Pedja pitanje kako da crtam Trek, a da on prati put? Cini mi se da bi oduzelo dosta vremena ako bih rucno crtao.. mnogo varijanti da bih se time bavio ako nema nekakve automatike kao npr. sto se desi kada stavis 5-6 Waypointa i on sam nadje rutu prema zadatim tackama..
To sa Dobrinjom ok ali takodje ima uspona bilo da se ide ka Gojnoj Gori ili se skrati 5-6 km pa se penje sa druge strane Kablara do iznad Dobrinje. I dodaje oko 15 kilometara na ceo put. Mada je to jedina varijanta da se u potpunosti izbegne magistrala koja je zaista opasna od Cacka do Pozege. Ako se ide na Markovicu opet ima deo koji se vozi magistralom od Cacka do skretanja prema Ovcaru. Mada su tu usponi dosta veliki (strmi, veliki nagib) dosta su kraci u odnosu na Gojnu Goru ili put za Jancice (sa druge strane Kablara).
Uradio sam rute jer mi je bilo nesto lakse da ih napravim (ako Pedja da resenje automatizacije crtanja trekova popravicu). I izracunao sam kilometre koje je masina dala u Excel-u i obelezio zelenom koji su najbrzi pravci. Ostalo je na tebi da odlucis. Svi pravci se uklapaju u onih
do 100 km dnevno voznje s tim da neki (imas u beleskama ruta) pravci imaju vise uspona od drugih.
Sve je spakovano u .ZIP i postavljeno na SendSpace. Mozes ga preuzeti narednih mesec dana. Cini mi se da toliko SS drzi aktivne linkove. Pedji poziv (ili nekom drugom ljubitelju voznje na 2 tocka) ako ima vremena da pogleda pa nek predlozi jos nesto sto sam mozda prevideo -
LINK.
Nesto ne videh u tvoj prvom postu pitanje o turistickim atrakcijama.. bas takvih i nema puno zavisi sta se pod tim podrazumeva. Dajuci pravce u MapSource-u sam u beleskama svake da po neku ideju.
Prvi deo puta Cacak-Pozega:
*Planinski vrhovi u zavisnosti kuda ides mozes se popeti na vrh Ovcara ili Kablara sto je ineteresantno - vide se meandri Zapadne Morave, a i dobar deo Zapadne Srbije.
*Ovcar Banja je kraj prepun manastira. Poznat je i pod nazivom Srpska Sveta Gora - neki dan u reklami za neku vodu videh taj naziv ali je voda sa Fruske Gore
. Salu na stranu u tom kraju ima oko 12 manastira mada biciklom ih nije moguce sve obici u jednom danu.
*Jezero u Ovcrasko-Kablarskoj klisuri je interesantno za videti.
*U Gornjoj Dobrinji mozes posetiti ono sto je ostalo od kuce Milosa Obrenovica - nikad nisam bio ali razumeo sam da je prilicno zapusten ceo kompleks i mali spomenik.
Drugi deo puta Pozega-Uzice:
*Pozega ima interesantan centar koji je kruzno postavljen (Kraljevo ima slican)
*Na zeleznickoj stanici u Pozegi ima postavka zeleznickog muzeja iz Beograda o malim prugama - lokomotive i sl. ali koliko godina zivim u Pozegi (od kad sam rodjen) nikada nisam video da ima nekog kustosa ili da se sta dogadja osim vozova koji stoje tamo.
*Sa Lokve (deo iznad Uzica - put preko Tresnjice ili Lunovog Sela vodi tuda) se može video Sevojno kao na dlanu.
Uzice slabo poznajem i nije mi preterano lepo kao grad tako da to ostavljam drugima da kazu. Mislim da je hidroelektrana interesantna za videti kao i Uzicki grad.
Drugi dan UE-VA
*Osim lepota seoskog kraja od UE do Kosjerica i samom Kosjericu nema sta specijalno da se vidi.
*Ako kojim slucajem odlucis da se penjes na Subjel (Pravac 3.1 u MapSource-u) mozes videti Belu Crkvu Subjelsku koja je prilicno stara (mozda gresim tako sam cuo).
*Divcibare pak su lepo mesto za odmor i setnju. Postaju sve popularnija zimska turisticka destinacija pa se razvijaju i mo malo lice na Zlatibor ali na srecu jos je daleko od urbanog Zlatibora i jos ima onog duha planine. U kraju ima nekoliko vidikovaca koje ne bi tebalo zaobici jer su prosto impresivni! Licno misljenje da se po lepom danu sa Divcibara moze videti pola Srbije.
*Valjevo je lep grad. Tesnjar svakako ne treba zaobici - stara cetvrt poput Skadarlije sa dosta kafana i radnji sa starim zanatima. Centar grada je pravo mesto za odmor i setnju. Ima par restorana brze hrane koje treba posetiti kad se sidje sa bicikla
Domino je jedan od njih.
*Petnica je selo u blizini Valjeva gde se nalaze bazeni, pecina, jezero, istrazivacka stanica... u tom selu sam odrastao kao mali jer mi je majka rodjena tu i jos uvek imam rodbinu tamo. Ne bih da budem subjektivan ali kraj je predivan. Jezero (veca bara za ribarenje i plivanje) je fantasicno za rashladjivanje u letnjim danima kao se zeli izbeci placanje ulaza na bazene koji su takodje odlicno mesto. Pecina je nesto sto bi trebalo posetiti tu je fabrika za pakovanje vode Vujic i restoran na samom ulazu u pecinu. Istrazivacka stanica je mesto gde na letnje kampove dolaze mladi talenti iz cele zemlje. Kraj jezera se moze lepo kompovati ako se ima sator.
*Bujacic selo koje se granici sa Petnicom i blizu je Valjeva ima vinariju Jelic. Vina i nisu medju najjeftinijma ali su moram biti subjektivan fantasticna! Mogu se probati i u samom gradu u restoranu Tre Merli na Desankinom trgu (centar grada) ali je vinarija i ceo kraj veoma interesantan. U zavisnosti od vremena vina se mogu i degustrati - ne preporucujem biciklistima posle velikog broja predjenih kilometara ukoliko nisu pripremili sator uz vinariju