Zar ima manjih šnaucera? Doduše, da budem iskren, nisam se ni potrudio da pogledam po netu :-)
Pa, pravo da ti kažem, još 2003. godine sam stekao neku ''averziju'' od šnaucera. Naime, moji (majka pogotvu) kao pasionirani ljubitelj životinja (što je, na moju sreću, prenela i na mene) i pored našeg psa smo usvojili odraslog šnaucera. To jest, pitani smo da ga ''pričuvamo'' dan-dva, ali ostao je godinu i po dana. Da ne dužim, predhodni gazda ga je maltretirao (bar su nama tako rekli, a obzirom da znam ko mu je bio gazda, verujem da je to bila i istina) i našao se kod nas. Prvih mesec-dva sve je bilo u redu. Ne moram se ponavljati da je bio mažen i pažen, jer moji nisu od onih da je kuče lepo dok je malo, a posle šut-karta. Ali, jedne prilike kada sam se vraćao iz grada (naravno kasno ujutro
zarežao je na mene (ne u smislu da me je ujeo, nego onako baš agresivan nastup). Inače, obzirom da imamo veliko dvorište, svi psi koje smo imali, nikada nismo vezivali (čisto da pojasnim). Nekoliko dana posle smo ga dali prijatelju iz Bajine Bašte, inače dreseru. Obzirom da nikada nisam imao problema s psima, niti imam strah (a kako i bi kada sam rastao uz razne kučiće, ljubimce), nikada nisam shvatio razlog tome. Možda što je on bio odrastao pas, pa iako je tu bio čuvan, nije me upoznao ili šta već, ne znam... E, od tada šnauceri mi nikad nisu bili omiljena rasa.
Ali, ako ti kažeš da su ok, taj ''srednji šnaucer'' (pogotovu sa decom), da ne znaš možda odgajivačnicu koja ih prodaje? Treća slika odozgo (štenci i crvena pozadina na fotki), koju si postavila, koja je to rasa? Jesu to ti patuljasti? Predivni su!
I da dodam, bez obzira da li je standard da im se uši ili rep kupiraju, uvek sam bio protiv toga. Jer meni to nekako nije ok, a pogotovu što svog psa imao bih radi sebe, a ne da ga vodim na izložbu.
P.S. Rotvajleri prvi po kriterijumu odnosa s decom? Jao, prosto da ne poverujem. Pa ja bih ovako, na njihov izgled rekao da su baš agresivni.