Puno hvala na odgovoru, citao sam dosta vasih tekstova i neke sam stvari primjenjivao nadogradjivao i sl. Posebno mi se svidjeo tekst za "primoravanje" ljudi da se kace na DC da bi imali ostale mrezne servise. Ovo sam dosta i unaprijedio
Ali, naime ganjam ovo za obracun, znaci da se gasi nakon isteka 30 dana. E sad gledam da to radim preko hotspota, ali sta ja u stvari dobijam sa hotspotom sto vec nemam sa dhcp om u koji su upleteni gateway i dns, ja ne primjecujem da ista dobijam
Radius mogu da povezem i sa dhcp om i to upravo sad radim ali ne dobijam web login stranicu kao kad ga povezem sa hotspotom (mozda je u tome tajna). Da li vrijedi cemu usermanager iz mikrotika posto mi nikako nije u interesu da moram jos jedan racunar koristiti za administraciju radiusa. Sve u svemu ja to sve podesim ali nista ne radi. Preko hotspota se pojavi web stranica za login i sve fercera kako treba ali preko dhcp-a nece. Mozda ja ne shvatam koncept ovog svega.
Naime, proteklih godina mreza je radila po principu dhcp-a koji je djeljen na wlan i ether mrezama. Spojena su i dva mkt-a wireless linkom. Sve je to ok i rutirano i sve radi perfekt ali primjecujem da svi koriste hotspot i radius a i muka mi je od rucnog gasenja korisnika u dato vrijeme. Takodje tu je bio probelm i sa ip adresama kloniranjem ip i mac adresa i sl. Sa hotspotom bi recimo mogao da idem sa dinamickim adresama gde bi svako znao svoj user i pas i bio bi zasticen tako. Kako se hotspot ponasa prilikom povezivanja 2 mkt-a? Moze li u par recenica sta ja dobijam sa hotspotom sto ne mogu ovako da dobijem?