http://www.blic.rs/srbija.php?id=86357Užičani neobavešteni o akciji u zdravstvu
Izaberu svog lekara tek kada se razbole
Manje od polovine stanovnika Zlatiborskog okruga izabralo je svog lekara. Za izbor lekara se odlučuju uglavnom stariji i ljudi koji su često bolesni, dok se nisu odazvali uglavnom mladi, uz objašnjenje da nisu znali za izbor lekara ili da im on nije potreban jer nisu bolesni.
Prema podacima Doma zdravlja u Užicu svog lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - specijalistu opšte medicine, pedijatra, ginekologa i dečjeg stomatologa - izabralo je 47 odsto od ukupnog broja građana u Zlatiborskom okrugu. Odziv je nešto bolji jedino u Užicu, gde je lekara izabralo više od polovine građana.
- Akcija izbora lekara ima za cilj povećanje broja registrovanih pacijenata, kako bi već od sledeće godine imali bolju zdravstvenu zaštitu. Do sada su izjave o izboru lekara popunjavali pretežno stariji i sugrađani koji često traže zdravstvenu pomoć, a naš je cilj da procenat prijavljenih povećamo osiguranicima koji retko ili uopšte ne dolaze u našu ustanovu - kaže dr Danijela Marković Knežević, načelnica Ginekološke službe u Domu zdravlja.
Opredeljivanje građana za jednog lekara sprovodi se u sklopu reforme zdravstva koja treba da bude završena do 2015. godine, do kada će medicinske usluge biti podeljene na primarne, sekundarne i tercijarne, s tim što će se primarna zaštita sprovoditi isključivo u Domovima zdravlja, a preko 80 odsto usluga bilo bi iz delokruga preventivnog rada. Korist pacijenata da izaberu lekara je u tome što će on biti bolje upućen u njihovo zdravestvno stanje ako se kod njega stalno javljaju, dok je interes lekara da imaju što više pacijenata od čije će brojnosti zavisiti njiova plata.
Kako objašnjava Radoš Topalović, zaštitnik pacijenata u Domu zdravlja, u slučaju da je pacijent, koji se odluči za jednog od lekara, nezadovoljan uslugama doktora, pruža mu se mogućnost ponovnog izbora. Izjava o izboru lekara važi godinu dana, a u slučaju da se pacijent posle isteka ovog roka ne izjasni da hoće drugog doktora podrazumeva se da je zadržao starog. U vreme dok je lekar odsutan sa posla, pacijenta će primiti drugi lekar.
Kako bi pružili priliku i građanima koji se do sada nisu izjasnili da izaberu lekara, ekipe užičkog Doma zdravlja počele su od juče kućne posete Užičanima nudeći im mogućnost izbora lekara.
- Akcija će trajati od prvog do 15. aprila, a Užičane će u periodu od 14 do 20 časova obilaziti po dve medicinske sestre koje će sa sobom nositi potrebne formulare. U ovom krugu izašnjavanja obićićemo porodice u užem centru grada i na području Sevojna - objašnjava Goran Nikolić, zamenik glavnog tehničara u Domu zdravlja. On kaže da će sve ekipe imati overeno ovlašćenje, a o izboru lekara može da se izjasni i jedan član porodice za sve ukućane.
ANKETA: DA LI STE IZABRALI LEKARA?
Dušan Tešić
Nisam izabrao lekara jer me zdravlje dobro služi. U državnima ustanovama sve se svodi na obijanje pragova, pa me to odvlači da se javim u Dom zdravlja.
Biljana Šekeljić
Izabrala sam jednu mladu doktorku. Iako je tek počela da radi čula sam dobre preporuke o njoj i poverila joj da vodi računa o mom zdravlju.
Miloš Obućina
Nisam ni znao da treba izabrati lekara, prvi put čujem za tako nešto. Ne pamtim kada sam zadnji put tražio zdravstvenu pomoć, možda pre više od tri godine.
Dejan Marinković
Na sreću, retko posećujem lekare, a i ne znam da bi trebalo izabrati samo jednog. U svakom slučaju nije zgoreg popuniti formulare ako to država traži.
Zorica Skokić
Odavno nisam imala potrebe da je javljam u Dom zdravlja, pa zato nisam ni izabrala lekara. Naravno da ću izabrati doktora, ali čim to zdravlje bude zahtevalo.
Miljko Radojičić
Zdravstvene tegobe su me naterale da je izjasnim o svom lekaru. Iz svog iskustva preporučujem svima da je bolje imati odabranog lekara.
Autor: Vladimir Lojanica