Naslov teme nije baš tačan za ono što mi treba , ali ne znam kako da to opišem u par reči, da znam verovatno bih ovo uspeo da izguglam
Evo ovako, napravio sam PPTP konekciju između 2 mikrotika preko Interneta, na jednom je PPTP Server (u PPP -> Secrets sam dodao Name, Password i Local/Remote Address (192.168.100.1/192.168.100.2)), a na drugom mikrotiku je PPTP Client koji se povezuje na ovaj prvi preko IP adrese (javne statičke prvog pptp server mikrotika) i odgovarajućih parametara. U IP -> Routes sam dodao rute za oba subneta da idu preko odgovarajućih PPTP interfejsa. I to sve radi, nema problema, mogu da pingujem mašine iz jednog subneta u drugi. Zarad lakšeg objašnjavanja neka bude da je subnet gde je mikrotik sa pptp serverom 192.168.1.0/24, a pptp sa klijentom 192.168.2.0/24, a oba mikrotika na adresi .254 u odgovarajućem subnetu.
Ono što sam primetio, kada se sa bilo koje IP adrese iz .1.0 opsega logujem na mikrotik .2.254 on meni u logu ostavlja da je logovanje uradjeno sa 192.168.100.1, i obrnuto, ako se logujem iz .2.0 opsega, na mikrotiku .1.254 ostaje da sam pristupio sa adrese 192.168.100.2. Ovo mi je delimično jasno i moje pitanje je: postoji li mogućnost (tj. verovatno postoji) da mi on prijavljuje logovanje sa odgovarajuće IP adrese, a ne sa adrese ovog pptp interfejsa. Ne treba mi tačno uputstvo, nego pojšanjenje na koju stranu da idem...
I još dva pitanja:
1. Nikako da provalim razliku između PPTP i PPPoE! Mislim, nailazim na neke uopštene tekstove koji mi ništa ne govore, pa i dalje ne kontam princip po kome rade i na osnovu čega se razlikuju. Konkretno iz mikrotika, vidim da pri kreiranju pptp klijenta traži ip adresu (pri čemu ne traži interfejs) i onda ode tamo i poveže se, to mi je jasno. Ali kod pppoe klijenta nema ip adrese, ali traži interfejs. Nisam probao, ali pitam se, mogu li na ovom prvom mikrutiku da napravim pppoe server, ali me onda zanima kako će ovaj drugi da ga pronađe i konektuje se na njega??
Ako može, neka mi neko ovo malo pojasni ili me bar uputi na dobar tekst o tome. Nikako da stvorim jasnu sliku u glavi
2. Da li za svakog klijenta moram da pravim poseban PPTP server?