filler
provereni korisnici
piskaralo
Pol:
Ime i prezime: Filipos Domesticus
Mesto: Ispred Ekrana
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Bik
..::Hackintosh 10.5.6::..
|
|
« poslato: 14.05.2005. 16:08:52 » |
|
Ispracaj u vojsku
Ispracaj? Jeste li kad razmisljali o toj reci uopste? U sta ispracate vaseg brata, sina, rodjaka, druga.... U drugu drzavu, u smrt, gde gde ? Sada se to umnogome izmenilo, ali tradicija nema vremena, samim tim ne stari. Znaci, vi ispracate ljude u nazovimo rat. Sa kojim ciljem? Da ga ne biste vise videli? Jos se svi ponapijaju i rasplacu... Ljudi-pa tim ljudima koji idu treba podrska i da budete jaki a ne da placete da se oseti kao da se nikad vise nece vratiti! Zar nije pametnije praviti povracaj, kad se covek vrati iz vojske jer je ostao ziv i zdrav?
Obicaj davanja para
Znate, obicno kad vam dodje pop u kucu za bilo koji povod, valja se dati sta para.... ? Zbog toga i jeste sada kako jeste, pa kad udjete u crkvu imate osecaj kao da ste usli u hyper-market jer za sve ima cena! Cist primer je bio skoro kada sam usao i davao se, napominjem, dobrovoljan prilog za izgradnju manastira. Posto sam krenuo sa jednim ciljem, nisam imao kod sebe para. Kako su svi davali, a ja prosao pored -> covek koji sedi i skuplja priloge me je iznenadjeno pogledao kao u smislu "daj pare". Gospodo draga, koncept "pop" se mnogo izmenio, i treba da ostane kako je bilo - da iskljucivo ljudi ako zele da daju, da daju pare.
Sujeverja
Ako vidis crnu macku, pljuni tri puta i okreni se za 360 stepeni. Tako ces.... ne znam ni ja sta postici, ali nece ti biti prijatno jer ce pomisliti ljudi prolaznici da nisi cist, a mozda ce ti neko na ulici prici da ti da jednosmernu kartu za Kovin u sobu sa pogledom na plafon. Za ovih 20 godina, toliko gluposti sam se naslusao, da prosto ne verujem u sta sve ljudi veruju. I, da li je, kad nemate para krivo to sto torbu ostavljate na podu ? Valjda moramo naci neki razlog. Il, ako se desi smrt u porodici, kriv je taj i taj sto je zakopao sekiru tu i tu u dvoriste i od pacova odsekao rep i stavio na prozor... Dajte ljudi, te price slusaju deca dok rastu od njihovih vrsnjaka u cilju zaplasivanja, al mnogo jezivije zvuci kad vam neko stariji prica....
Smrt
Kao sastavni deo zivota, predstavlja zavrsetak jedne price na ovom svetu. Jedno svetlo se gasi i treba odati maximum postovanja prema preminulom... A onda pocinje skrnavljenje svega sto moze biti normalno! Kupovanje soka i alkohola u obliznjem diskontu, pecenja u mesari i bureka u buregdzinici. Sa ciljem da narod koji dodje na sahranu ima sta da pojede i popije! A, prisustvao sam sceni kada je bilo vise ljudi oko hrane nego oko preminulog, kada su se gurali i uzimali sokove sa groblja, samo gledam strvinare i cudim se... Zar smo do toga spali da jedan ljudski zivot moze da zameni pileci batak? Ili mozda casa piva? Pa ljudi, dosta! Tog coveka necete vise videti, nece biti tu, ma kakav on bio za zivota. A, posle svega toga dolazi do jos gore stvari - vracaju se u kucu preminulog, i dalje jedu - ne zaboravite i sede zgledaju se i misle "dobro, odradio sam, pojeo sam, popio - sad bi mogli kuci da pricamo kako je bilo"
Zdravlje i bolest, ljubav i tuga
Sasvim je postalo normalno i nimalo zahvalno kada ste zdravi ili kad vas neko voli. To je podrazumevano i normalno. Obicno. Standardno. A, kad vas zadesi bolest - kukate, pistite, dodje vam da se ubijete... I kad dodju trenuci tuge ista stvar -kako je moguce da se to meni dogodilo, sta sam pa ja uradio. Naucite da postujete dan kada vam nista ne fali i kada se osecate srecno. To nije tek tako i nije obicno - vez uzviseno! Cenite trenutke ljubavi i uzivajte u tome i pruzite - necete se sigurno pokajati ili ostati uskraceni za nesto.
Skola
Uvedose i oni veronauku... Al vam ponudise i opciju - hocete to ili prava gradjana? Gde je tu dodirna tacka? Da nije mozda u sudu? Ah joj, koji je cilj bio uvodjenje toga kada niste naznacili da je obavezno. I, zasto tako cesto? Donesite deci projektor, napravite multimedijalnu prezentaciju svega toga, jer to je novo doba, to ce ih interesovati i ukljuciti u pricu. A, oni koji ne zele da idu na predavanja ili nisu aktivni, oslobodite ih predavanja posle 6 meseci i to je to. Mozda su ljudi ateisti pa ih ne zanima, mozda nisu religiozni... Ima nas svakakvih i ne treba forsirati znanje. Probajte, a kad vidite da se pojedini djaci isticu - podstaknite ih, vodite ih u manastire u sledecoj turi kad budu posete, nesto... Ucinite, animirajte se!
|