http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=16727Iz prakse užičkih advokata
Kad se razvod braka završi hepiendom
Autor: V. Lojanica
Advokat Užičanke S.S. bio je zapanjen. Dok je čekao da ga sa klijentkinjom pozovu u sudnicu, gde je po njenoj tužbi zakazana brakorazvodna parnica, pojavio se njen muž. Zbunjenoj S. pružio je buket cveća, uveličanu fotografiju iz vremena kada su se upoznali i kravatu koju mu je ona kupila za maturski bal. Umesto da pred sudijom insistira na okončanju braka. S. je pomirisala cveće, uzela muža pod ruku i advokatu saopštila da povlači tužbu.
Ovakva priča, koja podseća na španske sapunice, nije retka u praksi užičkih advokata. Naši sagovornici ne žele da pominju imena jer je Užice mala sredina, pa se boje da bi na taj način mogli da pomute ono što se završilo hepiendom.
Mnogo puta su brakorazvodne parnice zakazane i otkazane ispred sudnice, ili u samoj sudnici. Nekoliko advokata navodi primere da njihovi klijenti razmenjuju salve uvreda uoči parnica, ali se pomire kad se nađu pred samim činom raskida braka. U nekim slučajevima se činilo da je razvod neminovan, kao u slučaju Užičanke D.J. Nju je suprug tri godine maltretirao. Zbog toga je potražila utočište u Sigurnoj kući i tužila muža. Bilo je više nego jasno da će brak biti razveden, ali...
- U završnom delu suđenja sudija je protokolarno pitao da li postoji ikakva šansa da se brak spase.
Klijentkinja je nekoliko sekundi ćutala i, na zaprepašćenje svih, potvrdno klimnula glavom. Posle tog njenog gesta muž je kleknuo i zaplakao. Sudija je odredio pauzu. Svi su videli kada je tuženi u hodniku stavio ruku na srce, zakleo se u majčin grob da će je maziti i paziti i zamolio je da mu se vrati. Ona je potom povukla tužbu - priča nam drugi užički advokat.
- Videlo se da muž to ne radi teatralno. Bio sam siguran da je shvatio šta je činio i kuda je to odvelo. I zaista se kasnije popravio - kaže naš sagovornik.
Jedan advokat nam priča da je zastupao muža i ženu „koji samo što jedno drugom oči nisu povadili“. Onda su se na dan novog pretresa u sudu pojavili zajedno.
- Zahtevali su da se ročište odloži za mesec dana i sud im je izašao u susret. Posle su mene i mog kolegu advokata pozvali na piće. Rekli su nam da se vole i da smo mi, advokati, krivi zato što smo podgrejali njihove bračne razmirice. Onda su ustali, zagrlili se i otišli. Moj kolega i ja smo se samo zgranuto pogledali - kaže ovaj advokat.
Razvod braka jedne Užičanke srednjih godina i izbeglice iz Sarajeva, takođe se završio hepiendom. Užičanka više nije mogla da podnosi muža koji je mnogo pio, kući nije dolazio po nekoliko dana i često je bio nasilan. Angažovala je advokata i čekala da sud donese presudu. No, u holu ispred sudnice, on ju je zamolio da mu oprosti. To je bilo dovoljno i ona je potom rekla sudiji da je sve preuveličala, da njen muž nije nasilnik i da je u suštini dobar suprug.
A onda je Saralija dobio reč i rekao:
- Časni sude, moja žena je lenja, povazdan jedem suvu ‘ranu i idem neopeglan. Sa starom mi se zavadila, jarani mi se zbog nje plaše u kuću ući, sve pare na ‘aljine dade. Ipak, daću joj još jednu šansu - govorio je muž i krišom namigivao ženi koja je zapanjeno slušala izmišljotine.
Danas njih dvoje žive u Užicu i imaju dvoje dece.