu, treba okrenuti kompas.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 21.06.2007. 10:12:53

A samo se boje da ostanu jedinstveni. Evo i sad ce, podrzati americku rezoluciju samo da bi ostavljali utisak jedinsteve evrope. Jel to evropski? Ako jeste, onda su radikali u pravu, treba okrenuti kompas.

 :)

(at shadow) Kad pomenu Iran voleo bih da mogu da se slozhim sa tobom ali teshko da se tu radi samo o Elmeru koji je krenuo da "bushi" naftu pevajuci

"Oh! Susana Oh! dont you cry for me
I've come from Alabama wid mi ban jo on my knee. "

Mislim da amerikanci imaju trenutno sasvim dovoljno nafte. Da li su religijski fanatici normalni? Ja mislim da umiranje u teroristichkom chinu nije njihov glavni trip, vec istrebljivanje nevernika.

Elem, Ja lepo pitao kako cemo mi to u saveznishtvo sa rusijom kad smo teritorijalno odvojeni potencijalnim NATO chlanicama? Medjutim, dobih prichu o Evropi. OK slazhem se i Ja da se Evropa podvlachi Ameriki i to joj se poprilichno obija o glavu. Shtavishe to je najbolji pokazatelj koliko je ta EU nestabilna tvorevina. A mi zapeli da se tamo uguramo shto pre...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 22.06.2007. 02:40:48
mislim da gresisi kada kazes da amerika ima nafte dosta, skoro su odobrili silan buzet pronalasku novih oblika energije sem nafte i gas...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 22.06.2007. 23:36:26
Mozhda sam ja neupucen ali kada se govori o svetskim rezervama nafte u glavnom se pominje bliski istok. Na znam otkud sad tu odjednom i Iran. Vidi ovo:

http://powerlab.fsb.hr/OsnoveEnergetike/udzbenik/3_poglavlje/02l.gif

Mislim da u odnosu na ostatak sveta Amerika ima rel. dovoljno nafte. To shto njima nikad dosta, to je vec njihov problem. (U stvari problem ostatka sveta.) A shto se tiche trazhenja novih oblika energije, svi to manje-vishe rade, razlika je jedino koliko je kome to primarno i koliko ko mozhe da izdvoji novca za to.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 23.06.2007. 07:03:51
Pa nafte nestaje, onda valjdanajbolje sto mozes da uradis je da prvo potrosis tudje pa onda svoje. Nije da oni ne mogu jos koju rupu da izbude u Texasu, ali bolje da se prvo isisa bliski istok i gde jos nesto moze, posle kad to presusi, lako ce se vratiti na svoju naftu, a do tada ce i naci neku alternativu. Pametno je to... A ne ko glupi rusi, sad se razbacuju sa svojom naftom, a o buducnosti ni ne razmisljaju.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 23.06.2007. 08:39:38
Kao shto se vidi na prethodno prilozhenoj slici Amerikanci vec uveliko troshe tudje, tachnije 2/3 svetske nafte je manje-vishe njihovo. Da se oni drzhe rasporeda bombardovanja i "oslobadjanja" prema tome koliko koja zemlja ima nafte, e onda bi trebalo sledecu da "oslobode" Saudijsku Arabiju, onako preventive radi.

Rusima treba novac zato prodaju ono shto mogu, bilo da se radi o nafti ili oruzhju ili nechem drugom.

Zanimljivo je da su prema istoj mapi rezerve Rusije i Severne Amerike priblizhno izjednachene.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 23.06.2007. 22:45:38
pa saudiska arabija je odavno pod tzv americkom sferom uticaja, nemaju veceg saveznika od saudiske arabije na arabiskom poluostrvu, a pride je i najveca zemlja na istom pa nije bas za zezanje, primenjujuci americku politiku "stapa i sargarepe" saudiskoj arbiji dolazi onaj deo sa srgarepom, citaj novcem, kao sto nama uteruju "demokratiju u kosti" stapom, citaj bombama i snakcijama... amerika nije daleko od nemacke iz `34. samo se to sve odvija prefidnije ali su po pitanju svojih interesa potpuno bezstidni i bezkompromisni... nesto pricaju za KGB, a CIA kao nije ubijala ljude, ma jok...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 24.06.2007. 00:37:24
Ja samo hocu da kazhem da smatram da Iran nema toliko mnogo nafte da bi ga zbog toga amerikanci "oslobadjali".


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 24.06.2007. 05:41:54
Pa zbog neceg ga oslobadjaju... Kako nas oslobodise a tek mi nismo sa naftom? Ne svidja im se rezim... Terorizam valjda...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 24.06.2007. 06:26:40
Mislim da Iran treba "osloboditi" od religijskih fanatika, koji njime upravljaju. To bi trebalo da rade neke multinacionalne snage a ne USA samostalno, ali kad niko nece... Iran je srce muslimanskog fanatizma i kada se on smiri i ostali ce.

Ako treba da biram stranu izmedju USA i Irana pre cu izabrati USA, iako otvoreno rade protiv nas.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 24.06.2007. 22:15:53
ma nema to veze uvek ce neko postojati, njihova spoljna politika se bazira na konfrontacijama, jer se oni loze na vojnu dominacijau, kada nema frke on  je sami prave. A kada "smire" iran pojavice se neka druga drzava, recimo avganistan, kao sto je egipat bio u periodu  dolaska  gemala abdula nasera na vlast, koji je takodje udaljio egipat od zapada i razvio nacionalnu svest arapa... jednom ce svim tim muslimanim puci k i ima da najure amere sve do meksickog zaliva  :)

a to sto ti gledas na tv-u o "verskim Fanaticima" samo se seti kako su srbi bili predstavljeni kao divljaci i koljaci sveg i svacega sto  ide nogama, a ti proceni sam da li smo mi takvi, zato ne nasedaj na americku propagandu, zadrzi malo rezerve prema njihovim izvorima informacija jer znas kao i svi mi kao mediji  fabrikuj lazi zarad politickih i vojnih ciljeva ...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 25.06.2007. 00:05:44
(at fon Manshtajn) Mi nemamo dzihad u religiji, in fact od novog ustava nemamo ni religije.

Citat: ... jednom ce svim tim muslimanim puci k i ima da najure amere sve do meksickog zaliva

Nisu ti sa bliskog istoka mogli ni sa Rimom ni sa Srednjevekovnom Evropom, jedino su mogli da karaju Srbe 5 vekova, a Srbima se osladilo. Da oni mogu vojno da se nose sa Amerikancima ne bi se oni drzhali uglavnom terorizma. Mada da su svakog dana sve jachi to ne sporim zato to treba saseci na vreme i u korenu.

Imam rezerve za sve osim za islam, islam je najvece srpsko zlo.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 25.06.2007. 17:54:59
trenutno je amerika veliki srpski problem koja se od raspada sfrj dosta ogresila o nas i uvek je staja na putu ostvarivanja srpskih interesa i dosta je uticala i na druge na takav stav prema srbima olicenje te americeke politike svi mozemo da vidimo u holbruku i vokeru, i ovom "namazanom" ambasadoru potu, pa onaj odvratni vesli klark, nema u skorijoj istoriji amerikanac koji je stao uz srbiju, ako ne racunate onog remzija... a sa druge strane ljudi ne vole ruse i ako su oni uvek imali korektan odnos prema srpskim pitanjima, sem mozda dva puta u povojim srpske drzavnosti, a dizu amere u nebo iz meni nerazumljivih razloga, ali hajde...a evo da dodam i podatak o rusima, sto su  zapadnjaci vise havalili jeljicina ruski narod je losije ziveo, a sto vise kritikuju putina rusi bolje zive, pametan covek odmah izvuce zakljucak...

nemamo dihad ali i hriscani nisu cveceke, primer horora inkvizicij, srednjovekovni uzas, pa onad krstaski ratovi, gde su krstasi pravili pokolje medju jevrejima i muslimanskim svetom i mucili ih na najsvirepije nacine... a boga mi Saladin ih je najurio iz svih tzv. krstaskih drzava, a naj  zasluzniji za pad templara je upravo on, a i istoriske cinjenice govore da je bio manje okrutan prem hriscanima zarobljenim u jerusalimu, koji su mogli da otkupe svoju slobodu... za vreme rima palestina je bila najnemirnija i najteze kontrlisana provincija... da se vratim na temu i meni je islam jako odbojan, ali to je druga prica, cinjenica je da od pada osmanskog carstav njih svaka sila dole j*be... jos uvek  se nije pojavio neko ko ce da ujedini muslimane a kada se to desi bice svega,  ameri se igraju sa vatrom vec duze vreme...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 25.06.2007. 18:43:22
A i treba imati na umu jednu stvar, dzihad nije takav kakvim ga predstavljaju. GradjaniN-e, ti se ovde svrstavas u tabor protiv amera, ali koristis njihov nacin razmisljanja o svetu... "Stara ljubav zaborava nema..." :P

Nego dzihad - dom se ne podrazumeva neko klanje hriscana i nasilje, drugo je to sto EU i ameri, zarad rata to tako definisu i sto se mladim islamskim fanaticima i sektasima to tako objasnjava. Ne zaboravite, ima i tamo gomila ljudi koji nisu kuran ni procitali a vec su veliki vernici kosto i kod nas ima gomila kojima su usta puna boga i isusa a biblije se nisu ni takli.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 26.06.2007. 03:31:54
(at fon Manshtajn) Tachno sam znao da cesh Krstasha da se dohvatish... Pa opet, inkvizicija, srednji vek krstashi, nismo to bili mi a sinovi dzihada bi nas svejedno slistili zajedno sa katolicima protestantima i ostalima. Samo bi njima dali prednost. A pre pada  Osmanskog carstva, mi smo bili j**ani od strane Osmanlija, ne zaboravi na to. To shto nas Amerikanci nisu hteli za saveznike na Balkanu pa smo postali njihove zhrtve, lichno mislim da smo sami krivi. Mogao je Slobo isto ovako ko Tadic danas, josh od 1989 da ide i ulizuje se zapadu. Danas (pochevshi od 2000) je takvo ulizivanje najobichniji ochaj Srpske vlasti i teshko da ima ikakvog velikog korisnog efekta. Naprotiv USA samo josh vishe lupa po nashim glavama. Al' shta da se radi, onaj ko je na kolenima ne mozhe nishta drugo do da moli za milost.

(at shadow) Ja se odlichino secam uzhbenika Istorije, deo o nastanku religija gde se lepo kazhe da islam propoveda sveti rat dzihad protiv nevernika znachi protiv svih ostalih. Za tvoju informaciju, Ja Bibliju i imam i chitam. Slazhem se da je katolichka crkva pochinila i chini zlo pod okriljem Hrishcanstva, te da ubijanje nikako nije hrishcanski. Medjutim, ako si suochen sa nekim kome religija nalazhe da te kao nevernika kolje, nabija na kolac ili davi gajtanom i sl. onda ga morash smrviti snagom bozhijeg gneva. Nema druge.

Shto se tiche opaske o mom tj. americhkom nachinu razmishljanja odgovoricu ti jednom irachkom poslovicom: "Ja i moj brat protiv nasheg rodjaka, Ja i moj rodjak protiv celoga sveta". Kao shto vidish americhki nachin razmishljanja i nije neka lokalizovana pojava.

Evo jedna pesma samo za mog dobrog Shadow-a (Shta bih Ja bez njega?), a i chini mi se prikladnom za opis nekih mojih razmishljanja o ovoj temi.

Lola Stars And Stripes

by The Stills

we all need to feel secure we're so middle class
But i'm still waiting for next week's chemical blast

don't go feeling insecure, no feeling sad
with an M-16 you'll feel the surge of your american blast

but are you afraid?
you always said the world would never last
and lola i'm not afraid
if you star-wipe all your past away
and the sun burns one more day

lola, lola, will the world end me and you
lola, lola, no we're never gonna make it through

can you take me back to that place where stars glow
comets swarm like fireflies outside your window

but are you afraid?
you always said the world would never last
and lola i'm not afraid
if you star-wipe all your past away
and the sun comes one more day

lola, lola, will the world end me and you
lola, lola, no we're never never make it through
lola lola lola lola ooooooooooohhhh


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 26.06.2007. 14:52:51
Hahaha.... Secas se udzebnika iz istorije? Pa u njima se isto ne pominju cetnici a velicaju partizani, a vidi sada! A drugo, sveti rat da, ali nigde ne pise o oruzju, klanju i ubijanju, kako to neke islamske verske sekte vide danas i tumace svojim vernicima. Da prekinem tvoju agoniju mozganja - misli se na kulturno preuzimanje, u smislu izlivanja islamske kulture na zapad tako sto bi je hriscani jednostavno prihvatali. Nesto kao kod nas dole u raskoj, nece se muslimanka udati za srbina, ali musliman za srpkinju oce i deca im se naravno nece zvati po srpski i biti pravoslavci vec muslimani. Tako se to radi, a onim glupacama dole sto samo vide to da "ljubav nema granica" to ce i njih i nas kostati. Lepo je jedan moj ortak reko "zene nemaju nacionalnu svest u dovoljnoj meri"


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 26.06.2007. 14:53:12
Al udaljismo se od teme mnogo...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 26.06.2007. 17:24:15
 :) malo ubijamo vreme dok se ova dvojica ne sastnu na busovm rancu, pa da vidimo sta ce se dogovoriti


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 26.06.2007. 20:48:53
(at shadow) Sa svojim mozgom neki su opasni i kad nisu naoruzhani. Nisi se morao zamarati da mi objasnih shta dzihad originalno znachi. Poenta je da je nesporno kako ga neki tumache, pa ti vidi. A i to kulturno preuzimanje je takodje opasno na svoj nachin, samo to je neshto shto bi i mi mogli da radimo, ali nismo i ne radimo, a svakako bi trebali. Nisu te jadne devojke dole krive shto su im Tito & CO punili glavu o bratstvu i jedinstvu.

Eh, ko da ce se ta dvojica neshto dogovoriti... No, videcemo...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 27.06.2007. 17:54:59
samo da nas rusi ne prodaju hehehehe  :)  to bi bilo skrnvao do bola a desavlo se i ranije...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 27.06.2007. 17:59:41
Jest... A tamo neko pokrenuo temu peticije da skupljamo potpise zahvalnosti rusima i putinu. Zahvalnosti za sta do sada?

(at) gradjaniN: pa te koje se sada udaju, ni ne secaju se da postoji TITO & CO. Za primer, jedna devojka '85 (doduse ne iz uzica) nije nikad ni cula za Uzicku republiku. Naravoucenije, komunizam polako bledi u secanju. Znaci to je tacno olicenje toga kolko oni imaju nacionalne svesti a kolko mi imamo. Stvar vaspitanja.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 28.06.2007. 00:53:20
(at shadow) A jel se ta udala za shiptara? Nisam rekao da da su se one udavale za shiptare bash zato shto je komunizam to nalagao. Jednostavno takva je bila kulturna podloga tog doba, a srpski nacionalizam sputavan i satanizovan, kao shto je i danas i to od mnogih nashih sopstvenih politichkih partija. Slazhem se da imamo ozbiljan problem sa nacionalnom svesti, ali ne mozhesh za to da krivish te zhene koje se udaju za druge kako reche taj tvoj ortak. Zheni je u prirodi da se uda za boljeg, problem je shto smo doshli do toga da negde u Srbiji neka Srpkinja pre hoce da izabere nekog drugog nego Srbina.

Shto se tiche Rusa svako ima svoju cenu, ali ako nas Rusi i sada izigraju onda ce to biti kraj nasheg bratstva. Mislim da nas Rusi ne brane toliko zato shto nas vole vec zbog svojih interesa, ali im je takva politika nesumnjivo dvostruko korisna. U svakom sluchaju nikako ne bi trebali da budemo nezahvalni dokle god nam pomazhu pa i ne bilo to koliko shadow ochekuje.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 28.06.2007. 00:57:14
pa ja ne cuh nikoga da je jasnije i direktnije stao iza nas u poslednjih 15 godina... bilo bi smesno kada bi rusi sad okrenuli pricu na njihovu vodenicu, ruski politicki kredibilitet bi bio totalno srozan, posto se vojni vec odavno dovodi u pitanje...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 28.06.2007. 02:16:59
Pa znas kako, sad ovog trenutka da nas putin proda na rancu kod busha, zataskali bi oni to fino, ustvari zavili bi to u neku prihvatljivu formu tako da se ne protumaci to ko slabost rusije, nista se ti ne brini. A ja nesto i ne verujem da bi se ruje do kraja terale sa tim vetom.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 04.07.2007. 20:20:15
pa nisu obradili putina, cak je iskljucio amere iz price oko kosova, navodno to bi trebalo resiti na relaciji EU Ruska federacija... a ni oko stita nista se nisu dogovorili, rusi guraju svoju pricu oko objedinjenog radorskog sisitema... to ti je, jednom KGB uvek KGB...  ;D


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 14.07.2007. 05:48:27
Tako i treba, vidis nisam znao, nsiam pratio... Al ako je tako, zadovoljan sam! :)


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 14.07.2007. 09:57:27
A shta mislite hoce li skoro jednoga dana i ruski nosachi krstariti morima i uterivati rusku demokratiju, kao shto sada americhki uteruju svoju?


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 14.07.2007. 15:49:01
Na dobrom su putu. Za sada su samo opet podsetili svet da postoje i da oni mogu malo da zveckaju oruzjem, zanima me sta je sledece. Valjda ce Putinov naslednik biti isto tako "celican". :)


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 16.07.2007. 05:38:38
upravo to konacno su pokazali da nisu bas nestali sa planete, a rujosi su ti "dobrice"  :)  nisu oni tamo neki napaljeni kauboji  :icon2: ... boli njih uvo da se njakaju po svetu...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 04.09.2007. 04:59:05
danas cuh direktnu izjavu lavrova da oko raketnog stita i oko kosova kod rusa nema povlacenja i "trgovine" ustupcima ... da vidimo i to


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 12.09.2007. 07:38:50
Chim Rus pominje rech trgovina meni to ne mirishe na dobro - zna se ko je njihova "potroshna roba".


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 12.09.2007. 20:01:15
mislim da ameri sunovratno gube svoj politicki kredibilitete sirom sveta, ali  im ipak ostaje "suva" sila, u smislu, ja cu da radim ono sto hocu pa sta bude, to je mnogo lose... a vodice svet iz krize u krizu jer ameri su pustili svoje "papke" svuda po svetu... trenutno ne mogu da verujem u sta  pretvara Sarkozi Francusku...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 12.09.2007. 21:12:33
U sta pretvara?


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 13.09.2007. 17:42:09
u "lizaca jaja" amerima... nesto sto je radio "busova pudlica" Toni Bler... a do pre koju godinu francuzi nisu bas mnogo zarezivali amere, cak su se odlucnije suprostavli bombardovanju iraka od nemaca...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: shadow 13.09.2007. 17:45:04
A pa nisam to ni znao, znam da je povuko neke radikalnije mere u unutrasnjoj politici, ali za ovo nisam znao. Jbg... Amerima je bitno da im jajima fino, a ko ce, nije bitno.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: GradjaniN 23.09.2007. 13:34:15
Francuska je nacija koja je potpuno na putu da izgubi svoj identitet. Em su puni crnaca i muslimana, em im amerikanci sada kroje kapu.


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 25.09.2007. 17:25:33
upravo to, nama bi ovde da prave muslimanske drzave po blakanu, a u njihovim zemljama im zabrnjuju da prave dzamije i jos mnogo restriktivnih verski zakona se primenjuje po francuskoj, a naravno jos vise po engleskoj...


Naslov: Odg: Rusi, Ameri i antiraketni stit
Poruka od: fon Manštajn 19.12.2007. 02:43:43
rusi se povukli iz program kontrole konvencijalnog naoruzanja... sto znaci da krece nova trka u naoruzavanju... a tako je poceo i prvi i drugi svetski rat...