Kada bi svi bojkotovali kinesku robu i prodavnice,mislim da bi ih se otarasili brzo.U suprotnom cemo nestati kao nacija..
Iz jednog razloga se slažem sa tobom, a iz drugog ne. Slažem se da smo mi, kao nacija krivi (ako to tako može da se kaže) zbog narastajućeg broja Kineza kod nas, kako si rekla. Ali, da li znaš da je kineska ekonomija u prve tri u svetu? Da u Kini sada posluju i otvaraju se fabrike skoro svih (
zapadnih) brendova? Dakle, nije reč o kineskim proizvodima, reč je o kvalitetu istih. Jer Nokia koja se proizvede u Kini i izvozi se, recimo za Nemačku, neće biti ''ista'', kao ona što se izvozi u Srbiju. I tu je ''caka'' do nas...što se dozvoljava uvoz robe sumnjivog kvaliteta. Međutim, drugi razlog, zbog kojeg se ne slažem, sa gornjim citatom jeste to što naši građani
ne mogu (hipotetički rečeno) da bojkotoju tu robu. Jer, ona služi kakvoj-takvoj svrsi, kratkotrajna je (i svi to znaju, ali je kupuju) iz prostog razloga što ljudi nemaju novca da kupe kvalitetniju stvar, a treba im. Samo konstatovati (da parafraziramo): nemam para, treba mi tranzistor. U Užicu je u radnjama naših ljudi minmum 20-tak evra, kod Kineza je 10 i manje...? Sada bi neko rekao da je bolje da neko kupi kvalitetniju i skuplju stvar, koja će duže da traje, nego kineski proizvod (što ja kažem ''za jednokratnu upotrebu), ali stvarni život nije tako. E, zato narod i pazari po kineskim prodavnicama.
Bukvalno sve smrdi.Hrana i stapici ispred radnji,kotao u kome se kuva nesto,deca koja im spavaju na kartonima na betonu.. Na vratima ,obavestenje napisano na kineskom,mandarinskom,ko ce ga znati..
Tu se slažemo. Krivi smo samo mi i niko drugi. Oni su stranci, ako su legalno nastanjeni u ovoj zemlji, morali bi da poštuju zakone ove zemlje. I Srbin kada radi u Francuskoj, ne očekuje da mu se šef obraća na srpskom, nego on/ona mora da zna francuski. Naravno, niko njima niti sme, niti treba da zabrani da se služe svojim jezikom, ali u prisustvu kupaca...nikako. A, da ne govorim o natpisima na vratima radnje. No, jedno je sigurno...ako su do sada imali liberalan dolazak u Srbiju, u skorijoj budućnosti imigracija će biti komplikovanija iz prostog razloga što mi prihvatamo pravila EU, a tamošnja pravila oko imigracije su rigorozna.
i nasi seljaci su smrdeli ko lotinje, nema to veze sa rasom i nacijom.
Slažemo se. U pitanju nije nacija ili rasa...već emancipacija i želja za tim.