http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=12280Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Istraživači se zasad slažu u mišljenju da je efikasnost pomenutih metoda još mala...
Kombinujući dve skupine hromozoma iz različitih jajašaca, japanski naučnici su stvorili dva miša a da prethodno nisu oplodili jajašca iz kojih su začeti.
GENETIKA - „Svako jajašce posedovalo je dve skupine hromozoma koji pripadaju majci, a ne jednu majčinu i drugu očevu, kao što je slučaj kod oplođenog jajašceta", piše britanski naučni časopis „Nejčer" (Nature).
Fenomen pod imenom partenogeneza (samozačeće) nikada se prirodno ne događa kad su sisari u pitanju. Dr Tohomiro Kono, japanski genetičar i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Tokiju, s grupom kolega je u toku ogleda „isključio" ključni gen „H19" u jajašcu donatora koji predstavlja barijeru partenogenezi kod sisara. Zatim je povećana aktivnost drugog gena pod imenom „Igf2", koji proizvodi protein odgovoran za regulisanje rasta fetusa u razvoju. Iz Japana su saopštili da je jedan od miševa začetih samooplođenjem korišćen za dalja istraživanja, dok je drugom „dozvoljeno" da postane odrasla jedinka.
Istraživači se zasad slažu u mišljenju da je efikasnost pomenutih metoda još mala, zbog čega „dosadašnji rezultati još nemaju praktičnu primenu". Ipak, posledice mogu biti nesagledive.
- Za mene je najčudesnija i senzacionalna činjenica da je potrebna neznatna i jednostavna genetska modifikacija kako bi se razvili embrioni bez ikakve uloge oca - kaže profesorka Mariza Bartolomi sa Univerziteta Pensilvanija.
Istraživači su se energično suprotstavili sugestijama da bi ova tehnika mogla igrati ključnu ulogu u lečenju neplodnosti, bar za sada, a još manje je poznato da li je metoda uopšte primenjiva na čoveka.
- Sve je veoma komplikovano i mislim da je eksperiment neizvodljiv na čoveku. Ja se lično nikada ne bih odlučio da tako nešto uradim - odlučan je dr Kono.
Ipak, neki istraživači kažu da bi procedura teoretski bila primenjiva u istraživanju na osnovnim ćelijama. Profesorka Bartolomi misli da bi stvaranje embriona bez oplođenja omogućilo naučnicima da izbegnu političke i etičke prepreke koristeći osnovne ćelije.