GW je potpuni promasaj na polju igrackog trzista. MMORPG wanna be cini mi se. Ajde krenemo od pocetka tvog komentara i svaku stavku posebno da uspem da docaram...
WOW:
+igra vise ljudi (sto nije preduslov da igra bude zanimljiva)
+vise sitnih detalja (rekao bih preko 100.000 sitnih unique stvari i epic dropova)
+veliki broj neprijatelja (ti npc likovi su pretezno za misije vezani ili cisto ubijanje, ono sto je neprijatelj to je i igrac pa moze da se svrsta gore medj "igra vise ljudi")
+veliki svet (cak stavise ogroman. igram preko 3 meseca i otkrio sam mozda 1/20 sveta)
-beskonacno dugo trcanje (trcanje? ne bi bas rekao. na tom putu posle obavljene misije ili jednostavnom setanju moze da ti se desi da te napadne suprotna fakcija kao i milion drugih stvari koje ce ti zagorcati i ulepsati tu setnju. A, od lvl 40 imas da kupis mount sa kojim ides 60%, dok sa lvl 60 100% brze. To nije nikakav minus)
-grafika je losa za sadasnje igre (vidi-ne postoji masina koja bi igru mogla da potera u 2000+ rezoluciji sa svim detaljima na high! Znaci, nema je. Sa kompenzacijom gubis na kvalitetu naravno. Da si video wow u punom sjaju ne bi stavio pod minus)
-placa se mnogo (kad je jednom kupis ostaje ti po 13EUR mesecno. Zaista, jeste glupo ali - sve sto je dobro placa se. Ja svaki put kad se ulogujem saznam da se desilo makar 100 izmena i da je dodato barem po 50 novih oruzja/armora/itema.)
GW
+odlicna grafika (ne znam dal si mnogo citao o psihologiji i dal si upucen o zapazanjima ljudskog oka i upravo istim varkama kojim se programeri koriste. Nesto sto je lepo ne znaci da je i dobro)
+mnogo mala zahtevnost (u celoj igri imas nesto malo vise od 5 spellova po liku i potezima koji su krajnje ograniceni. Cak i nemas setnje izmedju gradova...)
+odlicna optimizacija (se vezuje za gore napomenuto)
+ne placa se mesecno (i zbog toga nisam ni video neke izmene od kad je igrica izasla... Ili jos bolje-ako se nesto zezne nemas ingame help od strane game mastera... Mozes bolje zidu da pricas)
+PvP battle mod (kad ?
sto tako, WOW ima i RP/Normal/PVP/PVE servera. Pa biraj. Kad izaberes PVP u svakom delu contested zemlje mozes zapoceti fight i pokazati sta znas)
+zanimljiva prica (da... U wow imas jedo 2000 prica i jos preko 500 unique, i da - za tvoju klasu koju odaberes imas jos, i jos nesto-imas preko 1000 skrivenih... hm
)
-malo lvl (da, zaista je tako. To je pravi minus koji je sada nemoguce ispraviti dok se ne pojavi neka expansion)
Suma sumarum: WOW igru igra [zvanicno pre 2 meseca] 2.000.000 ljudi na ovom svetu. Na jednom serveru igra preko 30.000 u isto vreme. Spellovi broje preko 3000 i broj questova je zapanjujuce velik. Oblasti su ogromne, a razlicitost NPC likova je nenormalan. GW broji smesno malo monotonih spellova koje ima i igrica LOtR strategija. Zbog manjeg broja low lvl ljudi tesko da ces naci grupu-koja je neophodna u gw.
p.s. Kvalitet uvek ima svoju cenu. WOW je pravljen 3 godine sa ekipom programera koja je radila od pocetka stvaranja warcraft 1. Da nisam kupio wow i da ga ne igram i da nemam kinte isti da kupim zadovoljio bi se frozen throne-om ili mozda EVE igrici.