Pogledao sam maltene sve sajtove wireless mreza u Srbiji i morad da konstatujem da smo mi jedan od retkih gradova ako ne i jednini koji ima dve nezavisne mreze.Zar to nije malo cudno??
S jedne strane jeste cudno, a sa druge i nije. Uzicani su vec postali poznati po tome da sve imaju dva pa i vise puta. Takva nam je valjda narav. Pogladaj po gradu, u svakoj ulici imas po dve prodavnice kojeprodaju istu robu, sto tako ne bi bilo i sa netom
U svakom slucaju, namena ove dve mreze je razlicita. Wireless.uzice.net je zamisljena kao nekomercijalna internet zajednica, otvorena za sve ljude dobre volje, sa zeljom da se na ovaj nacin upoznanju i druze sa drugima iz Uzica.
UEWireless je nastala kasnije, koliko znam, kao ideja da se povezu ljudi koji hoce da igraju mrezne igre. Mislim da postoji i neka mesecna pretplata za koriscenje te mreze, ali ne znam mnogo detalja posto su zabranili pristup svom forumu sa nase mreze. Ne znam mnogo o tome ko je napravio tu mrezu, a nekih kontakata izmedju nas nije bilo.
Postoji logika u izdvajanju igracke mreze. Iskustva za koja ja znam, a poznajem skoro sve ljude u Srbiji koji su nesto znacajno postigli po pitanju wireless-a, mrezno igranje i wireless nisu bas kompatibilni. Mi smo u mrezi pustili CounterStrike server bas da isprobamo i nismo imali problema, ali zato sto je bilo malo ljudi na serveru i zato sto smo koristili prilicno neopterecene resurse mreze, a i mi se trudimo da veci deo mreze ostvarimo zicnim putem, kada je to izvodljivo kako bi smo izbegli ogranicenja koja wireless namece. Tako recimo, na vecem delu mreze datoteke mogu da se prenose punom brzinom od 100mbit/s. Kada se poveca broj igraca ili preko AP-ova ide jaci download, stvari za igranje postaju pipavije.
Bolje je da se za igranje koristi posebna mreza jer se tako izbegavaju problemi. S jedne strane igraci dobijaju vise resursa za sebe, a s druge strane, ljudima kojima igranje nije glavna zanimacija u mrezi se ne postavljaju ogranicenja koja su neophodna da bi se obebedilo da i jednima i drugima mreza radi zadovoljavajuce. Tako niti su ljudi ometani, niti ometaju nekog drugog.
U svakom slucaju, nadam se da se komunikacija ove dve mreze nece zavrsiti ovim banovanjem na njihovom forumu ili sta vec. Nas ovde to ne zanima, otvoreni smo za sve koji hoce sa nama i imaju dobru volju, a verujem da ni oni nemaju rzloga za, nedaj Boze, lose odnose sa nama.
Vrlo je moguce da cemo u nekom buducem vremenu, ne tako daleko, imati interesa da napravimo interkonekciju izmedju ove dve mreze i obezbedimo komunikaciju izmedju clanova obe mreze. Slican dogovor vec imamo sa dva wireless provajdera u Uzicu i postavljanje linkova je u planu, cim vremnski uslovi dozvole. Ako smo mogli da napravimo takav dogovor sa dvema komercijalnim mrezama ne vidim razlog da to ide teze i sa drugima.
Mi se ovde trudimo da ozbebedimo dobar servis i da okupimo sto vise ljudi, sto nam za sada dobro ide. Sada je zimski period, nepovoljan za montazu uredjaja, ali cim krene prolece ocekujem da cemo realizovati dosta novih montaza koje su dogovorene. Sada povezujemo samo one ljude kod kojih je prilika takva da se sve moze obaviti lako bez obzira na sneg i hladnocu, bez nekog pentranja po nesigurnim krovima.
Pa pravo da ti kazem ja se predomisljam iz samo jednog razloga.Moram da anlizairam da li ce mi oprema koju nabavim koristiti i u Beogradu jer necu jos dubo biti ovde u Uzicu.A i malo je teze meni u Krcagovu da se povezem nego vama u gradu,tako da ja nemam sta da prelomim jer puno toga ne zavisi od mene.
Sto se opreme tice, otprilike ti isto treba. Moja preporuka je da uzmes neki zgodan AP koji ces da koristis u klijent rezimu. U Uzicu imas bolje uslove za povezivanje, tako da moras misliti na Beograd koji je prepn raznih bezicnih mreza i smetnje su ogromne. Tamo ti je prakticno jedini izbor neki AP klijent velike snage (i velike osetljivostiprijemnika), kao sto je recimo Pheenet WL 118C i sto bolja antena, kao sto je Grid 24 dB. Drugim recima, ako vec znas lokaciju u Beogradu, nabavi opremu koja ce ti tamo zadovoljiti potrebe jer ce ona ovde sigurno da radi posao.
Sto se samog Krcagova tice ono je prilicno nezgodna teritorija. Skoro u u Prvom partizanu pustili kamere za video nadzor koje rade na istom opsegu kao i bezicne mreze ali s tom razlikom sto imaju enormno veliku snagu (koja visestruko nadmasuje dovoljenu emitovau snagu). Tolike smetnje prave da u recimo potpuno pokrili neke kanale i ucinili ih neupotrebljivim.
No iako su uslovi otezani, wireless nije nemoguc tako da cemo i to napraviti, opet kada budu pogodni vremenski uslovi.
Nisi rekao gde se nalazis da bi smoprocenili kakva jemogucnost da se povezes. Takodje, ne bi bilo lose da popricas sa komsijama i vidis ima li jos intereenata, jer ako vas je vise, vece su sanse da vas povezemo a i jeftinije vam ispadne.
Sve o principima na kojima funkcionise nasa mreza imas na
http://wireless.uzice.net, imas tamo i letke koje mozes da pokazes komsijama, a ako ti trebaju jos neke informacije ili nasa pomoc, slobodno se javi kao i sada sto si se javio.