Vlade jesi li pogledao na naem sajtu sto ima od uputstava?
http://wireless.uzice.net/uputstva.htmPazi, to sto ti trazis, da ti se obajsni do detalja je lakse napraviti nego objasniti. Potrebno je dosta predznaja, jer se wireless mreza ne moze podici tek tako na oruk. Moramo da napravimo neka merenja, ustavnovimo lokacije AP-ova, lokacije korisnika i tek tada moze da se da neka konkretna procena.
Racunaj da ce jedan AP da kosta izmedju 300 i 500 evra, a moze lako da se desi i da vaas kosta oko 100-150 evra. Sve to zavisi od situacije, namene AP-a i upotrebljene opreme.
Ako sam dobro razumeo vi planirate da imate 50-100-150 korisnika? Nasa mreza aktivno funkcionise oko godinu i po i ima 60-tak korisnika.
Moja preporuka je da ne planirate toliko unapred. Wireless je prilicno prilagodljiv i nije tesko nadograditi ga da se poveca kapacitet. Bolje je da idete na do da skupite odredjen broj ljudi kako bi ste oformili mrezu, i da izmedju sebe isfinansirate minimum.
Minimum vam je da na neko zgodno mesto stavite jedan fabricki AP koji kosta oko 80-120 evra (dobro ce posluziti Ovilsink WL6540AP ili Compex WPE54G) sa dobrom antenom (od 80-200 evra) i da tako pocnete da se povezujete izmedju sebe. Ako negde mozete, gledajte da ljude ispovezujete kablovima, a ne bezicno (to je zgodno po zgradama ili kucama koje su blizu jedna drugoj).
Ako ste zainteresovani mi vam mozemo i direktno pomoci da formirate mrezu kao ogranak nase, jer mi i inace imamo dugorocan plan da napravimo link i omogucimo i Pozezanima da se umreze sa nama.