Postovani, procitao sam sva vasa uputstva vezana za wireless opremu, nacine umrezavanja i otklonio mnoge nedoumice koje sam imao. Posto sam video kolikim znanjem raspolazete odlucio sam da napisem ovaj post (prvi) i da vas pitam za konkretno misljenje. Naime, ja i jos 2 ljudi (trenutno, mnogima se svidela ideja, pa ce ih biti verovatno i vise) smo odlucili da se umrezimo putem wireless-a. Razdaljina je u prvom slucaju 20, a u drugom 40m vazdusne linije sa preprekama (ostali su znatno dalje ali postoji opticka vidljivost). Prvi korisnik (blizi) koristi moj link ka internetu na svom laptopu iako je u potpuno drugoj stambenoj jedinici, jedino mu je signal slab. Drugi nije ni pokusao ali sa krova postoji opticka vidljivost prema njemu.
Posedujem ruter Linksys WRT54GL sa instaliranim tomato firmwareom i lemljenjem uradjenom PoE modifikacijom, koji sam podigao na tavan (premda sam otklonio prepreku napajanja za njega i kablovski modem). Moje pitanje glasi: vredi li gore pomenuti ruter koristiti kao AP i na njega prikljuciti eksternu antenu?
Pod pretpostavkom da vredi i da niko od (potencijalnih) korisnika nije udaljen vise od 200 metara nasao sam TP-link omni antenu 8dbi koja bi svojim specifikacijama zadovoljila moje potrebe, obzirom da bi se klijenti kacili yogi ili nekim drugim vrstama usmerenih antena. Jos nesto posto imam 3 korisnika interneta (2 u kuci i 1 spoljnjeg), a takodje imam i staru pc konfiguraciju sa 2 eth kartice razmisljao sam da instaliram Mikrotik i na njemu setujem sve napredne opcije (qos) a gorepomenutu opremu koristim kao switch u kuci i wireless AP.
Interesuje me samo koliko je dobro resenje koristiti ovaj WL router kao AP i ako moze da li bi to mogao da uradim tako sto cu ga koristiti kao AP/switch a za rutiranje koristiti Mikrotik.
Nadam se da nisam previse zakomplikovao
Unapred zahvalan, Baltazar