procitaj knjigu, film je shit...i knjig je nista posebno ali je zanimljiva i malo ce ti probuditi znatizelju da nesto sam saznas o toj teme a ne da se oslanjas iskljucivo na bakine i kevine price...
Izvini molim te, "da nesto saznas o toj temi, a ne da se oslanjas iskljucivo na bakine i kevine price" OMG!!! Sta cu sve procitati!
Knjiga je odlicna, kao triler. Odrzava paznju, cita se u jednom dahu i ima interesantnu radnju. To je sa knjizevne strane.
Sto se tice teoloske, smejurija! Tj, nisam se pravilno izrazio. Bolje je reci bogohuljenje, ili satanizam. Jedino sto je u onoj knjizi tacno napisano su podaci o katolickom redu Opus Dei, koji zaista postoji i koji se pridrzava nekih nacela opisanih u knjizi. Ostalo je samo jako dobar marketinski potez.
Nee. Nisam se dobro izrazio ponovo. Ostalo je bulaznjenje Leonarda Da Vincija, koji sada ispade prorok, novi mesija, osoba koja jedina zna sta je istina u nasoj religiji, osoba koju slepo treba pratiti i klanjati se njegovim idejama. Da ne shvatite pogresno, ja njega cenim, on je pravi genije, sto se tice nauke, ali religija...
Za one koji nisu citali knjigu.
Isus je bio ozenjen Marijom Magdalenom i imao je potomke, koji i dan danas zive. To je glavna filozofija tog dela, u stvari njegova sustina. Sveti Gral (pehar iz koga je isus pio na poslednjoj veceri sa svojim ucenicima, "Tajnoj veceri") je u stvari tajno pismo koje govori ko su Isusovi potomci. w00t!!! Onda provlaci simbol boginje zene (koji imaju mnoge sekte, samo ne mogu da se setim imena, davno sam "studirao" tu tematiku).
Osnova njegovog tumacenja je Da Vincijeva slika "Tajna vecera" na kojoj ne postoji Sveti Gral (sto je tacno), na kojoj je prva osoba sa desne Isusove strane zena, tj Marija Magdalena po njemu (sto je tacno). Ko ima prilike nek pogleda doticnu sliku (npr nalazi se udzbenicima Likovne kulture za gimnaziju - ne znam koji razred). Ili potrazite na netu. Ili idite u Luvr
Onda ubacuje podatak da postoji jos jedno jevandjelje koje je crkva sakrila, tj unistila, a pisala ga je Marija Magdalena... U njemu se otkriva "pravo" lice Isusa Hrista, tj da je on imao decu i da je u stvari bio obican smrtnik a ne bogocovek.
Sveti Gral, sto je u ovom slucaju "kriptonit" - jos jedan od izuma Da Vincija - zaboravio sam tacno kako ga je opisao, ali to je naprava koja sluzi kao mali sef, unutar nje u staklenoj posudi se nalazi papir sa nekim podatkom, a okolo toga je sirce. Na napravi postoje slova koja se moraju pravilno sloziti da bi se ona otvorila. Ako se na silu pokusa otvoriti, staklo unutra se polomi i sirce se prolije po papiru i unisti ga. Nadam se da ste dobili predstavu kako to izgleda.
E sad u tom kriptonitu se nalazi papir koji govori ko su Isusovi potomci. A taj kriptonit su u pocetku cuvali templari, a posle njihovog "ukidanja" Sionski red...
Onda krece zaplet, jurnjava za tim kriptonitom, resavanje zagonetki, njegovo nalazenje, ubistva, nove ideje (gore opisane), na kraju otkljucavanje i zavrsava se roman tako sto glavni lik knjige saznaje gde se nalazi Sveti Gral, isusov potomak.
Zakljucite sami, a ako vas nesto zanima, pitajte.