Podigao sam ynhub na zasenbom serveru medjuim danas sam primjetio da ukoliko neko koristi dc++ da to ometa kompletan protok cak i korisnicima koji i nisu na tom interfejsu gdje se odvija p2p saobracaj. cak ne mogu ni u ap da udjem koji je na totalno zasebnom mkt interfejsu. Ovo je nevjerovatno upravo zato sto recimo podesim da dc vuce samo 32k pa opet blokira citav sistem, sve normalno proradi kad iskljucim ynhub. dakle citava mreza prestane da funkcionise cak i ako se kroz nju provuce 32k p2p. Sve sam pokusao markirao i pakete samo za port 80 da bi zaobisao sve i pusktio maksimum protoka do tog ap web-a. Za dc su markirani paketi i odradjen queue za lokalni dc kao i u queue tree. Koja je razlika u markiranju paketa:
;;; DC++ lokalni
chain=forward p2p=all-p2p src-address-list=mreza dst-address-list=mreza
action=mark-connection new-connection-mark=p2p lokalni passthrough=yes
1 chain=forward connection-mark=p2p lokalni src-address-list=mreza
dst-address-list=mreza action=mark-packet new-packet-mark=DC++ lokalni
passthrough=no
ili da se umjesto forward koristi prerouting. Nesto slicno sam uradio i sa vanjskim saobracajem ali koristenjem postrouting, sad sam i to prebacio na forward, koja je to u principu razlika.
;;; DC++ vanjski
chain=postrouting p2p=all-p2p src-address-list=mreza
dst-address-list=!mreza action=mark-connection
new-connection-mark=p2p_vanjski passthrough=yes
3 chain=postrouting connection-mark=p2p_vanjski src-address-list=mreza
dst-address-list=!mreza action=mark-packet new-packet-mark=DC++_vanjski
passthrough=no
Mene samo interesuje zasto taj dc i u minimalnom koristenju unistava kompleta saobracaj u mrezi. Ovo markiranje paketa navodim jer mi je jedino rjesenje da postoji neki dio saobracaja koji ne markiram a da blokira sve, ali opet mi ni to nije logicno jer u dc klijentu tacno vidim koja je brzina onog ko skida od mene i to se sve podudara sa p2p statistikom koju vidi i mkt?
?