vise ih se nisam setio, neke sam gledao samo po jednom kao klinac...
a sve mi je dalo ideju juce ujutro:
Sredjujuci kucu nakon krecenje resim da sredim svoje cd-ove i tamo naletim na uredno slozenu od prvog do desetog, moju top 10 listu najboljih filmova na temu drugog svetskog rata ( na sopstvenu veliku zalost neki cd-ovi ne rade ali moram se potruditi da obnovim ovu kolekciju) pa rekoh sebi daj da podelim ovo sa vama...necu mnogo smarati sa komentarima...
1.
Saving Private Ryan- svaki komentar je suvisan. Film koji je sa toliko paznje i detalja odradjen da sam ja fasciniran ( mada ova recenica koja izrazava moju licnu fascinaciju i nema neku tezinu, ali kritike od strane strucnjaka za scenografiju i kostime su fantasticne), akcione skvence su besprekorne i blize od ovoga nikada necete biti oruzanom sukobu, bar ne putem filma...ovo je po meni najbolji ratni film ikada snimljen i svaki drugi ce samo liciti na ovaj...
2.
Das Boot – nemacki film koji govori o posadi podmornice i njihovom kapetanu u cuvenom “podmornickom ratu“ u pokusaju blokade Velike Britanije. Inace u toj podmornickoj blokadi ucestvovalo je oko 40 000 nemaca a prezivelo ih je svega nesto vise od 5 000, u cetri godine ratovanja. Film je realistican i napet a zbog ambijenta podmornice, u kome se odvija veci deo radnje filma, na trenutke je vrlo klaustrofobican...odlican film, sa dobrom tematskom muzikom...
3.
A Bridge Too Far - film o istinitoj neuspeloj saveznickoj operaciji ’’Marketgarden’’. Radnja se razvija od planiranja preko pokusaja realizacije, sve do neuspeha i povlacenja. Pravi ratni film, koji prikazuje akciju od najvisih glavnokomandujucih instanci pa sve do obicnog vojnika na terenu.
4.
Cross Of Iron – film koji prati period povlacenje nemackih vojnika iz okupiranih delova SSSR-a i kada je poraz vermahta vec bio izvestan. Svako ko je kao decak odgledao ovaj film ne moze da ne ostane opcinjen likom kaplara Stajnera ( fantasticni James Coburn ). Film je nasoj publici ostao verovatno u secanju i po pojavljivanju Slavka Stimca u ulozi zarobljenog ruskog decaka-vojnika... uvod u film i onaj deciji naci hor je jezivo dobar...
5.
Band Of Brothers – iako je ovo mini serija HBO-a jednostavno ne moze da bude zaobidjena jer je svaka epizoda odlican mini film. Nasoj publici ( koja nije postovalac piratereije kao ja pa je seriju odgledao jos pre tri godine kada se i pojavila) je predstavljena na Pinku u vecernjem terminu...Dovoljno je samo reci da je seriju rezirao Stiven Spilberg uz pomoc Tom Henksa ( proslavljnih likova iz oskarom nagradjivanog Saving Private Ryan-a) pa da vam bude jasno o kom kvalitetu je rec...Ja sam dest epizoda odgledao u dahu za jedan dan ( sto nije za pohvalu, izdangubiti na ovaj nacin dan i ostaviti oci na monitoru ali bilo je jace od mene)
6.
Kelly`s Heroes – scena kada Kint Istvud, Donald Saterlend, Teli Savalas prilaze tenku i sklapaju dil sa nemackim komandirom tigar tenka je antologiska. Jedan komican i ne preterano realan pogled na 2. svetski rat...kao sto na plakatu od filma pise ’’they set out to rob a bank...and damn near won war instead!’’ sta reci nego odlican smekerski film...
7.
The Dirty Dozen – posebna prica o ovom filmu je nepotrebna, kultni ratni film, sa odlicnim Li Marvinom u glavnoj ulozi...
8.
The Eagle Has Landed – mozda ce svi reci da ima i mnogo boljih filmova, ali meni omiljeni Majkl Kejn koji perdvodi specijalnu jedinicu padobranaca da otmu Cercila na samom tlu Velike Britanije, po podatcima nemackog spijuna koga glumi ne manje odlican Donald Saterlend mi je dovoljno dobar razlog da provedem 2 sat uz ekran...
9.
Midway – film o odlucujucoj pomorskoj bitci koja je preokrenula stanje ’’stvari’’ na Pacifiku u drugom svetskom ratu, svakako rec je Midvejskoj bitci. Dobar film koji pokazuje sled komandnih oluka na obe strane i naravno posledice na obe strane...( dugo sam razmiljao da umesto ovog filam na deveto mesto stavim film Tora!Tora!Tora! slican je karakter i stil filma, prikazuje obe strane i japansku i americku, samo je u piatnju napad na Perl Harbur)
10.
The Bridge On The River Kwai – kultni film koji jdnostavno ne moze da zaobidje jednu ovakvu top list, film, dobitnik sedam oskara i sa cuvenom temom iz filma, mozda zasluzuje bolje od desetog mesta ali eto ja se nisam vodi nekim kritikam vec nekim licnim utiskom, koji mozda nije respektabilan....
Znam da cete reci da mnogi filmovi nisu usli ovde ali eto ostavljam vama da iskomentarisete listu i glasate...takodj Pedja ce reci da je ovoj temi mesto u pdforumu film ali ja mislim da sobzirom da je tema usko vezana ’’ratnu masineriju’’ sa istoriskom podlogom millim da je ovoj temi pravo mesto bas ovde...
evo i skupio sam plakate filomova da vas podsetim...