Pedja,
evo koji imam problem.
Dok sam imao samo jednu wan konekciju pptp tj. VPN mi je funkcionisao ok, konektujem se, dobijem ip adresu iz lokalne mreze koju sam dodelio za svog korisnika i bez problema pristupam svim serverima preko remote desktopa(samo ukucam njihovu ip adresu).
Od kada sam prikacio drugu wan konekciju i odradio deljenje internet konekcije prema tvom uputstvu (koje je inace extra i radi odlicno), od tada se konektujem preko VPN, dobijem lokalnu ip adresu koju sam dodelio za sebe ali dalje od mikrotika ne mogu da idem.
Deluje mi da je zbog ovog deljenja dve internet konekcije, poceo da se javlja ovaj problem, jel znas mozda u cemu je fora?
Pretpostavljam da je problem sto nisi poslusao savet da na isti ruter ne stavljas vise WAN i vise LAN. Ako hoces da stedis zivce onda se drzi pravila da na ruter ide ili vise WAN i jedan LAN ili vise LAN i jedan WAN. Niej nemoguce napraviti da radi i to kako si ti krenuo ali to iziskuje mnogo planiranja i konfiguraisanja i nije mnogo tolerantno na kasnije bilo kakve promene u konfiguraciji.
Savetujem ti da to razdvojis, ubaci jos jedan ruter, paneka jedan hendluje WAN konekcije a drugi LAN konekcije.
Prateći tvoje uputstvo za konfigurisanje PPTP, ja sam pptp korisnike i lan korisnike stavio u istom mrežnom opsegu, sto znači da imam jedan LAN i 2xWAN.
Koliko sam uspeo da provalim, sve mi je radilo ok dok sam imao samo jednu wan konekciju, nakon dodavanja druge wan konekcije i deljenje interneta dešava se ovo što sam pisao, dobijem lokalnu ip adresu, konektujem se na pptp server ali sem pristupa preko winbox-a mikrotiku ne mogu da pristupim ni jednom serveru preko remote desktopa koji su istom lan-u kao i ja i mikrotik.